Dodaj do ulubionych

Moda na imiona, dziwne imiona

15.09.04, 09:14
Tak mnie ten artykuł lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/401597.html /
zainspirował do napisania tego wątku.

Czy wymyślanie oryginalnych imion dla dzieci jest właściwe? Komu ma to służyć
dzieciom, które może będą cierpieć w przedszkolu/szkole, czy jedynie dla
zaspokojenia jakiś ambicji rodziców?
I nie mówię tu o jakiś imionach, które się rzadko spotyka, mówię bardziej o
jakiś Xsawierach, Nicolettach, Pryscylliach czy Atenach...
Znacie jeszcze jakieś przesadnie oryginalne imiona, które w Polsce
brzmią "dziwacznie"?

Kiedyś na FŁ: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=7968117 /
Obserwuj wątek
    • ixtlilto Re: Moda na imiona, dziwne imiona 15.09.04, 09:20
      Rodzice chcą jakoś wyróżnić swoje dziecko... niestety w szkole to może się na
      dziecku mścić (zwłaszcza na Pryscylli). Czasem rodzice nie myślą, że dziecko
      może mieć w dorosłym życiu problemy np. w urzędach.

Z drugiej strony oryginalne [przemyślane!] imię może pomóc w karierze
      zawodowej...
    • aard my name is bond. james bond /noobligation 15.09.04, 10:33

• Gość: nona Re: my name is bond. james bond /noobligation IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 21:48
        Nazywam się Bąd, Scholastyka Bąd
        • aard My name is Blond. Angela Blond (gdzie jesteś?) /nt 16.09.04, 11:30

• stella20 Re: Moda na imiona, dziwne imiona 15.09.04, 21:33
      Wierz mi rodzice dali orginalne imie, przez pierwsze lata mojej edukacji jakos
      nie wzbudzalo to kontrowersji, raczej wszyscy to akceptowali, niespotykane
      imie , w malym miasteczku... hmm wszyscy do tego przywykneli. Z czasem kiedy
      poszlam do szkoly sredniej wszystko z poczatku uleglo zmiania.Pamietam nawet
      pierwsza reakcje moich ruwiesnikow ,poprostu smiech. Mieszane uczucia mialam w
      stosunku do tego.Jednak gdy pani leciala reka po dzienniku i wypylapywala za
      kazdym razem mnie to juz nie bylo zabawne;).Nawet jak mnie glemp biezmowal, to
      sie heh zawachal:).Jednak jak patrze nato przez pryzmat czasu to nawet wydaje
      mi sie yto zabawne, bo nigdy nie zdazyly by mi sie takie sytuacje zyciowe jak
      bym miala inaczej na imie. Ja czesto zapominam przy pierwszym poznaniu imie
      jakiejs osoby, mojego imienia nikt heh nie zapomina.Czesto znaja mnie z
      widzenia i heh z imienia ludzie ktorych ja nigdy nie widzialam. a jak mam
      na imie:)))))))))))))))? Stella milo mi:)
      to po lacinie znaczy Estera czyli gwiazdka.pozdrawiam
      • bnew Re: Moda na imiona, dziwne imiona 16.09.04, 11:40
        Nie wiem czy wiesz ale Stella po włosku znaczy tez gwiazda. Pozatym to bardzo
        ładne imię.
      • Gość: Star Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.jmdi.pl 05.01.22, 23:20
        Wyobraź sobie że też mam na imię Stella i wychowałam się w Mieście dużym a w zasadzie w stolicy.Nigdy nie miałam z tego powodu żadnych przykrych sytuacji, wręcz przeciwnie ...Nieraz aż się uśmiałam jak próbowali powtórzyć,albo zapamiętać moje imię.Wiedzieli zawsze że znaczy Gwiazda i jak ktoś miał problem z zapamiętaniem imienia Stella to mówił Gwiazdeczko .Nie rozumiem twojego złego nastawienia do imienia które nosisz..Być może zbyt mało wiesz o swoim imieniu. Św Stella jest patronką zakochanych ,poczytaj trochę poznaj historię Siostry Stelli zakonnicy zamordowanej przez...Daj mi znać czy zmieniłaś zdanie.Pozdrawiam.Stella z Warszawy
    • Gość: iwi Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 15.09.04, 21:42
      Oczywiście, że w tym wypadku mamy do czynienia z jakąś pseudo-snobistyczną
      potrzebą bycia oryginalnym... Więc nawet dziecko musi być elementem "imidżu".
      Osobiscie uważam, że imię powinno być po prostu imieniem, łatwo i ładnie sie
      zdrabniajacym, nie wprawiającym posiadacza imienia w zakłopotanie. Ja na
      przykład mam na imię Iwona. Kiedyś wydawało mi się niezbyt atrakcyjne. Ale ktoś
      zdrobnił je na wiele sposobów: Iwonka, Iweczka, Iwi, Iwonia, Iwoneczka,
      Iwek..etc. Dla jednych jestem pani Iwonka, dla innych Iwcia, dla najbliższych
      Iwuś. Cudownie!
    • Gość: amrita Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: 195.69.80.* 15.09.04, 21:49
      głupie to jest i paskudne, ale z drugiej strony:

znałam kiedyś panią. Wykształcona, ale troszkę dziwna była. Kiedy dała dziecku
      na imię Oskar (błeee) od razu wyszło szydło z worka, bo

po imieniu dziecka można strasznie łatwo określić do jakiej klasy rodzice
      należa.
      • stella20 Re: Moda na imiona, dziwne imiona 15.09.04, 21:58
        Do jakiej klasludzie naleza mozna rozpoznac po imieniu
        dziecka?!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hej ty chyba w epoce kamienia lupanego
        zyjesz.Nadanie imienia to jest czyjas indywidualna sprawa,czesto podszyta
        jakims sentymentem.Przeciez zadne imie nie sadzi o czyjaejs wewnetrznej
        atrakcyjnosci to jest tylko imie , a tym kim jestes co soba reprezenujesz to
        zupelnie inna bajka.
        • Gość: b00g13 Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: 217.153.198.* 15.09.04, 22:41
          Owszem raczej można.... wyobraź sobie te wszystkie Izaury, wspomnianą Pryscyllę
          i np. Biedną Ludgardę (niewinne dziewcze co miało pecha mieć taką a nie inną
          matkę; zaznaczam: żadnych znanych koneksji z Niemcami). Nie wiem jak z tymi
          dwoma pierwszymi, ale przy trzeciej się teoria potwierdza.

> czesto podszyta
          > jakims sentymentem

Zaś jeżeli taki sentyment miała jej matka to wiele może powiedzieć o jej klasie,
          dziewcze ustawicznie było za swoje imię gnębione (rzecz łatwa jak ktoś ma takie
          imię to nic więcej do gnębienia nie potrzeba)/zwróć uwagę, że dzieci to
          najbrutalniejsza forma człowieka - u nich nie ma zmiłuj... teraz poczuj się
          chwilę w skórze Ludi i pomyśl o "sentymentach"/

Dzisiaj widziałem coś co może zobrazować tą sytuację. Ulicą leci "cud blĄdyna",
          "Sex bomba", "miss solarium", "królowa dyskotek z pod zgierza"; odpicowana jak
          stróż w boże ciało, jakimś "wiosennym powiewem" czy inną parfumą wonieje aż na
          drugą stronę ulicy, świergoce do znajomych zadowolona aż jej czółko błyszczy,
          zaś za nią leci małe takie, pcią nie zidentyfikowane cóś i drze się do niej....
          MAMA MAMA...
          • Gość: lavinka z nielogu Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:02
            E tam, bzdury z tym pochodzeniem. Ja mam na przyklad pochodzenie robotnicze,
            moja prababka nie umiała nawet pisać i czytać , a nazywała się Irena. Moja
            babcia skończyła podstawówkę i na imię ma Janka (Janina). Moja madre nie ma
            matury, a nazywa się Elżbieta.

A ja mam prawie skończone studia i nazywam się dość zwyczajnke - Paulina.

Acha, brat niepiśmiennej prababci miał na imię Henryk, a bracia mojej madre -
            Edward i Sławomir.

Wyjątek potwierdzający regułę? Kto wie...

lav

p.s. Reszta dziadów i wujków: Karol, Stanisław, Maciej... a i jeszcze ciotka
            Lucyna, Małgorzata i Mirka.

