Dodaj do ulubionych

Pieniądze dla oskarżonego

19.04.02, 18:32
Jeden z pracowników łódzkiej Akademii Medycznej jest oskarżony o pomoc przestępcy w wyjściu z więzienia.
Siedział już nawet rok w wiezieniu, sprawa toczy się od trzech lat. Przez cały ten czas nasz bohater formalnie
nie pracuje (władze uczelni zawiesiły go w obowiązkach), ale bierze pensje, bo takie są przepisy. Co Ty na to?
Obserwuj wątek
    • podbijak I to jest dla redakcji HIT - njus??? 19.04.02, 18:54
      Puknijcie się i bierzcie do roboty.
    • kropka. Re: Pieniądze dla oskarżonego 19.04.02, 19:41
      3 lata? A czemu tak długo? Bo art.66 Kodeksu Pracy (aktualizacja 1997 r.) mówi:
      "1. Umowa o prace wygasa z upływem 3 miesięcy nieobecności w pracy pracownika z
      powodu tymczasowego aresztowania...
      §2. Pracodawca,pomimo wygaśnięcia umowy o pracę z powodu tymczasowego
      aresztowania, jest obowiązany ponownie zatrudnic pracownika, jeżeli
      postępowanie karne zostalo umożone, lub zapadł wyrok uniewinniający."
      No więc, nie bardzo rozumiem. Mnie już telepie na samą myśl o tych trzech
      miesiącach, ale żeby 3 lata???? A może on jakiś działacz związkowy? Bo to wtedy
      faktycznie nie do ruszenia. Ale nic to, mamy na forum specjalistę :-)
      Yaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Pomocy.

P.S. Czy Redakcja dojrzała już do strzelenia podbijaka beztenbezpysk, czy
      zostawia mi Redakcja wolną rękę?
      pozdrawiam

• Gość: kasiaprim _______________REDAKCJO, KROPKA ZADAŁA PYTANIE !!! IP: *.pai.net.pl 19.04.02, 20:19
        ...w postscriptumie swego posta i ja bardzo prosze dla Niej o odpowiedz, bo sie
        pod nią obojgiem racic podpisuję !
    • Gość: Mirek Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 19.04.02, 20:15
      Przepraszam, czy ktoś się czemuś dziwi? No przecież na życzenie wyborców mamy
      przepisy, które maksymalnie chronią pracowników, w praktyce zaś kombinatorów i
      cwaniaków. Kto za to płaci, w tym także za tego pracownika?
      Tak jest, jeszcze więcej socjalizmu! Im szybciej pier... tym lepiej.
    • anntad Re: Pieniądze dla oskarżonego 20.04.02, 10:10
      Mnie się to w głowie nie mieści, chcę wreszcie zyc w normalnym kraju!!!!!!!!!!!
      z normalnymi wyborcami którzy wybieraja normalnych polityków.
      • hubar Re: Pieniądze dla oskarżonego 20.04.02, 18:26
        To niestety nie wiem czy się kiedykolwiek stanie. Jak chodzę po ulicach i
        patrzę na ludzi to krew mnie czasem zalewa że oni mają prawa wyborcze.

pozdrowy
        • michal.ch Re: Pieniądze dla oskarżonego 20.04.02, 19:29
          Ciekawe kto głosował na Leppera? :)
          • Gość: Do. Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.bluewin.ch 20.04.02, 19:47
            Sfrustrowani.
            A w ogole to poptrzcie teraz na protestujacych przeciwko zmianom w prawie
            pracy. Od razu widac ile osob nie rozumie praw ekonomii, a ile na tym zeruje..
            Ekonomisci z WSHE!!! Brac sie do uswiadamiania!!
            Pozdrawiam z usmiechem.
            Do. :-))))))))
            • michal.ch Re: Pieniądze dla oskarżonego 20.04.02, 19:49
              Jestem sfrustrowanym obywatelem, który nie pojmuje tego co się tu dzieje.
    • Gość: macias Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.dostep.pl 20.04.02, 23:26
      To że bierze pensje to sprawa wtórna ale granda w tym państwie to to ze sprawa
      toczy sie juz trzy lata a rok ten gośc siedział w wiezieniu, przecież jest
      tylko oskarzonym. W Polsce oskarzonym moze byc każdy nawet najbardziej niewinny-
      patrz przykład gazety z Pabianic.
      Bez sprawnego sadownictwa państwo nie może funkcjonowac a tak własnie dzieje
      się w Polsce.
    • Gość: Anita Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 15:08
      Tytuł w Gazecie:"Pieniądze za nic".Gazeta w pogoni za atrakcyjnymi tytułami
      przekracza granice przyzwoitości, ale taki tytuł na pewno się spodoba. Ludzie
      się denerwują, że facet dostaje jakieś pieniądze. Tylko Maciasa szlag trafia,
      że facet przesiedział w areszcie ponad rok a wyroku nie ma. Facet nie pracuje
      nie dlatego, że był oskarżony (a może tylko podejrzany - czy Gazeta to
      rozróżnia?) ale dlatego, że pracodawca zawiesił go w obowiążkach i nie daje mu
      pracować. Wolna wola pracodawcy. Facet zarabia część wynagrodzenia, które by
      dostał gdyby mógł pracować - może to on jest pokrzywdzony. Wytrawny dziennikarz
      Gazety, jak nakazuje etyka dziennikarska, na pewno zapytał go o jego punkt
      widzenia ale z jakichś względów nie ujawnia nam odpowiedzi. Czekam na następne
      artykuły pod tytułem "Pieniądze za nic" np. o chorych, którzy biorą
      wynagrodzenie lub zasiłki choć nie pracują, a może i o ludziach na urlopie
      wypoczynkowym czy wychowawczym. Zwolennicy "uelastycznienia" prawa pracy na
      pewno się odezwą z poparciem.
      • Gość: Mirek Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 21.04.02, 16:00
        Są conajmniej dwa wyjścia z tej sytuacji (poza oczywistym, zarazem
        nieosiągalnym - że Temida powinna działać sprawniej):
        1. Przenieść człowieka na stanowisko, gdzie fakt bycia podejrzanym w niczym nie
        będzie nikomu przeszkadzał - w tak dużej "firmie" bez wątpienia coś by się
        znalazło.
        2. Zwolnić podejrzanego. Na jego miejsce na pewno znajdą się osoby z nie
        mnniejszymi kwalifikacjami, a nie uwikłane w konszachty z mafią, choćby były to
        konszachty niekaralne.
        Szefostwo firmy wybrało wyjście najlepsze dla nich. Bo to nie ich forsa i nie
        narażą się socjalistom, którzy wszędzie rządzą. A ponieważ jest to postawa we
        wszystkich państwowych firmach powszechna i ciesząca się aprobatą (jak widać :-
        ) )- mamy to co mamy.
        • Gość: ania Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.media4u.pl 22.04.02, 11:57
          Jeszcze jest inna możliwość, że człowiek jest niewinny i nie ma mu czego
          udowodniać - teraz nieprawdopodobne ? A może jednak ?
          • Gość: Mirek Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.makolab.pl 22.04.02, 14:01
            Pewnie że prawdopodobne. Ale czy to moja wina? Czy dlatego że gościu miał pecha
            lub na własne życzenie wdał się w złe towarzystwo mam mu płacić za nic?
    • Gość: ELVIZ Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.makolab.pl / *.mipro.pl 22.04.02, 12:10
      Polska dziwny kraj, dla nierobów dobry kraj, lalala!!!
      • hubar Re: Pieniądze dla oskarżonego 22.04.02, 12:23
        I pełno tu antysemitów i debili...
        • Gość: ELVIZ Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.makolab.pl / *.mipro.pl 22.04.02, 12:27
          Czy to było do mnie??? Jeśli tak, to krótko - tak lubię bardzo Murzynów,
          Azjatów, i wszelkie inne narodowości. Chyba sobie kochani nagonkę robicie!
          A debile - oczywiście, że są nawet tacy na forum, co tworzą bliższe niedostępne
          grupki wzajemnej masturbacji!:)
        • Gość: ELVIZ Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.makolab.pl / *.mipro.pl 22.04.02, 12:28
          A Forum jest dla wszystkich!!!
        • Gość: ELVIZ Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.makolab.pl / *.mipro.pl 22.04.02, 12:31
          A zauważyłem, że Forum chyba zaczyna się dzielić na równych i równiejszych???
        • Gość: Mirek Re: Pieniądze dla oskarżonego IP: *.makolab.pl 22.04.02, 14:02
          To ten podejrzany jest Żydem?! A, jeśli tak to...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka