Dodaj do ulubionych

Zwłoki psa... i co z tego?

01.02.05, 11:56
Chciałbym poruszyć pewną sprawę...

W niedzielę na północno-wschodnim rogu Jaracza i Wschodniej natknąłem się na martwego psa. Jego ciało leżało na skrawku trawnika, tuż przy narożniku krawężników oddzielających chodnik. Dorośli mijali psiaka z obojętnością, wzbudzał natomiast zainteresowanie mnóstwa dzieci i innych psów. Dzieci poszturchiwały go, a psy oszczekiwały. Była 20:00. Zadzwoniłem do straży miejskiej, powiedzieli, że zgłosili już "komu trzeba" 2h temu i że na pewno zaraz ktoś po to ciało przyjedzie. Poprosiłem o ponaglenie, z nadzieją, że faktycznie pies zostanie niebawem zabrany. I co? Minęła 22:00, a pies nadal tam leżał. Dowiedziałem się o tym od kogoś, kto tamtęty przechodził, bo sam nie miałem już jak sprawdzić, dopilnować...
Zatem po czterech godzinach od pierwszego zgłoszenia, po dwóch od kolejnego nie miał kto ruszyć tyłka by zabrać zwłoki leżące niemal tuż pod nogami przechodniów. Zwłoki TYLKO psa, więc po co pośpiech? :-(

Pocieszam się, że i tak idzie ku lepszemu, jeśli chodzi o traktowanie zwierząt. Ale jeśli pomyślę, że był w niedzielę ktoś, komu zwyczajnie nie chciało się jechać po tego psa, to aż mną szarpie.
Chciałbym, żeby Redakcja zajęła się problemem odpowiedzialności naszej straży miejskiej i jej kompetencji... Obym się doczekał.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Zwłoki psa... i co z tego? IP: 57.66.193.* 01.02.05, 16:08
      a orientujesz sie, ze to nie jest obowiazek strazy miejskiej??
      • Gość: Maruda Skoro nie, to czemu przyjęli zgłoszenie? /nt IP: *.tvsat364.lodz.pl 01.02.05, 16:12
        • jaasioo Re: Skoro nie, to czemu przyjęli zgłoszenie? /nt 01.02.05, 16:33
          Oczywiście, że w tym kraju nic nie jest niczyim obowiązkiem. Tylko ciągle
          podejście: "to nie moja sprawa!". Bantustan jakis, a nie europejskie państwo!

Janek
          • Gość: ten Re: Skoro nie, to czemu przyjęli zgłoszenie? /nt IP: *.toya.net.pl 17.02.05, 23:46
            taaaaaaaaaaaaa
      • Gość: Michał M. Re: Zwłoki psa... i co z tego? IP: 80.51.227.* 01.02.05, 22:10
        Pytania:

1. Czyim obowiązkiem to jest?
        2. Czy Straż Miejska powinna dzwoniącego poinformować czyim obowiązkiem jest
        zabranie psa?
        3. Do czego do cholery służy Straż Miejska!? Od lat widzę ich łażących po
        ulicach i dotąd nie wiem do czego służą! Co takiego robią, czego nie może robić
        policja? A może potrzebni są do tego, żeby ktoś mógł być ich komendantem?
    • Gość: Maruda Re: Zwłoki psa... i co z tego? IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.02.05, 16:09
      Zapytałem wczoraj strażnika miejskiego o to, czyim obowiazkiem jest zabranie martwego zwierza, dowiedziałem się, że odpowiedzialna jest za to firma, ktorej SM przekazuje zgloszenie. Tak samo policja powinna przyjmować /z tego co powiedzial straznik/ informacje o zwlokach psa czy kota i przekazywac owej firmie. Nazwa firmy nieznana. Czyli jak zwykle- "ja nic nie wiem, to nie moja sprawa."
      :-(
    • hubar Re: Zwłoki psa... i co z tego? 05.02.05, 17:01
      Kiedyś już poruszałem taki temat na forum
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=3242932
      Kiedyś też natknąłem się na stronie UMŁ na jakiś wypis, który mówił, że to firma
      odpowiedzialna za oczyszczanie tej części miasta musi sprzątnąć.
      Tak czy inaczej takie sprawy należy zgłaszać do Straży Miejskiej!
      • napesse Re: Zwłoki psa... i co z tego? 18.02.05, 09:39
        Inżynieria miejska jest odpowiedzialna za tego typu wypadki
    • alcoola Re: Zwłoki psa... i co z tego? 18.02.05, 10:34
      Miałam podobne zdarzenie (ale w W-wie) - znalazłam w lesie (ale w obrębie
      miasta) zwłoki sarny. Zadzwoniłam do Straży Miejskiej, przyjechał patrol,
      pojechałam z nimi wskazać miejsce, a oni już dalej przekazali informację i
      zlecenie zabrania sarny "specjalnym służbom" - jak to określili. Czyli
      faktycznie jest tak, że SM nie ma obowiązku zbierać zwłok, ale ma obowiązek
      zadbać i dopilnować, aby uczyniły to owe "służby", kimkolwiek są.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka