Dodaj do ulubionych

Czesc naszej historii

08.02.05, 16:50
zapomniania, przemilczana, nieznana...a jak to z historia - ciekawa.

www2.jewishgen.org/yizkor/zgierz/zgi900.html
Obserwuj wątek
    • sh4rky Re: Czesc naszej historii 08.02.05, 17:26
      Heh jak jakiś obcokrajowiec wejdzie na tą stronę to pomyśli że Zgierz to kolebka
      narodu Żydowkiego ;) Zpuełnie jak w encyklopedii Microsoftu o Polsce, że to kraj
      rolniczy i ludzie żyją z uprawiania ziemi a najnowszym osiągnięciem jest koń z
      pułgiem. Takie niedomówienia i pomówienia są bebe. Aczkolwiek stronka może
      świadomych stanu rzeczy czegoś nauczyć :)
      • zgierzak Re: Czesc naszej historii 09.02.05, 01:05
        Ktoś na ten cały bajzel zarobił i zbudował nasze "miasto". Ten pan, tamten pan,
        szwabski pan i icek a nawet ruski. Szkoda, że nie ma dobrych tłumaczeń tych
        materiałów bo trzeba pozbierac wspomnienia wszystkich i wydać to razem. Na
        razie to biała plama.
        • booloo Re: Czesc naszej historii 09.02.05, 09:21
          to miasto miało swój klimat.. przeglądałem ostatnio pocztówki ze starego
          Zgierza. Widok starego ratusza, całkowicie zabudowanej długiej oraz placu
          kilińskiego.. to coś naprawdę przyjemnego.. a teraz same plomby, puste place
          itd.

ale co od razu uderza to ilość drzew!! cała długa obsadzona, plac kilińskiego
          też, drzewa naprawdę dodają uroku.
          • zgierzak Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:12
            wiele drzew pozadzono na początku lat 30-tych. Bezrobocie było ogromne i ludzie
            zdychali z głodu. Za publiczną kasę brukowano drogi i sadzono drzewa.
            • booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:21
              to te na długiej wyglądają na świeżo posadzone, ale już te na placu kilińskiego
              zdają sie być dużo starsze..

zgierzak napisał:

> wiele drzew pozadzono na początku lat 30-tych. Bezrobocie było ogromne i
              ludzie
              > zdychali z głodu. Za publiczną kasę brukowano drogi i sadzono drzewa.
              • zgierzak Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:24
                chodziło mi o wyłożenie granitową kostką wszystkich głównych dróg i obsadzenie
                drzewami. Długa za wiaduktem.
                • booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:27
                  aha, a masz może jakieś źródła tej wiedzy? bo z chęcią bym zajrzał i poczytał
                  • zgierzak Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:35
                    brat mojej babci był majstrem przy budowie drogi Zgierz-Stryków. Pewnie trzeba
                    byłoby powęszyć w materiałach z lat 1925-35 odnośnie robót publicznych. Na
                    niemieckich aukcjach krąży również trochę fotek starego Zgierza. Warto podłubać.
                    • booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 09:49
                      może jakbyś się natknął na jakieś pocztówki na tych aukcjach (internetowych) i
                      byłyby inne niż te co mamy to byś dał znać.. może przy pomyślnych wiatrach
                      wróciłyby do domu..

pozdrawiam

zgierzak napisał:

> brat mojej babci był majstrem przy budowie drogi Zgierz-Stryków. Pewnie trzeba
                      > byłoby powęszyć w materiałach z lat 1925-35 odnośnie robót publicznych. Na
                      > niemieckich aukcjach krąży również trochę fotek starego Zgierza. Warto
                      podłubać
                      > .
    • zgierzak Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 00:54
      Wreszcie mi się ten link otworzył, do tej pory nie trafiłem w zdjęcia a tylko w
      teksty wspomnień.
    • booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 08:09
      na tym zdjęciu to chyba bibliotekę widać

www2.jewishgen.org/yizkor/zgierz/zgiph312.html
    • booloo Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 08:13
      48xmax1 dzięki za ten link,
      ta panorama na pierwszym oraz ratusz i statry rynek na dole,
      heh ale to miasto wygladało..

www2.jewishgen.org/yizkor/zgierz/zgiph017.html#Page21
      • 48xmax1 Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 15:08
        cykl 25 wspolczesnych zdjec zgierskich ulic i obiektow.

www.moya.toya.net.pl/foto/zgierz.jpg
    • sh4rky Re: Czesc naszej historii 10.02.05, 17:39
      Czy tylko mi się wyświetla jeden mały obrazek kasi?
      • 48xmax1 Re: 10.02.05, 17:57
        No wiec odpisalam to z danych, ktore znalazlam przez wyszukiwarke grafiki google
        w temacie zgierz - nie wiem ktora dokladnie strona. Wiem ,jestem czasami troche
        chaotyczna. Ale naprawde fajne te zdjecia. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka