Dodaj do ulubionych

Tramwajowa rocznica

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 21:40
Czy to naprawde taki swietny szpas, ze trzesie i obija o porecze przy
oszalamiajacej predkosci 40 km/h??? Mialem okazje jezdzic tramwajami w
Poznaniu, Warszawie i doceniam komfort szerokich torowisk.
Obserwuj wątek
    • el-042 Tramwajowa rocznica 19.12.04, 21:44
      "Uwielbiam patrzeć z ostatniego wagonu na dwa pierwsze - mówi pan Paweł. - I
      tak cudownie w nim trzęsie. To za sprawą jedynych w Polsce wąskich torów..."
      Jak to jedynych? A co z Bydgoszczą, Toruniem i Grudziądzem? Może chodziło o
      jedyne wąskie i tak krzywe.

--
      Odpłyń Łodzią
    • Gość: autor Re: Tramwajowa rocznica IP: *.crowley.pl 19.12.04, 22:05
      Co za pierdoły - 3 wagony tramwaju i juz rocznica to nienormalne.
      • Gość: Michał M. Re: Tramwajowa rocznica IP: 80.51.227.* 19.12.04, 22:32
        Nie podoba się? Nie przychodź na takie imprezki! Póki co, nie jest to
        obowiązkowe, a przynależność do KSMT nie jest warunkiem awansu zawodowego.

Każdy powód jest dobry żeby się napić :) Mnie sie dzisiejsza imprezka podobała!
        • teufel Re: Tramwajowa rocznica 19.12.04, 22:48
          A co piłeś:>??
          • Gość: autor Re: Tramwajowa rocznica IP: *.crowley.pl 19.12.04, 23:03
            Czyli narodzila sie nowa swiecka tradycja rocznica 3-wagonowe tramwaje.
            Przepraszam kolege Michala M ze nie dostrzegam wagi tego wydarzenia a jedynie
            absurd powodu celebry. (jezeli kolega Michal M rozumie o co mi chodzi)
            • Gość: luki Re: Tramwajowa rocznica IP: *.toya.net.pl 19.12.04, 23:22
              Gość portalu: autor napisał(a):

> Czyli narodzila sie nowa swiecka tradycja rocznica 3-wagonowe tramwaje.

Oczywiście, że celebrowany jubileusz należy zdecydowanie do tych "lżejszych" i
              mało istotnych w dziejach ludzkości, Polski, czy nawet Łodzi, ale nie o to w
              tym wszystkim chodzi. Liczy się dobra zabawa, miłe spędzenie czasu,
              zainteresowanie historią komunikacji w Łodzi, spotkanie ludzi z różnych miast o
              podobnych zainteresowaniach itd. Spójrz na to w ten sposób, a przestaniesz
              doszukiwać się absurdu. :)

pzdr
              • rkplodz Re: Tramwajowa rocznica 20.12.04, 13:34
                @Autor: nie podoba się? Nie przychodź! nas to bawi, ciebie nie musi. A ja
                dziękuję kolegom z KMST za zorganizowanie imprezy - chylę czoła :-)
                A bawiłem się rzeczywiście świetnie, 2 klisze fot, wymiana biletów... ;)
            • roger.zywoplot Re: Tramwajowa rocznica 20.12.04, 07:20

> Czyli narodzila sie nowa swiecka tradycja rocznica 3-wagonowe tramwaje.
              > Przepraszam kolege Michala M ze nie dostrzegam wagi tego wydarzenia a jedynie
              > absurd powodu celebry. (jezeli kolega Michal M rozumie o co mi chodzi)

Wiesz, jeden lubi tramwaje, a drugi żywopłoty. Nie rozumiesz? Ty nie masz hobby? No szkoda...
            • Gość: Michał M. Re: Tramwajowa rocznica IP: 80.51.227.* 20.12.04, 14:38

> Przepraszam kolege Michala M ze nie dostrzegam wagi tego wydarzenia a jedynie
              > absurd powodu celebry. (jezeli kolega Michal M rozumie o co mi chodzi)

Jak są urodziny sąsiada, to ja też nie dostrzegam wagi wydarzenia. Dla mnie to
              data jak data, ale nie mówię mu, że nie ma powodu do świętowania.

Co roku miliony ludzi w Polsce świętuje Nowy Rok. Dla mnie to też żaden powód
              do zabawy, wydawania kasy na bale i odliczania od 10 do zera na chwilę przed
              północą. Śmieszy mnie witanie Nowego Roku, ale nikomu nie zabraniam tego.

Nie widzę nic złego w zrobieniu raz czy dwa razy do roku imprezy promującej
              komunikację miejską czy informującej o historii tramwajów w naszym mieście.
            • bogdan28 Re: Tramwajowa rocznica 20.12.04, 18:13
              Zadna tradycja. Dla Ciebie moze to byc malo wazne, ale dla co poniektorych osob
              interesujacych sie choc troszke rozwojem i historia miasta taka przejazdzka
              miala poza jak to okresliles "celebra" znaczenie zaznajomienia sie z nia. Trasa
              prowadzila kolo wazniejszych historycznie miejsc i budynkow dla miasta Lodzi.
          • Gość: Michał M. Re: Tramwajowa rocznica IP: 80.51.227.* 20.12.04, 14:34
            Nic oczywiście :> Umiem pić kulturalnie nawet z tramwaju, ale nie chciałem żeby
            ktoś z organizatorów narobił mi wstydu mówiąc, że konsumpcja napojów
            wyskokowych w pojazdach komunikacji miejskiej jest zabroniona :)
    • Gość: Jypli Re: Tramwajowa rocznica IP: 217.149.244.* 19.12.04, 23:30
      Powód trzęsienia to chyba złaba jakość techniczna wagonów oraz torowiska a nie akurat kolejność w jakiej poustawiano wagony w składzie.
      • yarro Re: Tramwajowa rocznica 19.12.04, 23:47
        Przy trzech wagonach to ustawienie ma już pewne znaczenie, choć drugorzędne.
    • Gość: tomga wąskie szyny są też w Toruniu i Elblągu!!!!! IP: *.limes.com.pl 20.12.04, 07:16
      • Gość: luki Re: wąskie szyny są też w Toruniu i Elblągu!!!!! IP: *.toya.net.pl 20.12.04, 09:55
        Szyny są takie same. Wąskie są tory i to nie tylko jeszcze w Toruniu i Elblągu,
        ale i Grudziądzu i Bydgoszczy.
    • ukalo Re: Tramwajowa rocznica 20.12.04, 08:08
      Gość portalu: rexio napisał(a):

> Czy to naprawde taki swietny szpas, ze trzesie i obija o porecze przy
      > oszalamiajacej predkosci 40 km/h???

"Ciut" większej...

> Mialem okazje jezdzic tramwajami w
      > Poznaniu, Warszawie i doceniam komfort szerokich torowisk.

Następny... w Łodzi nie rzuca dlatego że mamy wąskie tory. Rzuca bo się nie remontuje.
    • michal.ch Re: Tramwajowa rocznica 20.12.04, 09:10
      Gość portalu: rexio napisał(a):

> Czy to naprawde taki swietny szpas, ze trzesie i obija o porecze przy
      > oszalamiajacej predkosci 40 km/h???

Nie byłeś więc nie gadaj głupot. Prędkość na wielu odcinkach była znacznie wyższa, a samochody zostawały w tyle za tramwajem, co przyprawiało kierowców o dziwną minę i uśmieszki, co jest grane... ;))

> Mialem okazje jezdzic tramwajami w
      > Poznaniu, Warszawie i doceniam komfort szerokich torowisk.

Przestańcie z tym mitem o szerokim torze. To bzdura! To, że trzęsie w Łodzi jest winą faktu, że wciąż mamy zbyt mało remontowanych torowisk. Druga sprawa, że te wagony po prostu lubią się bujać i ten typ tak ma. W Szwajcarii na dobrym torze o tej samej szerokości co w Łodzi (1000 mm) pociągi wąskotorowe osiagąją liniowo 90 km/h. :P

Wagony 805/105N mają czopowe mocowanie wózków (podparcie centralne) i niezależnie czy tor jest wąski czy szeroki, sposób mocowania pudła tramwaju jest taki sam.
    • Gość: cosinus Re: Tramwajowa rocznica IP: *.am.lodz.pl 20.12.04, 14:05
      3-wagonowe składy jeździły po Łodzi dużo wcześniej, na pewno przez całe lata
      70., np. na liniach nr 5 i 14. Oczywiście były to wagony starszego typu (dziś
      obsługują linię wycieczkową 0). Ten "jubileusz" jest dla mnie zupełnie
      niezrozumiały.
      • michal.ch Re: Tramwajowa rocznica 20.12.04, 14:16
        Gość portalu: cosinus napisał(a):

> 3-wagonowe składy jeździły po Łodzi dużo wcześniej, na pewno przez całe lata
        > 70., np. na liniach nr 5 i 14. Oczywiście były to wagony starszego typu (dziś
        > obsługują linię wycieczkową 0).

Potrójne "eNki" jeździły przede wszystkim na liniach podmiejskich. Trzywagonowe składy można było zobaczyć już podczas wojny, a może i jeszcze wcześniej.

> Ten "jubileusz" jest dla mnie zupełnie
        > niezrozumiały.

To był jubileusz potrójniaków typu 805N. Wielu Łodzian zapomniało już, że jeszcze całkiem niedawno kursowały po mieście tak długie składy, więc tegoroczny jubileusz dał możliwość przypomnienia im o tym.
      • Gość: J.S. Re: Tramwajowa rocznica IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 20.12.04, 15:05
        Czytaj uwaznie:

"20. rocznicy wprowadzenia w Łodzi do ruchu składów trójwagonowych *generacji
        805N*"
      • Gość: luki Re: Tramwajowa rocznica IP: *.toya.net.pl 20.12.04, 17:24
        Gość portalu: cosinus napisał(a):

> 3-wagonowe składy jeździły po Łodzi dużo wcześniej, na pewno przez całe lata
        > 70., np. na liniach nr 5 i 14.

Składy trójwagonowe zastawiano w Łodzi już przed wojną. W czasie II wojny
        światowej było ich już bardzo dużo, bo komunikacja miejska stała się powszechna
        (przeciętny obywatel mógł sobie pozwolić na bilet) i tak samo w latach 40., 50.
        i 60. Wówczas kursowały na wszystkich liniach podmiejskich i zdecydującej
        większości miejskich. Lata 70. to stopniowe zmniejszanie ilości potrójniaków,
        szczególnie na liniach miejskich, ale nie było ich też już np. na linii 41 (po
        uruchomieniu bisa w Pabianicach). W 1980 roku potrójniaków generacji N nie ma
        już na liniach miejskich i znikają z podmiejskiej linii 43. Do 1983 roku
        spotkać je już można jedynie na podmiejskiej linii 46 do Ozorkowa. Po
        półtorarocznej przerwie pod koniec 1984 roku wprowadzono potrójniaki złożone z
        wagonów 805N, czyli tych, których najwięcej ma teraz MPK.

> Oczywiście były to wagony starszego typu (dziś
        > obsługują linię wycieczkową 0). Ten "jubileusz" jest dla mnie zupełnie
        > niezrozumiały.

To była impreza w związku z wprowadzeniem potrójniaków typu 805N, a nie wagonów
        starszych typów. Czy teraz rozumiesz? Niestety autorka artykułu nie napisała
        tego, ani nie skupiła się na faktach związanych z potrójniakami. Można było
        napisać na jakich liniach kursowały, w jakich miastach jeszcze kursują, ile
        taki pociąg tramwajowy ma metrów itp., itd. Zamiast tego mamy w artykule dużo
        pisania o niczym, więc nie dziwię się forumowiczom, że nie rozumieją istoty tej
        przejażdżki, jak i jubileuszu. :(
      • Gość: 803N Re: Tramwajowa rocznica IP: 81.219.126.* 20.12.04, 18:01
        Naprawdę tak cięzko zrozumiec,ze chodzi o jubileusz 3składów "tupanych"(jak je
        nazywają motorniczy i Studi-pozdrowienia przy okazji:).
        A może po prostu napisałeś,bo wypada coś negatywnego napisać.
        A poza tym jeśli ogladałeś Misia to wiesz,że każda okazja jest dobra do
        świętowania-nawet dzień pieszego pasażera:).
        Pozdro
    • Gość: jas To ci rewelacja - Tramwajowa rocznica IP: *.uniorg.de / 193.188.196.* 20.12.04, 14:07
      Nawet Express Ilustrowany nie blysnal tak wspanialym pomyslem i pamiecia. Chyba
      juz GW dogonila brukowca.
      • michal.ch Re: To ci rewelacja - Tramwajowa rocznica 20.12.04, 14:22
        > Chyba juz GW dogonila brukowca.

A przeszkadza ci ten artykuł? Wydarzenie było, więc GW napisała. Ty byś pewnie wolał w tym miejscu artykuł, że znowu kogoś zabili, albo ktoś komuś dał w łapę. Miałbyś sensację i sens istnienia prasy, prawda?
        • Gość: mr x Re: To ci rewelacja - Tramwajowa rocznica IP: *.p.lodz.pl 20.12.04, 16:55
          wolalbym np. artykul na temat nowej strategii rozwoju ministerstwa
          infrastruktury z prostym zapytaniem. Dlaczego docelowo w sieci drog i autostrad
          w polsce s8 z warszawy do wroclawia idzie przez lodz ale na mapce gdzie maja
          byc budowane te odcinki ta droga idzie juz przez piotrkow.
          www.mi.gov.pl/moduly/jednostki/zakladka.php?id_jednostki=9&id_zakladki=152
          Niestety tradycyjnie pierdoly wazne dla jakiejs garstki lodzian gora...
          • Gość: 803N Re: To ci rewelacja - Tramwajowa rocznica IP: 81.219.126.* 20.12.04, 17:56
            Sprawy o których piszesz na pewno są wazne,ale pokaż mi,gdzie w konstytucji lub
            w innym akcie prawnym jest przepis,że nie mozna pisać o sprawach błahych...
            A pózniej mówisz,że nie lubisz miłosników tramwajów...Szkoda,bo do tej pory
            nigdy nie krytykowałem Twoich postów,bo uważałem,że w wielu wątkach piszesz o
            sprawach faktycznie ważnych.
            Doceniam Twoją misje społeczną,ale czy takie wzajemne dogryzanie ma naprawdę
            sens?
            • michal.ch Re: To ci rewelacja - Tramwajowa rocznica 21.12.04, 11:14
              > Doceniam Twoją misje społeczną,ale czy takie wzajemne dogryzanie ma naprawdę
              > sens?

Ten typ tak ma. Zachowuje sie od zawsze jak gbur i wiecznie coś mu nie pasuje. Nie wolno pisać o tramwajach hobbystycznie, bo nie, bo takie ma widzimisię mr_x. Nie powinno być w ogóle hobbystów, bo te chamy bezczelne ośmielają się pisać na forum o swoich sprawach (no a przecież pan i władca Mr_x nie pozwala). Zgroza panie! Na stos ich wszystkich!

Do ku.. nędzy nie można już o niczym pisać, co nie przejdzie przez cenzurę wielce szanownego Mr x-a?
          • Gość: Aleksej Re: To ci rewelacja - Tramwajowa rocznica IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.04, 18:11
            Akurat w gazecie jest miejsce na jedno i na drugie, jesli Ci sie nie podoba
            artykul lub jego temat to nie czytaj. A mapka z tej stronki jest z maja 2004 a
            wtedy to sie rzad zmienil jak bys nie pamietal.

A do tych wszystkich ktorym sie nie podobaja imprezy robione przez KMST i
            pisanie o nich, to prosze napisac co sami zrobiliscie aby promowac komunikacje
            miejska i jej historie w Lodzi?

Pozdrawiam,
            Aleskej

P.S.
            Zaluje ze mnie nie bylo, szczegolnie 3x805Na z tablica 44 na Chochola mnie
            rozbawilo :), niestety od 3 dni lerze w lozku i ruszyc sie za bardzo nie moge :(
            • teufel Re: To ci rewelacja - Tramwajowa rocznica 21.12.04, 18:04
              P.S.
              > Zaluje ze mnie nie bylo, szczegolnie 3x805Na z tablica 44 na Chochola mnie
              > rozbawilo :), niestety od 3 dni lerze w lozku i ruszyc sie za bardzo nie
              moge :(

Wracaj do zdrowia
      • Gość: J.S. Re: To ci rewelacja - Tramwajowa rocznica IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 20.12.04, 15:03
        Pomysl byl KMST. To byla impreza KMST. Czy to trafia do ciebie?
    • Gość: kopfschmerz moze inne swieta jeszcze? IP: 217.153.187.* 21.12.04, 15:50
      rocznice 3-wagonowych tramwajow,
      urodziny Tesco, Geant i sklepu z gwozdziami

dzien pieszego pasazera :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka