Dodaj do ulubionych

Glutaminian Sodu !?!

15.02.05, 12:01
> najbardziej znany środek do wzmiacniania smaku i zapachu, jest częstym
dodatkiem mieszanek przyprawowych i sosów. Jakie masz zdanie na temat jego
zastosowania w kuchni? a co ważniejsze czy i jak jest szkodliwy - jest z
serii E - więc czy jest rakotwórczy?
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: Glutaminian Sodu !?! 15.02.05, 12:10
      Było już wiele dyskusji na ten temat w ciągu ostatnich paru lat. Podam tylko
      dwa linki:

www.truthinlabeling.org/

kfd.pl/glutaminian_sodu_bezpieczny_czy_nie/t/19514
      • kwik Re: Glutaminian Sodu !?! 15.02.05, 12:13
        jesli ktoz za nim teskni, to mozna go kupic oddzielnie, jako "przyprawe".
        oczywiscie wiadomo, w ktorym sklepie :P
      • j-lee Re: Glutaminian Sodu !?! 15.02.05, 12:34
        hania55 napisała:

> Było już wiele dyskusji na ten temat w ciągu ostatnich paru lat. Podam tylko
        > dwa linki:
        >
        > www.truthinlabeling.org/
        >
        > kfd.pl/glutaminian_sodu_bezpieczny_czy_nie/t/19514

...nie dawno trafiłem na te forum, więc dziekuję Hania.
    • Gość: fiołek Re: Glutaminian Sodu !?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 13:43
      czy witamina C to wg ciebie środek rakotwórczy? Też ma swój symbol E :)
      • j-lee Re: Glutaminian Sodu !?! 15.02.05, 13:53
        Gość portalu: fiołek napisał(a):

> czy witamina C to wg ciebie środek rakotwórczy? Też ma swój symbol E :)

też racja > jednak mi chodzi o środki konserwujące z serii E
        ...i Moim osobiście zdaniem MSG jest z grupy szkodliwych. Ponadto smak powinien
        być naturalny > bez wzmocnień i "upiększaczy".
        • Gość: pik Re: Glutaminian Sodu !?! IP: *.gdynia.mm.pl 15.02.05, 14:02
          ..." Ponadto smak powinien być naturalny bez wzmocnień i "upiększaczy"...

Zioła i przyprawy aromatyczne również są upiększaczami...
          • j-lee Re: Glutaminian Sodu !?! 15.02.05, 14:40
            Gość portalu: pik napisał(a):

> ..." Ponadto smak powinien być naturalny bez wzmocnień i "upiększaczy"...
            >
            > Zioła i przyprawy aromatyczne również są upiększaczami...

to zależy jak do tego podchodzić > np. curry z xxx (np. curry z kurczka) >
            można by powiedzieć że dla przyprawy jest robione całe danie... oczywiście
            istotny jest kurczak, ale istotne jest i curry bez którego dania owego by nie
            było... a bazylia? jak jest świerza w liściach położona na plastrach mozzarelli
            z pomidorkami - to upiększenie czy nie odzowna część tej smakowitej sałatki?
            a może owa bazylia jest "upiększaczem" dopiero jak się wysuszy?
    • Gość: Jarek Re: Glutaminian Sodu !?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 01:52
      oszem mam w domu ale już się chyba przedatował bo w ciągu ostatnich 4 lat nie
      korzystałem. Ale czy związki chemiczne o terminie rozkładu 500.000 lat mogą się
      za naszego życia przedatować (przeterminować?) chyba nie kupiłe bo kiedyś dawno
      temu znalazłem jako składnik pewnej chińskiej czy wietnamskiej potrawy użyłem
      wtedy i koniec. ale nie wiem czy zadziałał bo nie mam skali porównawczej. wolę
      nie używać żeby później nie świecić w nocy jak latarnia
      • Gość: giezik Re: Glutaminian Sodu !?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 06:39
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16436804&a=16441097
        • venus22 Re: Glutaminian Sodu !?! 16.02.05, 08:14
          Glutaminan sodu na pewno jest bardzo niedobry dla migrenikow - powoduje napady
          bolow glowy.

Venus
          • piasia Re: Glutaminian Sodu !?! 16.02.05, 08:39
            O matko, Venus!!!!!!! Witaj!!!!!!

Ja uwielbiam glutaminian sodu, jako niewielki dodatek. Czy wiecie, że Chińczycy
            nazywają go "duchem potraw" czy jakoś tak? A komu jak komu, ale Chińczykom nie
            można zarzucić nieznania się na kuchni ;)
    • sinegmax Re: Glutaminian Sodu !?! 16.02.05, 10:04
      To prawda, ze chinczycy znaja sie na jedzeniu, ale glutaminian sodu na polu
      obok ryzu nie rosnie.
      Co do szkodliwosci to wywoluje bole glowy, szczegolnie dodawany do potraw
      miesnych,u malych dzieci i spozywany w ciazy moze wywolywac zmiany w mozgu.I
      jest przede wszystkim bardzo uczulajacy, ja np.puchne, spada mi cisnienie i
      dostaje goraczki.Moi znajomi Tajwanczycy, a mieszkalam tam przez jakis czas
      slyszeli o wielu przypadkach uczulen u obcokrajowcoe i badania dotyczace wplywu
      glutaminianu na dzieci pochodza wlasnie z Tajwanu.A moja zaprzyjazniona
      wlascicielka restauracji(na Tajwanie oczywiscie)ktora nie dodawala Glutaminianu
      sodu do potraw zwykla mawiac, ze jak ktos ma pieniadze to tego dosypuje , smak
      sie wzmacnia i nie trzeba swiezych skladnikow i wielkiego kunsztu kulinarnego,
      zeby osiagnac wspanialy smak.
      Co do znaczenia to jak ktos chce to moze na upartego przetlumaczyc to
      jako "duch smaku", ale w rzeczywistosci to "esencja smakowa"...
      • Gość: Cynamoon Re: Glutaminian Sodu !?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:10
        singemax napisala:
        "Co do szkodliwosci to wywoluje bole glowy, szczegolnie dodawany do potraw
        miesnych,u malych dzieci i spozywany w ciazy moze wywolywac zmiany w mozgu.I
        jest przede wszystkim bardzo uczulajacy, ja np.puchne, spada mi cisnienie i
        dostaje goraczki."

to ma swoja nazwe: "Syndrom Chinskiej Restauracji"

a tu za wikipedia: pl.wikipedia.org/wiki/Glutaminian_sodu
        Glutaminian sodu - sól jednosodowa kwasu glutaminowego.

Od setek lat kuchnia dalekowschodnia wykorzystywała jako składnik potraw
        wodorost listownicę japońską (Laminaria japonica), znany jako kombu. W 1908 roku
        japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy substancję nadającą
        jej niepowtarzalny smak - kwas glutaminowy. Smak ten nazwano umami. Niedługo po
        odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu,
        która znana jest na Wschodzie jako Aji-no-moto (czyli "istota smaku").

Dziś używa się glutaminianu na całym świecie jako popularnego dodatku do
        żywności, jest np. składnikiem zup instant, sosu sojowego, konserw rybnych. Jego
        rozpowszechnienie budzi jednak zaniepokojenie - nie jest jasne, czy spożywany w
        dużych ilościach jest bezpieczny dla człowieka. Ostatnio zidentyfikowano nową
        jednostkę chorobową - syndrom chińskiej restauracji - związaną z nadmiernym
        spożyciem glutaminianu sodu lub nadwrażliwością na niego. Objawy to zawroty
        głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju.
        • piasia Re: Glutaminian Sodu !?! 16.02.05, 12:36
          czyli jednak glutaminian sodu rośnie! ;) Może nie obok ryżu na polach ale też
          w wodzie!

A uczulonym mozna być na wszystko, w tym na najbardziej naturalne rzeczy: na
          truskawki, pomidory, mleko. Czy to znaczy, że wszyscy maja się strzec tych
          potraw? Jasne że nie. A jak mawiała moja prababcia - jak cos ci naprawdę
          smakuje, to ci nie zaszkodzi ;)
    • Gość: lucy Re: Glutaminian Sodu !?! IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.05, 12:52
      Syndromu chinskiej restauracji doznalam przed 15 laty wlasnie w czasie posilku
      w chinskiej restauracji i nie chcialabym przezyc tego jeszcze raz!!!

Kazdy kto szanuje swoje zdrowie, zrezygnuje dobrowolnie ze swiadomego!!!
      dosypywania glutamatu do potraw.
      Poniewaz znajduje sie on teraz wszedzie, trudno sie i tak przed nim uchronic!

Nikt nie napisal, ze glutamat uszkadza WZROK!!!

Gotowanie ze swiezymi ziolami jest poezja!
      Pozdrawiam serdecznie
      • j-lee Re: Glutaminian Sodu !?! 16.02.05, 13:12
        uszkadza wzrok, ma też inne efekty uboczne... a naturalnie pozyskiwany to on
        był ale kiedyś - teraz to zwykły syntetyk czyli chemia.
      • Gość: szopen Rzeczywiscie nie po raz pierwszy IP: 206.73.209.* 16.02.05, 13:18
        Na ten temat sie rozmowa toczy.

Otoz jest to substancja naturalnie wystepujaca w miesniach czyli takze
        naturalnie w naszym organizmie.
        Jako skladnik produktow spozywaczych pomaga wydobywac smak pozostalych
        skladnikow.

Jest bardzo drogi wiec producenci z powodow finansowych staraja sie go uzywac
        jak najmniej bo zwykle to jest najdrozszy skladnik (pieniadze zawsze mowia
        prawde).

Faktem jest ze sa ludzie ktozy maja problemy po spozyciu dan zawierajacych MSG
        ale to sa naprawde bardzo rzadkie przypadki.
        Na temat ewentualnej szkodliwosci nie moge sie wypowiedziec bo opini mniej lub
        bardziej naukowych i sprzecznych ze soba jest mnostwo.
        Grupe E cos tam to sa dodatko do produktow spozywczych i nie oznacza to ze sa
        szkodliwe, jeden z nich E cos tam czyli Lecytyne mozna kupic osobno w aptece
        jako srodek zdrowie poprawiajacy.

I jeszcze link do infoemacji na temat MSG (Eng):
        www.msgfacts.com/facts/msgfacts.html
        Ogolnie mowiac to wybor nalezy do ciebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka