Dodaj do ulubionych

WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI

03.05.02, 10:38
Może już był taki lub podobny wątek, ale zaryzykuję.
Czy uważacie, że Łódź na prawdę jest taka szara i bez ducha? a może znacie
(podobnie jak ja) jej magiczne miejsca? coś co na was działa i mówi, że Łódź ma
swój klimat, chociaż niewidoczny dla osób, którym się nie chce zajżeć głębiej,
bliżej...
Nie chodzi mi tu bynajmniej o miejsca oczywiste...
ale zresztą sami to zinterpretujcie-WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiaprim Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI IP: *.pai.net.pl 03.05.02, 11:19
      Oba Parki Żródliska...
    • hubar Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 03.05.02, 12:07
      Bez wątpienia kompleks Poznańskiego!

pozdrowy
    • kasiaprim Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 03.05.02, 12:13
      ... no, i Księży Młyn !
    • tica Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 03.05.02, 12:21
      ja i owszem mam takie miejsce, ale nie jest to piękne miejsce Łodzi tylko takie
      jedno jedyne moje miejsce na ziemi, ale moze nie bede mówić gdzie to jest, bo
      się będziecie śmiać...
      • Gość: kasiaprim Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI IP: *.pai.net.pl 03.05.02, 14:23
        Nie kus , tylko gadaj i to zaraz !
        Bo psem poszczuje, a jaki moj pies zdolny - wie najlepiej Tulka!
        • tica Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 03.05.02, 15:25
          i znów mi grozisz...
          ale skoro nalegasz to powiem :)
          więc jest sobie takie jedno miejsce, taki kafelek (chodnikowy;)) róg
          piotrkowskiej i jaracza prawie, przed magdą i to własnie na nim stojąc kiedyś
          miałam wizję, ze to własnie to jest moja miejsce na ziemi, mioje magiczne
          miejsce Łodzi :))))))))
          • Gość: kirka1 Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.05.02, 15:35
            O takie właśnie miejsca magiczne mi chodzi. Bo mają mieć swój niepowtarzalny
            urok i działać na nas swym czarem. Moim (jednym z wielu) jest stary, błękitny
            jeszcze, samotny dom. Stoi na trasie 74, 83 itd na ul.Tuwima ( chyba) i ma
            niesamowite okna, które wyglądają jak oczy starca. Kiedy koło niego przejeżdżam
            zawsze mam wrażenie jakby ten dom miał swoją duszę, a już na pewno ma swoją
            chistorię, której niestety (z racji, że jest budynkiem) nie bedzie mógł
            opowiedzieć......
            ale się rozmarzyłam:-)

pozdrawiam iczekam na WASZE, tylko wasze miejsca magiczne
    • geograf Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 03.05.02, 16:47
      Mam trzy takie miesjca...
      miejsca, które mnie cały czas rpzyciagaja....które działaja na mnie za każdym razem gdy obok przejeżdżam, badź jest w tym obiekcie...

Retkinia- może i nieciekawe blokowisko, ale mnie inspiruje...ciekawi... uwielbiam widok Retkini z perspektywyu kładki dla pieszych nad ul. Wyszyńskiego, przy przystanku "blok 250".

Pomimo, że nie uważam się za dobrego katolika, ale katedra ma w sobie to "COŚ".... Zawsze mnie tam przyciaga, zwłaszcza w trudnych rpzypadkach...Lubie tam posiedziec , popatrzec....(praktycznie to kościół ewangelicki pw. świętego MAteusza dział na mnie podobnie, jadnak lubię podziwiac go z zewnatrz (niestety prawie zawsze jest zamknięty...)

Trzecia rzecza jest jadacy tramwaj na al. Politechniki:) Tak. Jakikolwiek, po prostu lubie tamta trasa jeździc..... patrzec przez okno, wsłuchiwac się w szum pędzacego pojazdu....CUDO :))
      • michal.ch Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 04.05.02, 12:31
        geograf napisał(a):

> Retkinia- może i nieciekawe blokowisko, ale mnie inspiruje...ciekawi... uwielbi
        > am widok Retkini z perspektywyu kładki dla pieszych nad ul. Wyszyńskiego, przy
        > przystanku "blok 250".

Retkinia to pomnik budownictwa wielorodzinnego XX wieku. Za 100 lat (jeżeli
        wytrzyma) to osiedle będzie równie zabytkowe, jak teraz budynki mieszkalne na
        Księzym Młynie. A jak je budowali, to też nie były dla tamtych ludzi niczym
        nadzwyczajnym.

> Pomimo, że nie uważam się za dobrego katolika, ale katedra ma w sobie to "COŚ".
        > ... Zawsze mnie tam przyciaga, zwłaszcza w trudnych rpzypadkach...Lubie tam pos
        > iedziec , popatrzec....(praktycznie to kościół ewangelicki pw. świętego MAteusz
        > a dział na mnie podobnie, jadnak lubię podziwiac go z zewnatrz (niestety prawi
        > e zawsze jest zamknięty...)

Katedra jest kapitalna. Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Kościół ewangelicki
        też niestety oglądam tylko od strony ulicy. Z łódzkich kościołów oprócz dwóch
        powyższych najbardziej podobają mi się także: świątynia Jezuitów przy
        Sienkiewicza oraz kościół na Chojnach (zawsze przypomina mi się krakowski kościół
        mariacki). Tak wogóle, to wszystkie stare kościoły mają w sobie ten specyficzny
        urok. Monumentalność i piękno budowli, stylowe zdobienia, tajemnicze oświetlenie
        wnętrza, nawy i boczne korytarze, zakamarki i ten przyjemny chłodek tak
        charakterystyczny dla budowli z cegły ceramicznej.

> Trzecia rzecza jest jadacy tramwaj na al. Politechniki:) Tak. Jakikolwiek, po p
        > rostu lubie tamta trasa jeździc..... patrzec przez okno, wsłuchiwac się w szum
        > pędzacego pojazdu....CUDO :))

Dla mnie każdy tramwaj i pociąg to cudo. :)

• geograf Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 04.05.02, 14:01
          Kościół na Chojnach nazywa się popularnie Święty Wojciech:)
          czyli parafia pw. św. Wojciecha:)
          Cudeńko, rzeczywiscie:)
          • hubar Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 04.05.02, 14:10
            hehehe przez tego patrona chrzciny musiałem mieć o 9:30! a nie jak zwykle są o
            13:30! Jakiś odpust sobie zrobili... ale czy to aż takie cudeńko jest to wątpie

pozdrowy
            • geograf Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 04.05.02, 14:26
              cudeńko...może nie najładniejsze, ale zawsze...zwłaszcza jako codziennie się TO widuje:)
              • michal.ch Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 05.05.02, 17:18
                Śmiesz twierdzić, że ten kościół nie jest piękny? :)
                • geograf Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 05.05.02, 17:57
                  śmiem twierdzic, że jest ładny:)
                  Piekny jest kościół Ewangelicki:)
                  • michal.ch Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 05.05.02, 17:59
                    No! Już się bałem, że trzeba Cię nawracać na zabytki. :)
                    • saper_ Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 05.05.02, 18:53
                      Nie róbcie zbytków z zabytków :)))))
                      A moje miejsce magiczne? Park Staromiejski na przełomie kwietnia i maja :)
                      Pozdrawiam 8-?
    • Gość: kasiaprim ________________________________Popioły IP: *.pai.net.pl 03.05.02, 19:53
      Zapomniałam o ul. Popioły. O jej drugiej, tajemniczo-bajkowej połowie
    • kirka1 Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 06.05.02, 14:35
      hej, hej !!!
      Czy po tych kilku dniach poza miastem nikt już nie czuje MAGIczności Łodzi.
      Na pewno znajdzie się coś. Napiszcie gdzie i dlaczego właśnie tam czujecie jej
      tajemniczą MOC.

pozdrawiam:-)))))))))
    • Gość: Łodzian Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI IP: 212.191.74.* 06.05.02, 15:07
      Jest kilka. Ale ostatnio przechadzają się Piotrkowską, zajrzałem do kościoła na
      Placu Wolności. Stanąłem na środku, podniosłem głowę i tak wpatrywałem się
      kilka minut, później poszedłem do Poznańskiego, ale ochrona nie wpuszcza na
      teren nawet przy robieniu zdjęć. Poszedłem dalej Ogrodową i trafiłem na
      najpiękniejszy cmentarz w Łodzi. Mijając groby łódzkich fabrykantów,
      przeniosłem się w czasie....

Podróż w czasie można również odbyć odwiedzając Willę Herbsta na
      Tymienieckiego. Gorąco polecam...
      • kirka1 Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 06.05.02, 15:11
        na kompleks Poznańskiego można się dostać, tylko trzeba mieć pozwolenie i
        uiścić jakąś opłatę. Wiem bo w środku są świetne klimaty, opuszczonej fabryki,
        ale nie tylko tam. Innych miejsc na razie nie zdradzę, czekaw na wasze:-))))))
        • geograf Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 06.05.02, 20:22
          Zadziwię Cię.
          Wystarczy trochę sprytu i szybkości (aby ukrywac się przed ochrona) i wystarczy przejśc przez dziurę w płocie. Znajduje się ona na samym końcu kompleku, przy cmentarzach, naprzeciw osamotnionego magazynu. :)

P.S. Cmetarz na Ogrodowej jest piękny...i te duchy przeszłości...ech....szkoda że tak zaniedbany:(
      • kropka. Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI 06.05.02, 15:13
        a po wyjściu z pałacu Herbsta trzeba koniecznie przejść sie po ulicy Księży
        Młyn, po zaułkach i podwórkach. Niektóre zapyziałe, ale...
        pozdrawiam
        • Gość: Łodzian Re: WASZE MIEJSCA MAGICZNE W ŁODZI IP: 212.191.74.* 06.05.02, 15:17
          Znam Księży Młyn jak własną kieszeń. Uczęszczałem tam do szkoły. Tajemnicze
          przejścia z boiska szkolnego przez komórki na Przędzalnianą, bocznice kolejowe,
          fabryki w których mimo braku maszyn, ludzi leży na podłogach mnóstwo bawełny.
          Stare szafki z szufladami, na których można znależć tabliczkę z nazwą
          producenta i rokiem produkcji 1892...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka