Dodaj do ulubionych

PKP, urząd marszałkowski - brak słów

IP: 81.168.184.* 08.12.04, 21:06
Jako, żę PKP łaskawie podało do wiadomości nowy rozkład, to sobie trochę
pogrzebałem:
- pojawiły się nowe relacje: Tomaszów - Drzewica, Tomszów - Opoczno, Opoczno -
Skarżysko, Dąbie n. Nerem - Zduńska Wola. Zbiera mi się na wymioty

-praktycznie nie istnieją już połącznia Łódź - Herby i Łódź - Inowrocław.
Wszystkie przesiadki na węglówce zostały pieczołowicie rozmontowane. Może z
drobnymi wyjątkami jak właśnie pociąg z Dąbia, czy bodajże jeden poranny z
Herbów.

-na linii do Skarżyska istnieje JEDNO połączenie Łódź - Skarżysko, dwa w
przeciwną stronę. To jest coś niesamowitego, jak zniszczono tę linię. To jest
skandal, skandal i jeszcze raz SKANDAL!!!

Innych relacji nie miałem siły sprawdzać.
Obserwuj wątek
    • geograf Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów 08.12.04, 22:41
      Gość portalu: Ja napisał(a):

> Jako, żę PKP łaskawie podało do wiadomości nowy rozkład, to sobie trochę
      > pogrzebałem:

Ponieważ się nie znam,moje pytanie może wydać się infantylne

> - pojawiły się nowe relacje: Tomaszów - Drzewica, Tomszów - Opoczno, Opoczno >-Skarżysko, Dąbie n. Nerem - Zduńska Wola. Zbiera mi się na wymioty

czemu Ci się zbiera?
      (tylko bez agresji proszę,ja naprawdę nie znam się na połączeniach kolejowych z łódzkiem:(
      • yarro Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów 09.12.04, 00:06
        Jak się nie znasz to... :P

po prostu jak widać robi się jakieś gó..ane połączenia po jednym na dzień, a do
        Łodzi to wcale już prawie :)
        • geograf Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów 09.12.04, 10:21
          yarro napisał:

> Jak się nie znasz to... :P
          >

to zapytaj. I tak właśnie robię,bo dowiedzieć się chcę.
          A Ty nie bądź taki mądry a swoje zarozumialstwo schowaj pod dywan.
      • Gość: Hradec Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: 217.153.198.* 09.12.04, 00:59
        1. PKP zamyka odcinek Drzewica - Radom (z winy województwa mazowieckiego co
        prawda, ale skoro już podsumowujemy, to po całości). Kiedyś tamtędy jeździły
        składy Koluszki - Radom, Łódź - Radom (startował pełny z Dw. Fabrycznego),
        pospieszny Łódź - Kielce, pospieszny nocny Łódź - Zagórz, pociągi pospieszne z
        Poznania i Szczecina na Lublin i Kielce. Teraz zamknięcie tej linii spowoduje
        ogromną wyrwę w linii kolejowej, bo najkrótsze połączenie z Lubelszczyzną
        będzie prowadziło przez Warszawę :/

2. Na najbardziej obleganej linii Łódź - Koluszki - Skierniewice leci kilka
        połączeń. Podobnie na linii Koluszki - Piotrków Tryb. - Radomsko - Częstochowa.
        Pociągi naprawdę nie jeżdżą tu puste!!!

3. Linia Tomaszów Mazowiecki - Opoczno - Końskie - Skarżysko Kamienna - zostają
        tylko 2 pary pociągów dziennie. Kiedyś śmigało tędy ok. dziesięciu par. Pociągi
        też nie jeździły tu puste, a w niektóre dni zapełniały się ponad miarę. Nie ma
        już połączeń Łódź Fabryczna - Tomaszów Maz. - Skarżysko Kamienna. Żeby dojechać
        do SK trzeba się przesiadać w Koluszkach i Tomaszowie Mazowieckim. Wprowadzono
        też jedną parę pociągów Tomaszów - Opoczno, co też jest niezbyt trafione (czemu
        nie można np. do Koluszek czy do Łodzi tego pociągnąć).

4. Połączenia osobowe z Łowicza i Skierniewic na Warszawę zostają obcięte o
        połowę. Pociągi z Warszawy będą teraz w dużej części kończyć bieg w Żyrardowie
        i Sochaczewie. Łódzkie nie zadbało o połączenia dla Łowicza i Skierniewic, a tu
        już pociągi jeżdżą wypełnione znacznie.

5. Linia z Kutna do Płocka to też śmiech na sali... Nie ma już bezpośrednich
        pociągów Łódź Kaliska - Płock. Na linii do Płocka zostaną 3 pary pociągów
        dziennie.

6. Linia z Kutna w kierunku na Poznań. Kutno traci niemal wszystkie połączenia
        z Koninem i Poznaniem. Do Poznania będzie można dojechać pociągami spółki PKP-
        InterCity. Chęć dojechania tańszą osobówką będzie wymagała poświęcenia pół
        dnia. Pociągi od strony Poznania dojadą do Koła i Kłodawy, ale do Kutna już
        nie...

7. Na linii Łowicz - Łódź zostają 3 pary pociągów. A jeszcze niedawno jeździło
        tu ok. 10 par oraz pociągi pospieszne, a nawet ekspres ODRA z Warszawy do
        Wrocławia.

8. Nie będzie już RegioPlusów Łódź Widzew - Sieradz - Ostrów Wlkp.

9. Na Magistrali Węglowej nie będzie już połączeń Zduńskiej Woli z Katowicami.
        Pociągi na południe dojadą do Chorzewa Siemkowic i Herbów Nowych. Nie
        poprawiono skomunikowań w Zduńskiej Woli przez co o wiele trudniejsza stanie
        się tani wariant podróży z Pomorza na Śląsk lub do Krakowa (a wiele ludzi tak
        robi, że jedzie osobówkami - studentów przede wszystkim).

10. Mniej pociągów dojedzie do Zduńskiej Woli także z kierunku północnego.
        Jeden pociąg z Inowrocławia skończy bieg w Dąbiu nad Nerem.

11. Idiotyczna sytuacja na linii Herby Nowe - Wieluń - Kępno. Wieluń zyska
        połączenie z Poznaniem, ale dojazd z Wielunia na Śląsk czy do Częstochowy
        będzie utrudniony do granic możliwości, bo wymagać będzie przesiadek w
        Janinowie lub Pątnowie Wieluńskim, czyli miejscowościach położonych na granicy
        województwa - powód: woj. łódzkie nie chciało współfinansować pociągów Wieluń -
        Katowice.

12. Pociąg REYMONT z Łodzi do Krakowa pojedzie o zabójczej godzinie 5:13. Do
        tej pory startował o 7:05.

13. Zabrano Łodzi pociąg WROCŁAWIANIN z Warszawy przez Łódź, Wrocław, Legnicę
        do Zgorzelca.

14. Łódź traci połączenie z Jelenią Górą. Pociąg WIDAWA dojedzie tylko do
        Wrocławia.

15. Nie poprawiono nigdzie rozkładu... Nawet się nie starano... Naprawdę ciężko
        znaleźć jakąś dobrą stronę nowego rozkładu.

No... mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłem...
        • Gość: Michał M. Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: 217.149.244.* 09.12.04, 10:16
          Gość portalu: Hradec napisał(a):

> 7. Na linii Łowicz - Łódź zostają 3 pary pociągów.
          > A jeszcze niedawno jeździło

Tak, dwa bladym świtem, a trzeci po 14-ej. Czyli ktoś, kto mieszka w Łowiczu a
          pracuje w Łodzi (są tacy), musi w drogę powrotną wybierać się autobusem.

Pociagi do Łowicza jeździły średnio zapchane. Z tą linią można było coś zrobić,
          pomyśleć o autobusach szynowych. Ale PKP wolało spieprzyć.

> 11. Idiotyczna sytuacja na linii Herby Nowe - Wieluń - Kępno. Wieluń zyska
          > połączenie z Poznaniem, ale dojazd z Wielunia na Śląsk czy do Częstochowy
          > będzie utrudniony do granic możliwości, bo wymagać będzie przesiadek w
          > Janinowie lub Pątnowie Wieluńskim, czyli miejscowościach położonych na
          > granicy
          > województwa - powód: woj. łódzkie nie chciało współfinansować pociągów
          > Wieluń - Katowice.

W ten sposób stacja Dzietrzniki (pomiędzy Janinowem a Pątnowem) urasta do rangi
          przejścia granicznego :/

> 12. Pociąg REYMONT z Łodzi do Krakowa pojedzie o zabójczej godzinie 5:13. Do
          > tej pory startował o 7:05.

Fak, pora pogańska, ale jesteś 2 godziny wcześniej w Krakowie i, po przesiadce,
          2 godziny wcześnie w Zakopcu ;-)

> 15. Nie poprawiono nigdzie rozkładu... Nawet się nie starano... Naprawdę
          > ciężko znaleźć jakąś dobrą stronę nowego rozkładu.

Gdzie przebiega granica, której przekroczenie nazwać można działaniem na szkodę
          państwa? Jakby wkroczyły do Polski obce wojska i napie..ły bombami w stacje
          i tory, nazwalibyśmy to agresją, brutalnością, niszczeniem infrakstruktury. A
          jeśli to samo robią, w majestacie "prawa", polskie koleje - jest to legalne!

K*.*! Gdzie ja muszę żyć!
        • geograf Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów 09.12.04, 10:24
          Dziękuję bardzo za rzeczową i merytoryczną odpowiedź.
          Teraz i ja widzę obraz zniszczenia...
          • Gość: Ja Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: 212.191.74.* 09.12.04, 10:26
            Relacja Tomaszów Mazowiecki - Opoczno. Super:-/
        • Gość: belyall Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: *.toya.net.pl 09.12.04, 12:26
          > 1. PKP zamyka odcinek Drzewica - Radom (...) najkrótsze
          > połączenie z Lubelszczyzną
          > będzie prowadziło przez Warszawę :/

We wtorek byłem chwile na dworcu PKS Centralny, tłumy niezmierzone, średnio co
          10 minut odjeżdżał załadowany autobus w te strone (Kielce, Drzewica, Radom - te
          relacje odjechały w przeciągu pół godziny), a był to środek dnia.

> 3. Linia Tomaszów Mazowiecki - Opoczno - Końskie - Skarżysko Kamienna
          > - zostają tylko 2 pary pociągów dziennie.

Może zaczniemy sie już umawiać na jazde pożegnalną w przyszłym roku?

> 12. Pociąg REYMONT z Łodzi do Krakowa pojedzie o zabójczej godzinie 5:13. Do
          > tej pory startował o 7:05.

Ciekaw jestem losu tego połączenia o tej godzinie.
          • Gość: mat28 Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: *.profiline.com.pl 13.12.04, 10:18
            Los połączenia do Krakowa jest przesądzony. Za rok PKP powie, że nie ma
            chętnych i zlikwiduje Reymonta całkowicie. Przesunięcie godziny odjazdu w tym
            roku to tylko szukanie pretekstu.
      • Gość: Ja Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: 212.191.74.* 09.12.04, 09:39
        Bo pasażer jest stworzenie leniwe. Jeśli PKP mu podzieli trasę, którą 3 lata
        temu przebywał bezpośrednio, na kilka odcinków, to z racji na marnowanie czasu
        na przesiadkach, obawę o spóźnienia, marznięcie na dworcach przesiadkowych itp,
        itd wybierze autobus. Gnoje z PKP dobrze to wiedzą, ale robią swoje, bo jak by
        co, to się naśle związki zawodowe, żeby dali nierobom więcej kasy. Syf.
    • Gość: Ja Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: 212.191.74.* 09.12.04, 09:44
      Z relacji Łódź - Skarżysko z 4 połączeń (oczywiście niebezpośrednich, ale
      zawsze) pozostaje jedno.
      Na kierunku ze Skarżyska pozostają 2 połączenia z 5
      Na węglówce w kierunku ->Herby pozostaje jedno połączenie z Łodzi
      Na węglówce z kierunku Herby pozostają 2 połączenia do Łodzi

• Gość: Nina Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: *.238.87.168.adsl.inetia.pl 09.12.04, 10:18
        Witam, mam ogromną prośbę. Czy ktoś mógłby mi podać połączenia z Dw. Fabrycznym-
        Katowice ( bezpośrednie ). Jestem pierwszy raz w Łodzi, pod dworzec podwiezie
        mnie taksówka, nawet nie wiem gdzie on się dokładnie znajduje, w przeciwnym
        wypadku podeszłabym i dowiedziała się w informacji. Ze strony oficjalnej
        PKP...szkoda słów...Możecie mi pomóc? Chodzi mi o sobotę, godzina nie jest
        ważna ( wiem,że był taki pociąg koło 4 rano i o 9 w Katowicach, ale teraz po
        tych zmianach jestem w lesie ) , byleby pociąg bezpośredni. Z góry bardzo
        dziękuję za pomoc.

P.S. Telefon, który znalazłam na dworzec fabtryczny, albo nikt nie obiera albo
        nie można zrealizować połączenia.
        • geograf Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów 09.12.04, 10:34
          Chodzi o najbliższą sobotę,tak?

Niestety z Fabrycznego będzie ciężko...
          natomiast ze stacji Łódź-Widzew bezpośrednie odjazdy do Katowic (podróż nieco ponad 3 godziny) są o:
          06:25
          11:49
          19:01
        • Gość: Hradec Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: 217.153.198.* 09.12.04, 21:45
          DWORZEC ŁÓDŹ FABRYCZNA

Godzina 6:17

Pociąg SOŁA (pospieszny) do Bielska-Białej Głównej przez Piotrków Trybunalski,
          Częstochowę i Katowice

Przyjazd do Katowic - godzina 9:17

Życzę miłej podróży :)

Pozdrawiam

Bartek
    • Gość: Ja Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: 212.191.74.* 09.12.04, 10:15
      Gwoli ścisłości - na węglówce w kierunku pn. pojawia sie dodatkowy pociąg w
      kierunku Dąbie n. Nerem (3 do Inowrocławia zostają). Skoordynowanie -
      przeciętne i bez zmian.
      • Gość: Zgierzak Re: PKP, urząd marszałkowski - brak słów IP: 62.233.181.* 09.12.04, 20:42
        Po prostu chore

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka