IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 15:15
W Australii otwarto nową linię kolejową (niestety o rozstawie normalnym).
Mają po niej kursować min. pociągi osobowe złożone z 35 wagonów. Długość
takiego pociągu wynosi ok. 1 km! Ciekawe, czy przewidują jakąś wewnętrzną
komunikację w tych pociągach :)
tts6/2004
Obserwuj wątek
    • barracuda7110 Re: Australia 23.07.04, 22:32
      Wyobrażasz sobie stanie w samochodzie przy przejeździe kolejowym czekając aż
      takie coś przejedzie? ;)

Muszę zobaczyć jak taki pociąg wygląda, choćby na zdjęciach :).
      • Gość: J.S. Re: Australia IP: *.pai.net.pl 23.07.04, 23:06
        > Muszę zobaczyć jak taki pociąg wygląda, choćby na zdjęciach :).

Nie zmiesci sie ;]
        • camelot Re: Australia 23.07.04, 23:17
          Ja słyszałem że w Stanach są pociągi towarowe mające około 3 kilometrów.
          ciągnie je 12 lokomotyw spalinowych.
          • Gość: M.E. Re: Australia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 23:28
            Najdłuższe pociągi (oczywiście towarowe) kursują w Afryce Pd. po torze 1067mm !
            O ile mnie pamięć nie myli ich długość dochodzi do 7 km. Lokomotywy są
            rozmieszczone nie tylko na początku, ale i w środku składu, sterowane są drogą
            radiową przez jednego maszynistę z lokomotywy czołowej.
          • Gość: Michał M. Re: Australia IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 24.07.04, 11:51
            50 wagonów po 20 metrów to już kilometr. Pamietam że kiedyś po polskich torach
            jeździły składy które miały po 80-100 wagonów i były ciagnięte przez dwie
            lokomotywy (elektryczne ;-) To już 2 kilometry.

W USA jest taki tunel z zakrętem o 270 stopni o małym promieniu skrętu.
            Maszynista wyjeżdżając z tunelu widzi koniec swojego pociągu wjeżdżający do
            tunelu kilkadziesiąt metrów niżej. Można nie uwierzyć, że to ten sam pociag ;-)

Dawniej i pociągi osobowe bywały długie. Moja mama dawno temu jechała z Łodzi
            do Piotrkowa. Jej wagon zatrzymał się na wiadukcie na Wojska Polskiego.
            Myślała, że zaraz wjedzie na stację... wysiadła w Radomsku :-)
            • Gość: M.E. Re: Australia IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.04, 10:51
              Nie wiem, czy przypadkiem w PL najdłuższe pociągi nie kursują po LHS. Na
              stronie o tej linii jest zdjęcie pociągu ciągniętego przez 4 Gagariny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka