Dodaj do ulubionych

autobus 2086 posiada tylko 2 biegi

IP: *.pl 20.07.04, 07:41
Dzisiaj jechałem autobusem 76/7 (nr boczny 2086). Zaskoczyła mnie jazda
kierowcy, który używał tylko 2-ch (słownie: dwóch) biegów. I - do ruszania,
II - do jazdy. Oczywiście jak jechał na tym II biegu z większą prędkością
pojazd wył niemiłosiernie. Szofer nawet nie pomyślał aby jechać na luzie
(mółby tym oszczędzić trochę na paliwie). Z Retkini na Złotno to kilka
przystanków i na żadnym z nich nie włączył innego z biegów.
Czyżby to był "oszczędnościowy" wynalazek MPK, czy też umiejetności kierowcy
nie pozwlały na włączenie innego biegu?
Obserwuj wątek
    • Gość: STUDI Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi IP: *.prokom.pl 20.07.04, 10:22
      A moze przyczyna jest bardziej prozaiczna - uszkodzona skrzynia biegow lub inne podzespoly majace wplyw na zmiane biegow (np. synchronizator).

Luksusowe autko pana prezesa wymaga takich oszczednosci.
      • Gość: magik Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi IP: *.pl 20.07.04, 14:10
        Zastanawiam się jak długo przegubowy ikarus tak sobie pojeździ. A może jeszcze
        dziś "wypluje" skrzynię biegów.
        • Gość: STUDI Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi IP: *.prokom.pl 20.07.04, 14:33
          Oooo to wracamy do dawnych dobrych starych lat 70 i 80.... Wtedy autobusy dosc czesto gubily rozne podzespoly....
          • Gość: magik Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi IP: *.pl 20.07.04, 15:52
            apropo gubienia podzespołów. Na torowisku na al.Wyszyńskiego przy Retkińskiej
            na torach w kierunku masta leży ośka z przegubem. Zastanawiałem się czy zgubiła
            to któraś 805N czy CR. Osobiście stawiam na 805N.
            • krzyskup Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi 20.07.04, 17:33
              To zgubiłą 805. Niedługo wywołam kliszę z usuwania tramwaju z torów po
              tej "zgubie". Nikt jeszcze jej nie zabrał? Wtedy 805 urwała sobie przekładnię.
              Pisałem chyba nawet o tym na forum ("awaria na retkini czyli powrót solówek").

pzdr,
              krzyskup
          • krzyskup Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi 20.07.04, 17:31
            Taaa... To chyba wtedy w którymś z polskich miast autobus zgubił "do środka
            przegubu" wał Cardana? Robi się coraz ciekawiej... Rosyjska ruletka z użyciem
            Ikarusa :>

pzdr,
            krzyskup
            • Gość: STUDI Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi IP: *.prokom.pl 20.07.04, 18:10
              Kiedys w lodzkiej sieci to samo mialo miejsce ale z wagonem 803N.
              Przekladnia dosiegnela dachu wagonu.
            • Gość: M.E. Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.04, 11:33
              Jechałem kiedyś (połowa lat 80-tych) rowerem ul. Kopcińskiego i wyprzedził mnie
              Star 66 (pogotowie techniczne MPK). W momencie jak mnie wyprzedzał, to urwał mu
              się wał napędowy, ale na szczęście mnie nie trafił. W tych samochodach to
              normalne. Nie miały międzyosiowych mechanizmów różnicowych i każda próba
              włączenia napędu na wszystkie osie na nawierzchni innej niż luźny piasek, lub
              błoto tak się musiała skończyć.
    • barracuda7110 Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi 20.07.04, 23:35
      Chyba jechałeś z tym samym geniuszem co ja jakiś czas temu. Koleś też używał
      jedynie dwóch biegów: 3 do ruszenia i rozpedzenia się a 4 do jazdy. Odjeżdżając
      z jednego z przystanków koleś chyba przypalił sprzęgło. Śmierdziało jak cholera...

ps nikt nie przebije zdławienia diesla z automatyczna skrzynia biegów.
      • krzyskup OT - post KOLEJowy 21.07.04, 01:19
        Bardzo częstro mechanicy na PKP w dość podobny sposób traktuję "gagariny" -
        lokomotywy ST44. Ponieważ konstrukcja jest oszczędnościowo-radziecka, nie
        przewidziano w niej na przykład wyłączników nadmiarowych. W związku z tym
        mechanik, kiedy ma ruszyć z ciężkim składem wrzuca nastawnik na najwyższą
        pozycję, a w lokomotywie czuć tylko smród palonej izolacji...

pzdr,
        krzyskup
        PS. Panowie Kierowcy! Nie palcie sprzęgieł...
    • Gość: magik Re: autobus 2086 posiada tylko 2 biegi IP: *.pl 23.07.04, 08:20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka