Dodaj do ulubionych

Forumowi Wolni Mularze II

25.12.04, 15:36
Coś straszczego! Jakem WMZ, zaknowano przeciwko nam i zarchiwizowano stary
wątek! A może to my nie dosyć knowaliśmy? Tedy w dyrdy nowy zakładam, coby już
nigdy infamyą Loża Forumowa się nie okryła.
A tu dzień piękny i słoneczny, i nową Frateressę w szeregach mam honor witać!
Tak tedy skład Loży na dzień dzisiejszy się przedstawia:
Damy:
Ileana, Kotbert (witamy!!!), Maginiak, Micin, Szprota, Tulka, Zdzicha;
Męże:
Aard_Frater_Pater, Aric, Default_User, Dos_Mollendos, Dziad_Borowy, Eyemakk,
HollyGT, Jasam, MCh, Pijaw, Ryhooo, Saper_, Trudny2002, Vladip, Yavorius y
Zamek_WMZ
CFPPET /°\
Obserwuj wątek
    • zamek Wątek ancien: 25.12.04, 15:38
      Tutaj!
    • kotbert Przeglądu rekwizytów dokonawszy 25.12.04, 15:59
      i braki uzupełniwszy obiecuję wierności dochowawszy służyć Loży naszej i
      działać na jej chwałę póki sił mi starczy - albo istnieć będzie. Dzierżbór
      knowania!
    • Gość: boards Re: Forumowi Wolni Mularze II IP: *.lodz.mm.pl 25.12.04, 17:03
      Odnoszac sie do starego postu z 2002 roku, chcialbym skreslic kilka uwag o
      lozach. Moim zdaniem odwolywanie sie do wolnomularstwa, jako do jakiejs
      powszechnie akceptowanej formuly, jest nieporozumieniem. Rozumiem tych, ktorzy
      z ironia traktuja poszukiwaczy spiskow, ale masoni wcale nie byli i nie sa
      jakims swiatlym i godnym nasladownia ruchem. Poza tym to, ze masoni byli
      organizacja spiskowa, ktora narodzila sie wsrod 18-to wiecznej arystokracji,
      jest faktem. Ich celem bylo wyeliminowanie religii z zycia publicznego i
      zastapienie jej przez Nauke. Patrzac na to, w jakim swiecie zyjemy, mozna
      smialo powiedziec, ze udalo im sie to. I tylko mozna zadac pytanie, czy
      naprawde swiat jest teraz lepszy, niz kilkaset lat temu? A moze, gdybyby nie
      teorie wolnomularskie, bylby wlasnie lepszy?
      • 0bywatel Re: Forumowi Wolni Mularze II 25.12.04, 19:08
        Sądzę, że Twój tok myslenia jest jak najbardziej prawidłowy.
        A obecni tu "Wolni Mularze II" nie odbiegają w swych poglądach
        od tych 18-wiecznych. Jak widać ich celem również jest eliminowanie religii
        co widać w wielu zamieszczanych postach wymienionych na wstępie osób .
        Niestety zastępowanie religii Nauką już niezbyt im się udaje.
        Stąd też mamy raczej coś na kształt kołchozu z lat pięćdziesiatych.
        • Gość: Tak, tak Re: Forumowi Wolni Mularze II IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.12.04, 02:15
          Ja myślę,. że wy po prostu za dużo chlacie...
          • szprota Re: Forumowi Wolni Mularze II 31.12.04, 05:30
            zwłaszcza ja :)
            albo mi się wydaje, albo sądzisz wedle siebie
      • zamek Re: Forumowi Wolni Mularze II 25.12.04, 22:44
        Żyj i daj żyć innym. Dobranoc.
        • Gość: luko Re: Forumowi Wolni Mularze II IP: *.toya.net.pl 26.12.04, 11:37
          Właśnie.
          • Gość: luko Re: Forumowi Wolni Mularze II IP: *.toya.net.pl 26.12.04, 11:39
            Więcej seksu!
            • michal.ch Re: Forumowi Wolni Mularze II 26.12.04, 21:54
              Ksiądz powiedział, że nie wolno. :P
              :)))
        • Gość: Sonja Kandydat do Loży: IP: *.toya.net.pl 29.12.04, 22:44
          Szplit Andrzej odgrywa poważną rolę wśród grona współczesnych ekonomistów i
          działaczy zajmujących się problematyką organizacji i zarządzania.
          Urodził się 3 listopada 1942 r. W Kielcach w rodzinie inteligenckiej. Tutaj
          wychowywał się i ukończył szkołę średnią.
          W 1960 roku rozpoczął studia w Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
          Jego nauczycielem był Józef Kaleta, jeden ze zwolenników transformacji
          systemowej w Polsce, który wpajał mu nie tylko gruntowną wiedzę z ekonomii
          klasycznej, (J.A.Schumpetera, J. Burnhama, D. Bella i J.K. Galbraitha), ale i
          zasady funkcjonowania gospodarki wolnorynkowej.
          Wpływ Józefa Kalety na Andrzeja Szplita był bardzo znaczący, gdyż nie tylko –
          napisał pod jego kierunkiem pracę doktorską, ale i w pierwszym okresie swojej
          działalności naukowej przejął od swego mistrza poglądy na metodę badań i
          istotę zjawisk społeczno-gospodarczych.
          Uważa się za ucznia J. Kalety i jest zwolennikiem gospodarki rynkowej, szuka
          jednak dróg własnych.
          W 1967 r. Andrzej Szplit wrócił do Kielc. Przez 4 lata pracował jako
          nauczyciel ekonomii w szkole średniej, następnie awansował na stanowisko
          dyrektora przedsiębiorstwa produkcyjno-handlowego.
          W latach 1975-1980 pracował w służbach inwestycyjnych, pełniąc funkcję
          zastępcy dyrektora ds. ekonomicznych kieleckiego INWESTPROJEKTU. Pilnie
          obserwował życie gospodarcze i społeczne, dużo czytał, zapoznając się z
          dorobkiem światowej myśli ekonomicznej, filozoficznej i społecznej.
          Praca na stanowiskach kierowniczych w handlu i budownictwie stała się bodźcem
          do ukończenia Studium Podyplomowego z zakresu organizacji i zarządzania na
          Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego.
          W 1980 r. Rozpoczął pracę w Politechnice Świętokrzyskiej, początkowo jako
          adiunkt w Instytucie Technologii i Organizacji Budownictwa, a następnie –
          zastępca dyrektora ds. dydaktycznych w instytucie Nauk Społecznych.
          W 1984 r. Odbył 5 miesięczny staż naukowy w Uniwersytecie w Lipsku, gdzie
          napisał „Studium o finansach w budownictwie”. Praca ta zrodziła się pod
          wpływem niedoskonałości zarządzania mieszkalnictwem w systemie nakazowo-
          rozdzielczym i była wstępem do przygotowywanej ogólnej teorii efektywności i
          rozwoju tego działu gospodarki.
          Dzięki znajomości języków obcych i dużemu dorobkowi naukowemu otrzymał
          stypendium habilitacyjne w Hochschule fuer Oekonomie w Berlinie, gdzie
          powstała obszerna praca habilitacyjna pod charakterystycznym dla tego okresu
          tytułem: „Porównywalne badania efektywności inwestycji mieszkalnictwa w
          krajach europejskich”. Był pierwszym Polakiem, który na tej berlińskiej
          uczelni zdobył tytuł doktora habilitowanego nauk ekonomicznych.
          Andrzej Szplit w pracy habilitacyjnej wykazał nie tylko ogrom erudycji i
          zdolności pisarskich, ale również dowiódł, że jest ekonomistą samodzielnym i
          zwolennikiem efektywnej gospodarki rynkowej. Przeciwstawiając się przeżytkom
          centralnego zarządzania i planowania opowiedział się za rozwojem własności
          prywatnej w budownictwie, zarówno w mieście jak i na wsi.
          W czasie pobytu na stażu i stypendium habilitacyjnym w Niemczech wykładał na
          Uniwersytecie w Lipsku, w Hochschule fuer Oekonomie w Berlinie i Hochschule
          fuer Technik und Wirtschaft w Mittweidzie.
          Po powrocie z Berlina w 1990 r. Był organizatorem dwóch zakładów w
          Politechnice Świętokrzyskiej: na Wydziale Budownictwa Lądowego –
          Samodzielnego Zakładu Ekonomiki i Marketingu w Budownictwie oraz
          Ogólnouczelnianego – Samodzielnego Zakładu Ekonomii, Zarządzania i
          Marketingu. W tym samym roku otrzymał nominacje na stanowisko profesora
          nadzwyczajnego i wychodząc naprzeciw potrzebom kształcenia ustawicznego
          utworzył w uczelni Szkołę Przedsiębiorczości i Biznesu. Doprowadził także do
          pomyślnego stanu kształcenie podyplomowe
          Jest jednym z inicjatorów opracowania założeń dydaktycznych i organizacyjno-
          finansowych kierunku studiów Zarządzanie i Marketing. Ostatnio spełnia
          statutowe obowiązki wynikające z zajmowanych stanowisk, m.in.: kierownika
          Samodzielnego Zakładu Ekonomii, Zarządzania i Marketingu; prodziekana
          Wydziału Mechanicznego, dyrektora Szkoły Przedsiębiorczości i Biznesu.
          Współpracuje z uczelniami krajowymi i zagranicznymi. Jest autorem wielu
          publikacji w opracowaniach krajowych i zagranicznych. Pełni funkcję
          przewodniczącego Zarządu Oddziału Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego w
          Kielcach i jest członkiem Regionalnej Rady Naukowo – Gospodarczej przy
          Wojewodzie Kieleckim.
          Żonaty, ma dwoje dzieci, syn jest magistrem ekonomii, ukończył krakowską
          Akademię Ekonomiczną, córka kończy medycynę w Akademii Medycznej w Warszawie.
          Jest optymistą i ma duże poczucie humoru. Dla przedsiębiorczych rodaków w
          warunkach gospodarki rynkowej upatruje ogromne możliwości rozwoju.
    • aard Knowania Pierwsze AD 2004 (jeszcze) 28.12.04, 07:37
      Może by tak w ramach Loży (która nam się tak pięnie rozrasta) urządzić małą
      orgietkę? Albo - zgoła - dużą? :-)
      • szprota Podoba mi się skład tej orgietki 28.12.04, 23:12
        to naprawdę ładny skład :D
    • Gość: micin Re: Forumowi Wolni Mularze II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 23:00
      O Dżizas! Właśnie sobie przypomniałam uroczyste moje zaprzysiężenie, które to
      miało miejsce już, ho ho, a będzie z półtora roku z haczykiem... I to w mojej
      rodzinnej miejscowości, w Zamka i Aarda obecności, w stanie lekkiej
      nieważkości;-)))
      (dzie był wtedy Srut? ;-D )

Pozdrawiam wszystkich lożan;-)
      Frateressa micin (całkiem sympatycznie to brzmi:-)
      • aard Re: Forumowi Wolni Mularze II 29.12.04, 13:09
        Gość portalu: micin napisał(a):

> (dzie był wtedy Srut? ;-D )

Zabrzmiało to, jakoby inicyacya w obecności Miszcza i mojej jeszcze
        przyjemniejszą niźli w rzeczywistości być miała...
    • citoyen Re: Forumowi Wolni Mularze II 28.12.04, 23:19
      Zamku, a ja?
      • zamek Obywatelu Prawdziwy (a nie Zerobywatelu!) 29.12.04, 00:09
        Przypomnij mojej niewprawnej pamięci, czy przechodziłeś już Inicyacyą?
        /°\ WMZ
        PS. ad. byłylogowany, b_o_c na innym wątku - z racji zajmowanego stanowiska mogę
        kandydować wyłacznie do tytułu Forumowego Miszcza Wszechwag. Inne zaszczyty,
        choć niezwykle nobilitujące, niestety nie mogą stać się moim udziałem.
        • citoyen Re: Obywatelu Prawdziwy !! 29.12.04, 00:39
          Nalegam, bardzo.
          • zamek Ale... 29.12.04, 00:50
            ...tu trzeba zobowiązać się do Strzeżenia Tajemnicy tudzież do Knowania Ku Dobru
            Powszechnemu, a Loży w Szczególności. Zali Warunki spełnisz, Obywatelu Czcigodny?
    • amrita Re: Forumowi Wolni Mularze II 30.12.04, 14:12
      ja też chcę knuć intrygi!!
      • Gość: depresja_wąpierza Re: Forumowi Wolni Mularze II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:28
        a kto ci broni?
        • Gość: amrita Re: Forumowi Wolni Mularze II IP: 212.191.172.* 30.12.04, 21:03
          oczywiście nikt, ale ja chce knuć w kupie (ludzi hehe)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka