Gość: benka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:40 .. do tego 10-lecia juz wszystko kupie w Jankach, a Łódź niechaj spi zimowym snem i zajmuje sie wydarzeniami stulecia, to zawsze odwróci uwage od teraźniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZiomuS Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: *.rev.vline.pl 30.01.05, 21:56 NIE IKEI W ŁODZI !!! koniec z marketami!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: NIE ZIOMUSOWI W LODZI !!! koniec z idiotami !! IP: *.2.12.vie.surfer.at 31.01.05, 09:54 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycasty.15 Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 22:06 Ja pierdykam!!! W Łodzi mamy 22 hipermarkety. Jeszcze ci mało tych sklepów??? A gdzie by mieli to wybudować? Na helenówku??? A może na Chojnach??? WON!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hip Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 22:39 Oj, zal mi ciebie chory człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycasty.15 Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 15:06 Leć do Cleveland Hipie. Albo hipopotamie- to wtedy do zoo. Sklepów z meblami jest w Łodzi dużo. A zresztą ile razy byś tam chodził do roku? Raz, może dwa? Pomyśl, bo akurat zdrowo to TY nie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tauro Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: 62.233.180.* 30.01.05, 22:46 A ile mamy marketów meblowych?? IKEA to nie jest zwykly market - to sklep posiadający własne meble i własny indywidualny styl. Na marginesie Polska staje się jednym z najważniejszych producentów dla tej globalnej sieci! Czas kupować w Łodzi, a nie w Jankach. Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea 31.01.05, 14:32 > się jednym z najważniejszych producentów dla tej globalnej sieci! Czas kupować > w Łodzi, a nie w Jankach. a jaka to roznica dla Lodzi? czy dzieki temu wiecej pieniedzy wplynie do kasy miasta? a moze to po prostu przejaw jakiegos kompleksu, co? wstyd ze niemamy ikei a warszawa ma? a jak czesto bedziesz tam robic zakupy? ile razy w roku bedziesz kupowac meble do kuchni albo kanape do salonu? podroz do janek zajmuje maksymalnie 1,5 godziny. 30 minut jedzie sie z jednego konca lodzi na drugi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 08:19 nie rozumiem jednej rzeczy - tyle jest w naszym miescie starych fabryk, ktore mozna by wyremontowac albo do biedy wyburzyc. tyle jest pustych kwartalow. czemu Ikea uparla sie akurat na Chocianowice? podobno to miejsce jest na dodatek usytuowane w korytarzu napowietrzajacym miasto (byla kiedys o to awantura i nagle sprawa przycichla). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:26 taki hipermarket nie tylko musi mieć dobry dojazd ale i duży parking. Parking, który pomieści ciężarówki z dostawami oraz klientów. Wokół której starej fabryki w centrum jest tyle wolnego miejsca? a może IKEA miałąby dobudować stalową konstrukcję obok starej, ceglanej fabryki? Takie są prawa rynku. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy Szwedziak Ikea stara się o pozwolenie już 10 lat. A markety? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:41 Dziwnym trafem różne markety zbidowano u nas w trybie ekspresowym, czasem w samym centrum miasta. Pożytku niewiele, czasem duży kłopot. Czy piszący o wciskaniu Ikei w centrum Łodzi żartują, czy to tylko chwila słabości intelektualnej? Parking dwa razy większy niż w Tesco czy Geant i odpowiedni doń ruch wokół... A uczciwe Szwedziaki nie chcą dać łapówki, bo oni po prostu nie dają. I co? Czekają już 10 lat. I jeszcze im różne urzędasy pokażą, jak należy załatwiać takie sprawy. Niech się cieszą, że nie wybrali gminy lub powiatu Zgierz, tutaj urzędnicy to prawdziwi bogowie. Zaś co do korytarza powietrznego - jakoś w latach 80-tych zaczęto budowę GOŚ o mniej niż 1km od owego mitycznego korytarza. Zapewne, aby zapewnić dobrą wentylację smrodów tam powstających. I jakoś plan zagospodarowania nie przeszkadzał, a wtedy powstał. Szkoda tylko, że przy przewadze wiatrów zachodnich, to wszystko leci nad Łódź. Po drodze dodajemy jeszcze trochę pyłów z EC-2 i gotowa mieszanka ląduje w centrum. Sensowność planów zagospodarowania potwierdza najdobitniej EC-4, genialnie usytuowana w samym środku Widzewa. Dlatego jest to typowo "urzędniczy" argument sankcjonujący, kto wie, czy nie świadomą opieszałość. Podobnie zresztą działają urzędasy, gdy chodzi o inwestycje produkcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Ikea stara się o pozwolenie już 10 lat. A mar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 10:50 > Czy piszący o wciskaniu Ikei w centrum Łodzi żartują, czy to tylko chwila słabości intelektualnej? moze niepotrzebnie dorzucilem do slowa 'fabryk' okreslenie 'starych'. bardziej chodzilo mi o miejsca typu Dabrowa przemyslowa, czy Teofilow. sa oddalone od centrum podobnie jak Chcianowice i nikt mi nie wmowi ze nie mozna tam znalezc kawalka miejsca. > Zaś co do korytarza powietrznego - jakoś w latach 80-tych zaczęto budowę GOŚ o > mniej niż 1km od owego mitycznego korytarza. to w koncu jak jest z korytarzem? istnieje naprawde, czy faktycznie jest to tylko mityczny pretekst dla urzedasow? Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: Ikea stara się o pozwolenie już 10 lat. A mar 31.01.05, 14:43 Gość portalu: Uczciwy Szwedziak napisał(a): > Zaś co do korytarza powietrznego - jakoś w latach 80-tych zaczęto budowę GOŚ o > mniej niż 1km od owego mitycznego korytarza. Zapewne, aby zapewnić dobrą > wentylację smrodów tam powstających. I jakoś plan zagospodarowania nie > przeszkadzał, a wtedy powstał. Szkoda tylko, że przy przewadze wiatrów > zachodnich, to wszystko leci nad Łódź. Po drodze dodajemy jeszcze trochę pyłów > z EC-2 i gotowa mieszanka ląduje w centrum. czyli rozumiesz sens korytarzy wentylacyjnych... i nadal jestes za "zatykaniem ich" przez tego typu budowle? Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea 31.01.05, 14:40 nie badz naiwny... wierzysz, ze problemy z dostawa towaru lub dojazdem klientow sa realnym problemem? jakos mi sie nie wydaje. wystarczy pojechac chocby do niemiec by zobaczyc, ze jakos sobie radza... a moze mi powiesz, ze w berlinie nie ma duzych sklepow? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea 31.01.05, 22:11 tak jakby Berlin jest zupełnie innym, miastem. Większym powierzchniowo, z droższymi gruntami, z większą sił nabywczą... i takie inne bzdety Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea 01.02.05, 00:10 no tak. ale mysle, ze warto sie uczyc od kogos kto ma doswiadczenie... pisalem juz jakis czas temu, ze odchodzi sie od tendencji budowania wielkich centrow handlowych (betonowych miast) bo one pustoszeja. co z tego, ze teraz jest fajnie i duzo klientow przyjdzie na otwarcie ikei, jesli za 10 czy 15 lat beda sie wyludniac te powierzchnie... i co? zostaniemy otoczeni betonowymi pystyniami, parkingami na tysiace samochodow itd... trzeba myslec perspektywicznie - budujmy wykozystujac istniejaca infrastukture, a nie niszczmy zielone tereny bo jest taniej! wiem, ze takie gadanie do malokogo trafia, ale mysle, ze pozalujemy w przyszlosci takich krokow. i w GW w 2055r, beda psy wieszac na nas, ze budowalismy jak popadnie, niszczylismy przyrode itd. w ten sposob w miescie beda ruiny starych fabryk z XIXw otoczone ruinami hipermartktow z XXw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x pamietam ikee przy centralnym IP: *.p.lodz.pl 02.02.05, 13:35 nie miala parkingu i byla w pudynku wielkosci typowej lodzkiej fabryki. miala sie dobrze a nia ma jej pewnie dlatego ze w centrum warszawy bardzoiej sie oplacalo robic co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: 193.108.78.* 31.01.05, 13:37 Jak rolnicy sprzedawali ziemię w Chocianowicach to tylko rączki zacierali ile "dudków" wpadnie, a teraz wszyscy protestują bo to w korytarzu napowietrzajacym miasto. Dlaczego miasto więc nie wywłaszczyło rolników z tego terenu skoro jest taki ważny? Protestujcie, protestujcie - napewno będą ludzie przyjeżdżać z całego świata i podziwiać ruinę "ziemi obiecanej". Zachowajcie miasto w taki kształcie jak jest a napewno będziemy SKANSENEM NAJWIĘKSZYCH MIAST POLSKICH. Fajnie się jeździ do WARSZAFKI na zakupy , Prawda? Fajnie się chodzi do Galerii na spacer? ...bo to takie trendy. Lubimy obcować z luksusem ale coś dla miasta zrobić to nie, bo następny market.. . A ile osób znajdzie prace - napewno nie wśród tych rolników bo to chłpy z PSL Oj, buraki, buraki - tak zle i tak nie dobrze ... a wiemy CHŁOP żywemu nie przepuści .. Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea 31.01.05, 14:49 Gość portalu: Raf napisał(a): > Dlaczego miasto więc nie wywłaszczyło rolników z tego > terenu skoro jest taki ważny? bo pole, na ktorym hoduje sie ziemniaki nie wplywa znaczaco na przeplyw powietrza. > Protestujcie, protestujcie - napewno będą ludzie przyjeżdżać z całego świata > i podziwiać ruinę "ziemi obiecanej". no tak. a jak postawia ikee to beda przyjezdzas podziwiac ikee? > Lubimy obcować z luksusem ale coś dla miasta > zrobić to nie, bo następny market.. skoro uwazasz ikee za przejaw luksusu... no coz... > A ile osób znajdzie prace no wlasnie? ile? > Oj, buraki, buraki - tak zle i tak nie dobrze ... a wiemy CHŁOP żywemu nie > przepuści .. akurat tak sie sklada, ze nie tylko chlopi sa przeciwko budowie ikei. poza tym nawet jesli sa to chlopi z psl, buraki, czy jak ich tam zwiesz, to chyba maja rowniez prawo glosu... na szczescie skonczyly sie czasy kiedy nikt nie mial nic do powiedzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SerMac Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea IP: *.toya.net.pl 31.01.05, 12:12 korytarz naprawdw istnieje. nad korytarzem rzeki zawsze jest silny prąd powitrzny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Powiedz gdzie ta Amazonka czy Rio Grande płynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 12:17 Podjadę rowerem. Lubię wycieczki w okolice Łodzi, a tą atrakcję turystyczną przegapiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
xk Przykład głupoty na forum 31.01.05, 13:08 Gość portalu: benka napisał(a): > .. do tego 10-lecia juz wszystko kupie w Jankach, a Łódź niechaj spi zimowym > snem i zajmuje sie wydarzeniami stulecia, to zawsze odwróci uwage od > teraźniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek szybciej w Lublinie powstanie niz u nas IP: *.no / *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 20:17 W Lublinie Ikea ma juz ponoc gotowy teren, wszystkie media i za 2 lata ma byc gotowa... Tam sobie jakos umieja poradzic, a u nas??? Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: szybciej w Lublinie powstanie niz u nas 01.02.05, 00:11 Gość portalu: krzysiek napisał(a): > W Lublinie Ikea ma juz ponoc gotowy teren, wszystkie media i za 2 lata ma byc > gotowa... Tam sobie jakos umieja poradzic, a u nas??? jesli maja wszystko gotowe to czemu az 2 lata beda budowac? u nas tez sobie radzimy - na szczescie jeszcze jej nie wybudowali :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: szybciej w Lublinie powstanie niz u nas 01.02.05, 00:20 Ja w każdym razie czekam na Ikeę w Łodzi. Oczywiście lokalizacja jest bardzo ważna i mam nadzięję, że ta, którą wybrano się sprawdzi. Mam też nadzieję,że Ikea nie postawi "białego blaszaka XXL", tylko jakąś nienachalną dla oka halę. Może powinna być obłożona czerwonym klinkierem w nawiązaniu do fabryk? Tak czy owak chciałbym mieć większy wybór gdy kupuje meble, bo choć łódzkie sklepy meblowe są dobrze zaopatrzone to czasem wpadnie mi w oko jakaś pojedyncza rzecz z katalogu, po która nie wybiore się specjalnie do Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: szybciej w Lublinie powstanie niz u nas 01.02.05, 10:20 anpio napisał: > Mam też nadzieję,że > Ikea nie postawi "białego blaszaka XXL", tylko jakąś nienachalną dla oka halę. > Może powinna być obłożona czerwonym klinkierem w nawiązaniu do fabryk? na jakim ty swiecie zyjesz? widziales kiedys hipermarket oblozony klinkierem? myslisz, ze takim komus z zarzadu firmy zalezy bardzo, zeby ikea wygladala jak fabryka, bo w Lodzi sa stare fabryki. to nie Manufaktura albo Galeria Lodzka, ktore mysialy spelnic wyraznie zaznaczone wymogi estetyczny... > czasem wpadnie mi w oko jakaś pojedyncza rzecz > z katalogu, po która nie wybiore się specjalnie do Warszawy... ale specjalnie po to by kupic jedna pierdolke na rok, popierasz budowe kolejnego hipermarketu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agga Galeria Lodzka cala oblozona jest klinkierem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 12:36 ... nie da sie uciec od IKEI, tak jak nie uciekniesz od coca-coli. A co do globalizacji - Polska jest drugim (po Chinach) dostawca Ikei (glownie wyroby z drewna, tkaniny, drewniane zabawki...). Takie protesty przeciwko swietnemu odbiorcy polskich produktow - to wybacz - glupota! A co do korytarza napowietrzajacego - budynki Ikei sa parterowe, parking (zreszta obok zajezdni tramwajowej) tez nie zablokuje swobodnego przeplywa powietrza. Wiecej rzeczowych argumentow, mniej pieniactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: dlaczego nie dla ikei 01.02.05, 12:59 Gość portalu: Agga napisał(a): > Takie protesty przeciwko swietnemu > odbiorcy polskich produktow - to wybacz - glupota! no coz... jesli czytalabys uwaznie moje wypowiedzi to wiedzialabys, ze nie jestem przeciwko ikei, a jednynie przeciwko zajmowaniu wolnych gruntow, skoro w Lodzi jest bardzo duzo niewykozystanej przestrzeni po roznych zakladach i fabrykach. musze powiedziec - komentowanie wypowiedzi ktorych sie nie doczytalo - to wybacz - glupota! > A co do korytarza > napowietrzajacego - budynki Ikei sa parterowe, parking (zreszta obok zajezdni > tramwajowej) tez nie zablokuje swobodnego przeplywa powietrza. oczywiscie, ze nie zablokuje przeplywu, bo nie bedzie so sciana dla powietrza. jednak zabetonowanie kilkunastu hektarow powierzchni w sposob znaczacy moze wplynac na ruch powietrza. takie sa fakty i rzeczowe argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: szybciej w Lublinie powstanie niz u nas 01.02.05, 13:54 > ale specjalnie po to by kupic jedna pierdolke na rok, popierasz budowe > kolejnego hipermarketu? A czy tylko dlatego, że ktoś nie ma ochoty kupować jeden pierdółki na rok to ma protestować przeciw budowie sklepu??? To może ja zaprotestuję przeciw jakiemuś sklepowi zoologicznemu bo w życiu w takim nie byłem - a z tego co widzę to jest ich sporo więc "chyba już wystarczy"... pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: szybciej w Lublinie powstanie niz u nas 01.02.05, 14:51 To czy ktoś w zarządzie firmy pomysli o wpisaniu projektu sklepu w lokalne otoczenie nie jest rzeczą pewną, ale co szkodzi o to zaapelować? Piszesz o urządzaniu sklepów w starych fabrykach. Tak to wspaniały pomysł i piękna idea. Tylko, ze chyba nigdy nie wejdzie w życie poza Manufakturą. Powody są proste, jeśli chcesz cos zbudować lub kupić to oczekujesz spełnienia swoich wymagań. Ja np. na co dzień nie kupuję wszystkiego jak leci tylko to co lubie, jak mam postawić dom to też szukam takiej działki jaka mi odpowiada, a jak urządzam mieszkanie to chce miec wpływ gdzie będzie która ściana. Taniej jest chyba postawić nowy sklep niż restaurować fabryki. Zresztą myślę, że skoro coś jest fabryką to nie było projektowane z myślą o byciu sklepem. Umiejscowienie na siłe takich sklepów jak Ikea w dawnych fabrykach raczej nie ma sensu bo i tak wyburzą wszytsko od wewnątrz, aby dostosować to do swoich potrzeb. Nawet Manufaktura powstaje w ten sposób,że z większości hal pozostaną tylko ściany zewnętrzne. Meble to dość poważny zakup i często na lata wiec faktycznie w ciągu roku kupowałbym tylko "pierdółki", a raz na jakiś czas np. stół. Rozumiem, że drażliwa jest sytuacja gdy przestrzeń publiczna zostaje załaszczona przez kolejny wielki sklep, który z czasem pewni będzie wyglądał jak łodzkie fabryki. Tak to jest problem i to baaardzo szeroki. Dlatego własnie uważam, że przynajmniej projekt architektonizny(i lokalizacja) powinny być starannie przemyslane. A Ikea to jak na market jest nawet pro-ekologiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ventyl Re: szybciej w Lublinie powstanie niz u nas IP: 217.153.156.* 01.02.05, 18:09 nie trzeba koniecznie zagospodarowywac zabytkowych fabryk jesli sie tego nie chce. wystarczy wyburzyc ruiny popeerelowskich molochow albo zabudowac puste kwartaly, ktorych (jak ktos wczesniej napisal) jest w naszym miescie sporo - zarowno w centrum jak i na obrzezach. Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: szybciej w Lublinie powstanie niz u nas 02.02.05, 03:18 anpio napisał: > jak mam > postawić dom to też szukam takiej działki jaka mi odpowiada, a jak urządzam > mieszkanie to chce miec wpływ gdzie będzie która ściana. Taniej jest chyba > postawić nowy sklep niż restaurować fabryki. tu wladzie lodzi mialy pole do popisu... gdyby postawili odpowiednie warunki, ikea z pewnoscia by je spelnila... > Zresztą myślę, że skoro coś jest > fabryką > to nie było projektowane z myślą o byciu sklepem. Umiejscowienie na siłe takich > > sklepów jak Ikea w dawnych fabrykach raczej nie ma sensu bo i tak wyburzą > wszytsko od wewnątrz, aby dostosować to do swoich potrzeb. Nawet Manufaktura > powstaje w ten sposób,że z większości hal pozostaną tylko ściany zewnętrzne. no wlasnie! ale gdyby nie to, ze manufaktura powstala na gruzach fabryk poznanskiego, to mielibysmy kolejne betonowe miasteczko na lakach a ruiny jak byly tak by byly... nie lepiej jak beda ladnie odnowione? a moze lepiej zeby nadal pozostaly ruinami? > uważam, że przynajmniej projekt architektonizny(i lokalizacja) powinny być > starannie przemyslane. A Ikea to jak na market jest nawet pro-ekologiczna... no wlasnie - widzisz jak sie zgadzamy - ja rowniez jestem za tym aby lokalizacja tego typu budowli byla dobrze przemyslana! co do tej proekologicznosci - mysle, ze bardziej to chwyt marketingowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x to po co jezdzisz do janek? IP: *.p.lodz.pl 01.02.05, 14:09 nie buduje bo i po co. skoro i tak jelenie pojada do janek. Wlasnie ikea stracila kolo 3 tys bo wstrzymywalem sie do jesieni kiedy mial byc otwarty sklep a tak kupie gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: Kiedy powstanie w Łodzi Ikea 02.02.05, 13:26 M1 umiera... zapada w letarg.... moze zamiast M1 mogłaby być Ikea...? tak sobie myślę... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Plan pod IKEĘ [UMŁ] 04.02.05, 09:55 W łódzkim magistracie trwają prace nad planem zagospodarowania przestrzennego dla terenów położonych w okolicach ulic Chocianowickiej i Pabianickiej, gdzie w przyszłości powstanie centrum handlowe IKEA. Prezydent rozpatrzył dziś 3 protesty i 9 zarzutów złożonych do przygotowanego przez miasto projektu planu. Uwzględnił m.in. prośbę o przesunięcie pętli tramwajowej na ul. Chocianowickiej. - Dzięki temu w przyszłości tramwaj będzie jeździł ulicą Chocianowicką o kilometr dalej. Dobre skomunikowanie tej inwestycji jest zapewnione – powiedział wiceprezydent Łodzi Marek Michalik. Na wniosek inwestora prezydent zgodził się, by łódzkie centrum IKEA wyglądało inaczej niż te pod Warszawą lub Wrocławiem. W Łodzi nie będzie wielkich parkingów i ogromnych blaszanych pawilonów. Zabudowa będzie rozproszona, ale do wszystkich budynków będzie można swobodnie dojechać. - Zadziwił nas protest Okręgowej Izby Urbanistów w Warszawie. Domaga się ona, by w łódzkim planie wykreślić zapis, który uniemożliwia wybudowanie wielkich powierzchni spożywczych, powyżej 2 tys. metrów kwadratowych – powiedział wiceprezydent Marek Michalik. Prezydent Łodzi odrzucił protest warszawskich urbanistów. Zgodnie z sugestiami Rady Przedsiębiorców działającej przy prezydencie miasta i ustaleniami z inwestorem, na terenie centrum handlowego umieszczony będzie tylko średniej wielkości supersam. Nie wiadomo, kiedy zakończy się przygotowywanie planu zagospodarowania dla tego rejonu. Potrzebna jest jeszcze uchwała Rady Miejskiej i opinia wojewody. Najprawdopodobniej budowa rozpocznie się w tym roku. – Gdyby to ode mnie zależało, buldożery wchodziłyby już na plac budowy. Z naszej strony determinacja jest ogromna. Nie ma ani dnia zwłoki, ograniczają nas terminy zawarte w ustawie - powiedział prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki. (M.Ka.) www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=3549 Odpowiedz Link Zgłoś
anpio Re: Plan pod IKEĘ [UMŁ] 07.02.05, 08:53 "Jerzy Kropiwnicki, prezydent Łodzi, nie zgodził się na przykład z protestem Okręgowej Izby Urbanistów w Warszawie. Izba domagała się, by łódzkie centrum Ikea wyglądało identycznie, jak stołeczne i wrocławskie. Tymczasem, na wniosek inwestora, w Łodzi nie będzie wielkich parkingów ani ogromnych blaszanych pawilonów. Zabudowa ma być mniejsza i rozproszona." lodz.naszemiasto.pl/gospodarka/446041.html prosze, prosze jak miło, co za troska a co więcej: "Władze Łodzi zgodziły się na przesunięcie pętli tramwajowej przy ul. Chocianowickiej o kilometr w kierunku Pabianic. Pozostałe uwagi, zarzuty i protesty, dotyczące planu zagospodarowania przestrzennego okolicy zbiegu ul. Chocianowickiej i Pabianickiej, gdzie ma powstać centrum firmy Ikea, odrzucono." Niesamowite, ale uwierzą jak wybudują :-) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Warszawfka 07.02.05, 20:58 > nie zgodził się na przykład z protestem > Okręgowej Izby Urbanistów w Warszawie. Izba domagała się, by łódzkie centrum > Ikea wyglądało identycznie, jak stołeczne i wrocławskie. I niech mi nikt więcej nie mówi, że w Warszawie - oprócz całej masy normalnych i fajnych ludzi - nie ma bardzo specyficznej grupy (Warszafki), która walczy by uwalić wszystko co się może stać pozytywnego poza Stolycą. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
belyall Re: Warszawfka 08.02.05, 14:22 Nikt Ci tego nie próbuje tego wmówic, wszyscy to wiedzą, przykład "nowego" Fabrycznego jest kolejnym dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmh Re: Warszawfka IP: *.toya.net.pl 08.02.05, 18:47 pewnie wolisz stary, ciasny ale z pomalowaną elewacją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Warszawfka IP: *.toya.net.pl 08.02.05, 18:55 A ty zapewne wolisz Kaliski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Warszawfka IP: *.toya.net.pl 08.02.05, 23:43 Przynajmniej nie blokuje możliwości rozwoju węzła kolejowego w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Warszawfka 08.02.05, 19:28 Tu raczej mało kto będzie próbował Ci to wmawiać, wręcz większość się z Tobą zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś