Dodaj do ulubionych

Moja internetowa galeria komunikacyjna

IP: 157.25.164.* 14.11.04, 14:38
Po początkowym okresie funkcjonowania, moja internetowa galeria komunikacyjna
zagościła na stałe pod adresem: www.studikomunikacja.strefa.pl/ .
Aktywny jest także alias: studikomunikacja.strefa.pl/ .
Obecnie jest już pnad 360 zdjęć w tym relacja z imprezy 75 lat Lilpopów II.

Najnowsze zdjęcia zrobione nocą w Pabianicach.

Od dnia 9 XI 2004 moja strona funkcjonuje na serwerze strefa.pl. W dniu 12 XI
2004 zakończł się okres próbny charakteryzujący się limitem transefu (szybko
się wyczerpał ....). Pod starym adresem -
www.studokomunikacja.friko.pl - jest stan aktualny na 14 XI 2004 (nie
byłem w stanie zaktualizować strony na starym serwerze pomiędzy 9 a 14 XI).
Strona na starym serwerze nie będzie już aktualizowana, proszę więc
zaktualizować sobie zakładki.

Zapraszam wszystkich do obejrzenia fotografii.

Obserwuj wątek
    • Gość: STUDI Prośba o debugging IP: *.prokom.pl 16.11.04, 07:22
      Wizytujących moja stornę prosze o zgłaszanie problemów natury technicznej.
      Z logów wiem że wśród odwiedzających jeden korzysta z Mac'a PPC oraz jeden z Linkusa na dodatek posiadając dużą rozdzielczość - 1280*960.

Sporo odwiedzjących korzysta z niskiej rozdzielczości 800*600.....

No coż w weekend pojawi się kolejna aktualizacja.....

I jeszcze jedna prośba - nadsyłacie e-maile z podaniem nazw fotek (nazwa pliku - ozna podejrzeć) ktore według was najbardziej sie Wam szczególnie podobały - jęlsi takowe są.

• Gość: STUDI Aktualizacja!!! IP: *.pl 19.11.04, 11:00
      Dużo fotek - 55 nowych fotek. W tym znaczna większośc to autobusy MZK
      Pabianice. Sporo fotek z czerwonymi krótkimi Ikarusami w dawnym malowaniu MPK
      Łódź z czasów PRL'u. Miał być mały update, ale wczoraj pogoda sprawiła miła
      niespodziankę - a około godziny 10:30 było istne gradobicie nad Pabianicami.

A co do Łodzi - 3 fotki zrobone nocą. Jedna wg mniej chyba najbardziej udana:
      www.studikomunikacja.strefa.pl/EL0012/041115el0003.html

A i jeszcze jedno przypadkiem sfociłem kolizję tramwaju linii P z
      blachosmrodem, który zignorował znak "stopu" (jak to zwykle jest w PAbianicach,
      mało kto zwraca tam uwagę na znaki drogowe).

Miłego oglądania.
      • michal.ch Re: Aktualizacja!!! 19.11.04, 15:15
        > A co do Łodzi - 3 fotki zrobone nocą.

Statyw też już masz? Hehe, widac wszyscy mobilizują siły na nocne focenie zimą. :)
        • Gość: STUDI Re: Aktualizacja!!! IP: *.prokom.pl 22.11.04, 07:29
          Nie nie mam statywu. Wszystkie nocne fotki sa zrobione z "reki".
      • sluzbowo Re: Aktualizacja!!! 19.11.04, 19:42
        To jest bardzo popularne miejsce stłuczek. Innym, nie mniej popularnym, jest
        skrzyżowanie Łaska / Kochanowskiego. Jest ono myląco oznakowane - jest tam, co
        prawda, znak "STOP" i ostrzegawczy "UWAGA TRAMWAJ", jest również na jezdni
        linia bezwarunkowego zatrzymania, ale namalowana ... za torowiskiem! Dziwi
        mnie, że jeszcze nikt z poszkodowanych na tym skrzyżowaniu nie założył sprawy w
        sądzie.
        • sluzbowo Re: Aktualizacja!!! 19.11.04, 19:45
          www.studikomunikacja.strefa.pl/EPA010/041118epa038.html

chodziło mi o to miejsce.

I jeszcze jedna sprawa - prośba. Zamazuj numery rejestracyjne pojazdów
          uczestniczących w kolizjach - chyba nie wszyscy muszą wiedzieć, że pan Janek
          miał dzwona ;-)
          • Gość: Bart Re: Aktualizacja!!! IP: *.tpnets.com 19.11.04, 19:58
            Zwłaszcza, że Pabianice to jedna wielka rodzina i wszyscy sie znają, a pan
            Janek może przyłożyć (być może z bejsbola).
    • Gość: STUDI Aktualizacja IP: *.prokom.pl 29.11.04, 07:58
    • Gość: STUDI Kolejna aktualizacja - 20:30!!! - Łask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:56
    • Gość: STUDI Wkrotce DUZA aktualizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 17:47
      No coz w kolejce czeka ponad 100 fotek. Zdunska Wola, Konstantynow, Lutomiersk,
      Zgierz, Ozorkow. Tylko czy dam rade zrobic to dzis....
      A w czwartek znowu planuje polowanie na autobusy MZK Pabianice.
      Moze zahacze o Kolumne....

Wiec praktycznie zdecydowana wiekszosc dzialow tematycznych jue bedzie czyms
      wypelniona.
      • Gość: marcin_pabianice Re: Wkrotce DUZA aktualizacja IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 17:58
        Złap koniecznie dziwny, tylni wyświetlacz Jelcza 120M.98 #701 i 262 na dworcu
        pkp :)
      • Gość: Lucas aleks Re: Wkrotce DUZA aktualizacja IP: *.lodz.mm.pl 11.12.04, 09:50
        A kiedy będzie ta aktualizacja?
        • Gość: STUDI Re: Wkrotce DUZA aktualizacja IP: *.prokom.pl 13.12.04, 16:33
          Przepraszam z aopoznienie. PO prostu nie zdazylem. Kilka roznych awarii zaksoczylo mnie a ponadto wielkei przedsiewziecie czyli przenosiny serwerów produkcyjnych TPSA z Warszawy do Lodzi z winy niedbalstwa Hewlett Packard prezeciagnelo sie i to znacznie....

Od wtorku wyjazd na cztery dni "psuc" PZU w Radomiu i Grojcu..... Kolejna pauza.

W miedzyczasie przybylo ponad 20 fotek z Lodzi. Juz jest blisko 200 fotek.....
          Oprocz Zdunskiej Woli, Konstantynow, Lutomiersk, Zgierz Ozorkow, Pabianice i troszke z Lodzi wtym pierwze moje Citki zlapane w obiektywie.

Obawiam sie ze jak dojda fotki z imprezy trojskladow 805N to bede mial malo czasu na przygotowanie galerii.

Ale moze.
    • Gość: STUDI Jest aktualizacja IP: *.pl 08.01.05, 14:02
      W sumie jest juz 918 zdjec....
      • michal.ch Re: Jest aktualizacja 08.01.05, 14:31
        Hehe, dopiero na zdjęciach zauważyłem ten wałek. ;)

Nie zmieniliśmy filmu na trasie podmiejskiej... Fajnie to wygląda.
        • Gość: miro Re: Jest aktualizacja IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.01.05, 20:27
          fajna stronka
          • Gość: STUDI Re: Jest aktualizacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:38
            Dziekuje.

Kolejne fotki czekaja.....
            A za dwa tygodnie bedzie cos ekstra.
    • Gość: luki Merytorycznie? IP: *.toya.net.pl 11.01.05, 13:06
      Galeria OK, ale pisać tylko po to, żeby pisać? Odniosę się do konkretnych
      stwierdzeń w Twoim tekście o potrójniakach:

www.studikomunikacja.strefa.pl/IMP002/imprezy002.html

"Łódź była jedynym w Polsce miastem z torem o rozstawie 1000mm eksploatującym
      trójwagonowe składy wagonów 805Na czy też typów 805N i 105NW."

Błąd: 805N i 105NW, zresztą również 805NS nie jeździły w składach
      trójwagonowych. Potrójniaki zestawiano jedynie z wagonów 805Na.

"Na potrzeby tej imprezy przygotowano trójwagonowy skład wagonów 1600, 1601 i
      1602 z zajezdni tramwajowej przy ul. Telefonicznej"

Błąd: w imprezie brały udział wagony 1600, 1602 i 1603.

"Wraz z dostawami nowych wagonów przegubowych 102NaW zaczęły "potrójniaki"
      znikąć z linii miejskich a także z linii podmiejskich (za wyjątkiem linii 42 i
      46)."

Błąd: na linii 43 potrójniaki kursowały aż do roku 1980.

"Po likwidacji linii tramwajowej do Tuszyna trójwagonowe składy wagonów 5N
      kursowały już tylko na linii podmiejskiej do Ozorkowa niemalże do końca lat 80-
      tych."

Błąd: składy trójwagonowe do Ozorkowa kursowały do roku 1983! Wówczas to
      wycofano z eksploatacji ostatnie wagony z ręcznie zamykanymi drzwiami. Te z
      drzwiami zamykanymi automatycznie nie miały montowanych gniazd wielokrotnego
      sterowania z tyłu, więc nawet jeśli ktoś by się uparł to po roku 1983 nie mógł
      sklecić enkowego potrójniaka.

"Ponadto w Łodzi testowano eksploatację czterowagonowych składów wagonów 805N"

Błąd: testowano skład czterowagonowy _805Na_ na linii 14 - w zajezdni
      Dąbrowskiego tylko takie wagony były. Zresztą jest to informacja nie do końca
      potwierdzona.

"również rozważano możliwość eksploatacji dwuwagonowych składów przegubowców
      typu 102NaW."

Błąd: nie tylko rozważano, a testowano na linii 26. Rozważano zaś na linii 46
      za czasów MKT, ale nigdy pomysłu nie zrealizowano.

Podsumowując: każdy może pisać co chce, ale szerzenie błędnych i
      niesprawdzonych informacji mnie się nie podoba. Albo skup się tylko na
      fotografowaniu albo popytaj innych, zanim coś napiszesz w kwestiach
      historycznych.
      • bogvin Re: Merytorycznie? 11.01.05, 16:33
        Nie chce być zbytnio krytyczny co do twojej strony, chociaż ty jesteś krytyczny
        do wszystkiego....
        Pomijając błędy merytoryczne na stronie, których napisał luki(tyle błędów w
        krótkiej notatce!), to twoje zdjęcia są powiedzmy słabe. Powinieneś starać się
        robić je z dobrego miejsca i z dobrym oswietleniem, a nie cyckać, po prostu żeby
        cykać! A efekt przekżywionego aparatu nie zawsze dobrze działa...
        • Gość: Bart Re: Merytorycznie? IP: 217.153.156.* 12.01.05, 01:21
          Nie przesadzajmy. Zdjęcia są nieobrobione, tj. ciemne w dużej części, ale są w
          porządku.

Z przywalającej ich masy najciekawsze wydaje się to:
          www.studikomunikacja.strefa.pl/IMP002/IMP006/041219imp087.html
          pzdr
          • Gość: STUDI Re: Merytorycznie? IP: *.prokom.pl 13.01.05, 12:50
            Co do ciemnych zdjęc a co zrobić gdy impreza odbywa się w nocy w kompletnej niemalże ciemności.

• Gość: STUDI Ciemne.... IP: *.prokom.pl 13.01.05, 13:28
            Owszem mólbym użyc innych zasów naświetlania, ale:

Robię fotki w nocy "z ręki" a nie z użyciem statywu. Wiec pewnych rzeczy nie zrobię jaśniej - z prostej prezyczyny - będzie nieostro. Użycie wieokrotnego błysku daje w miarew jasne fotki, ale niestety widać poruszenia (moje ręki, obiektu .... Co jak wieje silny wiatr, albo ludzie wisadają lub wysiadją co powoduje poruszanie się fotografowanego obiektu). Wszystko to tylko kompromis.

Nie fotografuje obiektu w warunkach studyjnych. WEarunki zewnętrzne nie zawsze pozwalają na idealną fotografię.

Po drogie czasem może wyjść fotka jasniejsza - ale może być zbyt zaszumione. I co, niby jasniej ale widoczny szum? (przepraszam za manierę elektroniczną ale taka jest natura powstawania tego "ziarna" w cyfraku).

Ponadto rozjaśnienie ciemengo zdjęcia powyżej pewnego poziomu niestety uwidzacznia mocniej ten szum. A mnie on bardzo wk***a. Mniejzy kontrast i większa jazsnoć do nieczego nie prowadzi - bedzie zamiasst ciemnego zdjęcia - szare i blade. Niestety nasze zmysły postrzegaja swiat w skali logarytmicznej a nie liniowej. A ukłądy elektroniczne niestety NIE SĄ LINIOWE W TAKIM ZAKRESIE DYNAMIKI. O ile z dźwiekiem jest w miare OK to znacznie gorzej z obrazem.... a zresztą panowie poligrafowie doskonale więdza że druk kolorowych fotek wymaga nie trzech składowych ale jeszcze dodatkowej czwartej bo tylko wtedy można uzyskać poprawny wydruk - CMYK czyż nie. Aparat skaner i MONITOR to RGB czy nawet CMY ale tylko trzy składowe. Ta czwarta dodatkowa składowa (K - dopełnienie monochromatyczne do czerni) pozwala lepiej dopasować skalę kontrastu niż manipulowanie np. korekcją gamma. A zresztą nawet najdroższe telewizory i tak rzadko kiedy są w stanie zapewnić więcej niż 80% skali jasności na planszy testowej - to tak aby nieco ostudzić zapędy do riposty na ograniczenie monitorów. Na dzień dzisiejszy poligrafia dysponuje szerszą dynamiką obrazu niz monitory komputerowe!!!!

Wolę sprowadzić szum poniże punktu gdzie liniowośc świecenia monitora się zakrzywia - coś ala bramka szumów w audio.

Przekrzywienie. OK Macie rację. Niestety czasem trudno jest uchwycić dobry pion na małym displayu LCD. Na matówce niby łatwiej ale trudniej jest często tam ocenić ostrość..... A zresztą i tak czas możliwym na zrobienie fotki jest zbyt którtki. Mógłby wyedytować starsze fotki i obracać je (większa korekta niestety powoduje utrate ostrości!!!) ale przyjąłem zasadę zę opublikowane zdjęcie juiż nie będzie edytowane!!!.

Edycja zdjęć jest czasochłonna. Nie ze względu na szybkośc kompa (mam P4 #Ghz, 1024MB RAM, 320 GB RAID 1.... - więc tu nic mnie nie ogranicza) ale właśnie próweanie dobierania różnych algo obróbi obrazu zajmue czasu. Nad niektórymi mocno zaszumionymi czasem musiałe spędzić ponad 40 minut aby uzyskać jakikolwiek sesnowny efekt końcowy. Przygotowanie fotek to często kilka dni pracy. Niestety nie moge pozwolić sobie poswiecic24 godizn na dobę tylko na prowadzenie strony.

Na koniec na poziom jasności i kontrastu musza dodac niestety rzutuje mój monitor LCD. Na wielu kineskopowych - zgadzam się jest ciemno. Ale na monitorze z moje pracy jest tak samo jasno jak na moim LCD'ku. Część monitorów ma mały zakres regulacji janosci kontrastu. Ponadto wiele z monitorów mają już nieco osłabione katody w kineskopach co przy małym zakresie regulacji niestety prowadzi do takich efektów.

I na koniec:
            JESZCZE SIĘ TAKI NIE NARODZIŁ CO BY KAŻDEMU DOGODZIŁ.

• Gość: STUDI To było zrobione po zachodzie słońca.... IP: *.prokom.pl 13.01.05, 13:29
            .. albo tuż przed. Było już naprawdę ciemno, czego niezbyt widać na tej fotce.
        • Gość: Michał M. Re: Merytorycznie? IP: 80.51.227.* 12.01.05, 22:57
          A mnie się zdjęcia STUDIego podobają. Jakby jeszcze wymyślił jak fotografować
          tramwaje w mieście nie fotografując blachosmrodów jednocześnie - byłoby
          genialnie :) Ja ile razy chcę coś ładnego sfotografować (budynek na przykład),
          tyle razy się wkurzam bo ktoś zaparkował swojego gruchota akurat pod tym
          budynkiem... najlepiej na zakazie zatrzymywania :D
          • Gość: STUDI Re: Merytorycznie? IP: *.prokom.pl 13.01.05, 12:55
            Albo np. jak cos sie porusza, jest w ruchu. Można owszem sie przygotować Zreszta nawet "cyknięcie" fotki w cyfraku trwa....
            Co innego jak cos stoi na przystanku, ale wg mnie jak uchwyci sie co co sie porusza jest ciekawsze.
      • Gość: M.E. Re: Merytorycznie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:14
        Gość portalu: luki napisał(a):

> testowano skład czterowagonowy _805Na_ na linii 14

> "również rozważano możliwość eksploatacji dwuwagonowych składów przegubowców
        > typu 102NaW."
        >
        > Błąd: nie tylko rozważano, a testowano na linii 26

Czyli jeździły one z pasażerami, czy puste?
        Szkoda, że nie udało mi się tego nigdy zobaczyć :(

Pzdr.
      • Gość: Mols do pana lukiego IP: *.toya.net.pl 12.01.05, 10:07
        luki,

Przepraszam że się ośmielam... Pisząc do Ciebie na tym forum, jestem jak
        wiejski proboszcz przed majestatem Papieża. Zresztą gdy czytam wszystkie Twoje
        i kilku innych komunikacyjnych guru wpsiy, to trudno mi się oprzeć wrażeniu że
        niezwykle imponuje Wam bycie najmądrzejszymi. Powinnismy wszyscy nosić czapki,
        aby czapkować.

Ale to dygresja. Do rzeczy. Chciałem tylko - za przeproszeniem - napisać że
        trochę przesadzasz w opierdzielaniu wszystkiego co nie jest doskonałe.
        Tymczasem mało jest osób nieomylnych. Zamiast ciąć równo z trawą wszystko,
        co "niemerytoryczne", mógłbyś taktowniej zwrócić na to uwagę.

Kwestia smaku - mnie nie smakuje takie łajanie innych forumowiczów.

Studi nie pisze podręczników, więc może popełniać błędy. Ty również ich nie
        piszesz, a czasami zachowujesz się jak prof.Bralczyk, gdy usłyszy pleonazm.
        Z calym szacunkiem dla Twoich (i moich zreszta tez) zainteresowan, ale TO TYLKO
        TRAMWAJE.

Pozdrawiam
        • Gość: luki do pana Molsa IP: *.toya.net.pl 12.01.05, 13:39
          Wbrew pozorom w tramwajach od publikacji w internecie do artykułów i książek
          niedaleka droga. :) Chodzi mi tylko o to żeby nie rozpowszechniać błędnych
          informacji. Mogło być dyplomatyczniej - masz rację. :)

Również pozdrawiam
          • Gość: natasha nie krytykujmy studiego za zdiecia IP: *.toya.net.pl 12.01.05, 15:54
            nie wiem co wy wszyscy upraliscie sie na studiego ( chodzi mi o kwestie zdiec )
            zdiecia sa jakie sa ale sa:) niech ci co go tak krytykuja niech sami porobia
            zdiecia ,studi przynajmniej stara sie nam pokazac duzo zdiec i trzeba
            poszanowac jego prace ,a to ze zdiecia moze sa za ciemne to przeciez nie
            konkurs fotograficzny aby byly lsniace.
            poza tym spotkalam sie na podobnej krytyce zdjec na wroclwaski portalu ( twg
            czy cos takiego ) ,krytykuja a sami mogli by porobic, nie zniechecamy studiego
            do robienia zdiec
            jego plusem jesli chodiz o zdiecia jest ich mniogosc i to sie chewali:)
            • Gość: Bart Re: nie krytykujmy studiego za zdiecia IP: 217.153.156.* 12.01.05, 23:15
              To było alibi do mnie?:) Fotografia cyfrowa daje kupę możliwości z których
              Studi nie korzysta, bo nie ma widocznie czasu (obrabiaj sobie 100 fotek). A
              teraz dla spostrzegawczych: zdjęcia.
              • Gość: natasha Re: nie krytykujmy studiego za zdiecia IP: *.toya.net.pl 13.01.05, 00:27
                bart nie widzialam twoich fotografi w internecie-dlaczego nie masz swojej
                strony internetowej :)?
                luki-kiedy odswiezysz swoja strone internetowa :)bo nie moge sie doczekac
                kolejnych galeri zdiec historycznych :))
                szk- a u ciebie kiedy bedzie wiecej zdiec -tez bardzo malo :)
                mch -kiedy naprawisz swoaj strone internetowa;)?

chlopcy postarajcie sie:) licze na was
                pozdrawiam -natasha :)
                • Gość: luki Re: nie krytykujmy studiego za zdiecia IP: *.toya.net.pl 13.01.05, 00:39
                  > luki-kiedy odswiezysz swoja strone internetowa :)bo nie moge sie doczekac
                  > kolejnych galeri zdiec historycznych :))

W zeszłym tygodniu skończyłem studia i zanim zacznę pracę będę miał 2 miesiące
                  wolnego, więc będę mógł się wziąć za stronkę. :)

pzdr
                • Gość: Bart Re: nie krytykujmy studiego za zdiecia IP: 217.153.156.* 13.01.05, 13:16
                  Widziałaś widziałaś:) Są tu i tam, ale są. Strony faktycznie nie mam i - jeśli
                  chodzi o tematykę komunikacyjną - to tworzyć nie będę.

Pozdrowienia
                  • Gość: Bart cd IP: 217.153.156.* 13.01.05, 13:18
                    A nie napisałem dlaczego - bo jest już ich sporo. Fotki zacząłem robić w 1998 i
                    raczej nieczego superowego tam nie ma, czyli są powtarzalne. No, może 99%:)
        • Gość: Bart Gdzie zaczyna się profesjonalizm? IP: 217.153.156.* 12.01.05, 23:22
          Może właśnie od szczegółów? Jak nazwać łódzkie gazety, które z uporem maniaka
          piszą, że Cityrunnery jeździły na linii 9? "to tylko tramwaje".
        • Gość: Michał M. Re: do pana lukiego IP: 80.51.227.* 12.01.05, 23:39
          Gość portalu: Mols napisał(a):

> TO TYLKO TRAMWAJE

Na tym polega choroba dziennikarzy. Pisząc o czymś w swoich gazetkach uważają,
          że:
          - to tylko tramwaje;
          - to tylko zawody sportowe;
          - to tylko zaćmienie Słońca.

Efekt? Ludzie dowiadują się, że
          - Cityrunnery jeździły na linii numer 9;
          - w pucharze UEFA wystąpił kiedyś "łódzki klub sportowy Widzew";
          - zaćmienia powstają, gdy Słońce znajdzie się w cieniu Księżyca.

I nikt tego nie poprawia, dziennikarze pozostają głusi na zwracanie uwagi, a
          prasa i telewizja staje się źródłem nierzetelnej informacji.

Nie przeszkadza Ci to? Mnie bardzo! Kiedy słyszę ile błędów robią mówiąc o
          czymś na czym się znam, boję się słuchac o tym, na czym się nie znam.

A luki należy jak widać do ludzi, którzy walczą z nierzetelnością. I chwała mu
          za to, że chce mu się przejrzeć strony STUDIego i poprawić błędy. Strona
          STUDIego staje się lepsza!

Mylić się jest rzeczą ludzką, ale uparcie tkwić w błędzie - głupotą.
      • Gość: STUDI Re: Merytorycznie? IP: *.prokom.pl 13.01.05, 13:03
        Przyjmuje krytykę. PO prawki będą.

Numery taborowe - tak moj błąd i to raczej niedoptrzenie. Po przewaleniu kilkuset fotek gdzieś o 3:00 nad ranem w końcu mózg odmawia posłuszeństwa ... ;)

----------------------

Co do 43 nie byłm w 100% pewny. Na 46 pamiętam, bo częscie te tramaje widywałęm Ot tyle. Ale owszem poprawię.

czterowagonowe - 805N - hmmm słyszałem o tym ale jakoś nie zapamiętałem kiedy mogło to być. Owszem 805N zmienię na 805Na.

26 - OK, poprawka.

A teraz prośba. Jeśli już zmuszasz mnie do super precyzji to mam prosbę to może nt testów 4*805Na i 2*102NaW podasz mi dane chdiażby w postaci że było to w roku lub data.

• Gość: luki Re: Merytorycznie? IP: *.toya.net.pl 13.01.05, 19:34
          > A teraz prośba. Jeśli już zmuszasz mnie do super precyzji to mam prosbę to
          może
          > nt testów 4*805Na i 2*102NaW podasz mi dane chdiażby w postaci że było to w ro
          > ku lub data.

Tu niestety nie ma(m) precyzyjnych danych. Jeśli chodzi 2x102NaW to było to
          najprawdopodobniej w 1973 roku, czyli zaraz po dostawach. Nie wiem niestety też
          czy próby odbywały się z pasażerami. :( 30 lat, to dużo i mało - na tyle mało,
          że żyją z pewnością ludzie (związani z MPK), którzy mogą to pamiętać i coś
          więcej w tym temacie powiedzieć. Pozostaje kwestia dotarcia do nich...
          Co do 4 x 805Na wiadomo, że próby były z pasażerami na linii 14. Tramwaj zrobił
          dwa okrążenia i zjechał do zajezdni. Znane jest nazwisko motorniczego, który
          prowadził ten skład, więc wyjaśnienie przynajmniej tej kwestii w szczegółach
          (łącznie z datą) jest bardzo realne.

pzdr
          • Gość: natasha Re: Merytorycznie? IP: *.toya.net.pl 13.01.05, 21:32
            musialo to ciekawie wygladac skład 4x805:),ciekawe jak sie miescil sklad na
            przystankach zwazywszy na to ze na niektorych ledwo mieszcza sie sklady 2
            wagonowe;)
      • Gość: STUDI Re: Merytorycznie? IP: *.prokom.pl 13.01.05, 15:50
        > "Łódź była jedynym w Polsce miastem z torem o rozstawie 1000mm eksploatującym
        > trójwagonowe składy wagonów 805Na czy też typów 805N i 105NW."
        >
        > Błąd: 805N i 105NW, zresztą również 805NS nie jeździły w składach
        > trójwagonowych. Potrójniaki zestawiano jedynie z wagonów 805Na.

Zapominałem dodać typ 805NS. Muszę przeformułowac zdanie. Chodizło mi o sam fakt że tylko w Łodzi jeździły tramwaje dla toru 1000mm złożóne z trzech wagonów opoartych kostrukcyjnie na typie 105N (wymieniłem jak widać o jeden za mało czyli 805NS).

Problem w tym ze zdanie sie zaciemni. Jakbym napisał typu 805 toby był odzew ze błąd itd. Więc jakie uzyć proste sformułowanie które by objeło wszystkie typy 105NW, 805N, 805Na, 805NS (i bóg wie jeszcze co...) - moze podobne do 805Na???

Testowano czy rozważano. hmm testowaie to tey w pewnje cyesci roywayanie wprowadzenia do ekpsloatacji. Bowiem i jedno i drogie to na pewno nie normalna eksploatacja.
        • Gość: Aleksej Re: Merytorycznie? IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.01.05, 10:36
          ZTCW to wagony 105NW i 805N nie mogly jezdzic w skladach troj wagonowych
          poniewaz nie byly do tego przystosowane, z jednej kabiny mozna bylo obsluzyc
          max 2 wagony. Wagony 805NS rowniez w trojskladach (jak juz napisal luki) wiec
          najlepiej poprostu napisac 3x805Na i bedzie poprawnie, nie ma co kombinowac.

Pozdrawiam,
          Aleksej

P.S.
          Fajna stronka, tylko moze nie uploaduj wszystkich swoich fotek (np. niektore sa
          nieostre, w niektorych obciety jest patyk - szczegolnie jak masz na innej fotce
          ten sam wagon). A co do obrobki to tylko chcialbym wyprostowanie niektorych
          fotek (w pain shopie), ale ogolnie jest spoko.
    • Gość: STUDI Wreszcie aktualizacja IP: 157.25.164.* 10.04.05, 17:05
      Po dłuuuugiej przerwie aktualizacji. Blisko 300 nowych zdjęć.
      Zapraszam.

www.studikomunikacja.strefa.pl/

Zapraszm także ma

www.studikomunikacja.strefa.pl/studilampy/index.html
      • Gość: STUDI Poprawniejsze linki IP: 157.25.164.* 10.04.05, 17:08
        Niestety przyzwyczajenia z innych forów (tam zdecydowanie lepiej to działa....
        UBB jest o klasę lepszy)

www.studikomunikacja.strefa.pl/
        www.studikomunikacja.strefa.pl/studilampy/index.html
        • Gość: Aleksej Re: Poprawniejsze linki IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.04.05, 22:26
          www.studikomunikacja.strefa.pl/PRV002/050324prv001.html
          Wnetrze eNki wyglada juz naprawde super, ale czy macie juz wszystkie porecze?

I fajnie ze prace na Sanokiem przyspieszaja, szkoda ze nie moge wam pomoc.

Pozdrawiam,
          Aleksej

P.S.
          STUDI jak masz fotki wnetrza eNki w lepszej rozdzielczosci to przeslim mi je :)
          • Gość: STUDI Re: Poprawniejsze linki IP: *.aspektsc.pl / *.aspektsc.pl 11.04.05, 00:15
            Jedna boczn ajuz założona. Druga tylko czeka na wyprostowanie i nawiercenie
            otworów pod wkręty. Gorzej z konsolkami dla poręczy podsufitowych.

Ale jedno jest pewne koniec z praca nad tym wagonem. Dość. Na jesieni zajmiemy
            sie Sanokiem.

• Gość: Aleskej Re: Poprawniejsze linki IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.04.05, 11:31
              A tak przy okazji wozek do Sanoka jest chyba z 2N a nie 5N, ale nie jestem tego
              pewien.

Pozdrawiam,
              Aleksej
          • Gość: STUDI Remont N;ki zakończony IP: *.prokom.pl 28.04.05, 14:17
            Wczoraj mycie, malowanie ostatnich drobiazgów jak klapy w podłodze, progi...
            Sa już wszystkie poręcze, wiszącze uchwyty. Pozostaną tylko drobiazgi jak szutki
            od odbieraka i kilka listewek w drzwiach do polakierowania.
            Jest gotowa do jazdy próbnej. Ba w MKT naciskają na doczepkę do niej. Czyżby
            miałaby jeźdźić liniowo na 46?????

Aleksej: wypalę płytkę i wezmę ją na sobotnią imprę
            • Gość: Jagaciarz Re: Remont Nki zakończony IP: *.devs.futuro.pl 28.04.05, 14:51
              Bylaby to wspaniala sprawa,gdyby ja dali na linie(chociaz z 2giej strony troche
              sie obawiam ataków wandali,ale tego sie niestety nie przewidzi).Ostatnio jak
              przejezdzam obok Helenówka prawie zawsze widac enke na hali zaraz przy drzwiach-
              co faktycznie mogloby wskazywac na to,ze jest gotowa do liniowej sluzby:).
              Pozdro
              • Gość: STUDI Re: Remont Nki zakończony IP: *.prokom.pl 28.04.05, 16:44
                Bo to taki tor na kóry nie wjeżdżają liniowe tramwaje. Początkowy odcinek jest
                wyorzystywany jako kanał dla mikrobusów i autobusów. Na nim długo stały wagony
                11 i 24.... 11 już jeździ a 24 stoi gdzie indziej (i nieco zawadza).
            • Gość: Aleksej Re: Remont N;ki zakończony IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.04.05, 15:20
              > Aleksej: wypalę płytkę i wezmę ją na sobotnią imprę

To super, mam nadzieje ze 78 przyjedzie tym razem na czas (dzisiaj czekalem 20
              min i wkoncu pojechalem PKSem) i sie nie spoznie :)

Pozdrawiam,
              Aleksej
    • Gość: TUDI Kolejny update stronki IP: *.net4u.pl 22.05.05, 22:17
      Ponad 200 nowych fotek. Fani wagonów N będą usczęśliwieni

Tak dla smaku proponuje coś takiego:
      www.studikomunikacja.strefa.pl/TA0001/TA0003/050514PRV036m.jpg
      • Gość: luki Re: Kolejny update stronki IP: *.toya.net.pl 22.05.05, 22:39
        Gość portalu: TUDI napisał(a):

> Ponad 200 nowych fotek. Fani wagonów N będą usczęśliwieni

Jakieś fotki historyczne?
        • Gość: Lukasz Re: Kolejny update stronki IP: *.toya.net.pl 22.05.05, 23:28
          Ja stawiam że to ten specjalny przejazd dla studentów a fotka zrobiona na
          Północnej.
          • Gość: J.S. Re: Kolejny update stronki IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.05.05, 01:40
            Przejazd dla studentow byl GT6
        • Gość: STUDI Re: Kolejny update stronki IP: *.prokom.pl 23.05.05, 10:44
          Nie, całkiem współczesne.
          Pierwsza seria N'kowa to imperaz 50-lecia tramwajów na Retkinii.
          Druga to przejazd testowy N'ki Tomka A. do Ozorkowa.
          W Ozorkowie był długi postój na mijance przy ul. Południowej. I tam wyszły
          najłądniejsze fotki.

• Gość: studi bis Re: Kolejny update stronki IP: *.retsat1.com.pl 23.05.05, 15:46
            Co Ci powim to Ci powim ale Ci powim: jak najłądniejsze to sycko w porządku.
      • michal.ch Re: Kolejny update stronki 23.05.05, 16:02
        Gość portalu: TUDI napisał(a):

> Tak dla smaku proponuje coś takiego:
        > www.studikomunikacja.strefa.pl/TA0001/TA0003/050514PRV036m.jpg

No tak. Następny agent, co to porzucił wagon w trawie. Ech ci motorowi. Hehe. ;-)

Czekam na więcej.
    • Gość: STUDI Aktualizacja!!!!! IP: *.prokom.pl 08.06.05, 12:07
      Przede wszystkim zdjęcia z przejazdów tramwajem typu 5N, bedącym własnością
      prywatną Tomasza Adamkiewicza. Przejazdy odbyły się w ramach Dni Zgierza w dniu
      5 czerwca 2005 roku.

Ponadto kilka fotek w kagerii Łódź oraz Zgierz, Ozorków.

Zapraszam.
    • Gość: STUDI Re: Moja internetowa galeria komunikacyjna IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.06.05, 22:27
      Aktualizacja - temat przewosni niejaki M8S. Gdyby takie jeździły w Łodzi
      zamiast oktopnych przerstarzałych 805N....
      • michal.ch Re: Moja internetowa galeria komunikacyjna 18.06.05, 15:14
        Gdybyśmy mieli same takie, to na co byśmy marudzili? ;)
    • Gość: STUDI Aktualizacja w sam raz na sezon "ogórkowy" ;) IP: *.prokom.pl 27.06.05, 10:43
      No cóz, wiadomo o co biega.
    • Gość: STUDI Duuuży update - 386 nowych fotek IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.07.05, 21:40
      Oprócz premiery w ruchu liniowym tramwaju M8S znalazły się fotkli z Warszawy,
      okolic Łodzi i kilka z linii zgierksiej, konstantynowskiej i pabianickiej.

• Gość: STUDI PYTANIE IP: *.prokom.pl 25.07.05, 09:31
      Zrobię pewien sondaż. Dotyczy najstarszych moich zdjęć. Czy pozostawić je takie jakimi zostały opublikowane czy dokonac pewnej edycji (kadrowanie, wyprostowanie itp.). Prosze o opinie.
      • Gość: Aleksej Re: PYTANIE IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.07.05, 10:01
        Jak juz kiedys pisalem, jesli mozesz to je troszke poprostuj i lepiej wykadruj.
        A czesc zdjec to moze wogole niepublikowac (np. z obcietymi pantografami).

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: STUDI Re: PYTANIE IP: *.prokom.pl 25.07.05, 10:52
          Trudno czasem idealnie uchwycić jak coś jest w ruchu i na dodatek blachosmrody przezzkadzają.
          • Gość: Mysz Re: PYTANIE IP: *.pl / *.kursor.pl 25.07.05, 12:06
            Może mógłbyś też załączyć na swojej stronie parę zdjęć w dużej rozdzielczości
            (np.1280x1024) tak, żeby można było je sobie umieścić jako tapetę na pulpicie.
            Na początek polecałbym te zdjęcie z bulwą w Pabianicach :)
            • Gość: STUDI Re: PYTANIE IP: *.prokom.pl 25.07.05, 17:02
              To podaj konkretnie nazwę pliku. Bo śa aż dwa.
              • Gość: Mysz Re: PYTANIE IP: *.pl / *.kursor.pl 25.07.05, 18:18
                Już Ci podaję link:
                www.studikomunikacja.strefa.pl/EPA015/050707epa004.html
                Dziękuję bardzo, że udostępnisz mi takie zdjęcie :)

• Gość: STUDI To downloaduj. IP: *.prokom.pl 28.07.05, 11:05
                  studikomunikacja.strefa.pl/var/PICT1040.JPG
                  Możesz sobie przerobic tak aby pasowało pod tapetkę. spore - około 2MB.
                  • Gość: Mysz Re: To downloaduj. IP: *.pl / *.kursor.pl 31.07.05, 21:37
                    Jeszcze raz bardzo dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka