Gość: Krzysiek22Łódź IP: *.vline.pl 23.12.04, 20:03 Mam do was pytanko: W jakie graliście gry jak byliście młodsi? Ja grałem w Wolfesteina3d i SWOS. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b00g13 Komputerowe? 23.12.04, 20:16 River Raid, Knight Lore, Boulder dash i wiele innych, których tytułów sobie teraz nie przypomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Ulubione Gry 23.12.04, 21:03 Crusader: No remorse. Test drive Doom SimCity2000 Szczególnie pierwsza gra utkwiła mi w pamięci za sprawą... męczarni z konfiguracją karty dźwiękowej pod dosem ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelo77(po przerwie Re: Ulubione Gry IP: 81.219.126.* 23.12.04, 21:22 podchody,chowanego,warszawiankę(jedynaka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelo77(po przerwie Re: Ulubione Gry IP: 81.219.126.* 23.12.04, 21:22 podchody,chowanego,warszawiankę(jedynaka) Odpowiedz Link Zgłoś
orszulka.kochanowska Re: Ulubione Gry 23.12.04, 21:39 Ja uwielbiam szachy! Skakanka --- A ja myślę, że co niektórzy z tu piszących chyba mają za dużo w dupie... [by al- ki] forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=10144829&a=10150939 Odpowiedz Link Zgłoś
blq rzeczowa odpowiedź 24.12.04, 01:52 Ja grałem w Need for Speed Underground2, jak byłem młodszy o pare dni... niestety, już grę skończyłem :( Parę lat temu grałem w "Baldur's Gate" i dzieki temu miałem pomysł na pracę magisterską... A w grę "Master of Orion 2" grałem z przerwami 8 lat i przeszedłem ją tysiące razy. Za to w jej pierwszą część grałem w dzień moich 18 urodzin. I w setki innych dni. A 15 lat temu grałem w Giane Sisters na commodore64. A 18 lat temu w taką Formułe1 na salonie. Wtedy w ogole zacząłem grać na komputerze i mi nie przeszło. No i najważniejsze: 27 lat temu zacząłem grać w pewną gre RPG o wysokim stadium realizmu; perfekcyjna fizyka, olbrzymi świat, przęciętnie kilkaset tysięcy zagwarantowanych godzin gry; 6 miliardów graczy na tej planecie i pewnie biliony poza nią... fajna gra w sumie, ale nie wiem, jaki ma tytuł.... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_ Re: Ulubione Gry IP: *.toya.net.pl 24.12.04, 07:39 Och tak Wolfenstein to była klasyka. Ale pierwszą wersją w jaką grałem nie był ten 3d tylko zwykły. Zresztą w tym samym czasie pogrywałem w Gunboat. potem przerzuciłem się na strategie. Godziny spędzone przy, jak dla mnie najlepszej grze jaką kiedykolwiek zrobiono, czyli Transport Tycoon a następnie Transport Tycoon Deluxe. Oczywiście Civilization 1, Setlers 1, potem 2 gold ( też lata spędzone na grze :) ). Jeśli chodzi o wyścigi to pierwsze, które pamiętam to Car and Driver. Och i jeszcze wiele :). Heroes Night and Magic 2 :D ( chyba najlepsza spośród wszystkich ), potem 3. Diablo 1 :), Goblins, The incredible Machines, Lotus :)... Ech to były czasy :). Zreszta Amgia jeszcze wcześniej. Jo Yoe :). I pare gier, których tytułów juz nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Ulubione Gry 24.12.04, 10:57 Szachy i kości! PS. Jak dla mnie, to gry komputerowe mogą bez cienia żalu zniknąć z powierzchni Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Ulubione Gry IP: 80.51.227.* 24.12.04, 11:06 Dla mnie mogą zniknąć wszystkie gry, które zajmują więcej niż 1 dyskietkę. Tetris - 100kB, Blockout - 300kB, Sokoban - 300kB. Ostatnio modny Chromatron 32kB!!! Te zaostają, większe wynocha! :) Do rozmiaru gry proporcjonalna powinna być radość płynąca z gry w nią. A moim zdaniem tak nie jest. Gra zajmująca całą płytkę CD moim zdaniem nie jest w niczym lepsza od Wurmiego, którego sam sobie napisałem w Pasacalu. A jaka przyjemność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Ulubione Gry IP: 217.153.156.* 26.12.04, 10:51 Tertis, Blockout to jednak dobra gra dla MÓZGU. Duży wysiłek umysłowy. Po dłuższym czasie grania w pierwszą z wymienionych gier przed oczami pozostawała "siatka" - pole gry i o życiu nie dało się już myśleć inaczej niż w kategoriach "obróć" "na dół";) Tam nie ma nic, co mogłoby cieszyć zmysł estetyczny, i dobrze. Racja, radość jest odwrotnie proporcjonalna do rozmiaru. Zawsze mi się wydawało, że gry z 8-bitowych kompów są bardziej wciągające, bo muszą zainteresować czymś innym niż grafiką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Ulubione Gry IP: 80.51.227.* 24.12.04, 11:02 W Blockouta (nadal gram!), Tetrisa, Północ/Południe, Jbirda, Sokobana, Szachy. Na początku lat 90-tych grywałem na starszych komputerach. Tata przynosił z roboty do domu Robotrona 1715. Tam był Tetris, Wurmi, Chaser. Teraz Wurmi (wąż zżerający cyferki) jest nawet w komórkach ;-) Wsześniej był Spectrum... KnightLore. Samemu się pisało proste gry. W Basicu, Pascalu. Odpowiedz Link Zgłoś
gray Re: Ulubione Gry 24.12.04, 13:35 bomb jack, dizzy, blockout i magazynier :D Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Ulubione Gry 24.12.04, 15:14 A gra pt "Jak uprzykrzyć życie userowi? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Ulubione Gry 26.12.04, 00:52 Bywa, że płacą za granie w nią ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycasty.14 Re: Ulubione Gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 14:39 Jeak byłem młody (10l.)grałem w Zool, Prince of Persia, Wolf 3D, Lemmingi itd. Miało się wtedy Windows 3.11!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_ Re: Ulubione Gry IP: *.toya.net.pl 24.12.04, 15:27 Niektórzy w Wolfa grali bez windowsa :D. Piekne czasy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq jak to jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 03:09 no jak to jak? że niby bez Windowsa? Kiedyś po prostu nie było Windows, albo były jako taka ciekawostka. Do gier (i nie tylko) używało się DOSa. I to był prawdziwy system operacyjny. Ech, kiedyś komputerów używali pasjonaci. Nałogowi gracze, hackerzy, programiści czy graficy albo muzycy. W każdym razie lubili to co robią i znali się na tym. Na sprzęcie też raczej wszyscy się znali. Tak do 1998 roku posiadacze kompów to była elita... A teraz? Mam znajomych (dorośli ludzie) którzy nie chcą mi uwierzyć, że kiedyś były komputery osobiste o zegarach procesorów niższych niż 600-800MHz "jak?" też się pytają... przeciez to niemożliwe, że takie wolne były kompy... PS. W Wolfensteina 3D działającego pod Win 3.11 jakoś nie chce mi sie wierzyć (to 1993 rok...). On chyba działał tylko pod DOS. Wtedy grami pod windows był jedynie pasjans i saper (za tego drugiego już nie ręcze...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_ Re: jak to jak? IP: *.toya.net.pl 25.12.04, 08:52 No z tego co pamiętam saper był. Ale chyba. Bo pasjansa pamiętam :). ja używałem najczęściej Nortoona :). Bo Dos... Wiadomo, zanim się gdzieś wejdzie... Chwilkę zawsze trwa... No pamiętam. Jak ktoś miał kompa to naprawdę był pasjonatem... Zresztą nie ma co ukrywać wtedy wychodziły najciekawsze gry... Niesamowite pomysły, akcja, tysiące możliwości... A jakie programy... Tak mi się wydaje... I ktoś kto nie będzie patrzył na grafikę i odpali jedną z wcześniej wymienionych przeze mnie gier zrozumie :). P.S. Faktyczie... Zresztą kto miał wtedy Windowsa? :D. Szczerze mówiąc Windows 3,11 działał tak, że wolałem go wogóle nie używać :). P.S.2 Wolf 3D to chyba rok 1992 ;) P.S.3 I dyskietka jaką wielką pojemność miała :). ile gier się dało czasem zmieścić :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq Re: jak to jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 15:16 > używałem najczęściej Nortoona :). Nortona. Przez jedno "O". Prawda, bez tego nie dało się żyć. Zresztą ja do dziś używam jego następce, Total Commandera - pod windowsem XP, i prockiem 2,8GHz (fakt, podkręcony z 2) > Wolf 3D to chyba rok 1992 ;) Faktycznie, wiem, że jak kupiłem pierwszego pc-ta w 1993, to Wolf mnie już ominął. Więc pewnie był z '92... > wejdzie... Chwilkę zawsze trwa... No pamiętam. Jak ktoś miał kompa to naprawdę > był pasjonatem... Zresztą nie ma co ukrywać wtedy wychodziły najciekawsze > gry.. Wtedy pasjonatami byli nie tylko odbiorcy, ale i twórcy. I to było widać. Żadnego uproszczania i komercji na siłe! Nie było tak, że połowa gier ma atmosfere (zerową) konsolówek (gdzie liczy sie tylko akcja, przejdź i zapomnij). Co nie znaczy, że nadal nie wychodzą gry genialne. Ale to jakieś 1% wszystkich tytułów. Gry, które dostają 10/10 i które się pamięta na długo. hoćby jeden przykład - half-life 2 i doom 3 - różnica w klimacie, oprawie, genialności gry.... normalnie nie do porównania... A przecież Doom1 i Doom2 to były legendy, ech :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_ Re: jak to jak? IP: *.toya.net.pl 25.12.04, 20:09 Fakt jedno o :). Sorka :). Och tak doom 1. Hehe. A jaką to wtedy grafikę miało :). No i potem doom 2 :). A gdzieś po drodze Heretic ;). Ach :). Nom wtedy każda gra miała "jaja". i zaraz ktoś się przyczepi, że chrzanimy bo nie prawda, że teraz też są takie i to lepsze... Ale parę lat temu jakiej gry bym nie wziął to wciągała... A teraz? Sim City 4 niczym sie ma do poprzedników, Heroes 4 to żenada w porównaniu ze starszymi wersjami, Setllers 4... boshe... tragos... Fakt czasem wyjdzie fajna gierka... Poprostu grafika to nie wszystko. To tylko mały skromny dodatek. Bo czy jest potrzebna? Ten kto grał w Adom ( nie pamiętam jak się to pisało :) ), wie że grafika jest niczym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycasty.14 Re: jak to jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 19:48 Nie napisałem że grałem w to u siebie:) U kolegi:)) Pasjans i saper FOREVER!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_ Re: Ulubione Gry IP: *.toya.net.pl 25.12.04, 08:44 Jak to jak? Pod Nortoona :). Kto by wtedy o Windows słyszał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Ulubione Gry IP: 80.51.227.* 24.12.04, 23:32 Prince of Persia... uaaa! To była gra! Dzień w szkole zaczynaliśmy z kolegami od pochwalenia się sukcesami w tej grze. Ja ją skończyłem jako pierwszy (z pomocą mojej siostry która pokonała grubasa na 6-ej planszy). Księżniczka mnie pocałowała i żyliśmy długo i szczęśliwie! Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_smokow Re: Ulubione Gry 24.12.04, 23:08 Tylko HOMM 2 i 3 - ze wszystkimi dodatkami- można bez przerwy Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: Ulubione Gry 25.12.04, 01:02 eurobiznes - to z planszowych, w zbijanego - to z zespołowych w pacmana - to z komputerowych na automatach w miejscowosciach nadmorskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_ Re: Ulubione Gry IP: *.toya.net.pl 25.12.04, 08:54 Chcesz mam monopooly na kompa gdzies :). Nie tak pasjonujące jak Eurobuisness planszowy, ale powrót do starych dobrych lat jest miły :). choćby taki :). To była gra :). Zabijany też :). Tyle obozów :). Pacmana nie nawidzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Ulubione Gry IP: 217.153.156.* 26.12.04, 03:37 Kurde, ludzie, jaki Wolfenstain! kto miał peceta za komuny? Atari 65XE i jazda! Boulder Dash Spy vs Spy (osobiście nie lubiem) Tetris Arkanoid Galaxian ... gra potrafiła wgrywać się z magnetofonu 15 minut! Z gier namacalnych pamiętam "Wyścig rowerowy" (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_ Re: Ulubione Gry IP: *.toya.net.pl 26.12.04, 09:22 No ja tam już mówiłem. Pamiętam jak miałem amigę :). Ileż gier :). I to jakich :). Boshe :). A Atari nie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Ulubione Gry IP: 217.153.156.* 26.12.04, 10:45 o widzę kolega bardziej zaawansowany technologiczne:) 16bitowe maszyny to były szczyty marzeń. Amiga kojarzy mi się z Metal Slug... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al_ Re: Ulubione Gry IP: *.toya.net.pl 26.12.04, 11:00 Tak Amiga 500 to była :). Ależ machina :). Większym szczytem marzeń mógła być Amiga 1200 :D. Coś mi mówi to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq Re: Ulubione Gry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 13:25 Amiga 1200 to już czasy pokomunistyczne. W czasach amigi 500 istniała jeszcze chyba Amiga 1000 i Amiga 2000, ta druga to nawet wyglądałą jak PC. Sam miałem Commodore 64. A jak do kumpli poszedlem, oni mieli... pierwszy raz zobaczylem i uslyszalem Amige. Kurde, to bylo narzedzie marzeń! ha, też u nich, tylko pare lat wcześniej, zagrywałem się na Commodore 128. To takie 64, tylko też wyglądające jak pecet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Ulubione Gry IP: 217.153.156.* 28.12.04, 02:56 Amiga 2000 miała być konkurencją dla blaszaków 486. Cóż to były za dziwne czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: Ulubione Gry 28.12.04, 09:17 Miałem miałem :). 486. Ale wtedy to... hmmm... wielu róznc między tym a Amigą no nie było :). Oczywiście dla zwykłego gracza :) Odpowiedz Link Zgłoś
zoe04 Re: WSTĘPNA... 28.12.04, 00:55 hehe nio chwilowo wrocil... dostalem buziaka na gg od Blendzi :))) prawie fruwam pod sufitem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
blenda04 Re: WSTĘPNA... 27.12.04, 19:54 A co ty możesz wiedziec o grze wstępnej? Nie rozśmieszaj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe04 Re: WSTĘPNA... 28.12.04, 00:52 ty o co Ci dziewczynko chodzi co ??? jeszcze bym Cie zacial na paru rzeczach <hahaha> Odpowiedz Link Zgłoś
the_elviz Re: Ulubione Gry 28.12.04, 14:12 Pole Position, River raid, Boulder Dash, Joust, PacMan a z PC-ta Wolfenstein, Pinball Fantasies. Odpowiedz Link Zgłoś
blq Re: Ulubione Gry 28.12.04, 16:43 > Pole Position O, to chyba tak sie nazywała pierwsza gra, w jaką w życiu grałem. Był rok 1984, albo 1985... wiele się od tamtej pory zmieniło, heheh... Odpowiedz Link Zgłoś