Dodaj do ulubionych

Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków?

05.06.02, 21:59
w moim ogródku winniczków jest zatrzęsienie.
Przyjemne z pozytecznym - zebrać i zjeśc.Tylko jak i z czym ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Do. Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? IP: *.bluewin.ch 05.06.02, 23:27
      Dobrze umyc. Wlozyc do lodowki, niech czekaja, a w tym czasie przygotowac sos,
      a wlasciwie nadzienie: maslo wymieszac z czosnkiem (najlepiej swiezo
      wycisniety, ale moze byc w proszku), do tego ziola prowansalskie (najlepiej
      zielone) posiekac drobno i wymieszac z maslem (widelcem, albo jesli duza ilosc
      to mikserem). Nastepnie do kazdego winniczka wlozyc lyzeczke pasty maslano-
      ziolowej i zapiec w podgrzanym do 180 st. piekarniku przez 15 minut. Slimaki
      wyjmowac malymi widelczykami. Smacznego.
      Do.
      • Gość: ltfc Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? IP: 217.153.10.* 06.06.02, 14:35
        dobry przepis, ale można jeszcze dodać do tego stopionego sera gorgonzola, albo
        innego w tym typie. no i nie zapomnij o kieliszeczku żubrówki do tego!

pozdro
    • ixtlilto Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 06.06.02, 16:50
      przepraszam, nie mogłam się powstrzymać od napisania tego co poniżej:

FUJ! :(P
      • kx Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 06.06.02, 16:52
        Oj Ixiku, ślimaczki są pyszne! (jeśli tylko za szybko nie uciekają z
        talerza :)))
        • ixtlilto Re: 06.06.02, 17:19
          Jejq!
          ja nawet nie mogłam jeść mięsa z królika. Jak mi Naczelna kazała zamieszać sos
          z królika to bałam się, że jak ruszę łyżką w garnku to zaraz zobacze futerko
          tego zwierzątka...
          Hmm... moja rodzinka ma do dziś ubaw jak mam zamieszać sos.. a ja naprawdę nie
          chciałam jeść takiego małego króliczka...

pozdroofka, Ixtlilto
      • Gość: kasiaprim ______________________________Pychotka ! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.06.02, 17:09
        ixtlilto napisał(a):> FUJ! :(P

No, co Ty!
        Przed chwila zanim weszlam na Forum, zjadlam 12 - co prawda gotowych, ktore
        trzeba bylo rozmozic i zapiec , ale przepis -jak wyzej. Pychotka !
        A czasem udaje mi sie kupic gotowe, ale nie w muszelkach, tylko w malutkich
        buleczkach i taka buleczke wypelnia slimaczek zanurzony w maselku ziolowo-
        czosnkowym. Do piekarnika i za 10 min. paluszki lizac !!!!!

• kx Re: ______________________________Pychotka ! 06.06.02, 17:12
          za ślimaczki i małże oddałabym teraz duszę...
          ale narobiłaś Kaśka apetytu!
          • Gość: kasiaprim Re: ______________________________Pychotka ! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.06.02, 20:57
            Małze -tez mam, ha!
            A ja to jestem taki wynalazek, ze gdy mam doła, to nie ide na wodke- tylko
            zjadam takie pychotki. A najchetniej maly sloiczek kawioru z cytrynka...
            Nie dość, ze to zdrowsze lekarstwo to jeszcze tansze niz gorzałeczka...
            Tylko głupio brzmi: "Mam chandre, to moze bysmy tak po jednym...slimaczku
            (słoiczku-niepotrzebne skreslic)"
    • do_gory Sie uslinilem /nt 06.06.02, 21:18
    • gabi1 Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 09.06.02, 22:14
      Droga Do!!!
      Powiedz mi tylko jeszcze jedno.
      Czy po tygodniu odchudzania tych biednych badx co bądź ślinaków i ich
      ugotowaniu należy stopę ślimaka odciąć a wmętrzności wydłubać(zgroza :()i
      ponownie włożyć resztki skorupiaka do muszli?
      • kropka. Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 10.06.02, 02:48
        Cały problem z tymi winniczkami polega na tym, ze trzeba je najpierw ŻYWE
        wrzucić do wrzątku. A o sposobie patroszenia nie napiszę, bo nieprawdopodobnie
        barbarzyńska.
        Też uwielbiam slimaki i jadam w nieprzyzwoitych ilościach. Kupuję gotowce.
        A na ogrodowe winniczki jest sposób: zbierać regularnie co kilka dni i wynosić
        daleko od domu. Jest nadzieja, że do zimy nie zdążą wrócić.
        pozdrawiam
      • Gość: Do. Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? IP: 129.194.53.* 10.06.02, 12:23
        Tak jak kropka napisala trzeba je zywe upiec, ale mozna zamrozic przedtem (tez
        zywe, wiec nie wiem jak tam sie czujecie...). A jesli przygotujesz jak mowilam
        to wyciagajac stope slimaka malym widelczykiem wyicgasz o calego i takiego
        wlasnie calego do buzi. Mniam mniam. W skorupce nie pozostaje nic. No, moze
        troche sosu :-)
        Pozdr.
        Do.
        PS. Kawiorek z cytrynka.... ach.. i niekoniecznie prawdziwy. Do.
        • gabi1 Re: Czy znacie przepisy na potrawy ze ślimaków? 10.06.02, 22:58
          Dzięki Do!
          Jak będziesz w Starym Kraju daj znać to zjemy po ślimaku.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka