Gość: geograf IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 16:51 mam do was pytanie: jakie loinie byscie usuneli, jakie poprawili, a jakie nowe dodali???a moze w ktorych byscie zmienili czestotliwosc??? oczywiscie autobusowe i tramwajowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mag Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.nv.iinet.net.au 26.08.01, 16:58 ja bym chciala zeby 8 wrocila na stara trase:)) geograf pytam sie po raz kolejny z czystej ciekawosci,bo na innych watkach nie odpowiadasz,czy twoj nick ma cos wspolnego z BNZ UL? pozdrowy mag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 17:00 od razu mowie, ze nie wiedzialem tego pytania na innych watkach, ale poza tym to nie jest to z tym zwiazane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.nv.iinet.net.au 26.08.01, 17:02 ok ,rozumiem:))))pytalam z ciekawosci,ja w tym roku koncze geo:)))) pozdrowka raz jeszcze mag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looka Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 20:48 Dlaczego linia 80 i 99 maja przez pol miasta te same trasy? Przeciez to bez sensu? Jeszcze na dodatek rozklady sa tak ulozone, ze te dwie linie jezdza parami. Mozna by 99 puscic inaczej np: jadac z Retkinii, od Dw.Kaliskiego, prosto Mickiewicza do Zeromskiego i potem w Sklodowskiej. Trasa moze zmienila by sie niewiele, ale zyskaliby wszyscy Ci, ktorzy przesiadaja sie przy Al. Politechniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mac. Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK 02.09.01, 11:16 I co z tego, że mają?? Przecież jeżdżą w dwa zupełnie różne końce miasta. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.08.01, 17:03 52-wydłużyć al.Włokniarzy do krańca Radogoszcz Wschód. 53-ulicami Jaracza i Więckowskiego do Dw.Kaliskiego 64-ulicami: Rokicińska , Puszkina , Przybyszewskiego,Augustów , Rokicińska ,Janów 72-al.Politechniki , Parkowa , King Cross , al.Włók. , dw.Kaliski 90 i 91 - bez zmiany , z tym ,że wjeżdża na os.Olechów 155 i 157- zamienic krańcami. plus przetarg na obsługę niektorych linii dla zwiększenia liczby autobusów. Tramwaje bez zmian. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.01, 17:08 moglbym pomyslec ze mieszkasz na w okolicach dworca Kaliskiego:))) a tak poza tym to chcialbym zebyscie powiedzieli dlaczego tak myslicie a co do 90 i 91 nie wiem czy to dobrze- w koncu z Rokicinskiej jest lepsze polaczenie z miastem (tramwaje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamek Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.mnc.pl 27.08.01, 10:40 Gość portalu: Paweł napisał(a): > 52-wydłużyć al.Włokniarzy do krańca Radogoszcz Wschód. Niekoniecznie. Robi się bardzo długa i podatna na opóźnienia trasa. Zgadzam się, że krańcówka przy Dworcu jest bez sensu (żadnej realnej możliwości przesiadki na tramwaj) i w zamian proponuję bądź przywrócenie pl. Barlickiego bądź przedłużenie do pl. Dąbrowskiego (tak jak proponowałeś dla 53). > 53-ulicami Jaracza i Więckowskiego do Dw.Kaliskiego Patrz wyżej. > 64-ulicami: Rokicińska , Puszkina , Przybyszewskiego,Augustów , > Rokicińska ,Janów. > 72-al.Politechniki , Parkowa , King Cross , al.Włók. , dw.Kaliski Niezłe. Tak samo porponuję dla 77. Tylko jak zrobimy z powrotem? W Parkową się nie wjedzie. Może odnowiona Wróblewskiego się przyda? *Dygresja. Uczcijmy minutą ciszy eksterminację ostatniego trójkąta tramwajowego przy Proletariackiej. Tak ginie historia. CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI!!! > 90 i 91 - bez zmiany , z tym ,że wjeżdża na os.Olechów Zgadzam się z geografem - chyba nie ma potrzeby. Za to pociągnąć 95 Łagiewnicką do Radogoszczy Wschodu. > 155 i 157- zamienic krańcami. Pisz po łódzku!!! KRAŃCÓWKAMI!!! > > plus przetarg na obsługę niektorych linii dla zwiększenia liczby autobusów. Tak jak proponowałem w jednym ze starszych wątków - dzięki za być może nieświadome poparcie :) > Tramwaje bez zmian. Oj, nie! Tu należy zrobić porządek po radosnej twórczości p. Lucjana Strawy z Wydziału Komunikacji UMŁ! Na początek: 2 - na Kurczaki, 6 - na Dąbrowę (przywracamy status quo - 6 jeździłaby jak dawna 19); 9 - przez Przybyszewskiego jak dawne 29; 12A - po trasie 12 do Dworca Kaliskiego, potem Mickiewicza, Kopcińskiego, Narutowicza, Konstytucyjna, Pomorska, działki - Telefoniczna. Celem - szybkie połączenie Uniwersytetu i Lumumbowa z Dworcem Kaliskim i ścisłym centrum Miasta. 13 - najchętniej na stałe do zajezdni; w zamian za to zwiększyć częstotliwość 7. 14 - przywrócić starą trasę (przypomnę: z Dąbrowy na Szczecińską przez Al. Włókniarzy - to zamiast 13 i przedłużonego 52); 17 - przywrócić - 43 i 43 bis wraz z 15 nie spełniają potrzeb mieszkańców Pomorskiej. Zresztą połowa kursów 43 bis jeździ z tablicami "do zajezdni Brus", czyli w zasadzie stanowi miejską linię..., tyle tylko, że MPK w myśl oszczędnościowej polityki przewozowej zdjęło sobie ten ciężar z barków; 20 - przywrócić na trasę Chojny (a jeszcze lepiej Kurczaki) - Retkinia. Powód - wzmocnienie al. Politechniki (akademiki) i bezpośrednie połączenie Chojen (Kurczaków), pl. Niepodległości i akademików z Dworcem Kaliskim i Retkinią; 27 - przywrócić przynajmniej jako szczytowe 15A. W 15 na al. Politechniki naprawdę jest wciąż ciasno! P. Strawa argumentował w panelu w GW, że "al. Politechniki wraz z upadkiem zakładów włókienniczych nie mają znaczenia transportowego". Ładny kwiatek, nie?. Ponadto 27 łączył Rondo Lotników Lwowskich (ja nigdy nie miałem nic do Titowa, a Wy?) z pl. Dąbrowskiego (lepiej niż 57) i wszystko, co po drodze z Dworcem Fabrycznym. Puszczona Pomorską 15 tego nie zapewnia. Trochę się rozpisałem, ale chyba lepiej raz treściwie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawy Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.Astral.Lodz.PL 27.08.01, 11:35 > > 52-wydłużyć al.Włokniarzy do krańca Radogoszcz Wschód. > Niekoniecznie. Robi się bardzo długa i podatna na opóźnienia trasa... Zgadzam się > W zamian proponuję bądź przywrócenie pl. Barlickiego bądź przedłużen > ie > do pl. Dąbrowskiego (tak jak proponowałeś dla 53). Czy ja wiem... wtedy na pl. Dąbrowskiego 52 byloby zbyt blisko 57 a przecież te trasy na południu miasta się pokrywają. Poza tym na odcinku od Dw. Kaliskiego do pl. Dąbrowskiego 52 pokrywałoby się z 86 i tak naprawde wtedy 86 straciłoby sens istniena, bo na kazdym (oprocz Bandurskiego) ta linia z czymś się pokrywa. > > 64-ulicami: Rokicińska , Puszkina , Przybyszewskiego,Augustów , > > Rokicińska ,Janów. Sorry - totalna bzdura !!! Tam jeździ już 85 które łączy tą okolicę z Dw. PKS Północny - po co dodawać jeszcze 64 ? > > 72-al.Politechniki , Parkowa , King Cross , al.Włók. , dw.Kaliski > Niezłe. Tak samo porponuję dla 77. Tylko jak zrobimy z powrotem? W Parkową się > nie wjedzie. Może odnowiona Wróblewskiego się przyda? Tez to proponowałem p. Strawie, lecz on stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, bo wtedy Dąbrowa miałaby zbyt silne a niewykorzystane połączenie z okolicą Dw. Kaliskiego Ja wogóle bym się zastanowił nad totalną zmianą przebiegu 77 np do Abramowskiego/Sienkiewicza a dalej Sienkiewicza - Piłsudkiego - Mickiewicza - Al. Politechniki - Obywatelska - wiadukt - Maratońska - Retkińska - Kusocińskiego. > > 90 i 91 - bez zmiany , z tym ,że wjeżdża na os.Olechów > Zgadzam się z geografem - chyba nie ma potrzeby. > Za to pociągnąć 95 Łagiewnicką do Radogoszczy Wschodu. BZDURA - wiecie wogole gdzie jezdzi 90 i 91 ? Mkną koło Selgrosu i nikogo stamtąd nie zabierają, a dzieciaki z Andrzejowa muszę dochodzic do 82, zeby dojechac do gimanzjum na Olechowie. Jedną z tych linii puściłbym od krańcówki na Puszkina - Piłsudkiego - Augustów - Przybyszewskiego - Zakładowa - Hetmańska - Rokicińska i dalej jak dotychczas 82 - przy okazji wydłużenie do okolic stacji Łódź - Andrzejów > > 155 i 157- zamienic krańcami. 152 - przedłużenie z Dąbrowy - Tatrzańską - Przybyszewskiego - Zakładawą na Janów dlaczego tak ? * Widzew Olechów i Janów "wiszą" na JEDNEJ linii nocnej 153 ktora notabene kursuje co 35 mniut * Widzew nie ma ŻADNEGO połaczenia w nocy z Dąbrową - trzeba się przesiadać w Centrum. Gdyby jednak moj pomysl z 152 nie za bardzo się sprawdził można wedlug tego samego schaemtu wydluzyć 151 na Janów Swoja drogą po co Dąbrowie aż dwie linie nocne. Przecież to "stare" osiedle i nikt tam po nocy nie jeżdzi !!! > > Tramwaje bez zmian. > Oj, nie! Tu należy zrobić porządek po radosnej twórczości p. Lucjana Strawy z > Wydziału Komunikacji UMŁ! Ja nie do końca się zgadzam - bo troche uczestniczylem w tej zmianie wiec znam jej kulisy ale wyraze swoje zdanie. > Na początek: > 2 - na Kurczaki, zgoda przyzwyczajenie ludzi rzecz swieta > 6 - na Dąbrowę (przywracamy status quo - 6 jeździłaby jak dawn > a 19) w sumie dobry pomysł > 9 - przez Przybyszewskiego jak dawne 29; NIE ZGADZAM SIĘ zupełnie niepotrzebnie Teraz 9 wreszcie jakoś jezdzia a za 29 Zarzew dostał 96 > 12A - po trasie 12 do Dworca Kaliskiego, potem Mickiewicza, Kopcińskiego, > Narutowicza, Konstytucyjna, Pomorska, działki - Telefoniczna. Celem - szybkie > połączenie Uniwersytetu i Lumumbowa z Dworcem Kaliskim i ścisłym centrum Miasta kontrowersyjne a moze przedluzyc 86 na Lumumbowo ? > 13 - najchętniej na stałe do zajezdni; w zamian za to zwiększyć częstotliwość 7 ej 13 jest dość fajną linia - choc ja proponowalem usuniecie tego numerka ze wzgledu na łódzką tradycję pomijania numeru 13 poza tym z tego co obserwuje - jest w niej dosc tloczno > 14 - przywrócić starą trasę (przypomnę: z Dąbrowy na Szczecińską przez Al. > Włókniarzy - to zamiast 13 i przedłużonego 52); NIE !!! ponieważ wiem jak duzo osob podrozuje z Dąbrowy na Retkinie (choc sam tam nie mieszkam) ja bym tylko 14 odchudzil z ilosci taboru > 17 - przywrócić - 43 i 43 bis wraz z 15 nie spełniają potrzeb mieszkańców > Pomorskiej. Zresztą połowa kursów 43 bis jeździ z tablicami "do zajezdni Brus", ja sadze ze nie ma chyba takiej potrzeby 43 i 43 bis jezdza w miare - no nie tak czesto jak linie miejskie ale jakos obsluguja ta Pomorską > 20 - przywrócić na trasę Chojny (a jeszcze lepiej Kurczaki) - Retkinia. Powód - > wzmocnienie al. Politechniki (akademiki) i bezpośrednie połączenie Chojen > (Kurczaków), pl. Niepodległości i akademików z Dworcem Kaliskim i Retkinią; Tu się zgadzam - duzo o tym slyszalem moglaby ta linia wrocic jako powiedzmy 16 > 27 - przywrócić przynajmniej jako szczytowe 15A. Najlepiej na trasie Rondo Lotników - Telefoniczna ale na trasie Al. Politechniki - Zeromskiego - Kopernika - Gdanska - Zielona - Narutowicza - Pomorska - Telefoniczna No chyba ze przeszedlby moj zglaszany juz do UMŁ pomysł zmiany przebiegu 86 Wedlug mojego projektu miala ona biec z Retkinii przez widukt Obywatelską, Al. Politechniki Zeromskiego dalej swoja własciwa trasa przez pl. Barlickiego a z pl. Dąbrowskiego miałaby zostać wydłużona na Lumumbowo. Pozdrawiam Prawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 19:00 Gość portalu: Prawy napisał(a): ja bym tylko 14 odchudzil z ilosci taboru > łapy precz od ilości tramwajów na 14, po 1: i tak jest tłok; po 2:rozreguluje cały rozkład na Retkini, który na razie w miarę się trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
kostas Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK 26.08.01, 20:11 od skrzyżowania strykowska/wojska polskiego puściłbym 81 albo 87 strykowską do inflanckiej, inflancką do zagajnikowej i dalej normalnie. poza tym rozkłady jazdy są super, autobusy i tramwaje są punktualne, a kierowcy i kontrolerzy biletów to życzliwość wcielona. ;-] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.g1.pl 27.08.01, 13:06 a oto kilka moich propozycji: * 55a - przedłużyć na Retkinię lub do Sanitariuszek - niskim kosztem załatwiałby połączenie Retkini z Dąbrową, okolicami Katedry, zastapiłby dawny tramwaj 20 (trzeba by tylko dogadać się z PKP by przejazd na Maratońskiej był czynny dłużej niż od 7 do 19 * proponuje utworzyć linię tramwajową z Retkini na pólnoc Łodzi - coś jak dawna 8 - tyle że by nie pokrywała się w dużej części z 12, jeden z tych tramwajów puścić al. Włókniarzy do Legionów i w prawo (trzeba by wybudować skręt) * 158 - drobna zmiana zamiast tak jak teraz skręcać z Wyszyńskiego w Armii Krajowej i do Kusocińskiego - niech jedzie przez środek osiedla - dalej Wyszyńskiego do Popiełuszki i tak do Kusocińskiego - oznaczałoby to dogodne połączenie także osiedla Retkinia Południe z centrum, niczym nie zminiejszając wartości tej lini dla mieszkańców Retkini Północ * uwaga ogólna o liniach nocnych - może czas po 20 latach zreformowac ich trasy - powstało duzo nowych osiedli - np. Nowosolna, Łagiewniki, Smulsko, czy nawet stara Ruda Pabianicka, które są pozbawione nocnej komunikacji i ostatnia propozycja - coś zrobic by nasze propozycje trafiły do p. Strawy i by je chociaż przeczytał. Może Gazeta opublikowałaby nasze propozycje i spróbowała popilotować sprawę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamek Mr. Strawa IP: *.mnc.pl 27.08.01, 14:40 Gość portalu: michał napisał(a): > i ostatnia propozycja - coś zrobic by nasze propozycje trafiły do p. Strawy i > by je chociaż przeczytał. Pan Strawa: umiejętność czytania - prawdopodobna, uznania cudzej argumentacji - co najmniej wątpliwa. > Może Gazeta opublikowałaby nasze propozycje i spróbowała popilotować sprawę. Mimo w/w obiekcji - popieram. > Pozdrawiam I vice versa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 18:45 Gość portalu: michał napisał(a): > tramwaj 20 (trzeba by tylko dogadać się z PKP by przejazd na Maratońskiej był > czynny dłużej niż od 7 do 19 Od niedawna otwarty całą dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK 27.08.01, 20:10 MPK tłumaczyło się pewnego czasu że nie może dać nowych lini bo brak już wolnych numerów, a ja się pytam co z trzy cyfrowymi numerami? pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK 27.08.01, 21:03 MPK jest do bani! 12 lat po przemianach ustrojowych i 10 po upadku wielkich łódzkich fabryk, ta firma nadal nie rozumie że szczyt komunikacyjny nie jest już o 16 i o tej porze ludzie jeszcze nie wychodzą z pracy. pozdrowy (ale nie dla MPK) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.08.01, 21:26 Właśnie i wprowadzić 3 - cyfrowe numery linii dla autobusów.Można by się wtedy zastanowić nad wprowadzeniem linii szczytowych lub przyspieszonych. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 28.08.01, 09:31 najpierw chcialbym podac swoja propozycje zmiany trasy: 68- zamiast do Szpitala CZMP na Kurczaki 52- napewno nie na Radogoszcz Wschod, przecież on ma juz połaczenie z Dworcem Kaliskim...(65) nad reszta musze sie zastanowic... A poza tym. uwazam ze trzy cyfrowe numery powinny byc dla autobusow jadacych poza miasto. Dla takich jak: 88, 97, 94, 50, 93, 92 i od razu zrobilo by sie troche miejsca w numerach.... Jestem za autobusami pospiesznym (takimi jak kiedys)- tylko jakimi trasami mialyby jechac? wlasciwie to "starych" linie pospiesznych nie dalo by sie zlikwidowac i zastapic "nowymi" pospiesznym- mieszkancy by sie nie zgodzili. A pomysl dublowania linii? Moze tak, ale tylko w godzinach szczytu.... czy ktos jeszcze ma jakies propozycje zmin tras??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawy Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.Astral.Lodz.PL 01.09.01, 16:02 > A poza tym. uwazam ze trzy cyfrowe numery powinny byc dla autobusow jadacych > poza miasto. Dla takich jak: 88, 97, 94, 50, 93, 92 i od razu zrobilo by sie > troche miejsca w numerach.... Ale kiedys tak było przeciez Sam pamietam linie 252 ktora jeżdziała do Rabienia. Ale skoro dwusetki to za duze numery a teraz i tak nie ma 101 wiec mzoe faktycznie zrobic podmiejskie autobusy od 101 do 149 Tylko trzeba by rozwazyc co to jest podmiejski, bo ja np nie uwazam ze 50 to podmiejski. Odpowiedz Link Zgłoś
krzelop Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK 28.08.01, 10:45 krotko o liniach nocnych w polnocnej czesci miasta. zamienilbym po prostu krancowki linii 155 i 157. Autobus 155 jezdzilby na Radogoszcz Zachod, a 157 na Radogoszcz Wschod. Przedluzenie obu linii przebiegaloby ulicami Sikorskiego i Al.Wlokniarzy. Daloby ono mieszkancom obu osiedli dodatkowa linie niskim kosztem (trasy wydluzone by byly jedynie o jakies 2 km). No i mieliby duzo lepszy nocny dojazd do domu mieszkancy ul. Zgierskiej ktorym zabrano tramwaj 101. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.toya.net.pl 28.08.01, 13:37 jakios nie chce mi sie wierzyc, ze wszyscy forumowicze korzystaja tylko z wlasnych lub sluzbowych samochodow!! no do dziela, obsmarujcie nasze MPK, a moze cos kiedys zmienia w liniach...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zonk19 Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK 29.08.01, 14:30 155- aby skrecalo w Kosynierow i jechalo jak 75 za dnia paradna i demokratyczna!! Dalej krancowka normalnie przy CZMP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TMG Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.nik.gov.pl 29.08.01, 12:22 Nie wiem jak Wy ale ja ocenia MPK bardzo zle wystarczy wejsc na strony mpkow innych miast mniejszych od Lodzi i widac ze tam mysla pomysl linii szczytowych jest bardzo sluszny i sadze ze powinna Gazeta zaczac go promowac moze wowczas ktos inny poaz panem S cos moglby zrobic w tej sprawie. Mieszkam teraz w Warszawie bo tu pracuje i system komunikacji jest o wiele bardziej przejazny dla pasazera. Po pierwsze sa linie pospieszne i takie tez powinny byc w Lodzi sa linie eksperesowe w gogdzinach szczytu tj od 6 do 9 i od 14 do 16 i pomimo o wiele wiekszych korkow zdaja tu egzamin i to dla mnie na 6! Druga sprawa to brak dobrego systemu informacji w MPK skoro przystanki maja juz nazwy co prawda nie wiem czemu inne w obrebie np. jednego skrzyzowania to powinno sie wewnatrz tramwajow i busow umieszczac jak w innych mistach tablice z informacjami o poszczegolnych przystankach na trasie a nie tyklo wybiorczo nazyw co ktorejs ulicy zwlaszcza po tak duzych zmianach jakie mialy miejsce od stycznia. O wiele latwiej podrozuje mi sie po Warszawie gdzie wewnatzr lini jest dokladna rozpiska z nazwani ulic i posczegolnych przystankow na ktorych linie sie zatrzymuja nie ma wiec problemow z dojechaniem gdzies, wystarzcy zapamietac nazwe przystanku z reguly to nazwa jednej z ulic po prawej lub lewej stronie albno nazwa placu, szpitala czy pomnika i nikt nie moze sie tu zgubic, bo np. jest tylko jeden przystanek pomnik lotnika czy szpital praski. Taki system jest o wiele barzdiej czytelny dla mieszkancow i osob z poza miasta ktore sa w nim i latwiej jest zorientowac sie jak dojechac. Wiem bo od poczatku ten system pomogl mi sie tu odnalezc. Nie wspominajac ze w Warszawie nikt nie wpadl na pomysl likwidacji drugiej tylnej tablicy a w Lodzi w nowych busach wcale nie ma tablic! wiec jak ktos nie zna rozkladu albo byl zerwany na przystanku to "jedzie w ciemno" wiedzac tylko na jaka krancowke dany autobus jedzie to chyba TROCHE ZA MALO! moze ktos sprobowalby rozpropagowac taki system informacji i pomoglby on w podrozowaniu. Ja sam przyznaje sie ze teraz czesto jeszcze nie wiem co i ktoredy jezdzi a chyba jako pasazer powinienem byc o tym informowany przeciez to tez jest rola MPK. Co wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.toya.net.pl 29.08.01, 14:20 i co GW i MPK o ty sadzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf zmiana linii nocnych IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.01, 19:01 MPK juz od dawna nie zmienialo tras linii nocnych. oprocz uruchomienia najlepiej jak najszybciej linii laczacej Dabrowe i Widzew, jakie linie by sie jeszcze przydaly? moze konkretne przyklady tras?? no i oczywiscie przydalyby sie punktualne jazdy kierowcow autobusow.... jakies propozycje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zmiana linii nocnych IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.09.01, 19:08 159 JANÓW - al.Hetmańska , Zakładowa , Przybyszewskiego , al.Rydza Śmigłego , Broniewskiego , Rzgowska pl.Reymonta , Piotrkowska , Pabianicka , Rondo Lot.Lwowskich , Pabianicka, al.Włókniarzy , dw.Kaliski , Bandurskiego , Wyszyńskiego Armii Krajowej ,Kusocińskiego , Popiełuszki -MARATOŃSKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: zmiana linii nocnych IP: *.g1.pl 03.09.01, 18:00 Super pomysł - nierealna tylko krańcówka przy Maratonskiej - jest w nocy nieczynna, a nie warto jej chyba uruchamiać na jedną linię - lepiej niech autobus jedzie na Kusocińskiego - dlatego ja proponuję jedną zmianę: zamiast: dw.Kaliski , Bandurskiego , Wyszyńskiego, Armii Krajowej ,Kusocińskiego , Popiełuszki -MARATOŃSKA powinno być: dw.Kaliski , Bandurskiego , Wyszyńskiego, Popiełuszki, Kusocińskiego , Popiełuszki -MARATOŃSKA Pawle, Twoja trasa była lepsza, lecz niestety chyba nierealna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawy Re: zmiana linii nocnych IP: *.Astral.Lodz.PL 04.09.01, 13:11 Gość portalu: Paweł napisał(a): > 159 > JANÓW - MARATOŃSKA ale po co ??? przeciez ta linia prawie sie pokrywa ze 152 wystarczy tylko przedluzyc 152 przez Widzew i Olechów na Janów i gotowe. Ewentualnie wydluzyc 151 tez przez Widzew i Olechów na Janów i mamy gotowe połączenie Dąbrowy z Widzewem. Pozdro Prawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: zmiana linii nocnych IP: *.g1.pl 05.09.01, 11:04 Nie masz całkiem racji - zwróć uwagę, że Retkinia nie ma połączenia ani z Widzewem ani południową częścią Śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.09.01, 18:55 Gość portalu: TMG napisał(a): > Nie wiem jak Wy ale ja ocenia MPK bardzo zle wystarczy > wejsc na strony mpkow innych miast mniejszych od Lodzi > i widac ze tam mysla pomysl linii szczytowych jest > bardzo sluszny i sadze ze powinna Gazeta zaczac go > promowac moze wowczas ktos inny poaz panem S cos > moglby zrobic w tej sprawie. Mieszkam teraz w > Warszawie bo tu pracuje i system komunikacji jest o > wiele bardziej przejazny dla pasazera. Po pierwsze sa > linie pospieszne i takie tez powinny byc w Lodzi sa > linie eksperesowe w gogdzinach szczytu tj od 6 do 9 i > od 14 do 16 i pomimo o wiele wiekszych korkow zdaja tu > egzamin i to dla mnie na 6! Druga sprawa to brak > dobrego systemu informacji w MPK skoro przystanki maja > juz nazwy co prawda nie wiem czemu inne w obrebie np. > jednego skrzyzowania to powinno sie wewnatrz tramwajow > i busow umieszczac jak w innych mistach tablice z > informacjami o poszczegolnych przystankach na trasie a > nie tyklo wybiorczo nazyw co ktorejs ulicy zwlaszcza > po tak duzych zmianach jakie mialy miejsce od > stycznia. O wiele latwiej podrozuje mi sie po > Warszawie gdzie wewnatzr lini jest dokladna rozpiska z > nazwani ulic i posczegolnych przystankow na ktorych > linie sie zatrzymuja nie ma wiec problemow z > dojechaniem gdzies, wystarzcy zapamietac nazwe > przystanku z reguly to nazwa jednej z ulic po prawej > lub lewej stronie albno nazwa placu, szpitala czy > pomnika i nikt nie moze sie tu zgubic, bo np. jest > tylko jeden przystanek pomnik lotnika czy szpital > praski. Taki system jest o wiele barzdiej czytelny dla > mieszkancow i osob z poza miasta ktore sa w nim i > latwiej jest zorientowac sie jak dojechac. Wiem bo od > poczatku ten system pomogl mi sie tu odnalezc. Nie > wspominajac ze w Warszawie nikt nie wpadl na pomysl > likwidacji drugiej tylnej tablicy a w Lodzi w nowych > busach wcale nie ma tablic! wiec jak ktos nie zna > rozkladu albo byl zerwany na przystanku to "jedzie w > ciemno" wiedzac tylko na jaka krancowke dany autobus > jedzie to chyba TROCHE ZA MALO! moze ktos sprobowalby > rozpropagowac taki system informacji i pomoglby on w > podrozowaniu. Ja sam przyznaje sie ze teraz czesto > jeszcze nie wiem co i ktoredy jezdzi a chyba jako > pasazer powinienem byc o tym informowany przeciez to > tez jest rola MPK. Co wy na to??? Zgadzam się , tylko ,że w warszawie są linie przyspieszone . Pospieszne skasowano w 1993 r. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.09.01, 18:57 Zaraz ktoś się na mnie rzuci, ale 98 jest do bani 69 - skrócić przejazd przez Nowe Sady 77 - generalnie wyprostować tramwaje zostawić (no może zastanowić się nad 7 i 13 np. gdyby wybudować skręt we Włókniarzy 7 mogłaby być wydłużona gdzieś na Bałuty) rozdzielić papużki nierozłączki: 74 i 83; 80 i 99; zbudować przystanki przy Włókniarzy/Mickiewicza - przesiadanie się przy dworcu to koszmar Nocne wywalić i zaprojektować od nowa (to jak jeżdżą teraz jest tragiczne) 77 i 72 do dworca 75 nie wiem co, ale trasę ma idiotyczną (przez Kosynierów itp.) 71 z Dąbrowy na Wiskitno, a 92 z Chojen przez Wiskitno do Stróży + zgranie rozkładów No to tyle co mi przychodzi do głowy (na razie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawy Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: *.Astral.Lodz.PL 04.09.01, 13:18 Gość portalu: Ja napisał(a): > Zaraz ktoś się na mnie rzuci, ale 98 jest do bani Jasnę że się rzuci... 98 jest OK bo dzięki tej linii cały Janów i Olechów ma dojazd na Kaliski. Jak zbudują nam tramwaj mogą sobie skasować te linię bo wtedy będzie niepotrzebna. > 69 - skrócić przejazd przez Nowe Sady > 77 - generalnie wyprostować pelna zgoda !!! > rozdzielić papużki nierozłączki: 74 i 83; 80 i 99; problem w tym ze nie za bardzo jest jak > 77 i 72 do dworca po co ??? nie twierdze ze cos trzebaby z tymi liniami zrobic -> patrz moje propozycje nieco nizej w tym watku, ale gdyby obie linie konczyly sie na Kaliskim to zauwaz ze Dabrowa ma wtedy na Kaliskim 2 linie autobusowe i jeszcze 14 - po co az tyle ??? > 75 nie wiem co, ale trasę ma idiotyczną (przez Kosynierów itp.) ja bym raczej pomanewrowal na drugim koncu 75 - PRZYBYSZEWSKIEGO/CZAJKOWSKIEGO - Augustów - Rokicińska - Widzewska - Lodowa - Przybyszewskiego - Tatrzańska i dalej jak teraz Prawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: jeszcze jeden temat o liniach w MPK IP: 192.168.1.* / *.pabianice.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 18:46 Ja zwiększyłbym częstotliwość (5-6 min) na linii 15, bo teraz niestety jeździ ona za rzadko. A jaką linię bym uruchomił ? Linię 16 na trasie Nowe Złotno - Skrajna (przez Al. Politechniki) niestety jest to niemożliwe :( Co bym zmienił ? W zamiam za linię 45 wydłużyłbym jedenastkę (niby to jest w planach, na ile dalekich-nie wiadomo) Odpowiedz Link Zgłoś