48xmax1 08.02.05, 16:50 zapomniania, przemilczana, nieznana...a jak to z historia - ciekawa. www2.jewishgen.org/yizkor/zgierz/zgi900.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sh4rky Re: Czesc naszej historii 08.02.05, 17:26 Heh jak jakiś obcokrajowiec wejdzie na tą stronę to pomyśli że Zgierz to kolebka narodu Żydowkiego ;) Zpuełnie jak w encyklopedii Microsoftu o Polsce, że to kraj rolniczy i ludzie żyją z uprawiania ziemi a najnowszym osiągnięciem jest koń z pułgiem. Takie niedomówienia i pomówienia są bebe. Aczkolwiek stronka może świadomych stanu rzeczy czegoś nauczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: Czesc naszej historii 09.02.05, 01:05 Ktoś na ten cały bajzel zarobił i zbudował nasze "miasto". Ten pan, tamten pan, szwabski pan i icek a nawet ruski. Szkoda, że nie ma dobrych tłumaczeń tych materiałów bo trzeba pozbierac wspomnienia wszystkich i wydać to razem. Na razie to biała plama. Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: Czesc naszej historii 09.02.05, 09:21 to miasto miało swój klimat.. przeglądałem ostatnio pocztówki ze starego Zgierza. Widok starego ratusza, całkowicie zabudowanej długiej oraz placu kilińskiego.. to coś naprawdę przyjemnego.. a teraz same plomby, puste place itd. ale co od razu uderza to ilość drzew!! cała długa obsadzona, plac kilińskiego też, drzewa naprawdę dodają uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:12 wiele drzew pozadzono na początku lat 30-tych. Bezrobocie było ogromne i ludzie zdychali z głodu. Za publiczną kasę brukowano drogi i sadzono drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:21 to te na długiej wyglądają na świeżo posadzone, ale już te na placu kilińskiego zdają sie być dużo starsze.. zgierzak napisał: > wiele drzew pozadzono na początku lat 30-tych. Bezrobocie było ogromne i ludzie > zdychali z głodu. Za publiczną kasę brukowano drogi i sadzono drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:24 chodziło mi o wyłożenie granitową kostką wszystkich głównych dróg i obsadzenie drzewami. Długa za wiaduktem. Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:27 aha, a masz może jakieś źródła tej wiedzy? bo z chęcią bym zajrzał i poczytał Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:35 brat mojej babci był majstrem przy budowie drogi Zgierz-Stryków. Pewnie trzeba byłoby powęszyć w materiałach z lat 1925-35 odnośnie robót publicznych. Na niemieckich aukcjach krąży również trochę fotek starego Zgierza. Warto podłubać. Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 09:49 może jakbyś się natknął na jakieś pocztówki na tych aukcjach (internetowych) i byłyby inne niż te co mamy to byś dał znać.. może przy pomyślnych wiatrach wróciłyby do domu.. pozdrawiam zgierzak napisał: > brat mojej babci był majstrem przy budowie drogi Zgierz-Stryków. Pewnie trzeba > byłoby powęszyć w materiałach z lat 1925-35 odnośnie robót publicznych. Na > niemieckich aukcjach krąży również trochę fotek starego Zgierza. Warto podłubać > . Odpowiedz Link Zgłoś
zgierzak Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:54 Wreszcie mi się ten link otworzył, do tej pory nie trafiłem w zdjęcia a tylko w teksty wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 08:09 na tym zdjęciu to chyba bibliotekę widać www2.jewishgen.org/yizkor/zgierz/zgiph312.html Odpowiedz Link Zgłoś
booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 08:13 48xmax1 dzięki za ten link, ta panorama na pierwszym oraz ratusz i statry rynek na dole, heh ale to miasto wygladało.. www2.jewishgen.org/yizkor/zgierz/zgiph017.html#Page21 Odpowiedz Link Zgłoś
48xmax1 Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 15:08 cykl 25 wspolczesnych zdjec zgierskich ulic i obiektow. www.moya.toya.net.pl/foto/zgierz.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
sh4rky Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 17:39 Czy tylko mi się wyświetla jeden mały obrazek kasi? Odpowiedz Link Zgłoś
48xmax1 Re: 10.02.05, 17:57 No wiec odpisalam to z danych, ktore znalazlam przez wyszukiwarke grafiki google w temacie zgierz - nie wiem ktora dokladnie strona. Wiem ,jestem czasami troche chaotyczna. Ale naprawde fajne te zdjecia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś