Dodaj do ulubionych

- Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 10:25
"Mieszkańcy nie wydają się jednak przekonani. - Na pewno byłoby cieplej, gdyby ocieplić cały budynek. To chyba logiczne. Ale dla urzędników ważniejszy jest ten rysunek. Swoją drogą, niezbyt udany - podsumowuje jeden z lokatorów. "

Nie, to wcale nie jest logiczne. Ciepło ucieka przede wszystkim przez okna, dach, podłogę (piwnica) i drzwi. No ale w Polsce jest jak jest, a potem widzimy stare budynki ze ścianą grubości kilkudziesięciu centymetrów ocieploną styropianem, a dookoła stare okna z centymetrowymi szparami i dach składający się z desek i papy... Ot, żeby było "cieplej" :)

A jak komuś będzie nadal zimno, niech ociepli sobie ścianę od wewnątrz.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.12, 10:30
      Od samego początku tworzenia w Łodzi tzw. galerii murali pisałem (nie ja jeden zresztą), że murale powinny powstawać na ścianach zagruntowanych i odnowionych, a nie na miejskich strupach, bo w przyszłości będą blokować prace remontowe. Jak widać nie trzeba było długo czekać aż problem wypłynie.

> - Kamienica ma grube mury, jest to budynek ponadstuletni i nie ma potrzeby, żeby docieplać
      > wszystkie ściany - przekonuje Agnieszka Kowalewska, pełniąca obowiązki kierownika działu technicznego Administracji "Nowe Miasto". -

A to znamy. Traktor ma przecież trzy koła sprawne. Co ta pani bierze? Budynek ma trzy ściany cieńsze i jedną grubszą i akurat tak się szczęśliwie złożyło, że mural jest na tej grubszej?
      • kosmiczny_swir Czy w Lodzi nikt nie mysli? 03.09.12, 14:13
        Mural przeciez mozna odtworzyc. Albo zrobic nowy. Mural z natury jest sztuka nietrwala. Farba kiedys sie zluszczy i tak trzeba bedzie albo go odtworzyc, albo zamalowc, albo zrobic nowy mural.

Mozna wiec ta sciane spokojnie ocieplic, a na ociepleniu albo odtworzyc ten sam mural, albo zrobic nowy.

Czy w Lodzi nikt nie mysli? Mozna zrobic tak ze wilk bedzie systy i owca cala i nie bedzie to duzo kosztowalo.

Aaaaa juz na to wpadlem. Zarzadcy kamienicy po prostu chca zaoszczedzic na ocieplaniu kamienicy i mural to dla nich wygodna wymowka. No tak. Wszyscy w Lodzi mysla, tylko ze za bardzo cwaniakuja na zla strone.
        • Gość: nalepiok Re: Czy w Lodzi nikt nie mysli? IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 21:11
          że niby kto będzie syty, a kto cały?
          ktoś zrobił audyt, tak? zrobił go źle, czy dobrze - jak przeciętny laik może to ocenić?
          wszystko najlepiej wiedzący, oczywiście wszystko wiedzą najlepiej, tylko czemu im wciąż nie wszystko wychodzi najlepiej, wie ktoś?
      • Gość: zdrowy Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.retsat1.com.pl 04.09.12, 01:09
        Od wewnątrz nie należy. Skraplanie itp. fizycy wytłumaczą. Ociepla się od zewnątzr.
    • Gość: gość Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.12, 10:32
      > Nie, to wcale nie jest logiczne. Ciepło ucieka przede wszystkim przez okna, dac
      > h, podłogę (piwnica) i drzwi.

Dlaczego więc pozostałe ściany są ocieplane?
    • Gość: bbb Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 10:34
      A i tak skończy się tym, że przy rozkręconych kaloryferach będą szeroko otwierać okna i wietrzyć mieszkania zimą.
      • Gość: gość Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.12, 10:44
        A poza tym to podobno nawet pobito Murzyna
      • Gość: . Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.12, 11:18
        > A i tak skończy się tym, że przy rozkręconych kaloryferach będą szeroko otwiera
        > ć okna i wietrzyć mieszkania zimą.

Taki luksus to już kosztuje. Taniej jest przykręcić zawór.
        Jeden, drugi rachunek i portfel przemawia do użytkownika.
    • ww_lodz - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... 03.09.12, 10:38
      Moglibyście chociaż cytować prawdziwe wypowiedzi, a nie jakieś wymyślne bzdury typu "mówiąc dosadnie, mamy gdzieś mural. Wolelibyśmy, żeby porządnie ocieplono naszą kamienicę".
    • Gość: ShpxLbh a ja mam ich delikatnie.. IP: *.alpat.net 03.09.12, 11:11
      również gdzieś. mieszkają w CENTRUM miasta, w kamienicy MIEJSKIEJ, gdzie no cóż, ale chcąc nie chcąc liczy się wygląd, a mural cudownie poprawia koloryt miasta. z tego co wiem te kolosy są nieźle ocieplone, latem dosłownie zimno, więc i zimą musi dobrze izolować taki mur ;x
      • Gość: sisi Re: a ja mam ich delikatnie.. IP: *.pai.net.pl 03.09.12, 11:58
        a nie może poprawiać kolorytu na wyremontowanej ścianie, dzięki czemu sam też będzie trwalszy? Przecież problem nie leży w muralu tylko na niezbornej polityce miasta. Wyznaczyli pod mural ścianę kamienicy zaplanowanej do remontu na rok przyszły...
    • watanabefigi a za parę lat naukowcy dojdą do wniosku... 03.09.12, 11:53
      ...że styropian gorszy od azbestu :) lepiej się nie spieszyć
      • Gość: goscgosc styropian to po prostu IP: *.aster.pl 03.09.12, 12:23
        spieniony polistyren;z azbestem nie ma nic wspolnego i nie jest i nie bedzie grozny.
        • Gość: szmatan Re: styropian to po prostu IP: 91.241.2.* 03.09.12, 12:35
          nie sądzę aby faktycznie styropian kiedyś okazał się groźny w inny sposób niż reszta plastikowych śmieci, ale pewności tez nie ma.

szkodliwość może się różnie objawiać. azbest sam z siebie to czysta naturalna skała, tylko o odpowiednio długich włóknach. dopiero po ~40 latach od zaczęcia jego stosowania odkryto w jaki sposób może powodować schorzenia
    • lisa2 - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... 03.09.12, 12:09
      Zapomniano tu o podstawowej funkcji budynku mieszkalnego - czy jest on po to, aby mieszkali w nim ludzie, czy został wybudowany, aby być nosicielem sztuki?

Według mnie, to dobrem najwyższym jest stworzenie miejsc mieszkalnych dla ludności i wszystkiego co służy ich życiu, zdrowiu i wygodzie - dopiero później sztuka, która może upiększać ich siedlisko - nie odwrotnie.

A więc - jeśli zdecydowano się aby ocieplić cały budynek, to nie powinno być wyjątków i wszystkie ściany powinny zostać ocieplone, a "mural" powinien zostać przykryty styropianem.

Inną sprawą jest głupota właścicieli budynku, że nie potrafili przewidzieć w umowie między właścicielem a autorem "dzieła" i zastrzec sobie możliwość zmian na powierzchni z powodów dotyczących zmian technicznych i estetycznych w budynku. Chodzi również o zmiany estetyczne.

Myślę, że gdy planuje się budowę jakiejś drogi i trafia się na jakąś zabudowę - to państwo ma odpowiednie przepisy do wywłaszczenia tych terenów i wyburzenie domów. Podobnie powinno być ze wszystkim co odnosi się dla dobra większości.
    • Gość: gość - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.ibd.gtsenergis.pl 03.09.12, 12:26
      Jak się lokatorowi nie podoba to się przecież zawsze może wyprowadzić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i znaleźć super ocieplony blok na przedmieściach miasta :)
      • Gość: gość Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.12, 12:48
        Zgodnie z dobrze ugruntowana zasadą "Nie podoba Ci się w Łodzi, to wyp***j"
    • radoslawdobry Nieuki na etatach technicznych 03.09.12, 12:38
      Cytuję: "Kamienica ma grube mury, jest to budynek ponadstuletni i nie ma potrzeby, żeby docieplać wszystkie ściany - przekonuje Agnieszka Kowalewska, pełniąca obowiązki kierownika działu technicznego Administracji "Nowe Miasto".

Niech pani Agnieszka Kowalewska poczyta o własnościach materiałów budowlanych.
      Cegła ceramiczna ma współczynnik lambda 0,77, styropian między 0,030 a 0,042. Czyli 10 cm styropianu to tyle co 200 cm muru.
      • Gość: olo Re: Nieuki na etatach technicznych IP: *.4web.pl 03.09.12, 14:21
        Panie specjalisto od ociepleń, weź pan pod uwagę, że jak 100 lat temu budowano te kamienice to nikomu się nie śniło o czymś takim jak ocieplanie ścian styropianem. W ogóle o czymś takim jak ocieplanie ścian. I co? I pomimo braku centralnego ogrzewania, jedynie przy piecach kaflowych, które nie były nawet w każdej izbie postawione, spokojnie ogrzewano wielkie, ponad 100 metrowe mieszkania. A wie pan dlaczego? Bo grube mury kamienic same w sobie były zawsze doskonałą izolacją termiczną. To wielka płyta z lat 70 przyzwyczaiła ludzi, że trzeba wszystko koniecznie obłożyć styropianem żeby było ciepło. A kamienice tego w ogóle nie potrzebują.
        • Gość: gosc Re: Nieuki na etatach technicznych IP: 79.139.86.* 03.09.12, 14:39
          Krytykujesz innych a sam wypisujesz bzdury. Nawet bardzo grube, pełne mury nie będą nigdy dobrą izolacją termiczną. I nie jest problemem ogrzanie pomieszczenia. Problemem jest ogrzanie pomieszczenia za rozsądną cenę. A to są dwie zupełnie różne sprawy...
        • felicjan15 Re: Nieuki na etatach technicznych 03.09.12, 14:52
          @olo, w mieszkaniach budowanych od 10 lat, według nomych norm, koszty ogrzewania wynoszą mniej niż 1 zł/m2. W starych domach, nawet z grubymi murami jest to ponad 2 zł/m2. W ocieplonych domach czy to z wielkiej płyty czy cegły koszt wynosi na ogół 1,20-1,60 zł/m2.
          I jeszcze jedno, kiedyś w mieszkaniach siedziało się zimą w grubych, ciepłych ubraniach bo temperatura wynosiła około 15 stopni.
          Założę się, że jeśli administracja domu w którym mieszkasz stwierdzi, że w ramach oszczędności będzie zapewniać tylko minimalne, prawem wymagane 18 st. to pierwszy będziesz krzyczał.
        • Gość: gość Re: Nieuki na etatach technicznych IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.12, 14:59
          > To wielka płyta z lat 70 przyzwyczaiła ludzi, że trzeba wszystk
          > o koniecznie obłożyć styropianem żeby było ciepło.

Albo to, że taką płytę najłatwiej styropianem obłożyć i zarządzający takimi budynkami mieli za co.

Ale problem w tym przypadku nie tkwi w dylemacie obkładać styropianem czy nie, tylko w tym, że część ścian się dociepla, a części nie i to nie ze względów technologicznych tylko dlatego, że komuś się kiedyś na jednej walnęło malowidło i teraz ściana jest nietykalna.
        • Gość: pepe Re: Nieuki na etatach technicznych IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 20:25
          Hahahaha-mieszkałeś KIEDYKOLWIEK w kamienicy? Bo ja tak. Kilkanaście lat. Nie wiesz o czym mówisz.
          • felicjan15 Re: Nieuki na etatach technicznych 04.09.12, 21:20
            olo, dziecko, zapytaj się rodziców ile płacą za ogrzewanie w kamienicy. Ja mieszkałem w dwóch (przedwojennym i powojennym) oraz w jednym domu z wielkiej płyty. Teraz mieszkam w domu żelbetowym z 1938 roku. Ściany cienkie na 1,5 cegły bo żelbet trzyma konstrukcję. Ceny za CO jedne z wyższych jakie znam.
      • Gość: lula Re: Nieuki na etatach technicznych IP: *.toya.net.pl 04.09.12, 23:35
        Zgadza się. A ponadto poniewaz jest to ściana szczytowa, to najczęściej jest ciensza niz sciany frontowe. W poziomie II czy III pietra może miec grubość tylko jednej cegły, a poniewaz jak widac na zdjęciu jest to duża powierzchnia to i duże będą straty ciepła. Jestem za ociepleniem tej sciany i odtworzeniu muralu.
    • Gość: gaaz Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 12:46
      Wy to goo.gl/maps/gM4Gv chcecie ocieplić styropianem?
      Jak już ktoś pisał, okna, dach,
      • bogpan Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok 03.09.12, 12:54
        Niestety pseudodziennikarzyny z wybiórczej sami mają styropian zamiast mózgów i później wychodzą im takie artykuły z dupy. Już nie piszecie o kebabach przy piotrkowskiej, wzięliście się za poważniejsze tematy i macie za swoje. Stańczyky wróć do tematu kebabów! Prosimy!
    • bogpan - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... 03.09.12, 12:51
      Wy się w tej wybiórczej pieprznijcie nieraz w te swoje tępe łby. Czy waszym zdaniem konserwator zabytków wyrazi zgodę na ocieplenie zabytkowego frontu tej kamienicy obkładając go styropianem? Banda debili.
      • Gość: inneWyjscie Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.range86-162.btcentralplus.com 03.09.12, 19:38
        Wiem, że to nie to samo, ale nie można poprostu docieplić kamienicy od środka?
        • Gość: problem Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 21:19
          można, tylko k...wa jak wbić gwóźdź w styropian to nie wiem, zmnieszyć pokój o 10 cm i wpuścić pana Miecia z kolegami z kilenią i w gumiakach na parę dni też niechętnie
    • Gość: zibi nie podoba się? to wybuducie sobie własny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 15:27
      nie dość że za grosze mieszkają to jeszcze fochy strzelają. droga wolna, kupcie sobie dom, wtedy sami będziecie decydować co dać na ściany. na wasze mieszkania czekają setki rodzin, które w takim budynku zamieszkają z pocałowaniem ręki
    • Gość: pandzl - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.ip.netia.com.pl 03.09.12, 15:52
      Kolejne typowo łódzkie działanie - najpierw nowy asfalt potem wymiana kanalizacji.
      Mural jest ok tzn. mnie nie przeszkadza choć same murale są mi obojętne i jak by ich nie było nic by się nie stało. Tu chodzi o marnowanie kasy i pracy. Ktoś jest winien tej sytuacji, bo jeżeli to miał być malunek na lata należało sprawdzić czy podłoże takie warunki zapewni. Rozumiem mieszkańców bo docieplenie wiąże się z tańszym ogrzewaniem, choć nie jest tak cudowne jakby się wydawało bo jet to nietrwała warstwa elewacyjna powodująca problemy z oddychaniem murów. Tłumaczenie że to grube mury i nie trzeba docieplać to bzdura, bo w nowych domach wycenia się indeks cieplny i im on wyższy tym dom bardziej "wartościowy".
      • Gość: gołosłowie Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 21:22
        od ilu lat byłeś w hibernacji, podaj konkretny przykład z kanalizacją i zrywaniem nowego asfaltu miejsce i data mniej więcej
    • Gość: tomek - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 16:05
      niech się mieszkańcy cieszą, że w ogóle ich kamienica jest remontowana, a nie marudzą i się czepiają. co maja powiedzieć mieszkańcy tych kamienic, którzy do wybranej setki sie nie załapali?
      • Gość: gość Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.12, 16:44
        > niech się mieszkańcy cieszą, że w ogóle ich kamienica jest remontowana,

O właśnie. W myśl niezniszczalnej zasady: "Nie podoba Ci się? Wypi***j"
    • Gość: zteofilowa - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.pzu.pl 03.09.12, 16:14
      a chociaz czynsz płacą?
    • kk-gg - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... 03.09.12, 17:30
      Z perspektywy obdarowanych remontem, za ktory przecietny smiertelnik musialby zaplacic z wlasnej kieszeni, mysle ze lokatorzy nie maja specjalnie prawa żądać wiecej niż dostają. Niech sami opłacą ocieplanie ściany. Zaraz protesty ucichną...
      • Gość: pepe Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 20:24
        ale głupoty opowiadasz...nie wiem gdzie Ty mieszkasz, ale ja w bloku. Płacę czynsz i raz na jakiś czas administracja robi remont/ocieplenie i inne tego typu prace. Nikt z lokatorów nie płaci za to dodatkowo.
        • kk-gg Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok 03.09.12, 22:47
          A skad pieniadze ma administracja? Nie chce rujnowac Twoich dzieciecych wyobrazen, ale nie, nie wyjmuje ich ze sciany i tak, ty za to placisz.. W czynszu najpewniej jest cos takiego jak fundusz remontowy..
          • Gość: pepe Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.mnc.pl 04.09.12, 08:37
            no więc o tym pisze baranku, a Ty sam sobie zaprzeczasz: "Z perspektywy obdarowanych remontem, za ktory przecietny smiertelnik musialby zaplacic z wlasnej kieszeni, mysle ze lokatorzy nie maja specjalnie prawa żądać wiecej niż dostają. Niech sami opłacą ocieplanie ściany." - przecież oni sami płacą za ocieplanie :). Ja wiem, wiem, mia100 sra100 ale to jest przecież mydlenie ludziom oczu! Kiełba polityczna! Oni płacą czynsz i im się to należy.
            • kk-gg Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok 04.09.12, 11:55
              Postulat ze "remont im sie nalezy" uwazam za dziecinny. To komu sie nie nalezy? I oczywiscie - i kto ma za to zaplacic. Jakie mydlenie oczu?
    • mineyko - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... 03.09.12, 18:08
      Proponuję zastąpić określenie "mural" na "bazgral"!
    • Gość: wełna mineralna - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 20:02
      te wszystkie slumsy powinno się wyburzyć a hołotę wysiedlić na wieś a nie malować jakieś bazgroły jak w najgorszych dzielnicach biedy na Zachodzie a tym bardziej ocieplać styropianem za pieniądze podatników.

no ale przecież żule to ulubiona grupa społeczna panującej władzy...
      • Gość: rozsądek?? chyba:) Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.12, 21:43
        tak!! wyburzmy i postawmy szklane wieżowce, ludzi wywalmy do po PGR-owskich budynków na wsi niech zdychają, zapija się na śmierć czy coś w tym stylu, albo może postawmy 'wielka płytę' pomalowana na wyjątkowo gustowny róż... ooo albo zostawmy pusty plac niech rosną krzaki w końcu mamy tak mało zieleni...
        hołota mieszka wszędzie nie tylko w kamienicach, ale to nie oznacza że nie można chociaż spróbować dać ludziom szansy na lepsze życie, nie można każdego od razu skazywać na 'gnicie'... ale co ja tam wiem, prawda??
    • Gość: 1500 metrow dziwki czy to gowno malowal ktos z Filmowki? IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 20:49
      bo podobno oni tez maja takie ciongoty...
      • Gość: rozsądek?? chyba:) Re: czy to gowno malowal ktos z Filmowki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.12, 21:29
        po pierwsze 'ciągoty' po drugie bardzo Cię proszę ogarnij się i naucz się czytać ze zrozumieniem...
      • Gość: litzman Re: czy to gowno malowal ktos z Filmowki? IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 21:35
        no a kto? masz kurna cóś za cóś i tak to lepsze od bazgrołów jełopów w kiblach i przejściach podziemnych, ale oni to nawet nie wiedzą gdzie jest filmówka, coś im tylko świta, że 'so' ze dwa stadiony i któryś z nich jest be i trzeba się tym odkryciem koniecznie podzielić z bliźnimi
      • Gość: rozsądek?? chyba:) Re: czy to gowno malowal ktos z Filmowki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.12, 22:03
        aha i prawie zapomniałam Mariusz M-city Waras (twórca tego muralu) urodził się w Gdyni i ukończył ASP w Gdańsku... rozumiem że nie jest Picassem albo Van Goghiem żeby go znać, ale zanim się skomentuje wypadałoby sprawdzić o czym się mówi :)
    • Gość: historyk sztuki stolica hipokryzji 2016 IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 21:32
      Dziesiątki zabytkowych kamienic, fabryk zostało wyburzonych, spalonych, doprowadzonych do ruiny bez skrupułów! Zniknęło kilkaset murali z PRLu, których kilka dobrych przykładów warto byłoby zachować/odtworzyć ze wglądów historycznych i stylistycznych.

Nagle władze będą "ochraniać" jeden mural. Bo kasy żal! Mural, który chyba z założenia był przewidziany na kilka lat? Jeśli nie, to czemu nie zrobiono ściany pod mural przed jego wykonaniem?
      • Gość: abw Re: stolica hipokryzji 2016 IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 23:44
        idź spać były sekretarzu
    • Gość: tomilidzons - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.centertel.pl 03.09.12, 21:36
      To chyba dobrze,że większośc ludzi ma w dupie murale czy inne bazgroły a podoba się tylko zakapturzonym typom słuchającym peję.
      • Gość: logika Re: - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lok IP: *.toya.net.pl 03.09.12, 22:40
        1) Nie sądzę żeby murale podobałysię tylko "zakapturzonym typom słuchającym peję". Bardzo skrajny osąd.

2) Radzę poprawić to zdanie - jest zbrodnią przeciw składni!
    • Gość: S_Goryl "Wchodząc na podwórko, widać rusztowania"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 23:01
      Żenada :(
      Panie dziennikarzu (?) !!!
      Gdzie pan się uczył polskiego?
    • Gość: Jan Matejko - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.play-internet.pl 03.09.12, 23:13
      Pocałujta w tyłek wujtową. Kamienica jest remontowana, to niech ją ocieplą....Podoba mi się inicjatywa z muralami w Łodzi ale nie dajmy się zwariować ( bo urzędnicy szaleju to już się dawno najedli typu noł mózg) Kamienica jest dla ludzi i tyle a że muralu szkoda to inna inszość.
      I może gmerki z UM trochę pomyślą bo za co się nie wezmą to w większości lipa. Pare rzeczy można im zapsać na plus ale podobno i małpę nauczysz paru kwestii. Opcja polityczna bez różnicy. Zaplanowali remont to ma być remont, bo tam mieszkają żywi ludzie. Było myśleć z wyprzedzeniem a tak mural powinien zniknąć bo do ciężkiej cholery tak(szkoda go) Proponuję zrzutkę na wykonanie murali na wszystkich obiektach UM. Byle fajne były a wtedy urzędasy zapomnijcie o jakimkolwiek remoncie waszych-naszych obiektów no bo Panie tam jest mural.
      Widział ktoś nową dziewczynę Piaska?
    • Gość: Jan Matejko - Mamy gdzieś mural! Chcemy styropianu! - lokat... IP: *.play-internet.pl 03.09.12, 23:25
      Hanka pizgnij w tyłek paru swoich podopiecznych do roboty i niech biegusiem postarają się o stworzenie murali na pozostałych kamienicach wytypowanych do remontu w ramach progarmu remontu 100kamienic, typu od frontu i jeden boczek. Dzięki temu Hanka będzie można zaoszczedzić sporo kasy i ogłosić, program remontu 200 kamienic. Dobrze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka