asia1009 27.01.05, 20:47 Kiedyś na placu była fontanna... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
booloo Re: plac 28.01.05, 09:21 a potem kwietnik.. pamiętam jak się w niej bawiłem w okresie przejściowym od fontanny do kwietnika.. kupa lat:) Odpowiedz Link Zgłoś
asia1009 Re: plac 28.01.05, 19:10 i był tam punkt zborny wszystkich wędrówek ludów. i chodziło sie na wagary na Malinkę, albo na sanki na wilcze doły.. dawne ale jakie piekne.. Odpowiedz Link Zgłoś
48xmax1 Re: plac 30.01.05, 12:11 A kiedy byla tutaj fontanna? A wlasciwie kiedy przestala byc. Miejmy nadzieje,ze to uczciwy projekt i uczciwie zatwierdzony a nie przelozenie pieniedzy z panstwowej kasy do zaprzyjaznionej lub rodzinnej prywatnej. Ogladalam ostatnio stare,zgierskie widokowki - przedwojenne z tego zakatka. Pieknie bylo i mozna bardzo latwo wiele z tego wiernie odtworzyc. Zaufanie fajna rzecz - kontrola jest jednak niezbeda. Odpowiedz Link Zgłoś
lelo1977 Re: plac 30.01.05, 17:57 nieczynna fontanna pełniła rolę ławki szczegółnie poządany latem był fragment znajdujący się w cieniu masa betonu tworzyła bowiem niepowtarzalny mikrokliat Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: plac 31.01.05, 02:35 absolutnie potwierdzam. Ostatni raz widziałem czynną fontannę ok. 1978r. Później coś się zapchało i pełniła funkcję ławki. Cokół obłożony był kamiennymi płytkami, na środku piramidka i sikawka od prysznica. Używaliśmy tego jako ławki. Chłodziło w d..ę. skutecznie. Kamienne płytki były szaro-różowe. Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: plac 31.01.05, 09:22 to już teraz nie dziwne, czemu nie mogłem sobie przypomnieć kiedy ost raz działała.. nie ta dekada:) pozdrawiam starszych Zgierzan! Odpowiedz Link Zgłoś
sh4rky Re: plac 01.02.05, 10:48 Ha ha ha no zgierzak, teraz to Ci pojechali po wieku :) ale ważne że młody duchem ;) A co do fontanny też nie to pokolenie, ale wiem że jeśli to odnowią (widziałem projekt) to juz nie będzie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś