Dodaj do ulubionych

Droga ochrona osiedla

20.08.01, 19:16
Łódzka spółdzielnia mieszkaniowa Chrobry (ok. 6 tys. mieszkań na Widzewie Wschodzie) wynajęła firmę
ochroniarską, która pilnuje porządku na osiedlu. Lokatorzy chcą mieć ochronę, ale twierdzą, że komorne miało nie
wzrosnąć. Tymczasem wzrosło - o 8 zł miesięcznie. Czy byłbyś skłonny zapłacić za ochronę miejsca, w którym
mieszkasz? Napisz.
Obserwuj wątek
    • Gość: geograf Re: Droga ochrona osiedla IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 19:23
      Tak bylbym w stanie!!! czym jest pare zlotych wobec bezpieczenstwa!!!??
      wole byc bezpieczny, tym bardziej, ze wiem, co sie dzieje na moim osiedlu i po
      zmroku lepiej nie wychodzic..:(((
    • Gość: deuce Re: Droga ochrona osiedla IP: *.toya.net.pl 20.08.01, 19:38
      moze i tak, ale chcialbym miec mozliwosc wyboru. tymczasem jak sie okazuje
      mieszkancy osiedla byli dezinformowani. poza tym juz przeciez placimy (policja,
      straz miejska). poza tym gwarancji bezpieczenstwa nie ma, wiec chyba nie
      chcialbym placic dwa razy. przymusowo i dobrowolnie.
    • Gość: Paweł Re: Droga ochrona osiedla IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 20.08.01, 19:40
      redakcja napisał(a):

> Łódzka spółdzielnia mieszkaniowa Chrobry (ok. 6 tys. mieszkań na Widzewie Wscho
      > dzie) wynajęła firmę
      > ochroniarską, która pilnuje porządku na osiedlu. Lokatorzy chcą mieć ochronę, a
      > le twierdzą, że komorne miało nie
      > wzrosnąć. Tymczasem wzrosło - o 8 zł miesięcznie. Czy byłbyś skłonny zapłacić z
      > a ochronę miejsca, w którym
      > mieszkasz? Napisz.

OCZYWIŚCIE.
    • Gość: MarcinK Re: Droga ochrona osiedla IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 20:06
      Witam

Ostatnio wlasnie przez tydzien miszkalem na Osiedlu Chrobrego niedaleko od baru czynnego do
      pozna. Cale noce krzyki, wycie silnikow jakichs podrasowanych ruin, piski opon i jakos dzialanosci
      zadnej firmy ochroniarskiej nie zauwazylem.

Jednak mimo to jestem jak najbardziej za ochrona i bylbym sklonny placic nawet wiecej niz 8zl
      miesiecznie na ochrone. Wazne jest tylko aby mieszkancy widzieli (np wywieszona w gablotach na
      klatkach schodowych) umowe: do czego zobowiazuje sie firma ochroniarska, aby umowa byla
      zawarta na okreslony czas i aby firma ochroniarska zostala wyloniona w jawnym konkursie
      ocenianym takze przez przedstawicieli mieszkancow.

Pozdrawiam, Marcin Kaniewski
      • Gość: Wojtek Re: Droga ochrona osiedla IP: 10.9.33.* 21.08.01, 10:55
        Witam!

Jestem poruszony nie tyle samym pomysłem (choć od zapewniania bezpieczeństwa
        mamy POLICJĘ), co wysokością opłaty (dynamicznie wzrastała w każdym nowym
        artykule prasowym, buło 0, potem 3 PLN, teraz 8 PLN). Jęśli apetyt spółdzielni się utrzyma
        w pażdzierniku będzie z 15 PLN, a w styczniu chyba z 50 PLN.
        Ciekawe też, kto jest właścicielem tej agencji???

Pozdrawiam
        Wojtek
    • Gość: miles Re: Droga ochrona osiedla IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 22:45
      Za bezpieczeństwo i porządek na osiedlu - oczywiscie jeśli ochrona wywiązuje
      się z tego - JASNE ŻE TAK.
      • Gość: miles Re: Droga ochrona osiedla IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 23:32
        Chociaż po zastanowieniu 6.000 mieszkańców x 8 zł = 48.000 PLN. x 12 = 576.000
        PLN.
        Ochroniarzy jest zapewne 2 max. 4 plus 1 odbierający telefony. Ich pencsje to
        oby 2.000 netto, brutto w zaokragleniu + ZUS 4.000 PLN.
        4.000 x 5 osób = 20.000 PLN.
        20.000 PLN x 12 = 240.000 PLN
        Paliwo, telefony, koszty wynajęcia lokalu, energia = miesiąc 2.000 PLN ~ 5.000
        PLN x 12 = 60.000 PLN
        razem = 240.000 + 60.000 = 300.000 PLN
        OK. Teraz pytanie czy 8 zł to opłata za lokal czy od mieszkańca?
    • Gość: Mirek Re: Droga ochrona osiedla IP: *.makolab.pl 20.08.01, 23:54
      M.in. na ten temat pisze w ostatnim "Wprost" Rafał A.Ziemkiewicz.
      Przeczytajcie, to zrozumiecie.
    • Gość: K Re: Droga ochrona osiedla IP: 217.153.35.* 21.08.01, 08:38
      Osiedle, z tego co ktoś napiasał liczy ok. 6.000 mieszkańców, więc żeby ochrona
      rzeczywiście mogła coś chronić, to musi być kilka patroli. U mnie na osiedlu
      ogrodzonym z 115 mieszkaniami jest 4 strażników a i tak kradną rowery z klatek
      schodowych i są włamania do mieszkań. Ale mimo wszystko cenię sobie ich
      obecność, bo np. nikt nie maże sprayaem po ścianach, nikt wieczorami nawalony
      nie przesiaduje na ławkach z piwem itp. Za 8 zł. miesięcznie nie
      spodziewałambym się gwarancji bezpieczeństwa, tak jak pewnie niektórzy
      mieszkańcy to sobie wyobrażają, ale z pewnością byłabym skłonna zapłacić żeby
      mieć nadzieję, że jednak trochę będzie bezpiecznie i spokojniej wieczorem.
      • Gość: OLGIERD Re: Droga ochrona osiedla IP: 157.25.200.* 21.08.01, 08:58
        Problem polega na tym iż za takie pieniądze to będą "tylko ochroniarze" ( i
        dlaczego renciści) nie wiem moi drodzy czy macie pojęcie o prawie ale
        ochroniarz to może wam skoczyć i zadzwonić po policję nic więcej !!!!
        za takie pieniądze to osiedle otrzyma 4 wałęsających się w parach rencistów
        którzy będą mogli co najwyżej pokrzyczeć i mieć nadzieję że oprychy nie wezmą
        się za nich
        a tak szczerze to uważam że wasza spółdzielnia dołączyła do grona instytucji
        które was ru...ją
        ludziom zawsze da się wcisnąć kit że będzie bezpieczniej i nikt nawet nie
        zapyta ich jak to było z przetargiem na wybór firmy ochroniarskiej pozdrawiam
    • Gość: machoni Re: Droga ochrona osiedla IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.08.01, 11:48
      Pomysł jest dobry. Opłata nie jest zbyt wysoka i chyba do przyjęcia.
      Jest tylko małe ale:
      Nie wolno przed ostatecznymi uzgodnieniami podawać nawet przybliżonego kosztu
      bo Naród to zapamięta i wypomni.No bo jak to miało być 3 zł a jest 8. Zgoda nie
      można generalizować jest to dla pewnej grupy osób poważne obciążenie, ale ten
      cały raban na osiedlu to chyba nieporozumienie.
      Dla porządku informuję, że mieszkam na tym osiedlu i tym samym jestem
      bezpośrednio zainteresowany ochroną.
    • hubar Re: Droga ochrona osiedla 22.08.01, 21:06
      Przeczytałem i nasunęło mi się parę wniosków:
      -GW robi z igły widły
      -Luzie protesstujący to malkontenci (będzie ochrona marudzą że za droga, nie ma
      ochrony marudzą też)
      -8 zyli to strasznie dużo ! (dla niektórych)

pozdrowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka