Gość: Gosia IP: 217.149.244.* 15.02.05, 10:17 Mam w tym roku komunie mojej chrzestnicy.Mozecie poradzic co kupic na prezent? Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wujek Dobra Rada Re: Komunia-jaki prezent? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 08:48 Motyla noga! Kurcze pioro!! To rzeczywiscie straszny problem. Kiedy ja bylem jeszcze malym chlopcem i rodzice, niebojac sie szykanowan ze strony wladz wyslali mnie do kosciola, celem uzyskania tego cennego sakramentu, to nawet nie mialem potem porzadnej imprezy, wiec tym bardziej o prezentach mowy nie bylo... Kiedy moja corka byla u komunii pierwszej swietej, to juz sie czasy troche zaczely zmieniac i po ceremonii impreza sie odbyla - ale tylko wsrod najblizszej rodziny, a najczestrzym prezentem byly czekolady i drobna bizuteria... Czasem jakies drobne sumy (bez wasow). Pare lat temu najlepszym prezentem byl komputer lub rower "gorski" ale koniecznie taki z bajerami. Jak widac postep dotyczacy prezentow komunijnych rosnie w sposob geometryczny - teraz proponuje dla chrzestnicy mieszkanie, porzadny samochod lub ich rownowartosc w PLNach... Inaczej okarze sie kto nie jest ulubiona matka chrzestna i na wesele moze juz nie zostac zaproszony (ale moze to i lepiej;). Pozdrawiam Wasz Wujek Dobra Rada Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Komunia-jaki prezent? 16.02.05, 09:24 Za moich czasow to sie zegarek dostawalo. Chodzilo sie pozniej ze swoim DAXem i prezentowalo dumnie ilestam melodyjek:-) Teraz za taki zart dostaloby sie pewnie w twarz od komunisty. Dzierżbór!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maskacjusz Re: Komunia-jaki prezent? 16.02.05, 10:32 Pismo Święte. -- Maskacjusz Odpowiedz Link Zgłoś
zoe04 Re: Komunia-jaki prezent? 16.02.05, 12:30 bardzo smieszne... heh niom ja mam ten sam problem :/ nie mam bladego pojecia co mam Qpic :]]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Komunia-jaki prezent? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 13:05 Rzeczywiście - kupno Biblii na I Komunię to śmieszne. Boki zrywać... W końcu komunia to powód do uzewnętrzniania swoich kompleksów przez durne i drogie prezenty. Taka jest idea sakramentu. Dziecko idzie do Komunii by rodzinka mogła się "pokazać" Odpowiedz Link Zgłoś
maskacjusz Re: Komunia-jaki prezent? 16.02.05, 13:11 Wybacz. Ja nie żartowałem - sam swojej chrześnicy kupiłem w ubiegłym roku Pismo Święte. Dodatkowym podarunkiem był dobry plecak (cała rodzina lubi chodzić po górach). Uprzedzę uśmieszek ironii - po Mszy był uroczysty, bo uroczysty, ale jednak "tylko" obiad. Drugim prezentem, który zrobiłem chrześnicy było towarzyszenie jej podczas "Białego Tygodnia" w kościele. Ciężko było, bo trzeba się wyrwać wcześniej z pracy, ale dla dziecka to było ważne. -- Maskacjusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie zwlekajcie! Re: Brawo dla tego pana - chylę czoło IP: 212.87.240.* 17.02.05, 00:45 Osobom mylącym kościól z castoramą życzę skutecznego klepnięcia się w czoło tak zeby zabolało Odpowiedz Link Zgłoś