Gość: MADZIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:04 MAM 3-MIESIĘCZNĄ CÓRECZKĘ Z AZS. CZY JEST KTOŚ , KTO MÓGŁBY MI POMÓC W LECZENIU TEJ CHOROBY? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neochuan Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 27.01.05, 18:07 jeśli mają na którymkolwiek forum pomóc, to myślę, że tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmn Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 20:54 ATS w tym wieku zapowiada alergię na dłużej. Zaczyna się zwykle od ats. Trzeba prać ciuszki w płatkach mydlanych nie perfumowanych lub w mydle jeleń. Tego typu mydła są bardzo zdrowe. Nie należy używać dziecięcych kosmetyków. Dziecko powinno mieć krem po kąpieli robiony w aptece na zamowienie wg przepisu dermatologa. Chorą skórę leczy się maścią robioną na zamówienie na receptę. Lekarstwa alergiczne najczęściej zawierają hydrokortyzon o wielu dzialaniach ubocznych, więc stosuje się je bardzo oszczędnie. Syntetyczny hydrokortyzon - betamethason jest podobno mniej szkodliwy.Lekarstwa bez hydrokortyzonu są niestety nieskuteczne. Trzeba się skontaktować z dermatologiem który oprócz leków zaordynuje dietę - w przyszłości nie należy dziecku dawać wywarów z mięsa (mięsko do zupki gotuje się osobno, wywar wylewa), ostrożnie z cytrusami, pomidorami, czekoladą, ryby mogą być baaardzo alergizujące, jajko, mleko, manna,orzechy, chałwa, resztę powie lekarz. Trzeba bardzo zwracać uwagę na to jak dziecko reaguje na pokarmy. Dopóki alergia dotyczy skóry - sprawa nie jest groźna. Gorzej będzie jeśli przerzuci się na oskrzela, może dochodzić do skurczów oskrzeli lub obrzękow krtani. W przypadku objawów duszenia się - natychmiast pogotowie. Jeśli dziecko czegoś nie chce jeść nie należy go do tego zmuszać- alergicy instynktownie wybierają właściwe pokarmy. Należy znaleźć dermatologa-pediatrę, ktoś kiedyś wspominał o dr. Dąbkowskim. Około 4 roku życia należy zrobić testy na alergię. Dzieci z alergii wyrastają. I żadnych papierosow w pobliżu dziecka. Powodzenia i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fleurette Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 27.01.05, 21:04 bez przesady z tym straszeniem alergia. ja cos co zakwalifikowano jako" podobne do ats" miałam od jakiegoś 6 roku zycia. wmówiono mym rodzicom, że jestem uczulona na orzechy i czarna czekolade <nie byłam i nie jestem>. do tej pory nienawidze białej czekolady - towar zastepczy za czarną. natomiast prawda jest to co mówisz o kosmetykach. bardzo trudno znalexc cos odpowiednio łagodnego. żadnego dermatologa nie polece raczej, moge za to odradzic kilku. mam dosc nieciekawe z nimi doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmn Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:18 Doświadczenia są różne, uczulenie u 6 letniego dziecka jest inne niż uczulenie w 3 miesięcznego, które jest bardziej bezbronne i nic nie może powiedzieć. Ja bym była ostrożna. Poza tym nie trzeba nic nikomu wmawiać, robi się testy na poszczególne alergeny.Młoda mama zrobi tak jak będzie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
fleurette Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 27.01.05, 21:32 pewnie, ze u 6-letniego dziecka jest inaczej niz 3-miesiecznego. teraz owszem testy są dosć łatwo dostępne, leki przeciwhistaminowe też. ale kiedy byłam dzieckiem testy były w powijakach, bardzo trudno dostepne, a lekarstwa były moze ze dwa, klasy clemastinum. jeśli cos to mamusi pomoże leczyła mnie początkowo <jak miałam 6 lat> profesor olszewska <teraz w dermedzie pracuje> nie mam o niej najlepszego zdania ale wielu ja chwali. Odpowiedz Link Zgłoś