Przesadzacie ;-)))))))))
            • Gość: lavinka z nielogu Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:03
              A moja koleżanka nazwała swego Cyprian a drugiemu synkowi Cyryl....
              • szprota kopęlatLavinko :D 22.12.04, 17:44
                a ja i tak uważam, że sami decydujemy, czy nasze imiona uznane zostaną przez
                otoczenie za odstręczająco dziwaczne czy uroczo oryginalne. i o.
        • amrita Re: Moda na imiona, dziwne imiona 16.09.04, 15:26
          stella20 napisała:

> Do jakiej klasludzie naleza mozna rozpoznac po imieniu
          > dziecka?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tak, właśnie tak :P
          > Hej ty chyba w epoce kamienia lupanego

no patrz, jestes w takim raie pierwszym neandertalczykiem, którego widzę :P

> zyjesz.Nadanie imienia to jest czyjas indywidualna sprawa,czesto podszyta
          > jakims sentymentem.

nie chce być wredna, ale jesli ktos z sentymentu dla serialu, nazwie dziecko
          Isaura na przykład, to nie chce tego człowieka znać

Przeciez zadne imie nie sadzi o czyjaejs wewnetrznej
          > atrakcyjnosci to jest tylko imie , a tym kim jestes co soba reprezenujesz to
          > zupelnie inna bajka.

Masz rację!!!! Możesz być super osobą i nazywać się Andżela. Jak wspomniałam po
          imieniu można tylko rodziców ocenić. To przykre ale prawdziwe.
    • teufel Re: Moda na imiona, dziwne imiona 15.09.04, 22:48
      Ponieważ wątek Zusmanna został zarchiwizowany to napiszę tu:
      - Kazimiera Szczuka(prowadzi Najsłabsze ogniwo i to jej faflowanie)
      • keridwen Re: Moda na imiona, dziwne imiona 15.09.04, 23:06
        i co?
        • Gość: Dżabar Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 16.09.04, 01:47
          co "co"
      • yarro Re: Moda na imiona, dziwne imiona 16.09.04, 01:49
        teufel napisał:

> Ponieważ wątek Zusmanna został zarchiwizowany to napiszę tu:
        > - Kazimiera Szczuka(prowadzi Najsłabsze ogniwo i to jej faflowanie)
        ==
        Jaki związek za sprawą?
        • teufel Re: Moda na imiona, dziwne imiona 16.09.04, 08:24
          Beznadziejne imię i nazwisko
          • Gość: marli Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 08:35
            Sam jestes beznadziejny piszac takie bzdety.
          • Gość: amrita Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: 195.69.80.* 16.09.04, 15:20
            primo: nazwiska się nie wybiera(to chyba wiesz) i po nazwisku nie można niekogo
            oceniać (po imieniu zreszt ą tez, chyba ze oceniaz rodziców)
            secundo: imienia Kazimiera nie da się porównać z Pryscyllą czy Andżeliką,
            chociażby dlatego że jest ono POLSKIE ( to moim zdaniem dużo)

a w ogóle to Kazia jest wporzo, bo napisała niezłą książkę niedawno.

Szluss
            • dziad_borowy Marny trud Twój 16.09.04, 15:29
              Teufeluś i tak wie wszystko najlepiej. No ale nie ma sie co dziwic. Gdyby
              odniesc to cos do wzrostu, to patrzy na swiat z perspektywy zaby.
              Dzierżżżżżżżż!!!!
              • amrita łot e szejm / ohne teksta 16.09.04, 15:39

--
                Wobec śmierci wszyscy jesteśmy równi.
    • Gość: fleurette Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 15.09.04, 23:10
      wiedze 3 różne sytuacje do których chciałabym się ustosunkować:
      1) imie i nazwisko się gryzą np gniewko chrabąszcz, esmeralda kopiec... generalnie wolałabym, by ludzie w ten sposób nie wystawiali dziecka na pośmiewisko, jakgdyby wklejając je na liste j.w.

2) imiona dziwne acz modne typu izaura w czasach niewolnicy izaury, andżelika, paskal, esmeralda, arleta... - uważam, że jest to jedna z największych krzywd wyrządzonych dziecku: po pierwsze wskazuje metrykę (;)), po drugie zauroczenie nim szybko mija, a po trzecie jest jednym z kilkanaściorga dzieci o tym imieniu w klasie...

3) imiona niepopularne - najczęsciej zapomniane lub wziete z innego języka bez podążania za modą (i tu np. Stella:), Armina, czy moje: Klara) - najczęsciej świadomie nadawane i raczej nie śmieszne, sprawiają, ze czuje sie człowiek jakośtak wyjątkowo? (w moim odczuciu).

istnieje jednak ryzyko, że dziecię tej wyjątkowości nie zniesie. wtedy lepiej być kolejną anią...

i jeszcze 2 zdanai podsumowania:
      * wg mnie po 1 imie mówi wiele o właścicielu
      * a także o jego rodzicach (jak napisał wcześniej boog13)

• stella20 Re: Moda na imiona, dziwne imiona 15.09.04, 23:44
        imie mowi o rodzicach,,,,,,,,, hmmm cyba tylko w skrajnych przypadkach, mbo coz
        ci powie mam ANIA tata ROBERT a corka Asia:)tylko to ze jesli podwazasz ta
        kwestie to w tym wypadku jestes bardzo powierzchowna.I jesli wy oceniacie w
        taki sposob ludzi, to swiaddzy tylko i wylacznie o waszej
        powierzchownosci.Poczucie wyjatkowosci przez Imie no coz sa i takie przypadki,
        fakt kazda forma samo dowartosciowania sie jest dobra.
        • Gość: fleurette Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: 81.219.* / *.grs-3.g1.pl 15.09.04, 23:53
          oj stella, stella. nie masz zielonego pojecia jak oceniam ludzi a juz sama oceniasz mnie po powierzchowności, a nawet nie, bo tylko po tym ,c o piszę na forum. :) co do imienia to utrzymuje swą opinie nt. rodziców. a konkretnie pewnych ich cech. o czym świadczy adanie dziecku imienia anna? o dwóch rzeczach: nie lubią sie wychylać i/lub uwielbiają to imię.

pozdrawiam nową studentkę
          • stella20 Re: Moda na imiona, dziwne imiona 16.09.04, 00:05
            wirze ze twoja teoria jest dosc ni podwazalna,aczkolwiek zaskakujaxca. To dla
            przykladu powiedz mi jakie znaczenie mialo dla moich rodzicow ze mi dali tak na
            imie a nie inaczej,Co to o nich swiadczy w twoim odczuciu.
            • evonka Re: Moda na imiona, dziwne imiona 16.09.04, 09:28
              no więc, droga Stello, zgodzę się z opinią, że jednak imie dziecka w jakis
              sposob swiadczy o rodzicach... jesli dziecko Ani i ROberta ma na imię Asia, to
              swiadczy tylko o tym, ze rodzice dali dziecku normalne, zwyczajne imie, zapewne
              nie chcieli się "wypinać" i podążać za jakąś modą.... jeśli rodzice dali Ci na
              imię Stella to może dlatego, ze masz prababke o takim imieniu.... ale jesli
              Ania i Robert dają na imie swojemu dziecku - Priscilla albo Sabrina to w 80% po
              to, żeby na siłę się uorginalnić. .... Dawajmy dzieciom normalne imiona!!!
              Tradycyjne, nowoczesne, ale normalne! Twoje imie nie jest jakieś dziwne czy
              strasznie oryginalne... Kalara to tez nic niezykłego, wątek powstał, żeby
              pogadać o tych naprawdę idiotycznych pomysłach niektórych rodziców, którzy
              chcąw wołać na ulicy swoje dziecko: Xsavierku! Albo Kewinku - ostatnio
              słyszałam w sklepie.... beznadzieja! Ja będę mieć Jasia, Grzesia albo
              Piotrusia... albo... no właśnie nie mam imienia dla dziewczynki.
              • Gość: sylwia Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 20:46
                sylwia
              • Gość: sylwia Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 20:46
                sylwia
      • Gość: Star Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.jmdi.pl 05.01.22, 23:33
        Zgodzę się z Tobą ja mam na imię Stella i czułam się zawsze wyjątkowo co nie znaczy że wszystko dostałam podane na tacy ja chciałam być wyjątkowa, grałam z kolegami w piłkę nożną,kapsle,kosza łazilam po drzewach,a z koleżankami skakałysmy na skakance,grałyśmy w gumę bawiłyśmy lalkami.Co w tym złego że lubiłam od najmłodszych lat rywalizację? A wygrywając czujesz że Blyszczysz ☺️
    • yarro Priscilla, Królowa Pustyni ;] 16.09.04, 01:51

<a href"=http://www.filmweb.pl/Film?id=1232">Hahaha :]</a>
      • yarro oczywiście miało być tak... 16.09.04, 01:52

Priscilla, Królowa Pustyni...:)
    • astranageriel Re: Moda na imiona, dziwne imiona 16.09.04, 09:40
      hubar napisał:

> Czy wymyślanie oryginalnych imion dla dzieci jest właściwe?

A czy imiona, dajmy, Jaś, Małgosia, były kiedyś "oryginalne" czy od razu
      swojskie? [A w spisie tych "unijnych" (nb. co to są imiona unijne?) jest
      Greta, hff.] A czy wymyślanie dziwacznych nicków o czymś świadczy? A czy
      wymyślanie nazwisk? Po co nazwiska w ogóle? A Atena? A Hawaj? A własnie:
      jak Keanu nazywa się Neo albo Halle nazywa się Berry albo na odwrót - i
      to łyka się gładko, znaczy że co w usa wolno, to tu niewolno (izauro)?

Zawsze chciałem mieć na imię Pterafilakodonteon, bez zdrobnień. Ani mnie
      do tablicy wywołać, ani mnie pomylić. A tu masz ci pech. W (przed)szkole
      zaś żyłem, cierpiałem i płakałem z innych przyczyn, prawdziwych bardziej.

PS. Pytania są tendencyjne.
      • aard A pomyśleć, że już byłem bliski 16.09.04, 11:26
        wypowiedzi merytorycznej.
        Na szczęście Astranageriel odebrał mi nadzieję, że to mogłoby mieć sens :-)

Dzierzbór występuje w elfich pseudonimach!
        • Gość: mekintosz Re: A pomyśleć, że już byłem bliski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 21:05
          A jedna z moich wykładowczyń nazywa się Anisa.
          Blee... takiego imienia nie ma chyba w żadnym spisie!
    • Gość: blenda Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 21.12.04, 00:30
      Ja tylko tyle chcialalam napisaz ze imie Xavier bardzo mi sie podoba :P.

:)

ps.a co powiedzie na Weridianę?
      • Gość: mirka Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 09:21
        A mnie sie podoba George. Tylko, ze po polsku to Jerzy. Podobnie jak Xavier to
        Ksawery i już. Najfajniejsze jest to X, no nie ? Tak, tak, często można
        rozpoznać rocznik po imieniu. Rodzice silą się na oryginalnosc i potem jest po
        kilka rocznikow bardzo monotonnych. Lata 60-te to Dariusze, 70-te sebastiany,
        ostatnio mamy roczniki/dekady?/ Kamili, Mateuszow,Kacprów. A mój Jaś/też
        niechcący wstrzelilam się w modę/ , rocznik 1995 ma w klasie kolege HENIA i to
        jest dopiero oryginalność.
        • Gość: Nina Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.toya.net.pl 21.12.04, 10:37
          Niestety, sama nosze imie rzadkie i wstretne na dodatek.Ani tego zdrobnic, ani
          bez zgrzytania zebami wymowic.Na codzien uzywam wersji popularniejszej i
          skroconej.Zal mam do rodzicieli, bo takie imie to zadna radosc, zwlaszcza, ze
          sami wcale nie chcieli mnie tak nazwac:)Wszedzie problemy-na wyciagach z banku
          poprzekrecane literki, w urzedach dwa razy pytaja czy dobrze pisza-czlowiek
          utrwala sie w cudzej pamieci nie tym, ze jest jakis super a poprzez nietypowe
          imie.I nie bede dociekac, czy owe konotacje sa pozytywne-ja czuje sie z tym zle!
          Jedyna pociecha jest taka, ze nie jest ono udziwnione i spolszczone na sile-
          ostatnio slyszalam, jak matka wola swoja coreczke "Denisa"...
          • Gość: barnaba Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 22.12.04, 15:57
            Nigdy nie nazwałbym swojego syna "Denis". Po zamianie jednej literki, imię
            zyskuje spore walory humorystyczne, a biedny dzieciak ma "przechlapane".

BTW: Barnaba to nie jest moje prawdziwe imię. Ale jako ksywka- czemu nie?
        • Gość: Ewka Re: Moda na imiona, dziwne imiona IP: *.pl / 212.244.43.* 22.12.04, 14:42
          No a ja mam Sebastiana z 2004 roku, tak więc moze kiedyś będzie oryginalny bo
          niewielu się teraz rodzi:)
    • tmq najdziwniejsze sa: 22.12.04, 14:58
      Stefan
      Kazimierz
      Aleksander
      Grzegorz
      Marcin
      Rafal

to sa bardzo dziwne imiona jakie ostatnio nadaje sie dziewczynkom, chyba tym ludziom juz do
      konca odbilo. Mysle ze calkowity brak poszanowania godnosci i dobrego imienia przejawia sie w
      akcie nadania 12letniej Oli imienia Henryk. Czy nie myslicie, ze moze to wplynac negatywnie na
      psychike dziecka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka