Dodaj do ulubionych

retkinia-komunikacja miejska

IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 28.05.02, 18:48
skonczmy dziwne wątki s..... w volvo, s.....w citku niekiedy ciekawsze są wątki
a mniej osob zabiera w nich glos to tak dla wstepu
a teraz zgodnie z tematem
na smulsku według zrodla łukasza stefanczyka miala powstać pętla tramwajowa z
zajezdnią .plany nie doczekały sie jednak realizacji.
od kogoś innego dowiedzialem się ze innym planem stworzenia komunikacji na
smulsku byl autobus mpk ktory mial mieć tam pętlę
mam pytanie do znawców komunikacji miejskiej jakie były plany stworzenia
komunikacji na tym osiedlu ( chodzi mi o przyklad radogoszcza gdzie
dowiedzialem się ze miala byc przebita dolna do franciszkańskiej )
Obserwuj wątek
    • Gość: PiotrekG Re: retkinia-komunikacja miejska IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 19:10
      to chyba były tylko śmiałe plany. Chociaż nadal istnieje puste miejsce na
      przedłużeniu Wyszyńskiego. Więc tam miała biec ulica i tory. Ale jak zrobili ze
      Smulska osiedle willowe to już nie było gdzie i dla kogo.
    • Gość: Jote Re: retkinia-komunikacja miejska IP: 212.191.37.* 29.05.02, 12:50
      Gość portalu: milotram napisał(a):

> [..] mam pytanie do znawców komunikacji miejskiej jakie były plany stworzenia
      > komunikacji na tym osiedlu ( chodzi mi o przyklad radogoszcza gdzie
      > dowiedzialem się ze miala byc przebita dolna do franciszkańskiej )

Na jednym z planow pochodzacych z okresu, kiedy tramwaje jezdzily jeszcze
      Retkinska oprocz zaznaczonej projektowanej trasy na Wyszynskiego z dwiema petlami
      (tj. przy Popieluszki i na Smulsku) jest tez zaznaczona odnoga do
      Konstantynowskiej (bodajze rozpoczynajaca sie na wysokosci obecnej Waltera-Janke)

Pozdrawiam,
      Jan Szulew, KMST
      • Gość: milotram Re: retkinia-komunikacja miejska IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 29.05.02, 14:25
        Gość portalu: Jote napisał(a):
        >
        > Na jednym z planow pochodzacych z okresu, kiedy tramwaje jezdzily jeszcze
        > Retkinska oprocz zaznaczonej projektowanej trasy na Wyszynskiego z dwiema petla
        > mi
        > (tj. przy Popieluszki i na Smulsku) jest tez zaznaczona odnoga do
        > Konstantynowskiej (bodajze rozpoczynajaca sie na wysokosci obecnej Waltera-Jank
        > e)
        >
        > Pozdrawiam,
        > Jan Szulew, KMST

Janie Szulewie a czy nimogbys udostepnić swoich danych dotyczących tych wyzej
        wymienionych projektów na forum -proszę
        • Gość: Jote Re: retkinia-komunikacja miejska IP: 212.191.37.* 31.05.02, 15:08

> Gość portalu: Jote napisał(a):
          > >
          > > Na jednym z planow pochodzacych z okresu, kiedy tramwaje jezdzily jeszcze
          > > Retkinska oprocz zaznaczonej projektowanej trasy na Wyszynskiego z dwiema
          > petla
          > > mi
          > > (tj. przy Popieluszki i na Smulsku) jest tez zaznaczona odnoga do
          > > Konstantynowskiej (bodajze rozpoczynajaca sie na wysokosci obecnej Waltera
          > -Jank
          > > e)
          > >
          > > Pozdrawiam,
          > > Jan Szulew, KMST
          >
          > Janie Szulewie a czy nimogbys udostepnić swoich danych dotyczących tych wyzej
          > wymienionych projektów na forum -proszę

A co konkretnie chcialbys wiedziec?

Pozdrawiam,
          Jan Szulew, KMST
          • yarro_ Re: retkinia-komunikacja miejska 01.06.02, 17:54
            Ja bntym prosił choćby o skan kawałka planu z projektem i mały opis mailem!
            Pliiiiz!

<Y><
            • Gość: milotram Re: retkinia-komunikacja miejska IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 02.06.02, 12:15
              Janie Szulewie wszystko co miało być na retkini a nie powstało
              • Gość: Ł.S. Re: retkinia-komunikacja miejska IP: *.toya.net.pl 02.06.02, 14:37

> Janie Szulewie wszystko co miało być na retkini a nie powstało

No, Janie, nie bądź taki! :)))

Ł.S.
                • dzekil Re: retkinia-komunikacja miejska 02.06.02, 22:34
                  I ja się przyłączam do prośby. Uchyl nam rąbka tajemnicy jeśliś łaskaw, proszę.
                  Plany nie zostały zrealizowane, ale kto wie czy kiedyś nie będą. Przecież
                  teren pod przedłużenie al. Wyszyńskiego i pętlę na Smulsku cały czas jest
                  wolny. Sam kiedyś się zastanawiałem czy to czasu zrealizowania jekiejkolwiek
                  inwestycji w tym rejonie nie mógłby przez Smulsko jeździć jakiś autobus. 68 na
                  Maratońskiej to raczej mało. Np. 80 lub 99 mogłoby mieć pętlę na Smulsku, albo
                  przejeżdżać do pętli na Popiełuszki ul. Gimnastyczną.

Pozdrawiam!
                  Jacek <><
                  • Gość: MILOTRAM Re: retkinia-komunikacja miejska IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 03.06.02, 00:18
                    JANIE JANIE JANIE JANIE DAJ PLANY DAJ PLANY
                  • Gość: Jote Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) IP: 212.191.37.* 04.06.02, 16:08
                    dzekil napisał(a):

> I ja się przyłączam do prośby. Uchyl nam rąbka tajemnicy jeśliś łaskaw, proszę.

Plan, o ktorym mowilem, widzialem... na zdjeciu. Wlasciwie byl to jego fragment.
                    Zdjecie przedstawia najprawdopodobniej jakichs owczesnych VIPow ;), za ktorymi na
                    scianie wisi plan. Jak juz mowilem, jest na nim zaznaczona petla na Smulsku
                    (wowczas bylo to za granica Lodzi) oraz odnoga od Wyszynskiego na wysokosci
                    (uwaga: poprawka) ul. Retkinskiej. Nie widac niestety czy dochodzi ona do
                    Konstantynowskiej czy tez jest zakonczona petla. Nie ma tez na planie zadnych
                    informacji odnosnie linii tramwajowych, ktore mialyby tam docierac.

Przypomnialo mi sie tez, ze na poczatku lat 80-ych projektowano rowniez linia
                    tramwajowa na ul. Wroblewskiego (od Proletariackiej do Bratyslawskiej).
                    Najprawdopodobniej miala tam zostac skierowana linia 20.

Pozdrawiam,
                    Jan Szulew, KMST
                    • Gość: milotram Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 04.06.02, 18:36
                      kiedyś jak jezdzila 20 tez myslalem dlaczego nie mozna bylo połozyć torów
                      wsakze nie na takim dlugim odcinku włokniarzy -bratyslwaska teraz dzięki tobie
                      wiem ze istnialo to , mam tylko pytanie czy tory tramwajowe mialy przecinać
                      kolejowe czy tez miał być wybudowany wiadukt gdzie nie krzyzowalyby sie tory.
                      a czy nie istniało wtedy przedluzenie lini 6 na retkinię która wowczas konczyla
                      trasę na proletariackiej
                      jestem ci wdzięczny jesteś niedoceniony czy masz coś ciekawego na temat
                      retkini proszę
                      • Gość: Jote Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) IP: 212.191.37.* 05.06.02, 12:31

> kiedyś jak jezdzila 20 tez myslalem dlaczego nie mozna bylo połozyć torów
                        > wsakze nie na takim dlugim odcinku włokniarzy -bratyslwaska teraz dzięki tobie
                        > wiem ze istnialo to , mam tylko pytanie czy tory tramwajowe mialy przecinać
                        > kolejowe czy tez miał być wybudowany wiadukt gdzie nie krzyzowalyby sie tory.

Miala byc estakada.

> a czy nie istniało wtedy przedluzenie lini 6 na retkinię która wowczas konczyla
                        > trasę na proletariackiej
                        > jestem ci wdzięczny jesteś niedoceniony czy masz coś ciekawego na temat
                        > retkini proszę

Niewykluczone ze miala to byc linia 6, ale 20 wydaje mi sie bardziej oczywista.
                        Przeciez ta linia jezdzila Wroblewskiego, Al. Politechniki, Zeromskiego,
                        Kopernika, Karolewska, Bratyslawska na Retkinie - w ten sposob, kierujac ja
                        Wroblewskiego moznaby bylo skrocic czas przejazdu.

Pozdrawiam,
                        Jan Szulew, KMST
                    • Gość: Piotrek Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 19:16
                      Byśmy mieli dwa skrzyżowania kolejowo-tramwajowe...

• Gość: Ł.S. Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) IP: *.toya.net.pl 05.06.02, 00:45
                        Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Byśmy mieli dwa skrzyżowania kolejowo-tramwajowe...
                        >

Skrzyżowanie linii tramwajowej z linią kolejową prowadzacą do stacji Łódź
                        Kaliska? Przecież to rozwiązanie irracjonalne. Co innego skrzyżowania z
                        bocznicami.

Pozdrawiam,
                        Łukasz Stefańczyk
                    • yarro_ Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) 05.06.02, 00:20
                      A w którą stronę na miał jechac tramwaj na Retkińskiej w strone
                      Konstantynowskiej?

<Y><
                      • Gość: milotram Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 05.06.02, 10:32
                        yarro_ napisał(a):

> A w którą stronę na miał jechac tramwaj na Retkińskiej w strone
                        > Konstantynowskiej?
                        a jesli juz to gdzie mił mieć pętlę czy ewentualnie miał połączyć się z linią
                        konstantynowską napisz coś więcej janie

• Gość: Ł.S. Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) IP: *.toya.net.pl 05.06.02, 00:53

> Przypomnialo mi sie tez, ze na poczatku lat 80-ych projektowano rowniez linia
                      > tramwajowa na ul. Wroblewskiego (od Proletariackiej do Bratyslawskiej).
                      > Najprawdopodobniej miala tam zostac skierowana linia 20.

Z ciekawości, gdzie o tym czytałeś/słyszałeś?

Na początku lat 80-tych to myślano już raczej o likwidacji linii na Wróblewskiego
                      i zresztą myślenie to zamieniono w czyn. Linia tramwajowa przez 2 przejazdy
                      kolejowe o tak dużym natężeniu ruchu kolejowego plus budowa torowiska w jezdni?
                      To wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne, szczególnie jeśli ma to być plan z
                      poczatków lat 80-tych. Ostatnie torowisko zbudowane w ulicy zostało oddane w
                      Łodzi do użytku w latach 50-tych.

Pozdrawiam,
                      Łukasz Stefańczyk
                      • Gość: Jote Re: retkinia-komunikacja miejska (uzupelnienie) IP: 212.191.37.* 05.06.02, 12:24
                        Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> Z ciekawości, gdzie o tym czytałeś/słyszałeś?

Bodajze "Tramwajarz Lodzki". Pamietam, ze mowa byla o przebudowie ukladu torowego
                        w rejonie dworca Kaliskiego (co nb. nastapilo dopiero 15 lat pozniej) a takze o
                        budowie linii na Wroblewskiego.

> Linia tramwajowa przez 2 przejazdy
                        > kolejowe o tak dużym natężeniu ruchu kolejowego plus budowa torowiska w jezdni?

Miala tam powstac estakada. To by bylo dopiero cos :)

> To wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne, szczególnie jeśli ma to być plan z
                        > poczatków lat 80-tych. Ostatnie torowisko zbudowane w ulicy zostało oddane w
                        > Łodzi do użytku w latach 50-tych.

Mysle, ze fakt iz ostatnie takie torowisko oddali w latach 50-ych wcale nie
                        przeszkodzil temu, zeby w planach takowe sie znalazlo.

Pozdrawiam,
                        Jan Szulew, KMST
    • Gość: Jote Retkinia/Smulsko - PLAN IP: 212.191.37.* 05.06.02, 12:33
      Oto interesujacy was fragment:

jotenet.idealscience.com/pantograf/retkinia.jpg

Pozdrawiam,
      Jan Szulew, KMST
      • yarro_ Re: Retkinia/Smulsko - PLAN 05.06.02, 14:34
        Dzięki ci Janie!

A nie wiesz moze w którym Tramwajarzu Łódzkim to było?

Pozdrawiam!

<Y><
        • Gość: Jote Re: Retkinia/Smulsko - PLAN IP: 212.191.37.* 05.06.02, 15:02
          yarro_ napisał(a):

> Dzięki ci Janie!
          >
          > A nie wiesz moze w którym Tramwajarzu Łódzkim to było?

W tej chwili niestety nie pamietam...

J.S.
          • Gość: milotram Re: Retkinia/Smulsko - PLAN IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 05.06.02, 17:43
            szkoda ze nie widzimy dalszego odcinka trasy tramwajowej w kierunku
            konstantynowskiej ,ale bardzo dziękuję za ten plan czy juz nic więcej nie masz
            bardzo proszę daj coś jeszcze
            • zamek Re: Retkinia/Smulsko - PLAN 05.06.02, 17:49
              Wyręczę trochę kol. Szulewa, ale i sam się spytam.
              Wiem, że linia z Retkinii na północ miała się połączyć
              z Konstantynowską i mieć skręty w obu kierunkach, ale
              dotąd słyszałem (niestety, nie pamiętam gdzie i od
              kogo), że miała iść nie Retkińską/Krzemieniecką, tylko
              Armii Krajowej/Szustakiewicza. Jak miało to wyglądać?
              Pozdrawiam
              PS.
              R.I.P. tory na Pietrynie :(((((((((((((((((((((((
              • Gość: milotram Re: Retkinia/Smulsko - PLAN IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 05.06.02, 17:56
                janie szulewie czy istnieją jakieś materiały dotyczące komunikacji na retkini w
                jakiejś bibliotece czy moze w izbie tradycji chętnie bym się z tym zapoznał
              • Gość: Ł.S. Re: Retkinia/Smulsko - PLAN IP: *.toya.net.pl 05.06.02, 21:53
                zamek napisał(a):

> Wiem, że linia z Retkinii na północ miała się połączyć
                > z Konstantynowską i mieć skręty w obu kierunkach, ale
                > dotąd słyszałem (niestety, nie pamiętam gdzie i od
                > kogo), że miała iść nie Retkińską/Krzemieniecką, tylko
                > Armii Krajowej/Szustakiewicza.

Do tego planu (choć nie ma zaznaczonych ulic) bardziej pasuje druga wersja.

Pozdrawiam,
                Łukasz Stefańczyk
                • Gość: Ja Re: Retkinia/Smulsko - PLAN IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 17:45

> zamek napisał(a):
                  >
                  > > Wiem, że linia z Retkinii na północ miała się połączyć
                  > > z Konstantynowską i mieć skręty w obu kierunkach, ale
                  > > dotąd słyszałem (niestety, nie pamiętam gdzie i od
                  > > kogo), że miała iść nie Retkińską/Krzemieniecką, tylko
                  > > Armii Krajowej/Szustakiewicza.
                  >
                  > Do tego planu (choć nie ma zaznaczonych ulic) bardziej pasuje druga wersja.
                  No nie do końca. Zwróć uwagę, że ów tor znajduje się jescze przed łukiem przy
                  Retkińskiej. Z drugiej strony ustawiony jest pod zupełnie innym kątem niż
                  Retkińska, wię albo autor mapy nie bardzo umiał rysować (co tłumaczyłoby również
                  anormalnie długi odcinek na Smulsko), albo planowano wyburzyć nowo powstałe
                  bloki, aby zrobić tramwaj:)

> Pozdrawiam,
                  Także
              • Gość: Jote Re: Retkinia/Smulsko - PLAN IP: 212.191.37.* 06.06.02, 17:04
                zamek napisał(a):

> [...] miała iść nie Retkińską/Krzemieniecką, tylko
                > Armii Krajowej/Szustakiewicza. Jak miało to wyglądać?

Szustakiewicza? Gdzie to?

Pozdrawiam,
                Jan Szulew, KMST
                • zamek Re: Retkinia/Smulsko - PLAN 06.06.02, 23:02
                  Szustakiewicza "Kornika" to ulica łącząca Kusocińskiego
                  z Konstantynowską mniej-więcej na osi ul. Armii
                  Krajowej. W okresie, gdy planowano tramwaj z Retkinii
                  na północ, nie miała jeszcze nazwy.
                  Pozdrawiam
                  • yarro_ Re: Retkinia/Smulsko - PLAN 07.06.02, 00:24
                    Chyba Juszczakiewicza "Kornika"

<Y><
                    • zamek Re: Retkinia/Smulsko - PLAN 07.06.02, 00:42
                      Faktycznie. Dzięki, Yarro - cytowałem nazwę z zawodnej
                      pamięci... :)
                • Gość: Ł.S. Re: Retkinia/Smulsko - PLAN IP: *.toya.net.pl 07.06.02, 02:10

> zamek napisał(a):
                  >
                  > > [...] miała iść nie Retkińską/Krzemieniecką, tylko
                  > > Armii Krajowej/Szustakiewicza. Jak miało to wyglądać?
                  >
                  > Szustakiewicza? Gdzie to?

Zamkowi chodziło o Juszczakiewicza - najbliższą drogę z Retkini na Brus.

Pozdrawiam,
                  Ł.S.
                  • Gość: Jote Re: Retkinia/Smulsko - PLAN IP: 212.191.37.* 07.06.02, 13:36

>
                    > > zamek napisał(a):
                    > >
                    > > > [...] miała iść nie Retkińską/Krzemieniecką, tylko
                    > > > Armii Krajowej/Szustakiewicza. Jak miało to wyglądać?
                    > >
                    > > Szustakiewicza? Gdzie to?
                    >
                    > Zamkowi chodziło o Juszczakiewicza - najbliższą drogę z Retkini na Brus.

Tak tez przypuszczalem, ale na planie odnoga jest zaraz za Retkinska, a stamtad
                    do Armii Krajowej jeszcze kawalek. Widac kiedys Retkinia miala miec inny uklad
                    ulic.

Pozdrawiam,
                    Jan Szulew, KMST
    • Gość: Jote Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: 212.191.37.* 06.06.02, 15:39
      Udalo mi sie wyszperac troche informacji nt. projektowanej zajezdni tramwajowej
      na Smulsku. Jak sie okazuje, nie do konca na Smulsku. Tereny (za zajezdnia Brus w
      strone Nowego Zlotna) pod projektowana zajezdnie zostaly wykupione przez MPK w
      latach 80-ych. Sprzedane z powrotem zostaly wraz z przeksztalceniem MPK w MPK-
      Lodz sp. z o.o. Tereny te musialy byc dosyc rozlegle - nowa zajezdnia miala
      pomiescic o 83% taboru wiecej niz ZKT-1 Telefoniczna. Mial byc rowniez
      realizowany dojazd z nowej zajezdni na Retkinie (do projektowanej petli Smulsko).

Pozdrawiam,
      Jan Szulew, KMST
      • geograf Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) 06.06.02, 21:42
        Czyli zapewne ta nowa zajezdnia miała zastapic te na Dabrowskiego i Chocianowice oraz pomiescic nowy tabor zakupiony na potrzeby rozbudowy systemu komunikacji, czyż tak?? Dobrze rozumuję?
        Jeżeli tak to ciekawe co zamierzali zrobic z niewykorzystanymi zajezdniami...
        • Gość: milotram Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 07.06.02, 09:41
          zastanawia mnie pętla na smulsku ktora zostala zaznaczona na tej mapie .z tego
          co wyliczylem nie jest ona na smulsku tylko jeszcze dalej gdzieś na nowym
          józefowie (odleglosc od retkinskiej do popieuszki zaznaczona na mapie jest
          proporcionalna do odleglosci od popieuszki do pętli na nowym józefowie)
          • Gość: Jote Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: 212.191.37.* 07.06.02, 13:59

> zastanawia mnie pętla na smulsku ktora zostala zaznaczona na tej mapie .z tego
            > co wyliczylem nie jest ona na smulsku tylko jeszcze dalej gdzieś na nowym
            > józefowie (odleglosc od retkinskiej do popieuszki zaznaczona na mapie jest
            > proporcionalna do odleglosci od popieuszki do pętli na nowym józefowie)

W planie rozbudowy sieci z konca lat 80-ych petla figuruje pod nazwa "Smulsko".

Jan Szulew, KMST
        • Gość: Jote Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: 212.191.37.* 07.06.02, 13:55
          geograf napisał(a):

> Czyli zapewne ta nowa zajezdnia miała zastapic te na Dabrowskiego i Chocianowic
          > e oraz pomiescic nowy tabor zakupiony na potrzeby rozbudowy systemu komunikacji
          > , czyż tak?? Dobrze rozumuję?
          > Jeżeli tak to ciekawe co zamierzali zrobic z niewykorzystanymi zajezdniami...

O likwidacji innych zajezdni nie bylo raczej wtedy mowy. W tamtych czasach
          przewidywane byly duze dostawy osiemsetpiatek. Jak wiecej poszperam, to moze
          nawet bedziemy wiedziec ile i gdzie.

Pozdrawiam,
          Jan Szulew, KMST
          • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl 07.06.02, 15:14

> O likwidacji innych zajezdni nie bylo raczej wtedy mowy.

Jak to nie? Do likwidacji była przewidziana zajezdnia Brus.

> W tamtych czasach
            > przewidywane byly duze dostawy osiemsetpiatek. Jak wiecej poszperam, to moze
            > nawet bedziemy wiedziec ile i gdzie.

Nie trzeba szperać
            Do zaj. Telefoniczna do dziś miały przybyć 83 "osiemsetpiątki", a przybyło 64.
            Z Dąbrowskiego miała ubyć 1, a ubyło 5, na Chocianowice miało przybyć 139, a
            przybyły 92, na Helenówek miało przybyć 128, a ubyło 8. Na Smulsko zaś
            przewidywano wstawić 240 "osiemsetpiatek".

Podrawiam,
            Łukasz Stefańczyk
            • Gość: Jote Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: 212.191.37.* 07.06.02, 16:07

>
              > > O likwidacji innych zajezdni nie bylo raczej wtedy mowy.
              >
              > Jak to nie? Do likwidacji była przewidziana zajezdnia Brus.

A tak, fakt, wlasnie w zwiazku z budowa konkurencyjnej zajezdni o tzw. "rzut
              beretem" ;)

> [...] Nie trzeba szperać[...]

Hehe, miales po prostu blizej do zrodla niz ja :)

Pozdrawiam,
              Jan Szulew, KMST
              • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl 07.06.02, 16:31

> Hehe, miales po prostu blizej do zrodla niz ja :)

Dlatego powiedziałem, ze nie trzeba szperać. :)

Pozdrawiam,
                Łukasz Stefańczyk
          • geograf Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) 07.06.02, 21:31

>
            > O likwidacji innych zajezdni nie bylo raczej wtedy mowy. W tamtych czasach
            > przewidywane byly duze dostawy osiemsetpiatek.

Hmm...w takim razie łódzka siec tramwajowa miałaby się poowiekszac, a z tego co mi się kołacze to aż takiego radykalnego powiększenia nie planowano... a może po prostu chciano przez to zwiększyc częstotliwośc kursów??
            • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl 08.06.02, 00:01
              geograf napisał(a):

> Hmm...w takim razie łódzka siec tramwajowa miałaby się poowiekszac, a z tego co
              > mi się kołacze to aż takiego radykalnego powiększenia nie planowano... a może
              > po prostu chciano przez to zwiększyc częstotliwośc kursów??

Policz sobie ile było wtedy przegubów i eNek i sam znajdziesz odpowiedź na swoje
              pytanie.

Ł.S.

• geograf Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) 08.06.02, 00:13
                Wiesz, gdybym chociaż miał materiały potrzebne do tego, albo przynajmniej miał koncepcje- z pewnościa sam bym sprawdził. niestety sam nie posiadam ani takiej wiedzy, ani materiałów, jakie sa w Twoim i innych prawdziwych znawców komuniakcji miejskiej. A że ludzka rzecza jest pytac....
                ech...
                • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl 08.06.02, 00:37
                  geograf napisał(a):

> Wiesz, gdybym chociaż miał materiały potrzebne do tego, albo przynajmniej miał
                  > koncepcje- z pewnościa sam bym sprawdził.

Wystarczy żebyś chociażby wpadł na moją stronę i sprawdził ile do Łodzi
                  dostarczono np. przegubów, a zdasz sobie sprawę jak duża była to ilość. Żadne
                  miasto w Polsce nie dostało tyle wagonów tej serii. Kasacje na masową skalę miały
                  dopiero miejsce w latach 92-94. Wcześniej skasowano pojedyncze sztuki.
                  Ciekawostką jest także to, że od 1994 roku nie skreślono ze stanu żadnego
                  803N/102NaW. Dużo było przegubów (i jeszcze trochę eNek), więc potrzebne było
                  dużo "osiemsetpiątek". A wtedy stosowano zasadę: za 803N - 2x805N/Na .

> A że ludzka rzecza jest pytac....
                  > ech...

Co ech?

Ł.S.
                  • Gość: Piotrek Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 06:34
                    > Wystarczy żebyś chociażby wpadł na moją stronę i sprawdził ile do Łodzi
                    > dostarczono np. przegubów, a zdasz sobie sprawę jak duża była to ilość. Żadne
                    > miasto w Polsce nie dostało tyle wagonów tej serii.

Ale nie wiele miast ma/miało wąski tor. A jak mają to są same niezbyt duże miasta.
                    • Gość: milotram Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 08.06.02, 10:51
                      jesli jestemy na temacie retkinii -dlaczego zlikwidowano pętlę na retkinskiej
                      mogłyby przeciez istniec 2 pętle ( zamiast bratyslawskej ) na popieuszki
                      docierały by 8,10,12 a na retkinską mogłyby docierać 20 i 24 .po co wtedy 12
                      konczyla trasę na bratyslawskiej .
                      • Gość: Piotrek Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 12:30
                        Bo na Retkińskiej nie było miejsca na tramwaje. W końcu to niewielka ulica
                        pośrodku osiedla.

Piotr
                        Głuszkowski
                    • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl 08.06.02, 13:21
                      Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Ale nie wiele miast ma/miało wąski tor.

Mam tu na myśli cała serię 102N, czyli: 102N, 102Na, 102Nd, 102NaW, 802N i 803N
                      bez wzgledu na szerokość toru. Łódź dostała wiecej przegubów niż jakiekolwiek
                      miasto "szerokotorowe".

Pozdrawiam,
                      Ł.S.
                      • zamek Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) 08.06.02, 13:46
                        Łukaszu,
                        gdzie jeździły (jeżdżą) 102 Nd?
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl 08.06.02, 14:17
                          zamek napisał(a):

> Łukaszu,
                          > gdzie jeździły (jeżdżą) 102 Nd?

Jeżdżą we Wrocławiu. To szerokotorowy odpowiednik 803N.

Pozdrawiam,
                          Ł.S.
                          • zamek Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) 08.06.02, 14:46
                            Dzięki serdeczne :)
                            • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl 14.06.02, 11:58
                              zamek napisał(a):

> Dzięki serdeczne :)

Nie ma za co Zamu.... :))

Pozdrawiam,
                              Ł.S.
                  • geograf Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) 08.06.02, 11:15

> Wystarczy żebyś chociażby wpadł na moją stronę i sprawdził ile do Łodzi
                    > dostarczono np. przegubów, a zdasz sobie sprawę jak duża była to ilość. Żadne
                    > miasto w Polsce nie dostało tyle wagonów tej serii. Kasacje na masową skalę mia
                    > ły
                    > dopiero miejsce w latach 92-94. Wcześniej skasowano pojedyncze sztuki.

Owszem, zaraz po zwróceni mi przez Ciebie uwagi od razu tam zajrzałem, ale nie znalazłem tam tabelki z liczba skasowanych sztuk (a może jestem niecierpliwy i źle szukałem??:( ). Tego dowiedziałem się dopiero teraz od Ciebie. Bez tego raczej nie można stwierdzic jaki był wtedy aktualny stan ilościowy taboru....

> Ciekawostką jest także to, że od 1994 roku nie skreślono ze stanu żadnego
                    > 803N/102NaW. Dużo było przegubów (i jeszcze trochę eNek), więc potrzebne było
                    > dużo "osiemsetpiątek". A wtedy stosowano zasadę: za 803N - 2x805N/Na .

No dobrze, ale skoro stosowana metoda "wymiany", to na mój zdezorientowany umysł, zwalniały sie miejsca w "starych" zajezdniach, więc po co aż taka duża, nowa??? Ale pewnie znowu coś pomyliłem:/

pozdrawiam
                    • Gość: milotram Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 08.06.02, 23:22
                      mam pytanie czy ktoś z odwiedzających forum ma jakies zdięcia z retkinskiej po
                      której podrózowaly tramwaje wraz z krancówką a moze ktoś jest w stanie opisać
                      jak wyglądala ta krancówka
                      • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnia tramwajowa Smulsko (?) IP: *.toya.net.pl 09.06.02, 12:27

> mam pytanie czy ktoś z odwiedzających forum ma jakies zdięcia z retkinskiej po
                        > której podrózowaly tramwaje wraz z krancówką a moze ktoś jest w stanie opisać
                        > jak wyglądala ta krancówka

Sporo bym dał za takie zdjęcie. W każdym razie jeśli takowe istnieje to nie
                        wpadło jeszcze w nasze ręce. A co do przebiegu linii to ciężko pisać, lepiej
                        wytłumaczyć na miejscu. Tory szły równo pod ryneczkiem. Można też dokładnie
                        określić gdzie zaczynała i kończyła się pętla. W miejscach tych brakuje drzew.
                        Wszystko wskazuje na to, że pod ryneczkiem nadal są szyny. Ponoć mają go
                        likwidować, więc dajcie detektywi z Retkini znać gdy zaczną się za niego brać.

Pozdrawiam,
                        Ł.S.
                        • Gość: milotram pętla tramwajowa na retkinskiej IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 09.06.02, 15:16
                          widzialem kiedyś zdięcie ( tylko torów ) na retkinskiej były one w ulicy na
                          wysokosci wiezowca pierwszego od wyszyńskiego po stronie zagrodników(retkinia
                          wschód),pętla o ile sie nie mylę byla za strazą pozarną (
                          ul.sympatyczna),najstarszy odcinek torow byl widzu\iany na wysokosci wjazdu do
                          duzego kosciola na retkinskiej az do momentu przebudowy targowiska na
                          retkinskiej,
                          • Gość: Ł.S. Re: pętla tramwajowa na retkinskiej IP: *.toya.net.pl 09.06.02, 16:47

> widzialem kiedyś zdięcie ( tylko torów ) na retkinskiej

To ja też bardzo chcę zobaczyć to zdjęcie!

Pozdrawiam,
                            Ł.S.
                            • Gość: milotram Re: pętla tramwajowa na retkinskiej IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 09.06.02, 17:57
                              szkoda tylko ze nie wiem gdzie ono było ,chociaz uwazam ze najciekawsze byloby
                              zdjęcie pętli na retkinskiej -moze ktoś ze starszych retkiniakow takim zdieciem
                              dysponuje ,dośc często to powtarzalem na roznych wątkach ale bez odpowiedzi
                              szkoda :((( a moze Jan Szulew coś ma mial plan niezrealizowanych inwestycji
                              torowych na retkinii/smulsku
                              szkoda za łukaszu nie masz zdięc z retkinskiej,jako jedyna z tras
                              zlikwidowanych nie ma u ciebie fotografii ( no moze nie jedyna ale jedna z
                              nielicznych)
                              • Gość: Ł.S. Re: pętla tramwajowa na retkinskiej IP: *.toya.net.pl 09.06.02, 20:00

> szkoda tylko ze nie wiem gdzie ono było

Najpierw robisz apetyt... :)

> a moze Jan Szulew coś ma

Nie ma :(

Pozdrawiam,
                                Ł.S.
                                • Gość: Jote Re: pętla tramwajowa na retkinskiej IP: 212.191.37.* 11.06.02, 15:34

> > a moze Jan Szulew coś ma
                                  >
                                  > Nie ma :(

Hehe, no ja tez zaluje :)

J.S.
                                  • Gość: milotram 8 na pętli wyszynskiego IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 13.06.02, 21:49
                                    od czasów reformy nie widziałem tramwaju lini 8 na pętli wyszynskiego .dzisiaj
                                    zobaczylem 2 takie tramwaje .co sie stalo ze były na pętli.
                                    • geograf Re: 8 na pętli wyszynskiego 13.06.02, 21:52
                                      proponuje (nawet do tach błachych spraw) zakładac osobne watki..
                                      ten jest tak rozbudowany, że chyba tylko nieliczny tutaj zajrza

naprawdę:))
                                      a swoja droga- ciekawe, ciekawe....
                                    • Gość: Ł.S. Re: 8 na pętli wyszynskiego IP: *.toya.net.pl 14.06.02, 00:38

> od czasów reformy nie widziałem tramwaju lini 8 na pętli wyszynskiego .dzisiaj
                                      > zobaczylem 2 takie tramwaje .co sie stalo ze były na pętli.

Gdyby bardzo chcieć można sprawdzić, ale czy rzeczywiście jest sens? Od czasu
                                      wprowadzenia radiotelefonów w chwili nawet najzwyklejszego zatrzymania tramwaje
                                      kierowane są radiowo objazdami. Gdy nieprzejezdna jest al. Włókniarzy lub
                                      Limanowskiego ósemki z Widzewa puszczane są właśnie na Retkinię. Taka sytuacja
                                      miała wielokrotnie miejsce. A, że na Chochoła jest dużo dalej to na Wyszyńskiego
                                      muszą trochę postać, żeby za szybko nie wrócić na Augustów. To wyjaśnia dlaczego
                                      widziałeś 2 składy.

Pozdrawiam,
                                      Ł.S.
                                      • Gość: milotram barierki odgradzające torowisko IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 16.06.02, 20:54
                                        mam pytanie -przez kilkanascie lat były barierki odgradzające tory na
                                        wyszynskiego jakiś czas temu zlikwidowano je jaka była tego przyczyna ?
                                        • Gość: milotram dwupasmowka na kusocinskiego IP: *.toya.net.pl / 10.0.214.* 17.06.02, 11:34
                                          15 czerwca w serwisie nasze miasto jest artykuł" działkowcy nie chcą asfaltu"
                                          mam pytanie z artykułu wyczytalem ze ma powstać dwupasmówka na kusocinskiego
                                          czy ktoś zna szczegóły
                                          • geograf Re: dwupasmowka na kusocinskiego 17.06.02, 19:25
                                            Milotram..powiedz mi...
                                            czy wiesz, ze takie wpoisywanie jest nie czytelna??
                                            Albo wpisuj jako nowy watek, albo napisz takie zapytanie nie jako "odpowiedź na list" ostatniego postu, ale jako "odpowiedź na list" postu poczatkowego...wszystkim będzie żyło się lepiej;) i będzie na pewno czytelnie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka