Gość: FLIP IP: *.p.lodz.pl 08.06.02, 21:57 Hey Rudzianie, Czy ktos wie gdzie sie dokladnie konczyla Ruda Pabianicka na poludniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: flip Re: Limes Rudae IP: *.p.lodz.pl 08.06.02, 22:20 Bo flipy robia mape. Wyszla ciekawa rzecz: otoz miasto Ruda P. konczylo sie na Nerze (patrzac od strony Lodzi). Jak wiadomo sedno Rudy (czy ona ma jakies sedno?) bylo po drugiej stronie, gdzie folwark i fabryczka. Czyzby sedno nie nalezalo do Miasta Rudy? Moze ta granica gdzie wywijala, zeby sedno objac? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Limes Rudae 08.06.02, 22:28 Ależ Flipy ciekawe sa:) A pocóż wam ta mapa? Nawet te specjalistyczne ze sklepy nie sa dokładne;) W mojej madrej ksiażce gdzie wspomniano Rude niestety nie ma opisu położenia...może Jasam?? Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Limes Rudae 08.06.02, 23:05 Jako Rudzianin może nie z dziada pradziada, ale zawsze niegdysiejszy mieszkaniec, spróbuję Flipom trochę pomóc: otóż Stary Zamek czyli chałupa moich dziadków stała i stoi przy ul. Koszalińskiej i zawsze się mówiło, że to jest w Rudzie, a nie w Chocianowicach. Podobnie tor wyścigów konnych (obecnie parcelowany pod ciepłe gniazdka dla łódzkich notabli) był na Rudzie, choć strona rzeki ta sama. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Limes Rudae IP: *.p.lodz.pl 08.06.02, 23:08 Ale formalnie na pewno granica miasta Rudy byla na Nerze w rejonie Pabianickiej (czyli Staszyca). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Limes Rudae IP: *.p.lodz.pl 10.06.02, 20:14 Prawdopodobnie jednak folwark byl w Rudzie-miescie, bo granica przed Farna odbijala od Neru na zachod. Naprawde nikt nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip powiaty i koszalinska IP: *.p.lodz.pl 12.06.02, 20:46 Moje dalsze sledztwo pokazalo, ze granica na Nerze byla nawet granica powiatu lodzkiego i laskiego. Chocianowice byly w laskim. To, co Zamek napisal o Koszalinskiej jest bardzo ciekawe: w ktorej czesci Koszalinskiej byl dom jego Dziadkow? Bo ta czesc przy Pabianickiej byla w laskim powiecie prawie na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: powiaty i koszalinska 12.06.02, 23:55 Gość portalu: flip napisał(a): > Moje dalsze sledztwo pokazalo, ze granica na Nerze byla nawet granica powiatu > lodzkiego i laskiego. Chocianowice byly w laskim. A to ciekawe bardzo :) > To, co Zamek napisal o Koszalinskiej jest bardzo ciekawe: w ktorej czesci > Koszalinskiej byl dom jego Dziadkow? Bo ta czesc przy Pabianickiej byla w > laskim powiecie prawie na pewno. Czyli formalnie jednak w Chocianowicach, a nie w Rudzie mieszkałem przez lat siedem swego żywota. Chatka stoi niemal na pd./zach. rogu Wędkarskiej i Koszalińskiej. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: powiaty i koszalinska IP: *.p.lodz.pl 13.06.02, 00:23 To Zamczysko juz takie wiekowe? Od czasow adolfinskich, gdy miasto Lodz pozarlo obie osady, to to juz bylo wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś