Dodaj do ulubionych

ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:04
MAM 3-MIESIĘCZNĄ CÓRECZKĘ Z AZS. CZY JEST KTOŚ , KTO MÓGŁBY MI POMÓC W
LECZENIU TEJ CHOROBY?
Obserwuj wątek
    • neochuan Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 27.01.05, 18:07
      jeśli mają na którymkolwiek forum pomóc, to myślę, że tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22
    • Gość: tmn Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 20:54
      ATS w tym wieku zapowiada alergię na dłużej. Zaczyna się zwykle od ats. Trzeba
      prać ciuszki w płatkach mydlanych nie perfumowanych lub w mydle jeleń. Tego
      typu mydła są bardzo zdrowe. Nie należy używać dziecięcych kosmetyków. Dziecko
      powinno mieć krem po kąpieli robiony w aptece na zamowienie wg przepisu
      dermatologa. Chorą skórę leczy się maścią robioną na zamówienie na receptę.
      Lekarstwa alergiczne najczęściej zawierają hydrokortyzon o wielu dzialaniach
      ubocznych, więc stosuje się je bardzo oszczędnie. Syntetyczny hydrokortyzon -
      betamethason jest podobno mniej szkodliwy.Lekarstwa bez hydrokortyzonu są
      niestety nieskuteczne. Trzeba się skontaktować z dermatologiem który oprócz
      leków zaordynuje dietę - w przyszłości nie należy dziecku dawać wywarów z
      mięsa (mięsko do zupki gotuje się osobno, wywar wylewa), ostrożnie z cytrusami,
      pomidorami, czekoladą, ryby mogą być baaardzo alergizujące, jajko, mleko,
      manna,orzechy, chałwa, resztę powie lekarz. Trzeba bardzo zwracać uwagę na to
      jak dziecko reaguje na pokarmy. Dopóki alergia dotyczy skóry - sprawa nie jest
      groźna. Gorzej będzie jeśli przerzuci się na oskrzela, może dochodzić do
      skurczów oskrzeli lub obrzękow krtani. W przypadku objawów duszenia się -
      natychmiast pogotowie. Jeśli dziecko czegoś nie chce jeść nie należy go do tego
      zmuszać- alergicy instynktownie wybierają właściwe pokarmy. Należy znaleźć
      dermatologa-pediatrę, ktoś kiedyś wspominał o dr. Dąbkowskim. Około 4 roku
      życia należy zrobić testy
      na alergię. Dzieci z alergii wyrastają. I żadnych papierosow w pobliżu dziecka.
      Powodzenia i pozdrawiam.
      • fleurette Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 27.01.05, 21:04
        bez przesady z tym straszeniem alergia. ja cos co zakwalifikowano jako" podobne
        do ats" miałam od jakiegoś 6 roku zycia. wmówiono mym rodzicom, że jestem
        uczulona na orzechy i czarna czekolade <nie byłam i nie jestem>. do tej pory
        nienawidze białej czekolady - towar zastepczy za czarną.
        natomiast prawda jest to co mówisz o kosmetykach. bardzo trudno znalexc cos
        odpowiednio łagodnego.
        żadnego dermatologa nie polece raczej, moge za to odradzic kilku. mam dosc
        nieciekawe z nimi doswiadczenia.
    • Gość: tmn Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:18
      Doświadczenia są różne, uczulenie u 6 letniego dziecka jest inne niż uczulenie
      w 3 miesięcznego, które jest bardziej bezbronne i nic nie może powiedzieć. Ja
      bym była ostrożna. Poza tym nie trzeba nic nikomu wmawiać, robi się testy na
      poszczególne alergeny.Młoda mama zrobi tak jak będzie chciała.
      • fleurette Re: ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY 27.01.05, 21:32
        pewnie, ze u 6-letniego dziecka jest inaczej niz 3-miesiecznego.
        teraz owszem testy są dosć łatwo dostępne, leki przeciwhistaminowe też. ale
        kiedy byłam dzieckiem testy były w powijakach, bardzo trudno dostepne, a
        lekarstwa były moze ze dwa, klasy clemastinum.
        jeśli cos to mamusi pomoże leczyła mnie początkowo <jak miałam 6 lat> profesor
        olszewska <teraz w dermedzie pracuje> nie mam o niej najlepszego zdania ale
        wielu ja chwali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka