Dodaj do ulubionych

Tabliczki boczne

IP: *.pai.net.pl 14.05.02, 00:38
Bylem ostatnio w Wawie i bardzo podobaja mi sie tablice boczne w ich autobusach
i tramwajach. Sa wymienione wszystkie przystanki i dogodne przesiaski. Czy MPK
nie moze w Łodzi wprowadzic podobnych. Z tych nowych tablic niczego sie nie
mozna dowiedziec oprocz nr linii i koncowego przystanku.
Obserwuj wątek
    • Gość: geograf Re: Tabliczki boczne IP: *.toya.net.pl / 10.0.219.* 14.05.02, 06:48
      Szczerze mówiac mi najbardziej odpowiadał stary system z tabliczkami- czyli numer linii, wypisane dwie krańcówki i najważniejsze ulice, po których linia przebiega. Tak, w porównaniu z obecznymi elektronicznymi wyświetlaczami tamto było jarzeniówka w tunelu, a teraz...

Nie bardzo widzę u nas, w Łodzi, to wa-wskie roziwazanie... Jakoś na szybie autpobusu linii np. 96 trudno mi to wyobrazic:)))
      • Gość: łażej Re: Tabliczki boczne IP: *.retsat1.com.pl 14.05.02, 08:06
        Mnie też taki system bardziej odpowiadał. Szczególnie wtedy, kiedy jadąc
        autobusem zaczynam się zastanawiać w zasadzie jaką linią jadę. Bo czasami jak
        się zamyślę to wsiadam w pierwszy autobu jaki przyjedzie i później mam problem.

pozdrawiam
      • Gość: milotram Re: Tabliczki boczne IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 14.05.02, 10:14
        Gość portalu: geograf napisał(a):
        > Nie bardzo widzę u nas, w Łodzi, to wa-wskie roziwazanie... Jakoś na szybie aut
        > pobusu linii np. 96 trudno mi to wyobrazic:)))

pewnie geograf chodzi ci odługość trasy i ilosc przystanków ale w warszawie są
        tez dłuzsze linie wykraczające ponad godzinę jazdy w jednym kierunku a co za tym
        idzie więcej przystanków - czy oglądałeś strony ztm warszawa i jej rozkłady byś
        sie przekonał ze mam rację
        • geograf Re: Tabliczki boczne 14.05.02, 14:38
          czytałem w Rzeczpospolitej, że 96 to bodajże najdłuższa linia autobusowa miejska w Polsce (miniartykuł dot. cen biletów)
    • Gość: Łodzian Re: Tabliczki boczne IP: 212.191.74.* 14.05.02, 13:52
      Wynika z tego, że w Austrii można pomyśleć o klimie.
      • yarro_ Re: Tabliczki boczne 14.05.02, 14:16
        To chyba nie ten wątek ;)
        • Gość: marst Re: Tabliczki boczne IP: *.pai.net.pl 15.05.02, 00:40
          Ja mysle ze te warszawskie tabliczki sa idealne nie dosc ze informuja o
          przebiegu calej linii to jeszce o miejscach dogodnych przesiadek
        • Gość: Łodzian Re: Tabliczki boczne IP: 212.191.74.* 15.05.02, 14:03
          yarro_ napisał(a):

> To chyba nie ten wątek ;)

No napewno, tylko jak ja to zrobiłem....
    • Gość: Marst Re: Tabliczki boczne IP: *.pai.net.pl 15.05.02, 22:14
      Podobno ktos z MPK stwierdzil ze w nowych autobusach nie ma miejsca na takie
      tabliczki. Hmmmmm Dziwne w Warszawie znalezli miejsce na nie w nowych MAN-ach
      i Solarisach
    • Gość: marst Re: Tabliczki boczne IP: *.pai.net.pl 16.05.02, 17:44
      Wiem ze my Łodzianie mamy to gdzies bo znamy trasy ale przyjezdnym to naprawde
      ulatwia zycie
      • irzyk Re: Tabliczki boczne 17.05.02, 08:12
        Jako przyjezdny mogę powiedzieć, że woże się tylko tramwajami, których nauczyć
        się przebiegu tras było bardzo łatwo. Natomiast z autobusów korzystam tylko z
        linii 95,96,99 i ewentualnie 57

pozdr
        irzyk
        • Gość: marst Re: Tabliczki boczne IP: *.pai.net.pl 17.05.02, 08:36
          Byles w Wawie irzyk?? JAk tak to pewnie ulatwiaja Ci zycie tamte tabliczki
          • irzyk Re: Tabliczki boczne 17.05.02, 09:04
            Ja na nieszczęście jestem z Warszawy więc tabliczki boczne w W-wie nie są mi
            potrzebne, ale w Łodzi jestem często i wiele razy musiałem wysiąść bo nie
            wiedziałem, gdzie mnie dany autobus wywiezie.
            Autobusem jeździ się dużo szybciej szczególnie w Centrum Łodzi, gdyż tramwaj
            żadko kiedy rozwija większą prędkość niż 35km/h (szczególnie w ciągu
            Kościuszki - Zachodnia - Zgierska) i odcinek ten dużo łatwiej pokonać 95-ką

pozdr
            irzyk
            • geograf Re: Tabliczki boczne 17.05.02, 14:13
              Po to w rozkładach jazdy sa orientacyjne minutowe przejazdy, aby zobaczyc gdzie znajduja się przystanki i cała trasa wypisana u góry:)

A w razie czego- zawsze można zapytac:)) Ja pomagam wszystkim zagubionym;)))

pozdrawiam
              • irzyk Re: Tabliczki boczne 20.05.02, 16:44
                A w gadających autobusach jakoś nie zauważyłem tablic z wyszczególnieniem ulic

pozdr
                irzyk
                • geograf Re: Tabliczki boczne 20.05.02, 19:28
                  niestety to jest feler wszystkich autobusów niskopodłogowych...

na szczęscie niektóre "gadajace" autobusy (MANy, Solarisy) maja jeszcze wyświetlacze...
    • Gość: TMG Tabliczki boczne i Ceny biletow IP: 212.160.156.* 17.05.02, 11:30
      Ja mieszkam juz w Warszawie od 5 lat (wczesniej wiodlem spokojny zywot w Lodzi)
      i juz nie raz staralem sie dowiedziec czemu MPK w Lodzi nie chce wprowadzic
      takiego rozwiazania jak w Warszawie jest on o wiele lepszy niz lodzki bo ten
      jest niedoklady lub w nowych busach go nie ma np. w 59 z ktorego czesto
      korzystam bedac u rodzicow na Radogoszczu, system warszawski pomogl mi na
      poczatku orientowac sie w miescie bo latwiej sie jedzie wiedzac na jaki
      pzystanek sie udaje i jak jest on dokladnie oznaczony w kazdej linii oraz na
      samym przystanku, tlumaczenie w MPK w Lodzi ze nie ma miejsca na tabliczki
      boczne jest dla mnie smieszne, a ze trasy sa dlugie to nic, widzieliscie 122 w
      Warszawie ma z 50 przystankow a mimo to jest dokladna tabliczka z informacja po
      jakich ulicach jedzie i na jakich przystankach sie zatrzymuje no i mozliwe
      przesiadki do innych dzielnic tez sa wskazane. Szkoda ze w Lodzi tego nie ma
      ulatwiloby to zycie mieszkancom zwlaszcza po zmianie linii tramwajowych i
      przyjezdnym ktorych jest chyba coraz wiecej. Mozeby tak zrobic akcje na lamach
      Gazety "Tabliczki boczne we wszystkich liniach", wyswietlanie na pikselowych
      tablicach tylko nazwy ulic i nastepnego przystanku to chyba za malo!
      Moze ktos moglby dryndnac do MPK i zapytac moze cos to da zwlaszca jak Gazeta
      pomoze, co wy na to, ja mysle ze warto o to powalczyc zwlaszcza ze to my
      pasazerowie placimy za bitety i powinnismy byc doladnie informowani o trasie
      nie tylko z rozpiski na przystanku ktorej czesto gesto brak! ps. czy przy
      okoazaji nie wartoby zawalczyc tez o bilety 3-dniowe. Czesto jestem w Lodzi na
      weekend i kupowanie 3x 24 godzinnych po 8 zl jest troche drogie czy nie
      latwiejby wprowadzic jak w innych miastach 3dniowki np. za 15zl ceny w stolicy
      za bilety dniowe sa tansze 7,20 (sprawdzcie na www.ztm.waw.pl) a tu sie troche
      wiecej zarabia to nie OK.! ze w lodzi dobowka kosztuje 8 zl a w W-wie 3dniowy
      12 zl. Co wy na tabliczki i ceny biletow??? Pozdrawiam wszystkich Lodziakow.
      • geograf Re: Tabliczki boczne i Ceny biletow 17.05.02, 15:03
        Z własnego doświadczenia śmiem twierdzic, że taka akcja Gazety nic by nie dała. Nie rpzez to, że władze by jej nie zobacvzyły, ale dlatego, że Gazeta mogłaby nie byc nia zainteresowan. Tak samo jak z akcja: "Lotnisko dla Łodzi". Ale może się mylę??

Moim zdaniem my wszyscy możemy sami sobie z tym poradzic. Może mała akcja mailowa?:)
        Na krakowskim forum takie akcje swego czasu były przeprowadzane:) Dokładnie nie wiem z jakim skutkiem( na autopsję jest trochę za daleko), ale może...

Może my będziemy pisac maile, wysyłac. Na pewno dużo osób przyłaczy się:)
        W razie czego można zawsze napisac do Expressu....oni lubi takie sprawy....

pozdrawiam i może jednak nam coś sie dua??:)
        • kuba203 Re: Tabliczki boczne i Ceny biletow 18.05.02, 05:08
          geograf napisał(a):

> Moim zdaniem my wszyscy możemy sami sobie z tym poradzic. Może mała akcja mailo
          > wa?:)
          > Na krakowskim forum takie akcje swego czasu były przeprowadzane:) Dokładnie nie
          > wiem z jakim skutkiem( na autopsję jest trochę za daleko), ale może...

Ze skutkiem, jakby to powiedzieć, znikomym :(((
          Już jakiś czas temu przestaliśmy się wygłupiać, bo i tak nikt naszych mejli
          pisanych w pocie czoła nie czytał...
          • geograf Re: Tabliczki boczne i Ceny biletow 18.05.02, 08:49
            oj.... nie ważne, trzeba męczyc. Oni sa dla ludzi, a nie ludzie dla nich.

Ja mam inne zdanie, no ale cóż, sam niew iele mogę....gdyby chociaż jedna osoba mnie poparła...:/
            • kuba203 Re: Tabliczki boczne i Ceny biletow 18.05.02, 20:39
              Ja Cię mogę zawsze poprzeć, tylko podaj coś do wysłania :)))
        • Gość: TMG No to moze do Expressu tabliczkami? IP: 212.160.156.* 22.05.02, 11:29
          Nie wiem jak to jest dokladnie teraz w Lodzi bo od 5 lat jestem juz w W-wie ale
          skoro Gazeta w Lodzi "jest jaka jest" (w W-wie walczy o busy pietrowe na linii
          turystycznej 100-szkoda ze brak takiej w Lodzi, np "0" skoro nie ma numerow
          trzycyfrowych-nie wiem wlasciwie dlaczego???)to moze z tym Expresem moznaby
          zawalczyc, ja tez uwazam ze to ONI SA DLA PASAZEROW A NIE ODWROTNIE!, nie mam
          za bardzo teraz czasu aby cos wymyslec np. tekst do prezesa MPK do wiadomosci
          tych "MADRYCH" z UMŁ co to sie zajmuja komunikacja, a co do nowoczesnych busow
          to sadze ze powinny miec tez w miare nowoczesne tabliczki nawet takie jak w W-
          wie robione w Corelu i naklejane na plycie w 2 miejscach bo jedno w przypadku
          dlugich busow to za malo z zewnatrz sa wymienione wszystkie ulice po ktorych
          jedzie dana linia a od wewnatrz jest -dla mnie- czytelny choinkowy schemat
          ulicy po ktorej jedzie linia z oznaczeniem wszystkich na nie przystankow z
          nazwami i przesiadkami do innych dzielnic w punktach skrzyzowan linii, a chyba
          najbardziej tez podoba mi sie pomysl tabliczek nad kazdymi drzwiami wowczas nie
          przeciskasz sie aby zobaczec jakie sa przystanki przez caly tabun do
          poczatkowych drzwi. Swoja droga nie wiem kto odpowiada za strategie informacji
          w MPK w Lodzi ale w porownaniu z tym kto to robi w W-wie to ten z Lodzi jest
          ponizej ZERA ! nawet samo oznaczenie nazw przystankow na nich samych ja w W-wie
          widze nazwe z daleka jest tez na niej zawsze LOGO ZTM w Warszawie a w Lodzi
          moze sie go wstydza - chyba!, tylko czemu, przeciez sami robili konkurs, no i
          nazywanie przystankow w innych miejscach tak samo to BEZSENS; w W-wie jest np.
          tylko JEDEN przystanek Nowy Swiat i wiem ze jak tam mam dojechac to nazywa sie
          on tak samo we wszystkich liniach i chodzi zawsze o ten przystanek/zespol
          przystankow wokol jednego skrzyzowania/ulicy a nastepny przy tej samej ulicy
          nazywa sie juz inaczej (w Lodzi Stefana, Tymienieckiego czy Tatrzanska sa po 2
          czy 3 i to w obrebie innych skrzyzowan, brak tam innych ulic czy placow czy
          miejsc???) zawsze mozna podac nazwe od innej ulicy bocznej, miejsca
          charakterystycznego, pomnika itp. Poza tym przystanki moim zdaniem powinny miec
          jedna nazwe jak na schemacie linni w tramwajach a nie jak u rodzicow przystanek
          nazwywa sie Switezianki a drugiej stronie torow (10 metrow dalej) jakas tam
          inna nazwa, W w-wie jeden zespol przystankow na ZAWSZE jedna nazwe a tu na
          mapce jedna a na przystanku inna!!!??? czemu w MPK w Lodzi o tym nie wiedza,
          czemu jest pare przystankow nazwyawjacych sie tak samo w innych miejscach to
          wprowadza zamet(brak mi np. przystanku Katedra, to tak charakterystyczne
          miejsce i ladne zwlaszcza noca ze nalezy mu sie "promocja na tabliczkach mpk!
          tak samo jak CENTRUM przy Centralu to chyba ciagle centrum miasta?! Ciekawe czy
          Express moglby pomoc, nie wiem bo nie bylem w Lodzi juz z 3-4 m-ce a JAK JEST W
          tym waszym CITKU??? z tabliczkami.
          ps. tez uwazam ze trzeba zawalczyc, moze CZAT z kims od tego typu polityki w
          MPK? juz nie wiem, szkoda tylko ze jak ostatnio jechalem do kumpeli na retkini
          to nie wiedzialem dokladnie gdzie wysiasc cos za McDonadlem chyba 2, 3
          przystanki a jej powiedzialem ze do mnie z Dw Centralnego przystanek Wroclawska
          i czy tram czy bus to zawsze dojedzie w to samo miejsce, moze w Lodzi kiedys
          tez tak bedzie!
          A przy okazji czy ktos wie moi rodzice mieszkaja na Radogoszczu, czy tam moze
          sie pojawic CITEK lub inny niskopodlogowy tram ??? czy tylko trasa retkinia-
          widzew?, szkoda ze na innych liniach nie ma choc po kilka razy dziennie
          niskopodlogowych tramow jak w innych miastach :-(( , biedni niepelnosprani i
          starsi np. z Chojen gdy daleko do busow!!! POZDRAWIAM wszystkich z na razie
          lepiej "poinformowanej stolicy"
    • Gość: Łodzian Re: Tabliczki boczne IP: *.pai.net.pl 17.05.02, 11:31
      A tak w ogóle, to pojawiły sie nowe tabliczki boczne, bez łódzkich czerwonych
      kółeczek. SKANDAL!!
      • Gość: Jote Re: Tabliczki boczne IP: 212.191.37.* 17.05.02, 16:21
        Gość portalu: Łodzian napisał(a):

> A tak w ogóle, to pojawiły sie nowe tabliczki boczne, bez łódzkich czerwonych
        > kółeczek. SKANDAL!!

Skandal i ohyda. A najgorsze sa te gdzie sa dwie cyfry - szkoda, ze jeszcze
        wiekszego odstepu nie zrobili - najlepiej wyglada to w "15" (1 jest wycentrowana
        a nie wyrownana do prawej, wiec odstep jest jeszcze wiekszy), a jeszcze lepiej
        bedzie w "11". Jak na razie wszystko ma sie ku gorszemu :)

Jan Szulew, KMST

• Gość: Ja Re: Tabliczki boczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 20:16
        Gość portalu: Łodzian napisał(a):

> A tak w ogóle, to pojawiły sie nowe tabliczki boczne, bez łódzkich czerwonych
        > kółeczek. SKANDAL!!

To to ogólna tendencja?! Ja wczoraj jechałem taką 9, ale nie myślałem, że... O!
        Niedoczekanie. Hańba!!! A swoją drogą z tego co pamiętam, to np 54 na pocz. lat
        90tych miało czarne kółeczko linią przerywaną. Zdaje się, że tak oznaczano
        autobusy podmiejskie?
        • Gość: marst Re: Tabliczki boczne IP: *.pai.net.pl 18.05.02, 00:03
          popieram moze zawalczymy o te tabliczki w wawie tez sa nowe autobusy i tez sa
          w nich te tabliczki
        • Gość: Ja Re: Tabliczki boczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.02, 16:21
          Prawdę mówiąc to nie wiem dokładnie jak wyglądają te wawskie tabliczki, ale
          jeśli przypominają te z jakimi kilka lat temu spotkałem się we Wrocławiu (kawał
          płyty pilśniowej źle pomalowany na biało i na tym coś niewyraźnie nagryzmolone,
          całość włożona w jakąś dziwną z konstrukcję z blachy umieszczona w środku
          szyby) to ja już wolę łódzkie, bo są nazwijmy to: dyskretniejsze. Natomiast w
          związku z tym powtórzę kiedyś już zadane pytanie: dlaczego tramwaj, lub autobus
          (no załóżmy, iż mówimy tylko o tych w malowaniu zakładowym) nie może być
          przypisany do jednej lini (no, ewentualnie dwóch, trzech)? Wtedy w środku np
          nad drzwiami, czy pod sufitem (niskopodłogowce) przylepiamy fragment ze
          schematu przedstawiający tylko jedną linię (oczywiście wszystkie przesiadki
          wypisane). Wygląda to estetycznie, nie zajmuje miejsca w oknie, no i jest
          całkiem czytelne i wygodne. Tak problem rozwiązano w Lyonie i jest to najlepsze
          co widziałem.
          • kuba203 Re: Tabliczki boczne 18.05.02, 20:41
            A potem np w czasie remontu nie ma czego wysłać na zatramwaje, bo wszystkie
            autobusy są przypisane do innych linii.
            • geograf Re: Tabliczki boczne 18.05.02, 20:47
              w czasie remontu, albo podczas awarii....
              • Gość: Ja Re: Tabliczki boczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 15:57
                No to wtedy można dołożyć tabliczkę. Poza tym z przodu i styłu przecież mamy
                numer, więc pomylić się ie pomyli, no i zostają jeszcze wyświetlacze
                (przynajmniej tam gdzie są). Zresztą we Francji za bardzo się tym nie
                przejmują, bo poza godzinami szcytu busiki obsługujące niektóre linie zjeżdżają
                na inne linie (nawet trolejbusowe) i jeżdżą zamiast nich i nikt z tego powodu
                nalepek nie ździera.
                • kuba203 Re: Tabliczki boczne 19.05.02, 20:48
                  Gość portalu: Ja napisał(a):

> na inne linie (nawet trolejbusowe) i jeżdżą zamiast nich i nikt z tego powodu
                  > nalepek nie ździera.

No to z deka bez sensu, bo wtedy na tych innych liniach pasażerowie nie mają
                  żadnej informacji odnośnie trasy autobusu.
          • Gość: Ł.S. Re: Tabliczki boczne IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 18.05.02, 20:50

> Tak problem rozwiązano w Lyonie i jest to najlepsze co widziałem.

Czyżby wymiana w I LO?

Pozdrawiam,
            Ł.S.
            • Gość: Ja Re: Tabliczki boczne IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.02, 15:52
              Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> Gość portalu: Ja napisał(a):
              >
              > > Tak problem rozwiązano w Lyonie i jest to najlepsze co widziałem.
              >
              > Czyżby wymiana w I LO?

W zasadzie to nie, siostra kolegi na stypendium.
              > Pozdrawiam,
              > Ł.S.

Również pozdrówki.
        • Gość: Jote Re: Tabliczki boczne IP: 212.191.37.* 20.05.02, 14:28

> To to ogólna tendencja?! Ja wczoraj jechałem taką 9, ale nie myślałem, że... O!

Niestety. Pojawilo sie toto na poczatku marca i niestety jest tego coraz wiecej
          (vide najnowsze tablice komunikacji zastepczej)

A swoją drogą z tego co pamiętam, to np 54 na pocz. lat
          >
          > 90tych miało czarne kółeczko linią przerywaną. Zdaje się, że tak oznaczano
          > autobusy podmiejskie?

Nie, oznaczalo to raczej lenistwo lub deficyt czerwonej farby :) Podobne tablice
          pamietam tez w autobusach linii Z2 kursujacej na trasie Pl. Barlickiego - Zlotno
          pod koniec lat 80-ych.

Pozdrawiam,
          Jan Szulew, KMST
    • Gość: michał Re: Tabliczki boczne IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.05.02, 00:40
      Kiedyś wypowiadał się prezes MPK na temat tabliczek. Na zarzut dziennikarza, że
      te elektroniczne są idiotyczne i niewiele dają podróżnym, odpowiedział iż tak
      już będzie gdyż mamy nowe, ładne, europejskie autobusy w których nie będzie
      wieszał jakiś ohydnych "choinek" jakie to wiszą w warszawskim taborze. W końcu
      ten facet nie jeździ tramwajami - ma służbowe volvo, to ma być ładnie - tak by
      mógł pochwalić się kolegom z innych miast. A czy to jest funkcjonalne to
      przecież nie jego problem.
      • Gość: TMG Re: Tabliczki boczne IP: 212.160.156.* 22.05.02, 11:33
        Nie wiem jak to jest dokladnie teraz w Lodzi bo od 5 lat jestem juz w W-wie ale
        skoro Gazeta w Lodzi "jest jaka jest" (w W-wie walczy o busy pietrowe na linii
        turystycznej 100-szkoda ze brak takiej w Lodzi, np "0" skoro nie ma numerow
        trzycyfrowych-nie wiem wlasciwie dlaczego???)to moze z tym Expresem moznaby
        zawalczyc, ja tez uwazam ze to ONI SA DLA PASAZEROW A NIE ODWROTNIE!, nie mam
        za bardzo teraz czasu aby cos wymyslec np. tekst do prezesa MPK do wiadomosci
        tych "MADRYCH" z UMŁ co to sie zajmuja komunikacja, a co do nowoczesnych busow
        to sadze ze powinny miec tez w miare nowoczesne tabliczki nawet takie jak w W-
        wie robione w Corelu i naklejane na plycie w 2 miejscach bo jedno w przypadku
        dlugich busow to za malo z zewnatrz sa wymienione wszystkie ulice po ktorych
        jedzie dana linia a od wewnatrz jest -dla mnie- czytelny choinkowy schemat
        ulicy po ktorej jedzie linia z oznaczeniem wszystkich na nie przystankow z
        nazwami i przesiadkami do innych dzielnic w punktach skrzyzowan linii, a chyba
        najbardziej tez podoba mi sie pomysl tabliczek nad kazdymi drzwiami wowczas nie
        przeciskasz sie aby zobaczec jakie sa przystanki przez caly tabun do
        poczatkowych drzwi. Swoja droga nie wiem kto odpowiada za strategie informacji
        w MPK w Lodzi ale w porownaniu z tym kto to robi w W-wie to ten z Lodzi jest
        ponizej ZERA ! nawet samo oznaczenie nazw przystankow na nich samych ja w W-wie
        widze nazwe z daleka jest tez na niej zawsze LOGO ZTM w Warszawie a w Lodzi
        moze sie go wstydza - chyba!, tylko czemu, przeciez sami robili konkurs, no i
        nazywanie przystankow w innych miejscach tak samo to BEZSENS; w W-wie jest np.
        tylko JEDEN przystanek Nowy Swiat i wiem ze jak tam mam dojechac to nazywa sie
        on tak samo we wszystkich liniach i chodzi zawsze o ten przystanek/zespol
        przystankow wokol jednego skrzyzowania/ulicy a nastepny przy tej samej ulicy
        nazywa sie juz inaczej (w Lodzi Stefana, Tymienieckiego czy Tatrzanska sa po 2
        czy 3 i to w obrebie innych skrzyzowan, brak tam innych ulic czy placow czy
        miejsc???) zawsze mozna podac nazwe od innej ulicy bocznej, miejsca
        charakterystycznego, pomnika itp. Poza tym przystanki moim zdaniem powinny miec
        jedna nazwe jak na schemacie linni w tramwajach a nie jak u rodzicow przystanek
        nazwywa sie Switezianki a drugiej stronie torow (10 metrow dalej) jakas tam
        inna nazwa, W w-wie jeden zespol przystankow na ZAWSZE jedna nazwe a tu na
        mapce jedna a na przystanku inna!!!??? czemu w MPK w Lodzi o tym nie wiedza,
        czemu jest pare przystankow nazwyawjacych sie tak samo w innych miejscach to
        wprowadza zamet(brak mi np. przystanku Katedra, to tak charakterystyczne
        miejsce i ladne zwlaszcza noca ze nalezy mu sie "promocja na tabliczkach mpk!
        tak samo jak CENTRUM przy Centralu to chyba ciagle centrum miasta?! Ciekawe czy
        Express moglby pomoc, nie wiem bo nie bylem w Lodzi juz z 3-4 m-ce a JAK JEST W
        tym waszym CITKU??? z tabliczkami.
        ps. tez uwazam ze trzeba zawalczyc, moze CZAT z kims od tego typu polityki w
        MPK? juz nie wiem, szkoda tylko ze jak ostatnio jechalem do kumpeli na retkini
        to nie wiedzialem dokladnie gdzie wysiasc cos za McDonadlem chyba 2, 3
        przystanki a jej powiedzialem ze do mnie z Dw Centralnego przystanek Wroclawska
        i czy tram czy bus to zawsze dojedzie w to samo miejsce, moze w Lodzi kiedys
        tez tak bedzie!
        A przy okazji czy ktos wie moi rodzice mieszkaja na Radogoszczu, czy tam moze
        sie pojawic CITEK lub inny niskopodlogowy tram ??? czy tylko trasa retkinia-
        widzew?, szkoda ze na innych liniach nie ma choc po kilka razy dziennie
        niskopodlogowych tramow jak w innych miastach :-(( , biedni niepelnosprani i
        starsi np. z Chojen gdy daleko do busow!!! POZDRAWIAM wszystkich z na razie
        lepiej "poinformowanej stolicy"
        • Gość: MARST Re: Tabliczki boczne IP: *.pai.net.pl 23.05.02, 03:07
          Milo ze moj watek tak sie rozwinol no ale taka jest prawda w dziedzinie
          informacji pasazerow MPK jestes wieki za warszawskim ZTM trzeba by cos z tym
          zrobic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka