Dodaj do ulubionych

Bye Bye 10-minutowe

IP: 212.191.74.* 01.02.05, 14:02
Z nowym cennikiem mają zniknąć bilety 10-minutowe. W zamian za to normalny
bilet ma stanieć do 1,90. Jest "super" a będzie lepiej. Przecież trzeba
pokryć z czegoś darmowe bilety dla szarej strefy
Obserwuj wątek
    • Gość: Lukasz Re: Bye Bye 10-minutowe IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.02.05, 14:22
      Gość portalu: Tomas napisał(a):

> Z nowym cennikiem mają zniknąć bilety 10-minutowe. W zamian za to normalny
      > bilet ma stanieć do 1,90. Jest "super" a będzie lepiej. Przecież trzeba
      > pokryć z czegoś darmowe bilety dla szarej strefy

A skąd wiesz o nowym cenniku? jest gdzieś już oficjalna informacja?
    • geograf Re: Bye Bye 10-minutowe 01.02.05, 14:50
      Hm.
      Czy będą też zmiany cen biletów okresowych?
      Kiedy miano by wprowadzić nowy cennik?
      • Gość: Michał M. Re: Bye Bye 10-minutowe IP: 80.51.227.* 01.02.05, 22:00
        Na razie to wiadomość wzięta z Księżyca. Ale jak znam nasze MPK - najbardziej
        podrożeją migawki. Bo jak ktoś jest frajerem i płaci za przejazdy na początku
        miesiąca to można go ssać, ssać i ssać.
        • Gość: J.S. Re: Bye Bye 10-minutowe IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 01.02.05, 22:18
          Czyli znowu musze kupic 12-miesieczna... poki jest po starej cenie
    • yarro "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... 03.02.05, 08:25
      "Rewolucja przy kasowniku"

Czwartek, 3 lutego 2005r.

Pasażerów tramwajów i autobusów czekają wielkie zmiany. Władze Łodzi chcą znieść
      bilety 10, 30, 60 i 120-minutowe. Zastąpi je jednorazowy bilet, z którym nie
      można się już będzie przesiadać np. z autobusu do tramwaju. Za dnia będzie
      kosztował 1,90 zł, a ulgowy – 95 gr. Na linie nocne – odpowiednio 3,80 i 1,90
      zł. Ta propozycja zostanie poddana pod głosowanie podczas najbliższej sesji Rady
      Miejskiej.

Z biletów jednorazowych pozostałyby tylko 24-godzinne, za 9,50 zł i 4.75 zł w
      wersji ze zniżką oraz bilety za przewóz zwierzęcia lub dużych przedmiotów.
      Ponadto zostaną bilety 3-, 7- i 14-dniowe, miesięczne, roczne i semestralne, a
      także rodzinne i grupowe.

– Taryfa czasowa ma wady – mówi Sławomir Kaźmierczak, zastępca szefa miejskiego
      Zarządu Dróg i Transportu. – Skłania pasażerów do opóźniania kasowania biletu i
      przekraczania czasu podróży. To powoduje liczne konflikty między pasażerami a
      kontrolerami.

Zmiany mają zachęcać łodzian do kupowania biletów okresowych. Dlatego bilet
      3-dniowy ma stanieć z 24 do 20 zł, a 7-dniowy z 40 do 30 zł. Ale już imienna
      migawka miesięczna trasowana ma kosztować nie 50, a 56 zł.

Zarząd Dróg i Transportu przekonuje, że nawet po zmianach ceny łódzkich biletów
      pozostałyby jednymi z najniższych w kraju.

(kow) - Express Ilustrowany

--

Wracamy do epoki kamienia łupanego...
      • yarro [link] 03.02.05, 08:26

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/444953.html
      • pawel-strzalka Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... 03.02.05, 08:46
        w takim razie ja się domagam przywrócenia tych kilku linii tramwajowych, które
        zostały zlikwidowane kilka lat temu, więcej linii = mniej przesiadek = tańsza
        podróż
      • Gość: łażej Zastrzelić IP: *.retsat1.com.pl 03.02.05, 09:13
        Popierd.... kogoś w ZDiT? Zajeb.... pomysł racjonalizatorski. ZDiT uskuteczna
        formy walki z pasażerem. Jak ktoś może proponowac bilety nieoprzesiadkowe przy
        takim układzie linii tramwajowych?? Jak ktoś może dopie... tym co płacą za
        bilety niejednokrotnie zarabiając 700-800 zł, a jednocześnie fundować bezpłatne
        przejazdy wielu obibokom będącym na garnuszku opieki społecznej (a więc także
        tego kto zarabia 700-800 zł). Mam nadzieję, że pomysł przez radę nie przejdzie.
        I jeszcze podwyżka migawek (chociaż podali tylko podwyżkę cen migawek
        trasowanych. I jeszcze sugestie, że łodzkie bilety są jenymi z najtańszych. Czy
        oni nas mają za idiotów? Obawiam się, że to zdanie nie powinno mieć formy
        pytającej lecz twierdzącą.

Obecne władze miejskie prowadzą chyba nie politykę komunikacyjną lecz
        komunikacyjną dywersję. Chyba jest już zbyt późno ale warto pomejlować do zdit
        zdit@uml.lodz.pl .

Ktoś się z koniem na łby pozamieniał.

• Gość: Michał M. Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... IP: 80.51.227.* 03.02.05, 09:28
        yarro napisał:

> "Rewolucja przy kasowniku"

Ku*.*! Co za miasto! Raz na 3 lata REWOLUCJA! Mam nadzieję, że Rada Miejska
        jeszcze myśli.

Bez względu na to co się dzieje, drożeją migawki. Skoro trasowana z 50 na 56,
        to pewnie moja pójdzie z 88 na 100. Tym mi się piep*.* ZDiT odpłaca za 7 lat
        regularnego jej kupowania, za jeżdżenie z biletem, za przedpłatę. Zacznijcie
        myśleć wreszcie!
        • Gość: łażej Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... IP: *.retsat1.com.pl 03.02.05, 09:43
          Kiedy ma się odbywać najbliższa sesja rady miejskiej? Chętnie bym ją sobie obejrzał.

• yarro Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... 03.02.05, 17:08
            Gość portalu: łażej napisał(a):

> Kiedy ma się odbywać najbliższa sesja rady miejskiej? Chętnie bym ją sobie obej
            > rzał.
            ==
            Najbliższa sesja jest 9 lutego o godz 9:00 w Duzej Sali Obrad Rady Miejskiej.

Porządek obrad -> www.uml.lodz.pl/doc/bip/porzXLIV.pdf

pkt. 29. Rozpatrzenie projektu uchwały w sprawie ustalania opłat za usługi
            przewozowe lokalnegotransportu zbiorowego w Łodzi - druk Nr 12/2005 (materiał
            doręczony do skrytek w dniu 31.01.2005 r.).
            • hubar IPT... 04.02.05, 13:43
              ...chyba macie okazję się wykazać.
              Tak sobie myślę, że może jeden z drugim to głupio żeby protestował, ale jesli
              jakaś organizacja, stowarzyszenie zgłosiło oficjalny protest z ewentualną
              alternatywą to może...

Liczę na Was! Powodzenia
        • default_user Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... 03.02.05, 11:21
          Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> yarro napisał:
          >
          > > "Rewolucja przy kasowniku"
          >
          > Ku*.*! Co za miasto! Raz na 3 lata REWOLUCJA! Mam nadzieję, że Rada Miejska
          > jeszcze myśli.

Ucz się historii mój imienniku!! To wszystko z okazji setnej rocznicy rewolucji
          1905 roku!
          Strach pomysleć co będzie w listopadzie (dla wyznawców prawosławia w
          październiku) 2017. Pewnie trzeba będzie sobie kupić własny tramwaj, a później
          uiścić słoną opłatę za korzytanie z torowisk. :-/
          Pozdrawiam
          M..M
      • hubar Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... 03.02.05, 09:52
        Pier.... ZDiT!!!
        Czy Was już pogięło!?!?
        Najpierw poprawcie standart jazdy, a potem bierzcie się za takie jazdy! Qr, to
        ja mam teraz płacić podwójnie, bo do pracy jadę jednym tramwajem, a potem
        przesiadam się i jadę jeden przystanek innym tramwajem lub autobusem??!!!??!
      • Gość: J.S. Rewolucji sie sk*synom zachcialo IP: 195.69.82.* 03.02.05, 10:46
        Kropiwnicki, won, no raz. Teraz to juz mnie wk*wiles do imentu.

To po to jest uklad 15 linii na przesiadkach oparty?
        No tak, zapomnialem, to lewica go wymyslila, wiec co to matolow interesuje...?
      • geograf Nie, nie nie! 03.02.05, 10:55
        Cchemy skłonić pasażerów do kasowania biletów.
        A może skłonimy ich poprzez obniżkę cen biletów?

Bilety jednorazowe przy takim układzie linii tramwajowych (podstawowym środku transportu w Łodzi)? Przecież ten układ wprowadzany był na zasadzie "częściej-ale z przesiadkami"!
        Do tego bilet jednorazowy nie byłby tańszy aniżeli połgodzinny (30 minut to najczesciej odpowiedni czas na dojazd do centrum. Ile ludzi jeździ z jednego krańca miasta w drugi?), bo obniżka symboliczna,a przy potrzebie przesiadki na jeden-trzy przystanki ludzie NIE BĘDĄ dokasowywać biletów.

I jeszcze podwyżka najpopularniejszych (bo tych z dłuższym terminem) cen biletów okresowych.
        24-godzinne jeszcze droższe, choć tanie nie są, nie podali czy ceny migawek miesięcznych się zmienią,ale zapewne tak.

W jakim stopniu Ci, którzy to proponowali znają się na komunikacji miejskiej? Może powinni zacząć z niej korzystac i samemu płacić za bilety?

PARANOJA!
      • Gość: pasażer Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 10:56
        > (kow) - Express Ilustrowany

w tym jedyna nadzieja
        • geograf Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... 03.02.05, 11:00
          tylko jak zachęcić Dziennik i Express to walki z tym idiotycznym (żeby nie użyć mocniejszych słów) pomysłem?!
          • Gość: pasazer Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 12:58
            zeby uscislic - Express lubi puszczac kaczki dziennikarskie, a nadzieja w tym ze
            caly ten artykul jest jedna z nich ;)

ps. niestety nadzieja jest marna, czarno to widze. MPK i PKP tworza coraz
            silniejsze lobby na rzecz kupowania samochodow. oby choc PKS nie przeszedl na
            ich strone.
            • geograf Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... 03.02.05, 22:25
              niestety, jak można przeczytać wyżej, w poście Yarro, w porządku obraz RM istnieje punkt o taryfie biletowej w komunikacji miejskiej...
      • Gość: luki Re: "Rewolucja przy kasowniku" - niestety... IP: *.toya.net.pl 03.02.05, 12:29
        Chory pomysł chorych (na umyśle) ludzi... ;/
      • belyall *)^&%^$&$ MAĆ 03.02.05, 12:38
        Powstrzymam się od komentarza.

I jeszcze te idiotyzmy z estakadami i przejściami 'dołowymi' na Rokicińskiej...
      • Gość: aGNES Uwaga STUDENCI IP: *.4web.pl 04.02.05, 22:05
        • semestralny (dla uczniów i studentów ważny od IX do VI)

– imienny, trasowany na 5 miesięcy: 106 zł

– imienny na wszystkie linie, na 5 miesięcy: 186 zł CO OZNACZA, że nie ma
        biletów 4 miesięcznych, ja jako studentka nie zamierzam płacic za WRZESIEŃ, a
        teraz mając 5 miesięczny bilet do konca lutego będę musiała wykupić nowy płacąc
        2 RAZY za styczeń(bo ważność do czerwca. W takim razie nie kupię nic! Czy ktoś
        wie, jak złożyc skargę u Radzie Miasta, co robić?
        • Gość: J.S. Re: Uwaga STUDENCI IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 05.02.05, 15:16
          Nie goraczkuj sie, pewnie po prostu nie podali wszystkich. Nie wymieniono tez 6-
          i 12-miesiecznego
    • Gość: J.S. Re: Bye Bye 10-minutowe IP: 195.69.82.* 03.02.05, 11:07
      "– Taryfa czasowa ma wady – mówi Sławomir Kaźmierczak, zastępca szefa miejskiego
      Zarządu Dróg i Transportu. – Skłania pasażerów do opóźniania kasowania biletu i
      przekraczania czasu podróży. To powoduje liczne konflikty między pasażerami a
      kontrolerami."

A co mnie to KJM obchodzi, to jest argument? Ten czlowiek nie powinien tam
      pracowac skoro takie ma poglady

To maly krok ZDiT
      Wielki krok w tyl dla nas
    • hm` Re: Bye Bye 10-minutowe 03.02.05, 11:09
      Chore zmiany nam sie szykuja. Przy takim ukladzie linii, chca wprowadzic tylko bilety jednorazowe??? Przeciez to jest paranoja. Czy tam naprawde nikt nie mysli???
      Nie chce byc zlym prorokiem, ale niecaly rok temu jako czynny uczestnik forum Lublin, bylem swiadkiem pewnej rewolucji komunikacyjnej... Tam nawet migawki na wszystkie linie zlikwidowali... Ciekawe czy to nie bedzie dalszy krok tej idiotycznej zmiany... Tam sie wlasnie od likwidacji biletow czasowych zaczelo....
      pozdr. hm`
      • hm` Re: Bye Bye 10-minutowe 03.02.05, 11:12
        Przepraszam za brak logiki, ale sie zdenerwowalem. ;];];]
        pozdr. hm`
    • Gość: Tomas Re: Bye Bye 10-minutowe IP: 212.191.74.* 03.02.05, 12:03
      Migawki na wszystkie mają pozostać bez zmian.
      • pawel-strzalka Re: Bye Bye 10-minutowe 03.02.05, 12:22
        co z tego, że mają zostać bez zmian skoro wielu osób po prostu nie stać na taki
        jednorazowy wydatek, a ZDiT chyba o to chodzi, zeby wiecej migawek sprzedawać
        • michal.ch Re: Bye Bye 10-minutowe 03.02.05, 12:49
          > a ZDiT chyba o to chodzi, zeby wiecej migawek sprzedawać

Przestałem już być tego taki pewien...
    • teufel Re: Bye Bye 10-minutowe 03.02.05, 17:29
      Chyba tu K***A kogoś mocno Popier****ło!! Gó.. mnie obchodzi, że obniżą ceny na jednorazowe bilety skoro wiele osób będzie musiało kupić więcej niż jeden. Czy zapłaci więcej - żeby więcej osób mogło sobie kupić Superb'a!! I jakim prawem Migawki mają zdrożeć?? Powinny stanieć do 74zł normalna/na wszystkie linie!! Oni robia tak jak Era przy wprowadzaniu nowych taryf udać, że jest taniej, a w rzeczywistości dzięki kruczkom podnieść ceny:(

Ja proponuję, żeby ZDiT i wszystkie urzędasy płacili mi za każdy skręt( np. jesli jedzie taki Wąsowicz z Tramwajowej na Telefoniczną, skreca w Narutowicza, jeb 5zł do mej kieszeni, skręca w Wierzbową, kolejne 5zł do mej kieszeni, skręca w Uniwersytecką kolejne 5zł itd.) ;-)
    • Gość: Ja Re: Bye Bye 10-minutowe IP: 81.168.185.* 03.02.05, 23:03
      Ci ludzie są chorzy na umyśle. Ta propozycja to drugi (po wprowadzeniu
      Wąsowicza - racjonalizatora do MPK) sabotaż wymierzony w transport zbiorowy w
      Łodzi. Jeszcze kilka takich dobrych pomysłów i będziemy miastem jeszce gorszym
      niż te na Śląsku. Brak słów na chamstwo, ignorancję i bucowatość urzędników.
    • geograf Ile zapłacimy za bilet? 04.02.05, 08:17
      We wczorajszym „Expressie” informowaliśmy o planach zniesienia w łódzkich tramwajach i autobusach biletów czasowych (10, 30, 60, 120-minutowych) i zastąpienia ich jednorazowym biletem za 1,90 zł. Taką propozycję zawiera gotowy już projekt uchwały, którym niebawem zajmą się łódzcy radni.

Informacja wzbudziła żywą reakcję naszych Czytelników. Wśród telefonów i nadysłanych maili przeważały głosy krytyki dla likwidacji taryfy czasowej. Niechęć była tym żywsza, że nowy bilet nie daje możliwości przesiadki.

Wsiadając do innego autobusu lub tramwaju trzeba kasować nowy.

•••

Tak, wedle planów władz miasta, wyglądałby nowy cennik najpopularniejszych kategorii biletów (bez zniżek):

• jednorazowy, na wszystkie linie, bez możliwości przesiadania się: 1,90 zł, na liniach nocnych – 3,80 zł

• 24-godzinny, na wszystkie linie, z możliwością przesiadania się: 9,50 zł

• 3-dniowy na okaziciela: 20 zł

• 7-dniowy na okaziciela: 30 zł

• 14-dniowy na okaziciela: 58 zł

• 14-dniowy imienny, trasowany: 32 zł

• 14-dniowy na okaziciela, na wszystkie linie: 58 zł

• miesięczny, imienny trasowany: 56 zł

• miesięczny, imienny na wszystkie linie: 88 zł

• miesięczny, na okaziciela, na wszystkie linie: 100 zł

• semestralny (dla uczniów i studentów ważny od IX do VI)

– imienny, trasowany na 5 miesięcy: 106 zł

– imienny na wszystkie linie, na 5 miesięcy: 186 zł

• rodzinny, weekendowy: 20 zł

• rodzinny, jednodniowy: 12 zł

tjaaa....
      • Gość: Jagaciarz Re: Ile zapłacimy za bilet? IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.126.* 04.02.05, 09:28
        Nad takim projektem tylko minuta ciszy pozostaje...A pózniej sie dziwią,ze
        ludzie wolą prywatnych przewożników.
    • hubar Re: Bye Bye 10-minutowe 04.02.05, 13:41
      Ciekawe czy w ramach reformy będą też chcieli zabrać przywileje Radnym i
      urzędasom, tak aby i oni płacili za MPK?

Wiem wiem, głupoty gadam :/
      • geograf Re: Bye Bye 10-minutowe 04.02.05, 18:22
        Radni nie jeżdżą z plebsem.
        Mają własne samochody.
        Ja nie mam nic przeciwko darmowym przejazdom dla nich.
        Ale oni akurat powinni korzystać z KM w ramach obowiązków radnego (dojad do pracy). Chociaż raz w tygodniu. W Gdyni potrafili...
    • Gość: SzK Pójdźmy krok dalej... IP: *.pabianice.pl / 217.153.164.* 05.02.05, 10:15
      Skoro likwidujemy taryfę czasową, to proponuję pójście jeden krok dalej
      (tzn jeszcze jeden w tył).

Wprowadźmy z powrotem kasowniki dziurkujące.
      Jaka oszczędność !
      Tuszu nie zużywają, mniej kosztują, całej elektroniki do nich nie potrzeba...
      • Gość: bis Re: Pójdźmy krok dalej... IP: *.retsat1.com.pl 05.02.05, 10:48
        A szczekaczki z autobusow i tramow przeniesmy do urzedow - beda mieli muzyczke z
        radiowezla, a o przystankach niech informuje kierowca (motorniczy) drac sie
        przez tube.

Nie wiem czy wiecie ale we Wrocku sa wlasnie bilety "liniowe". Wsiadajac do
        takiego np tramwaju leza sobie przy szybach skasowane bilety - mozna go sobie
        podniesc - jechac, jechac, jechac - a przed wysiadaniem odlozyc go na "swoje"
        miejsce. To jest dopiero pole do oszustw.
        A i oczywiscie nie mozna sie przesiasc z pierwszego wagonu do drugiego i
        odwrotnie bo jest inny wzor dziurek w kasowniku...
        • Gość: J.S. Re: Pójdźmy krok dalej... IP: *.pai.net.pl / 195.69.80.* 05.02.05, 15:17
          > Nie wiem czy wiecie ale we Wrocku sa wlasnie bilety "liniowe".

A u nas to nie bylo? Bylo.
          • Gość: bis Re: Pójdźmy krok dalej... IP: *.retsat1.com.pl 05.02.05, 16:14
            Wiem, ze byly ale moze nie wszyscy o tym wiedza.
            Zaczynam wiec inaczej. Nie wiem czy pamietacie, ale w Lodzi jak byly... i nie
            wiem czy wiecie ale we Wrocku...
      • Gość: Michał M. Re: Pójdźmy krok dalej... IP: 80.51.227.* 05.02.05, 14:32
        A może wymontujmy silniki elektryczne (i tak wypadają) i użyjmy koni! Same
        zalety:
        - Zmniejszy się bezrobocie wśród woźniców.
        - Zmniejszy się zużycie prądu.
    • Gość: racjonalizator precz z biletami jednorazowymi! IP: 217.153.156.* 05.02.05, 20:08
      proponuje zostawić jedynie migawki, najatansza za 200zl. kto nie ma migawki -
      zostaje wykopany z pojazdu przez konduktora-bydlaka.
    • berger.m Re: Bye Bye 10-minutowe 05.02.05, 21:15
      Skandal. Tym jednym słowem można określić ten pomysł. Mam nadzieję, że radni
      czytają to forum i będą wiedzili, dlaczego głosować na NIE.

I pomyśleć, że jeszcze niedawno był pomysł wprowadzenia w Łodzi biletów
      elektronicznych, karty miejskiej, biletów przez sms, automatów na bilety...
      Ech, kiedy się doczekamy ucywilizowania naszej komunikacji miejskiej... No ale
      cóż, pani Giedryś ze swoim ZDiT-em wciąż usiłują udowodnić, że z tramwajów i
      autobusów korzysta coraz mniej ludzi :-/
      • Gość: Ja Re: Bye Bye 10-minutowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.05, 13:56
        > I pomyśleć, że jeszcze niedawno był pomysł wprowadzenia w Łodzi biletów
        > elektronicznych, karty miejskiej

A wiesz, że przypadkiem zasugerowałeś ciekawą rzecz. Przy bilecie jednorazowym
        elektroniczne pobieranie opłat za przejazd to dziecinnie prosta rzecz. A
        przecież miasto, żeby pokazać jakie to ono jest nowoczesne strasznie ciśnie na
        kartę miejską. Zbieg okoliczności? Nie chciało im się zastanawiać jak zrobić
        kartę miejską przy bilecie czasowym, to zmienią bilet? Ciul wie o co tym drabom
        chodzi.
    • teufel ZDiT zaczął dbać o nas. 06.02.05, 00:54
      Są tylko dwie logiczne możliwości czemu ZDiT chce zwiększyć cenę biletów:
      1) Zdrowotna - ZDiT chce byśmy przesiedli sie z MPK na ROWERY!!
      2) Bezpieczeństwa - ZDiT nie chce byśmy jeźdźili obecnym niebezpiecznym taborem.
    • joosstini Re: Bye Bye 10-minutowe 06.02.05, 09:22
      Pani Mioduszewska to chyba nie jeździ tramwajami.Gdyby jeździła to doskonale by
      wiedziała, że jadąc na trasie dłużej niż godzinę nie muszę kasować dwóch biletów
      30-minutowych tylko jeden 30-minutowy + połowę biletu 30-minutowego.
      • teufel Re: Bye Bye 10-minutowe 06.02.05, 17:06
        Gdyby joosstini jeźdźił tramwajem do doskonale by wiedział, że jadąć na trasie dłużej niż godzinę MUSI kasować dwa bilety 30 minutowe, a nie jeden 30minutowy + połowę 30 minutowego.
        www.mpk.lodz.pl/showarticleslist.action?category=29
    • Gość: Michał M. Re: Bye Bye 10-minutowe IP: 80.51.227.* 06.02.05, 13:14
      Mówią już o tym ludzie w tramwajach. Dzisiaj wysłuchałem wykładu który swojej
      koleżance zrobił chłopak. Temat: "Dlaczego pomysł reformy biletowej jest
      kretyński"
      1. Wstęp, przedstawienie problemu.
      2. Argumenty przeciw.
      3. Argumenty za (przez minutę słychać było tylko szum wagonu).
      4. Kilka własnych epitetów, z których "debilizm" było najłagodniejszym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka