Dodaj do ulubionych

Kawowy wątek

05.10.04, 17:52
Filiżankowy wątek Liny pchnął mnie w kierunku kuchni, gdzie próbowałem
odmierzyć składniki sugerowanego przez nią eliksiru szczęścia, lecz po
krótkiej chwili dochodzę do wniosku, że nie ma nic lepszego niż aromatyczna
parująca kawa. Akurat ktoś stanął w oknie i pomyślałem sobie:

Stoisz rano
w tle słońca
zapatrzona w poranek
jak kawa stygnąca
jak obrazek kochanie...

Taaaaak...kawa jest bardzo inspirująca. Czy ktoś ma do opowiedzenia coś
niezwyczajnego (a wszystko co pachnie kawą jest niezwykłe) z kawą w tle ?
--
A wiatr się w chmury wpycha i żyją wokół niewidzialne światy
Obserwuj wątek
    • neochuan Re: Kawowy wątek 05.10.04, 17:59
      może to niezwykłe, a może całkiem zwyczajne: właśnie szedłem do kuchni zaparzyć
      kawę, gdy kliknąwszy "odśwież" dostrzegłem ten oto wątek :)
      a kawę parzę wyśmienitą, po irlandzku prosto z "pożegnania z afryką"!
      szprotaardy z pawłem-strzałką wczoraj byli, to (mam nadzieję) mogą niezwykłość
      potwierdzić :)
      ps. do adminów: to naprawdę nie jest kryptoreklama pewnej sklepokawiarni...
      --
      nowa sygnaturka. ten o gąsce.
      • med_max "Neochułanka" 05.10.04, 18:15
        O! To nardzo niezwykły post o kawie Neochułance. Proponuję zarezerwować tę
        domenę bo koncerny kawowe gotowe podstępnie nadać nazwę Neochułanka jakiejś
        kolejnej kawie. Podobnie zresztą może być z kawą Lina, Aardówka, kawa a la
        Niemyte Jeże lub Zamkowa. A Tica, to już brzmi wręcz rewelacyjnie. Reserved !!!
        --
        A wiatr się w chmury wpycha i żyją wokół niewidzialne światy
          • neochuan Re: "Neochułanka" 05.10.04, 18:39
            pawel-strzalka napisał:

            > potwierdzam, polecam, jak na kawe do tylko do Chułłana

            o jaaaa, teraz to już wszystkim będę musiał :) stawiać neochułłankę!
            --
            nowa sygnaturka. ten o gąsce.
            • med_max Jutro znów jest rano... 05.10.04, 20:43
              proponuję na rozbudzenie kawę sypaną. Ja wypijam ją dopiero
              w pracy, bo rano i tak nie mam za dużo czasu w domu, ale kiedyś to
              się zmieni.
              ...i znów będzie potrzebna kawa.To dobry wątek aby powiedzieć jaką kawę parzyła
              mi któregoś ranka...;)

              Poranną kawę pijemy w niedużej, kształtnej filiżaneczce :-), na
              tyle jednak mocnej, by wytrzymała nieskoordynowane jeszcze poranne
              ruchy. Musi się parzyć 2-3 minuty, (w miedzyczasie robiła się na
              bóstwo, włażąc w lustro ). Kawa poranna, niewinna jak białogłowa
              panna, więc preferujemy z mlekiem. Chyba że ma dać mocnego kopa,
              wówczas czarna jak diabeł, który rozpala i napędza życiowe
              turbinki.

              --
              A wiatr się w chmury wpycha i żyją wokół niewidzialne światy
    • Gość: Lina Re: Kawowy wątek IP: *.toya.net.pl 05.10.04, 18:05
      Palone ziarna kawowca rosną dzikim pędem w kuchennej szafce.
      Pachną tak, że upajają niczym narcylen.
      Jasny płomień brązowego cukru, przysuwa się do szklaneczki naparu, błagając o
      wtargnięcie do antynarkoleptycznego ogniwa.
      Ne quid nimis ulecieć w krainę lekkości neski
      Trzeba delikatnie zamknąć prawą półkulę mózgu, niecierpliwie tropiącą wszystko,
      co kawowe...
      • med_max Re: Kawowy wątek 05.10.04, 21:27
        Kawa przedostaje się do krwioobiegu i łagodnie daje ci odczuć, jak przesuwają
        się granice twego ciała, nie ustalone raz na zawsze przez skórę. Energetyczne
        związki niczym pióropusz z tarczowej igły, osiadają w zakrętach mózgowych a
        potem wydostają się przez źrenice tworząc nad głową coś jakby baldachim...
        Każdy łyk jest zanurzeniem całego ciała w niebiańskiej aurze, aż w końcu coraz
        trudniej odróżnić ją od rzeczywistości...
        --
        A wiatr się w chmury wpycha i żyją wokół niewidzialne światy
        • Gość: lidka Re: Kawowy wątek IP: *.vline.pl 06.10.04, 01:18
          Miło pić kawę,słuchając piosenek
          Starego Dobrego Małżeństwa :)


          Z tobą choćby pomilczeć
          jakże jest ciekawie,
          gdy siedzisz cała piękna
          przy swej małej kawie

          i podnosisz filiżankę
          nie nazbyt wysoko
          jakbyś chciała sprawdzić,
          czy jeszcze jest po co

          włosy twe kochane
          oczy twe kawowe
          jakże cię podziwiam
          w tej cichej rozmowie
          w tej cichej rozmowie....


          "ROZMOWA BEZ SŁOWA"
          sł. A. Ziemianin, muz. K. Myszkowski

      • Gość: Lina Re: Kawowy wątek IP: *.toya.net.pl 06.10.04, 09:55
        Kawa kusi kręte kobiece kubki smakowe,
        Kawowy krwiopijca kradnie kubek z kredensu wyobraźni,
        Kawa z kardamonem- krewna karcianej konstelacji,
        Kocha kusić kampanię w krykietowej akcji.

        Jeśli kawa- to w "Pożegnaniu z Afryką". Tam jej aromat przypomina niebieńską
        ucztę na kawowych chmurach, które tryskają gorącym nektarem!
        • neochuan Re: Kawowy wątek 06.10.04, 09:58
          i znów złapaliście mnie przy kawie :)
          i znów przy irlandzkiej "neochułłance" (c)medmax z pożegnania właśnie :))), tym
          razem porannej, z mlekiem.
          --
          • Gość: Lina Re: Kawowy wątek IP: *.toya.net.pl 06.10.04, 10:34
            Kawa zacieśnia więzi między ludźmi, "neochułłanka" zacieśnia więzy między
            Forumowiczami, którzy lubią mleczne drogi o poranku. :)
            Znalazłam parę feerycznych przepisów, które mogą obudzić w Was wytrawnego kawosza.
            Wklejam i życzę miłej lektury!
            PRZEPISY NA DOBRĄ KAWĘ

            Kawa amarello

            Składniki:
            • mleko
            • 75g likieru morelowego
            • bita śmietana

            Mleko zagotować ze 1/4 l kremówki, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać,
            dopóki się nie rozpuści. Dodać 75g likieru morelowego, posypać niewielką ilością
            kawy rozpuszczalnej. Amarello to po włosku nazwa moreli, stąd nazwa napoju.

            exit

            Kawa przypalanka

            Składniki:
            • cukier
            • wódka
            • bita śmietana

            Kawę zaparzyć.Cukier podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia, dodać wódkę - na
            przykład "Barack Palinka", uzupełnic kawą i podawać z bitą śmietaną.

            exit

            Kawa curacao

            Składniki:
            • mleko
            • czekolada
            • 100 g likieru pomarańczowego/curacao
            • bita śmietana

            Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając.Kawę
            zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do
            wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą
            śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać.

            exit

            Kawa z koniakiem

            Składniki:
            • 1/8 l koniaku
            • 4 goździkami
            • 2 kawałki cynamonu

            1/8 l koniaku podgrzać z 4 goździkami i 2 kawałkami cynamonu w rondelku,
            następnie go zapalić, zalać gorącą kawą i przecedzić przez sitko do filiżanek.
            Przybrać bitą śmietaną.

            exit

            Kawa rosyjska

            Składniki:
            • 4 łyżki rosyjskiej wódki
            • 4 łyżeczki cukru
            • 1/4 l kawy
            • szklanki

            Jej nazwa wzięła się stąd, że do jej przyrządzenia potrzebna jest rosyjska
            wódka. Ugotować 1/4 l kawy, posłodzić 4 łyżeczkami cukru i doprowadzić do
            wrzenia wraz z 1/4 l mocnego czerwonego wina. Następnie dodać 4 łyżki wódki i
            ponownie doprowadzić do wrzenia. Rozlać do filiżanek, szklanek z grubego szkla
            lub szklanek w metalowych koszyczkach.Pić gorącą.

            exit

            Kawa dorożkarska

            Był to ulubiony napój wiedeńskich dorożkarzy. Do szklanki z grubego szkła włożyć
            łyżeczkę, szklankę napełnić w 2/3 wrzącą kawą i przykryć warstwą bitej śmietany.
            Przybrać ziarenkiem kawy lub posypać szczypta mielonej. Posłodzić i podawać ze
            szklanką zimnej wody.

            exit

            Kawa Krups Karnawał

            Składniki:
            • 2 filiżanki espresso
            • 2 małe kieliszki koniaku
            • 2 łyżeczki brązowego cukru
            • świeża bita śmietana

            Wlać koniak do żaroodpornych szklanek, ogrzać i zapalić. Dodać cukier,
            wymieszać, wlać espresso i udekorować świeżą bitą śmietaną. Espresso można
            według gustu rozcieńczyć niewielką ilością wrzątku. Uwaga: przepis dla pracowitych.

            Krups

            Kawa zimowa Krupsa 2003

            Składniki:
            • 2 filiżanki espresso
            • 6 żółtek
            • 200 g cukru
            • 1/8 świeżej posłodzonej śmietany
            • 1 mały kieliszek likieru pomarańczowego

            Ubić żółtka z cukrem na gęstą pianę. Dodać zimne espresso i likier pomarańczowy.
            Zmieszać ze świeżą bitą śmietaną, wlać do filiżanek. Wstawić do lodówki lub...
            na balkon

            Krups

            Kawa á la Wenus

            Składniki:
            • ajerkoniak - 1/2 filiżanki lub wg uznania
            • goździk
            • żółtko
            • cukier
            • gorąca kawa

            Filiżankę w połowie napelnić ajerkoniakiem i w polowie gorącą kawą. Dodać cukier
            do smaku oraz żółtko i dokładnie wymieszać. Pić gorące.

            Zuzanna Jakubowska, www.niebieski-ptak.com

            Kawa po kubańsku

            Składniki:
            • 2 łyżeczki zmielonej kawy
            • goździk
            • szczypta cynamonu
            • szczypta cukru
            • 250 ml wody

            Do tygielka wsypać kawę, dodać szczyptę cukru, cynamonu i goździka, wlać trochę
            zimnej wody i utrzeć, dolać zimnej wody do pełna, wstawić na mały ogień,
            ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do wrzenia), następnie odstawić i
            powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Po kilku minutach przelać kawę przez sitko i
            podawać w filiżankach.

            Kaliope

            Kawa po jawajsku

            Składniki:
            • 2 łyżeczki zmielonej kawy
            • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
            • 250 ml wody

            Do tygielka wsypać kawę i kakao, dolać nieco zimnej wody, utrzeć, zalać do pełna
            zimną wodą, wstawić na mały ogień, ogrzewać (spienić, ale nie doprowadzić do
            wrzenia), następnie odstawić i powtórzyć ogrzewanie dwa razy. Przelać kawę przez
            sitko i podawać w filiżankach.

            Kaliope

            Kawa rumowa

            Składniki:
            • 200 ml mocnej, gorącej kawy
            • 2 łyżeczki cukru
            • 50 ml rumu
            • bita śmietana

            Cukier połączyć z rumem, zalać kawę i wymieszać, na koniec udekorować bitą śmietaną.

            Kaliope

            Kawa karaibska

            Składniki:
            • szczypta cynamonu
            • 120 ml gorącej kawy
            • bita śmietana
            • 30 ml mleka
            • 45 ml rumu
            • 1 łyżeczka cukru

            Połączyć najpierw rum z cukrem w szklance, a następnie dodać kawę i mleko.
            Udekorować bitą śmietana i cynamonem.

            Kaliope

            Kawa hawajska

            Składniki:
            • 30 ml rumu Malibu
            • 150 ml gorącej kawy
            • bita śmietana

            Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.

            Kaliope

            Bailey's coffee

            Składniki:
            • 45 ml Bailey's Irish Cream
            • 150 ml mocnej, goracej kawy
            • bita smietana

            Wlać krem do filiżanki, dodać kawę. Na wierzch ułożyć bitą śmietanę.

            Kaliope

            Kawa meksykańska

            Składniki:
            • 60 ml tequili
            • 120 ml gorącej, mocnej kawy
            • łyżeczka gęstego syropu czekoladowego

            Składniki wymieszać i podawać w niskiej, grubej szklance.

            Kaliope

            Kawa Amaretto

            Składniki:
            • 40 ml amaretto
            • 150 ml gorącej, mocnej kawy
            • bita śmietana

            Amaretto wlać do szklanki, dolać kawy, podawać przybrane bitą śmietaną.

            Kaliope

            Kawa cynamonowa

            Do parzenia kawy dodajemy cynamon (płaskie pół łyżeczki na dwie filizanki w
            przypadku używania ekspresu ciśnieniowego. Kawa ma wspanialy zapach i smak
            cynamonu. Mozna ją podać z bitą śmietaną lub jako latte czyli do szklanego
            naczynia wlać ciepłe mleko (1/2 objetości), następnie delikatnie wlać kawę, aby
            utworzyły się dwie warstwy. Na wierzch polożyć piankę z mleka.

            Kaliope

            Kawa z imbirem

            Składniki:
            • 2 filiżanki kawy
            • 2 łyżeczki miodu
            • 2-3 szczypty imbiru
            • mleko lub bita śmietana

            Miód utrzeć z imbirem i zalać kawą. Podawać z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem.

            Kaliope

            Kawa mrożona

            Składniki:
            • 2 jaja
            • 2 żołtka
            • 15 dag cukru
            • 1/2 l mleka
            • wanilia
            • 1 łyżka kawy

            Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z
            mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu
            zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach,
            napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną

            Kuchnia Polska, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2000 r.

            Kawa z kardamonem

            Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten
            sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie
            ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną
            polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
            (Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną
            kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy
            psuje smak. - przyp. Kurisuthara)

            Tomasz Buratowski

            Cafe á la Pompadur (6 filizanek)

            • 10 dag gorzkiej czekolady
            • 1/8 l bitej smietany
            • 1 l mocnej, goracej kawy
            • cynamon
            • gałka muszkatałowa

            Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do
            filiżanek, zalać goracą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.

            Ulka P.

            Kawa po cesarsku

            • 1 żółtko
            • 1 łyżka miodu
            • 2 łyżki koniaku
            • 2 łyżki słodkiej śmietanki
            • Gość: Lina Re: Kawowy wątek IP: *.toya.net.pl 06.10.04, 10:39
              cd.
              Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą.

              Irish Coffee

              • 1 łyżka cukru
              • 4 łyżki whisky
              • 2 łyżki bitej śmietany

              Cukier przesmażyć - zrobić karmel, zalać whisky, wymieszać, przelać do
              filiżanki, zalać goracą, mocną kawą, wymieszać i przykryć bitą smietaną.

              KAWA PO GRECKU

              Kawę po grecku przygotowuje się w specjalnych tygielkach zwanych briki. Briki
              może być wykonany z miedzi, aluminium lub stali nierdzewnej.

              Kawę po grecku możemy sporządzić na cztery sposoby:

              1. Sketos - mocna bez cukru
              2. Metrios - średnia z jedną łyżeczką cukru
              3. Glykis lub vari glykis - słodka lub ulepek
              4. Glykis vrastos - słodka, gotowana więcej niż jeden raz


              greek coffe

              1. Do briki nalewamy ilość wody niezbędną dla przyrządzenia odpowiedniej ilości
              kawy (np. na cztery filiżanki).
              2. Wsypujemy po jednej łyżeczce kawy na filiżankę oraz odpowiednią ilość cukru.
              3. Stawiamy briki na średni płomień, mieszamy do rozpuszczenia cukru i kawy,
              doprowadzamy wolno do stanu wrzenia.
              4. W momencie gdy "kożuch" "wychodzi" z szyjki briki odstawiamy na minutę z
              ognia, na bok.
              5. Rozlewamy do filiżanek, serwujemy ze szklaneczką zimnej wody
              Kawę po grecku należy pić wolno delektując się, bez konieczności powtórnego
              mieszania.

              Świąteczna kawa z cynamonem


              Składniki:

              * 50 ml (1/2 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
              * ½ łyżeczki cynamonu do zaparzenia z kawą
              * 2 łyżeczki cukru
              * 130 (2/3 szklanki) ml mleka
              * szczypta cynamonu do posypania napoju

              Przygotowanie:

              Kawę mieloną wymieszać z cynamonem i przygotować w ekspresie przelewowym lub w
              filtrze ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę.
              Mleko podgrzać do temperatury ok. 80ºC i spienić przy użyciu ręcznego ubijaka do
              mleka (mleko można również spienić wykorzystując dyszę ekspresu ciśnieniowego).
              Do wysokiego szklanego naczynia wsypać cukier, wlać podgrzane mleko, tak aby
              zajmowało 2/3 objętości naczynia, a następnie wlać kawę. Na wierzch nałożyć
              piankę z ubitego mleka oraz posypać cynamonem.

              Kawa pomarańczowo-cynamonowa


              Składniki:

              * 100 ml (1/2 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
              * ½ łyżeczki cynamonu do zaparzenia z kawą
              * 2 łyżeczki syropu pomarańczowego
              * 50ml (1/4 szklanki) mleka
              * bita śmietana
              * szczypta cynamonu do posypania napoju

              Przygotowanie:

              Kawę mieloną wymieszać z cynamonem i przygotować w ekspresie przelewowym,
              kafetierce lub filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy
              na 1 filiżankę.Mleko podgrzać do temperatury ok. 80ºC.Do filiżanki wlać syrop
              pomarańczowy, kawę, a następnie mleko. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i
              posypać cynamonem.

              Kawa miodowo-cynamonowa


              Składniki:

              * 50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
              * ½ łyżeczki cynamonu do zaparzenia z kawą
              * 100 ml (1/2 szklanki) mleka
              * 2 łyżeczki miodu

              Przygotowanie:

              Kawę wymieszać z cynamonem i przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub
              filterku ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1
              filiżankę.Mleko podgrzać do temperatury ok. 80ºC. Do szklanki wlać miód, mleko,
              a następnie delikatnie wlać kawę, aby utworzyły się warstwy. Na wierzch nałożyć
              piankę z ubitego mleka oraz posypać krokantem orzechowym.

              Kawa z likierem pomarańczowym


              Składniki:
              # 150 ml (3/4 szklanki ) naparu kawy palonej Tchibo
              # 2 łyżeczki likieru pomarańczowego Cointreau
              # 50ml (1/4 szklanki) mleka
              # 2 łyżeczki cukru

              Przygotowanie:

              Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z
              zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę.Mleko podgrzać do
              temperatury ok. 80°C
              i spienić przy użyciu ręcznego ubijaka do mleka (mleko można również spienić
              wykorzystując ekspres ciśnieniowy)Do szklanej filiżanki wlać likier
              pomarańczowy, wsypać cukier, a następnie wlać kawę. Na wierzch nałożyć piankę z
              mleka.

              Składniki:

              * 150 ml (3/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
              * 2 łyżeczki rumu
              * 2 łyżeczki cukru

              Przygotowanie:

              Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z
              zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę.Do filiżanki wlać
              rum, wsypać cukier oraz dodać napar kawy.

              • Gość: Lina Re: Kawowy wątek IP: *.toya.net.pl 06.10.04, 10:41
                cd.

                Mleczna kawa z rumem Malibu


                Składniki:
                # 100 ml (1/2 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
                # 100 ml (1/2 szklanki) mleka
                # 3 łyżeczki Malibu

                Przygotowanie:

                Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z
                zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę.Mleko podgrzać do
                temperatury ok. 80°C. Do filiżanki wlać rum Malibu, następnie dodać napar kawy
                i mleko.

                Kawa z cynamonem


                Składniki:
                # 50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
                # pół łyżeczki cynamonu
                # 2 łyżeczki cukru
                # 100 ml (1/2 szklanki) mleka
                # bita śmietana do dekoracji
                # szczypta cynamonu do posypania

                Przygotowanie:

                Kawę z cynamonem przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku
                ręcznym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę i pół
                łyżeczki cynamonu. Mleko podgrzać do temperatury ok. 80°C i spienić przy użyciu
                ręcznego ubijaka do mleka (mleko można również spienić wykorzystując ekspres
                ciśnieniowy). Do wysokiego szklanego naczynia wsypać cukier, wlać napar kawy z
                cynamonem,
                a następnie podgrzane mleko. Udekorować bitą śmietana
                i posypać cynamonem.

                Kawa po wiedeńsku


                Składniki:
                # 150 ml (3/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
                # bita śmietana
                # tarta czekolada do posypania

                Przygotowanie:

                Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z
                zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Kawę wlać do
                filiżanki, udekorować bitą śmietaną i posypać tartą czekoladą.

                Kawa miodowo - imbirowa


                Składniki:
                # 150 ml (3/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
                # 2 łyżeczki miodu
                # 3 szczypty imbiru
                # 50ml (1/4 szklanki) mleka

                Przygotowanie:

                Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z
                zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Mleko podgrzać do
                temperatury ok. 80°C i spienić przy użyciu ręcznego ubijaka do mleka (mleko
                można również spienić wykorzystując ekspres ciśnieniowy). Miód i imbir utrzeć w
                filiżance, dodać napar kawy, udekorować pianką z mleka oraz posypać imbirem.

                Mleczna kawa z lodami waniliowymi


                Składniki:
                # 50ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
                # 150 ml (3/4 szklanki) mleka
                # 3 gałki lodów waniliowych

                Przygotowanie:

                Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z
                zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Do wysokiej
                szklanki wlać napar kawy
                i zimne mleko, a następnie włożyć 3 gałki lodów waniliowych.

                Kawa z lodem i mleczną pianką


                Składniki:
                # 50ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
                # 150 ml (3/4 szklanki) mleka
                # 2 łyżeczki cukru
                # 5 kostek lodu

                Przygotowanie:

                Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z
                zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Do wysokiej
                szklanki wsypać cukier, wlać zimne mleko i dodać kostki lodu. Następnie,
                delikatnie wlać kawę, tak aby utworzyły się 2 warstwy. Na wierzch nałożyć piankę
                z mleka.

                Kawa mrożona z ajerkoniakiem Advocaat


                Składniki:
                # 100 ml (1/2 szklanki mleka)
                # 2 gałki lodów waniliowych
                # 50 ml (1/4) szklanki likieru Advocaat
                # 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo
                # bita śmietana

                Przygotowanie:

                Wszystkie składniki umieścić w shakerze i zmiksować. Napój przelać do szklanki
                lub kielicha, udekorować bitą śmietaną.

                Kawa Latte


                Składniki:
                # 50 ml (1/4 szklanki) naparu kawy palonej Tchibo
                # 100 ml (1/2 szklanki) mleka
                # czekolada w proszku (do posypania)

                Przygotowanie:

                Kawę przygotować w ekspresie przelewowym, kafetierce lub filterku ręcznym, z
                zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 filiżankę. Mleko podgrzać do
                temperatury ok. 80°C i spienić przy użyciu ręcznego ubijaka do mleka (mleko
                można również spienić wykorzystując ekspres ciśnieniowy). Do szklanej filiżanki
                wlać podgrzane mleko, tak aby zajmowało 2/3 objętości, następnie delikatnie wlać
                kawę, tak aby mleko nie zmąciło się. Na wierzch nałożyć piankę z mleka. Można
                posypać czekoladą w proszku.

                SMACZNEGO!
                :)
    • uodziaq Re: Kawowy wątek 06.10.04, 10:46
      Bo najłatwiej
      będzie dziecku
      zrobić kawę
      ot po grecku

      jeśli jednak
      kawa z whiskey
      to namawiam
      na nią wszyskich

      bowiem nie ma nic lepszego rankiem
      od łiskacza ze śmietankiem :)
      nawet kawy nie potrzeba
      bo masz w brzusiu kawał nieba :)

      ot się rozmarzyłem
      dlaczego u mnie w pracy nie wolno pić alco ???? nie rozumiem byłbym bardziej
      tfurczy :)
          • Gość: Lina Po co komu szczęki piranii do picia kawy? IP: *.toya.net.pl 06.10.04, 12:48
            "(...)Sprawa jest prosta. Indianie Amazonii nie znali metalurgii, nie
            dysponowali żadnymi narzędziami metalowymi. A laseczki guarany, bardzo twarde,
            trzeba przed przygotowaniem napoju uskrobać i jako proszek wsypać do wody. Pije
            się zawiesinę proszku guarany uskrobanego szczękami piranii jak bardzo ostrym i
            sprawnym pilnikiem.
            I ta dziwna współpraca amazońskiego pnącza z technologią opartą na uzębieniu
            piranii utrzymywała przez wiele lat portugalski handel diamentami. Indianie
            Tapajoz, jako niewolnicy portugalscy, wędrowali między statkami portugalskimi a
            Diamantiną, ośrodkiem diamentowym daleko ponad kataraktami Amazonki. Niezwykle
            forsowna trasa była do pokonania tylko przy użyciu guarany jako od dawna znanego
            Indianom stymulanta.
            Obecnie guarana znajduje się w handlu zarówno w postaci laseczek jak i gotowego,
            orzeźwiającego napoju. "

            Odkrycie kawy zawdzięczamy kozom

            "Odkrycie niezwykłych właściwości kawy osnute jest legendą. Opowiada ona o
            arabskim pasterzu imieniem Kaldi, którego zaciekawiło zachowanie kóz. Kozy
            niemalże tańczyły po zjedzeniu owoców z pobliskiego drzewa. Kaldi sam spróbował
            czerwonych owoców i poczuł się znakomicie: zniknęło zmęczenie i senność. Resztę
            dnia spędził w doskonałym nastroju. Inna legenda mówi o etiopskich mnichach,
            którzy przygotowywali wywar z owoców kawy. Napój ten pomagał im odpędzić sen
            podczas długich nocnych modlitw."

            Dobre, bo kawowe :)

            "Babeczki kawowe

            Składniki
            Ciasto: szklanka mąki, 2 łyżki cukru pudru, jajo, żółtko, pół kostki (12 dag)
            margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 4 żółtka, 6 łyżek cukru, 2 łyżki
            kawy rozpuszczalnej, dżem morelowy


            Przygotowanie
            Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść i wstawić na 30 min do lodówki.
            Foremki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić ciastem. Wstawić do
            dobrze nagrzanego piekarnika i upiec na złoto. W czasie gdy babeczki będą się
            piekły, przygotować krem. Kawę rozpuścić w szklance gorącej wody i lekko
            przestudzić. W rondelku utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę i
            rozprowadzić ciepłą kawą. Ustawić rondelek na płytce i podgrzewać na bardzo
            małym ogniu, cały czas ubijając masę trzepaczką. Gdy zgęstnieje do konsystencji
            budyniu, zestawić z ognia. Upieczone babeczki ostrożnie wyjąć z foremek,
            ostudzić, wypełnić nadzieniem kawowym i odstawić. Każdą udekorować dżemem
            morelowym."

            Kawa mrożona

            Składniki:
            • 2 jaja
            • 2 żołtka
            • 15 dag cukru
            • 1/2 l mleka
            • wanilia
            • 1 łyżka kawy

            Sporządzić masę mleczno-jajeczną, jak do lodów. Przed zamrożeniem połączyć z
            mocnym naparem kawy. Zamrozić, ubijać mikserem kilkanaście sekund i znowu
            zamrozić. Masa powinna być półpłynna. Podawać w szklankach lub filiżankach,
            napełniając do 3/4 wysokości. Przybrać bitą śmietaną

            Kuchnia Polska, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2000 r.

            Kawa z kardamonem

            Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokłasnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten
            sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w ekspresie
            ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiżanki - jeśli robimy typową, zalewaną
            polską wersję kawy. Kardamon dodaje kawie wyjątkowego aromatu.
            (Warto również szczyptę lub dwie tej przyprawy wsypać do pojemnika ze zmieloną
            kawą. Przejmuje ona wtedy niesamowity aromat kardamonu. Zbyt wiele tej przyprawy
            psuje smak. - przyp. Kurisuthara)


            "Cafe á la Pompadur (6 filizanek)

            • 10 dag gorzkiej czekolady
            • 1/8 l bitej smietany
            • 1 l mocnej, goracej kawy
            • cynamon
            • gałka muszkatałowa

            Czekoladę rozpuścić na parze, wymieszać ze śmietaną. Mieszaninę rozdzielić do
            filiżanek, zalać goracą kawą. Posypać cynamonem i szczyptą utartej gałki.

            Kawa po cesarsku

            • 1 żółtko
            • 1 łyżka miodu
            • 2 łyżki koniaku
            • 2 łyżki słodkiej śmietanki

            Wszystko zmiksować i zalać mocną, goracą kawą.

            Placek z kawą

            Składniki do placka:
            • 9 jaj
            • 25 dag cukru kryształu
            • 1 cukier waniliowy
            • 12 dag mąki pszennej
            • 8 dag mąki ziemniaczanej
            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
            Składniki do masy:
            • 3/4 kostki margaryny
            • 1 szklanka cukru pudru
            • 40 dag świeżych truskawek zmiksowanych (mogą być mrożone)

            Upiec cienki biszkopt ciemny
            Przygotowanie:
            1. Z białek i cukru ubić pianę na sztywno i podzielić ją na dwie części
            2. Do jednej części dodawać stopniowo wszystkie żółtka, ubijając całość
            3. Dodać mąkę pszenną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, lekko mieszając
            4. Do drugiej części piany dodać mąkę ziemniaczaną i 1 łyżeczkę proszku do
            pieczenia, również lekko mieszając.
            5. Na wysmarowaną foremkę wyłożyć ciasto żółte i posypać suchą zmieloną kawą.
            6. Na to kłaść łyżką porcje ciasta białego.
            7. Piec w temp. 150 –C przez 20-30 min.
            8. Po upieczeniu przekroić

            Masa:
            1. Margarynę utrzeć z cukrem.
            2. Stopniowo małymi porcjami dodawać zmiksowane truskawki, ciągle ucierając

            Przełożenie ciasta:
            Ciasto żółte (dolne) - masa - biszkopt ciemny - masa - ciasto (górne).

            Ciasta Siostry Anastazji, Wydawnictwo WAM.

            Tort Cappuccino

            Składniki do tortu:
            • 4 całe jajka
            • 4 łyżki wody
            • 3/4 szklanki cukru kryształu
            • 1/2 szklanki mąki pszennej
            • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
            • 1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej
            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
            Składniki do masy:
            • 1/2 l śmietany 30%
            • 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino sypkiej
            • 1 galaretka cytrynowa
            • 2 łyżki cukru pudru

            Przygotowanie:
            1. Białka ubić z cukrem
            2. Dodawać żółtka wymieszane z wodą.
            3. Dodać mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia
            4. Delikatnie wymieszać, podzielić na pół i wylać na dwie foremki
            5. Piec w temp. 180-200 –C ok. 20-30 min.
            6. Po upieczeniu przekroić oba placki, by były cztery
            Masa:
            1. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody
            2. Śmietanę "Śnieżkę" ubić, dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę.
            3. Placki nasączyć roztworem z kawy cappuccino, rozpuszczonej w wodzie z
            dodatkiem spirytusu (według uznania)
            4. Szybko przekładać placki masą

            Powiem Wam, że mimo choroby i braku poczucia smaku, zaczynam coraz intensywniej
            myśleć o kawie w porcelanowej szklaneczce...

            :)
    • evonka zaparzacz - ko(c)herek... 06.10.04, 13:05
      a ja chciałabym parzyć sobie kawę na ogniu, bo taką lubię najbardziej... może
      mi podpowiecie gdzie można NIEDROGO! kupić taki zaparzacz - ko(c)herek do
      stawiania na kuchence???
    • med_max Czas na popołudniową kawę 06.10.04, 19:10
      Oto przepis jaki dostałem od psiapsiółki:

      "Prawdziwa uczta czeka nas jednak z nadejściem spokojnego
      popołudnia. Na ukojenie nerwów i złości nie ma nic lepszego, no
      może nie ma, niż niebiańskie cappuccino.
      Jedną z bardziej ciekawych i pożytecznych rzeczy, jakich nauczyłam
      się podczas pobytu w słonecznej Italii (ach to południowe słońce,
      ci południowi mężczyźni ;) było przyrządzanie cappuccino, w
      domowym zaciszu. Może nieco mało wyrafinowane, ale jaka radość i
      uciecha. Kawkę espresso, klasycznie w maleńkiej "caffettierce"
      czynię.Mleko podgrzane do odpowiedniej temperatury, za pomocą
      dwóch dłoni i czerwonego garnuszka z ubijakiem (nie mylić z
      podbijakiem ;), przy odrobinie wysiłku i wielkiego serca
      przemieniam w delikatną piankę. Filiżanki, najodpowiedniejsze
      będą te z zielonym paseczkiem, już czekają niecierpliwie. W
      odpowiednich proporcjach łączymy czarne i białe, posypujemy kakao,
      czekoladą, kokosem, według uznania. I gotowe. Teraz tylko
      dosłodzic i żyć, nie umierać..."
      --
      A wiatr się w chmury wpycha i żyją wokół niewidzialne światy
    • szprota Re: Kawowy wątek 06.10.04, 20:26
      eh, są kawy niezapomniane... dla mnie taką kawą była taka jedna migdałowa w
      Zielonym Wzgórzu :)
      (albo dzisiejsza poranna siekiera w dymiącym kubku)
      --
      No hidden catch. No strings attached. Just free love.
      • Gość: Lina Re: Kawowy wątek IP: *.toya.net.pl 07.10.04, 09:46
        A ja uwielbiam, kiedy ktoś robi dla mnie czarny napar, wkładając w to całe swoje
        serce... Dobierając filiżankę do kształtu moich ust, jej kolor- do koloru mojej
        duszy; sypiąc czarne ziarna z rozkosznym uśmiechem, podając śmietankę w
        malutkim, porcelanowym cudeńku.

        Kawa to jest
        stan twojego umysłu, pomnożony przez nieskończoność
        drgań, uwypuklanie się kubków smakowych...
        Kawa to intro twojego poranka, złożonego na cielistości stołu.
        Ten napar jest zapachem Twojego życia, które
        się wije, syczy, pachnie i ucieka...

        Tak mi dziś właśnie zapachniało kawą...
        :-)
        • the_borg Hm 07.10.04, 10:57
          Gość portalu: Lina napisał(a):

          > Kawa to jest
          > stan twojego umysłu, pomnożony przez nieskończoność
          > drgań, uwypuklanie się kubków smakowych...
          > Kawa to intro twojego poranka, złożonego na cielistości stołu.
          > Ten napar jest zapachem Twojego życia, które
          > się wije, syczy, pachnie i ucieka...
          >
          > Tak mi dziś właśnie zapachniało kawą...
          > :-)

          A gdzie inkongruencja? ;-)
          --
          W berżeretkach, balladach, canzonach
          bardzo rzadko jest mowa o dronach,
          a ja mam taki gust wypaczony,
          że lubię drony!
    • med_max To dobry dzień na emocjonującą kawę 07.10.04, 16:39
      Emocjonująca kawa, to taka która stanowi pretekst do spotkania, szyfr, umowny
      skrót, klucz otwierający mozliwości. No...pędzę (rozlewając kawę, bo trochę mi
      się ręce z emocji trzęsą;)
      --
      A wiatr się w chmury wpycha i żyją wokół niewidzialne światy
    • szprota Re: Kawowy wątek 07.10.04, 19:23
      Szprota:właśnie wyjadam kakao łyżeczką. mam do tego powołanie.
      b00g13: właśnie palę papierosa mam do tego zdolnoścSzi
      Szprota : własnie piję kawę. mam to opanowane do perfekcji.
      b00g13: właśnie mam kaca, to zdolność nabyta długimi ćwiczeniami
      Szprota : właśnie jeste głodna i jestem w tym doskonała

      --
      Gott strafe RUmcajs
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka