Dodaj do ulubionych

Pękła kolejna granica

12.11.14, 22:02
...absurdu.
Do tej pory wydawało mi się że wszystkie te zamaszyste teorie, te macierewiczowe wywody o mgłach, helach i wybuchach to jest już extremum, limes, szczyt.
Myliłem się. Otóż dziś panprezes raczył był ogłosić ( a za nim cały pisowski chór wujów) że za przekręt Hofmana, Kamińskiego i tego trzeciego odpowiedzialna jest... Ewa Kopacz(!). I że z tego tytułu powinna podać się do dymisji.
No po prostu czysty surrealizm. Podejrzewam że tu już nawet wyborcy PiS-u którzy zachowali jeszcze resztki zdrowego rozsądku zaczną się zastanawiać czy aby Jarosław Kaczyński jest w pełni władz umysłowych.
Bo cała reszta Polaków już nie ma wątpliwości.
Obserwuj wątek
    • douglasmclloyd Re: Pękła kolejna granica 12.11.14, 22:13
      Konus nie może przeżyć straty Pudra, a wcześniej był Kur...ski, Ziobro, Bielan, Kamiński. Rzesza wyrzuconych rośnie.
    • remez2 Re: Pękła kolejna granica 12.11.14, 22:13
      Sine ira et studio.
      System rozliczania publicznych pieniędzy, obowiązujący w naszym parlamencie, który pozwala na ostatnio opisane przekręty, jest do tego, jak powiedział pewien pan kupując nocnik. Oczywistą oczywistością jest, że J.Kaczyński powie/zrobi każdą podłość aby szczuć i mącić. A, że sprawa się rypła, jest szansa aby wyciek pieniędzy zatkać.
      btw - paskudną sprawą jest, że robili to posłowie czyli ludzie stanowiący prawo.
      • platfusy.ida.do.paki Czyżby remez??? 13.11.14, 10:47
        Art. 10. Zadania Marszałka Sejmu
        15) ustala projekt budżetu Kancelarii Sejmu, po zasięgnięciu opinii Komisji Regulaminowej i Spraw Poselskich i Prezydium Sejmu, oraz nadzoruje jego wykonanie,
        • remez2 Re: Czyżby remez??? 13.11.14, 10:56
          platfusy.ida.do.paki napisał:

> Art. 10. Zadania Marszałka Sejmu
          > 15) ustala projekt budżetu Kancelarii Sejmu, po zasięgnięciu opinii Komisji Reg
          > ulaminowej i Spraw Poselskich i Prezydium Sejmu, oraz nadzoruje jego wykonanie,
          Czyżby co? Bo nie zrozumiałem Twojego cytatu. Przecież ja tego nie kwestionuję, napisałem - system rozliczania publicznych pieniędzy, obowiązujący w naszym parlamencie ..... Obciąża wszystkich dotychczasowych marszałków sejmu i tekst prezesa na temat E.Kopacz jest czystym .... nieporozumieniem.
    • wykress Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 08:34
      ... co do stanu władz umysłowych jarozbawa, nie mam wątpliwości, ale oskarżenie Kopaczowej nie do końca jest bezzasadne!

.... to rząd, premier, marszałek sejmu .... odpowiadają za regulacje prawne i kontrolę nad wydatkami publicznych pieniędzy przez ministerstwa czy kancelarie sejmu! .... biorąc pod uwagę fakt, iż proceder był swoistą normą!.... należałoby zadać pytanie dlaczego Marszałek sejmu, premier to tolerował/a?! ...

... każdy kto zachował resztki rozsądku i zdolność rozumienia rzeczywistości, widzi, że powyższa norma rozeszła sie i trawi jak gangrena cały sektor administracji państwowej i sfery budżetowej!

Nasze państwo to Ch...! Du....! I kamieni kupa! .... co juz dawno wykazały nagrania belki!!! :-/
    • zapijaczony_ryj Niestabilność umysłowa prezesPana jest tajemnicą 13.11.14, 08:37
      erte2 napisał: czy aby Ja
      > rosław Kaczyński jest w pełni władz umysłowych.
      > Bo cała reszta Polaków już nie ma wątpliwości.

Poliszynela
      • lumpior Re: Niestabilność umysłowa prezesPana jest tajemn 13.11.14, 08:41
        zapijaczony_ryj napisał:

> erte2 napisał: czy aby Ja
        > > rosław Kaczyński jest w pełni władz umysłowych.
        > > Bo cała reszta Polaków już nie ma wątpliwości.
        >
        > Poliszynela
        To tajemnica PiS / na wzór tajemnicy wiary/.
    • aw2139 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 08:54
      erte2 napisał:

> est... Ewa Kopacz(!). I że z tego tytułu powinna podać się do dymisji.
      > No po prostu czysty surrealizm...

Człowieku, czy chcesz wszystkim wmówić, że osoba mająca pełnię władzy w sejmie nie odpowiada za wydane ponad 5 000 000 PLN obecnej kadencji na wyjazdy służbowe?!

Co jest z wami?
      min. Sikorski nie wiedział, że brano rekordowe łapówki w ministerstwie pomimo iż rak korupcji zżera ministerstwo, Marszałek Kopacz, że posłowie wyjeżdżali na drugi kraniec Europy, by tym czasem być w Warszawie - skoro tak, to mamy nową jakość zarządzania instytucjami państwowymi, których niewłaściwie wydatkowane fundusze załatałyby znaczny procent dziury budżetowej.
      A do tego Pani Hanna Gronkiewicz Waltz, która nie wiedziała, że jej mąż przejął kamienicę wartą miliony. i okazuje się, że na podstawie kiedyś sfałszowanych dokumentów.
      Przecież to czysta kpina, v-erte
      opary absurdu do końca wyżarły resztki zdrowego rozsądku społeczeństwa mającego kontrolować sposób zarządzania Polską przez "elity" POlityczne!!!
    • haen2010 Surrealizm? 13.11.14, 09:05
      Przecież to jej kancelaria akceptowała ten czysty schwindel widoczny gołym okiem. Personalnie to Halicki podpisał się jak ostatni przygłup pod tym wypłatami. Na zasadzie "rączka rączkę myje".

Nawiasem pisząc, to wszyscy trzej z PIS razem nie przekroczyli wydatków na "turystę" z SLD, kurdupla od cytatów. Ponad pół bańki.
      • m.c.hrabia Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 09:12
        Przecież to jej kancelaria akceptowała ten czysty schwindel widoczny gołym okiem

Wypowiadacie się a nie macie pojęcia o działalności kancelarii sejmu ,
        i uprawnieniach marszałka sejmu .
        • wykress Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 09:19
          ... fakty, pokazuja, że marszałek (Sikorski) ma jednak jakieś mozliwości! .... wystarczyło chcieć!

... a właściwie zostać zmuszonym, by mu się chciec zachciało! .. (?);-/
          • m.c.hrabia Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 09:24
            ma jednak jakieś mozliwości! ....

a możesz zapodać co to za możliwości?
            • wykress Gdzie Ty żyjesz hrabio?... na ksieżycu?!;-/ 13.11.14, 09:38
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16957176,Samochodem__Nie_dalej_niz_do_Brukseli__Sikorski_zapowiada.html
              300polityka.pl/news/2014/11/12/sikorski-publikuje-wszystkie-podroze-poselskie-i-przedstawia-konwentowi-7-punktow-swojego-planu-na-uporzadkowanie-procedur/
              Ale ten pomysł najbardziej mi sie spodobał! ;-)) >>>

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,16955752,Nadajniki_GPS_w_samochodach_narzedziem_Sejmu_kontroli.html

.....podobnie jak stwierdzenie cyt:
              >>> "... Przy okazji ostatnich wydarzeń Sejm dostrzegł jeszcze jeden problem. Nie wszystkie podróże samochodami są opłacalne, zarówno pod względem kosztowym jak i czasowym.

... Brawo! brawo! ... szkoda tylko, ze tyle czasu im to zajęło!
              • m.c.hrabia Re: Gdzie Ty żyjesz hrabio?... na ksieżycu?!;-/ 13.11.14, 09:49
                ależ dyskutujemy co marszałek czy kancelaria mogą, a nie co chce marszałek ,
                marszałek może chcieć ale sam nie może tego wprowadzić to nie dyktator .

a ten pomysł z gps, może i dobry ale dotyczy służbowych samochodów ,a do Madrytu "jeździły" prywatne.
                • zoil44elwer Re: Gdzie Ty żyjesz hrabio?... na ksieżycu?!;-/ 13.11.14, 10:15
                  m.c.hrabia napisał:

> ależ dyskutujemy co marszałek czy kancelaria mogą, a nie co chce marszałek ,
                  > marszałek może chcieć ale sam nie może tego wprowadzić to nie dyktator .
                  >
                  > a ten pomysł z gps, może i dobry ale dotyczy służbowych samochodów ,a do Madryt
                  > u "jeździły" prywatne.
                  Posłowie mało zarabiają więc jest cicha zgoda władz Sejmu by sobie dorabiali.Tak jak w PRL,lekarze zarabiali mało bo mieli możliwości dorobienia do pensji jeszcze 3-4 pensji.
                  • m.c.hrabia Re: Gdzie Ty żyjesz hrabio?... na ksieżycu?!;-/ 13.11.14, 10:25
                    Posłowie mało zarabiają więc jest cicha zgoda władz Sejmu by sobie dorabiali.

nie władz sejmu ,a całego sejmu ,dalej idąc to całego społeczeństwa ,przecież nikt nie zmuszał
                    do głosowania na oszustów.
                    Problem tylko skąd wziąć tych uczciwych ,przecież nasi wybrańcy są odzwierciedleniem nas samych :))))
            • haen2010 Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 09:39
              Banalne, tępy z założenia Hrabio. Wystarczyłoby, gdyby delikwent miał złożyć raport z podróży. Na jednej stronie Worda.
              • m.c.hrabia Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 09:54
                Na jednej stronie Worda.

chory z nienawiści hjeniu , sądzisz po swoich możliwościach,że delikwent miałby z tym problem,
                weź pod uwagę ,że nie każdy jest upośledzony na umyśle jak ty.
                • a74-7 Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 10:00
                  m.c.hrabia napisał:

> Na jednej stronie Worda.
                  >
                  > chory z nienawiści hjeniu , sądzisz po swoich możliwościach,że delikwent miałb
                  > y z tym problem,
                  > weź pod uwagę ,że nie każdy jest upośledzony na umyśle jak ty.
                  Walisz chrabski wuju jak kun pod gore.Tylko sobie te ciemnote mozesz wcisnac .
                  Haen I wykress maja 100% racji .

• wykress Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 10:08
                haen2010 napisał:

> Banalne, tępy z założenia Hrabio. Wystarczyłoby, gdyby delikwent miał złożyć ra
                > port z podróży. Na jednej stronie Worda.

Po co raport? ... wystarczyłyby faktury za paliwo, autostrady bilety itp ....i jeden urzednik do liczenia kosztów ..... prosto i skutecznie!

... ale po co?... teraz bedzie "komisja" kilkanaście etatów .... albo/i intalacja GPS :-) ...przez wyłonioną oczywiście w "otwartym" przetargu "profesjonalną" firmę.(?);-/
                • m.c.hrabia Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 10:16
                  Po co raport? ... wystarczyłyby faktury za paliwo, autostrady bilety itp ....i jeden urzednik do liczenia kosztów ..... prosto i skutecznie!

a jeszcze skuteczniejsze będzie, zaobrączkowanie każdego posła zaraz po zaprzysiężeniu.
                  • sverir Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 14:04
                    > a jeszcze skuteczniejsze będzie, zaobrączkowanie każdego posła zaraz po zaprzysiężeniu.

A co nie podoba Ci się w dokumentowaniu kosztów podróży?
                    • m.c.hrabia Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 14:10
                      A co nie podoba Ci się w dokumentowaniu kosztów podróży?

czy ja twierdzę ,że mi się nie podoba , zastanawiam się na bardziej skutecznym środkiem
                      kontroli , naszych najlepszych i najuczciwszych przedstawicieli.
                      tak nawiasem jeśli wybraliśmy sam "kwiat" to jaka ta reszta być musi:)))
                    • pis_da_deby Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 15:55
                      sverir napisał:

> > a jeszcze skuteczniejsze będzie, zaobrączkowanie każdego posła zaraz po z
                      > aprzysiężeniu.
                      >
                      > A co nie podoba Ci się w dokumentowaniu kosztów podróży?

W przypadku podrozy prywatnym samochodem wyplaca sie ryczalt za kilometr wiec dokumetaacja to podanie ilisci kilometrow ktore sie przejechalo. To wystarczy
                      • wykress Re: Surrealizm? tak, w waszych wypowiedziach . 13.11.14, 23:44
                        pis_da_deby napisał:

> W przypadku podrozy prywatnym samochodem wyplaca sie ryczalt za kilometr wiec d
                        > okumetaacja to podanie ilisci kilometrow ktore sie przejechalo. To wystarczy

..... chyba jednak podanie kilometrów nie wystarczy?!

• zoil44elwer Re: Surrealizm? 13.11.14, 10:02
        haen2010 napisał:

> Przecież to jej kancelaria akceptowała ten czysty schwindel widoczny gołym okie
        > m. Personalnie to Halicki podpisał się jak ostatni przygłup pod tym wypłatami.
        > Na zasadzie "rączka rączkę myje".
        >
        > Nawiasem pisząc, to wszyscy trzej z PIS razem nie przekroczyli wydatków na "tu
        > rystę" z SLD, kurdupla od cytatów. Ponad pół bańki.
        SJM(Kancelaria Sejmu) wysłała posła z Wrocławia na tygodniowe sympozjum naukowe w Quito(Ekwador) na temat odsalania morskiej wody.Gdy klimat tak się ociepli że Wrocław będzie nadmorskim miastem to,Wrocław będzie miał już eksperta.
        • a74-7 Re: Surrealizm? 13.11.14, 10:07
          Zara po wyborach temat upadnie , zakladam sie :-D
          • zoil44elwer Re: Surrealizm? 13.11.14, 10:22
            a74-7 napisał:

> Zara po wyborach temat upadnie , zakladam sie :-D
            A 3 PiCadorzy wrócą na polityczną arenę PiS.A Hofman miał tylko 20 wyCieczek-T Iwiński 70.
            • a74-7 Re: Surrealizm? 13.11.14, 10:34
              A kto nie mial samochodu I bral na paliwo - lapka w gore !
              • sverir Re: Surrealizm? 13.11.14, 14:05
                > A kto nie mial samochodu I bral na paliwo - lapka w gore !

W jednej instytucji publicznej księgowa brała ryczałt na paliwo, a nie miała ani samochodu, ani nawet prawa jazdy. O jej wyciąganiu kasy wiedzieli związkowcy w instytucji, ale do mediów informacja przedostała się dopiero wtedy, gdy władze odmówiły związkowcom jakichś przywilejów.
                • snajper55 Re: Surrealizm? 13.11.14, 14:10
                  sverir napisał:

> > A kto nie mial samochodu I bral na paliwo - lapka w gore !
                  >
                  > W jednej instytucji publicznej księgowa brała ryczałt na paliwo, a nie miała an
                  > i samochodu, ani nawet prawa jazdy.

Mógł podwozić ją znajomy, któremu zwracała za paliwo.

S.
          • camille_pissarro Re: Surrealizm? 13.11.14, 15:18
            niezupelnie,jeśli PO przerznie temat bedzie w mediach walkowany bez końca
            pot
    • a74-7 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 10:09
      Bedziemy tanczyc walca kolo krystalicznie czystej kamienicy :-)
      Rypka od glowy ...
    • damakier1 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 10:13
      Po przeczytaniu całej tu dyskusji, czekam niecierpliwie kiedy pojawi się żądanie, żeby Hofmana, Kamińskiego Rogackiego nie tylko przywrócić na łono Pisu, ale jeszcze odznaczyć złotymi orderami za zdemaskowanie niecnego procederu od lat chronionego przez Kopacz z Halickim.
      • wykress Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 10:19
        damakier1 napisała:

> Po przeczytaniu całej tu dyskusji, czekam niecierpliwie kiedy pojawi się żądani
        > e, żeby Hofmana, Kamińskiego Rogackiego nie tylko przywrócić na łono Pisu, ale
        > jeszcze odznaczyć złotymi orderami za zdemaskowanie niecnego procederu od lat c
        > hronionego przez Kopacz z Halickim.

Jak zwykle, wyciągnęłaś błędne wnioski!
      • a74-7 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 10:21
        Nie przeszkadzaly te drobne przekrety czlonkom pozostac w peo , dlaczego ma byc inaczej z poslami Pis?
        Gdzie te dobre czasy kiedy jedynym przekretem byla makrela za 8 zeta ,:-)
      • remez2 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 10:23
        damakier1 napisała:

> Po przeczytaniu całej tu dyskusji,
        Chyba jednak nie całej.
        • damakier1 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 10:36
          Stwierdzenie "po przeczytaniu całej tu dyskusji" nie świadczy, że do końcowego wniosku doprowadziły mnie wszystkie zawarte w niej głosy.
      • haen2010 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 10:43
        Droga damo, przecież ujawnienie tego skandalicznego procederu zawdzięczamy wyłącznie damulkom. To one wprowadziły ożywczy powiew do naszej, sqrwionej polityki.
        • snajper55 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 14:08
          haen2010 napisał:

> Droga damo, przecież ujawnienie tego skandalicznego procederu zawdzięczamy wyłą
          > cznie damulkom. To one wprowadziły ożywczy powiew do naszej, sqrwionej polityki.

A jeszcze konkretniej, to ujawnienie tego niecnego procederu zawdzięczamy (być może polskiej) wódzie. No to po jednym!

S.
    • adam111115 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 13:49
      Pomijając wypowiedź panaprezesa, nasz dzielny sejm kombinuje jak ustalić zasady dawno już wypracowane i ustalone w korporacjach. Wzieliby prajsów czy maków i w 2 dni zasady byłyby gotowe
      • m.c.hrabia Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 14:04
        wypracowane i ustalone w korporacjach.

chciałbyś zamienić sejm w korporację ,
        ja nie, już to przerabiałem,korpo zwała się PZPR.
        • adam111115 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 14:10
          > chciałbyś zamienić sejm w korporację 

Nie, a jedynie wprowadzić zasady delegowania i rozliczania kosztów wyjazdów. Już wspominałem że gdybym poszedł do szefa po zaliczkę na wyjazd autem do Madrytu lub Londynu to by mnie na badania głowy wysłał.

Dałby mi bilet lotniczy do ręki i tyle. Oczywiście uznawszy że powinienem tam być
          • m.c.hrabia Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 14:16
            Już wspominałem że gdybym poszedł do szefa po zaliczkę na wyjazd autem do Madrytu lub Londynu to by mnie na badania głowy wysłał.

jest mała różnica między wybieranym posłem a zatrudnionym "najemnikiem"

np.mogę sobie wyobrazić wyborców którzy wybierają posła bojącego panicznie się latać,
            a nie wyobrażam sobie szefa który by zatrunił pracownika z podobną "wadą" na stanowisku
            które wymaga odbywania podróży lotniczych.
            • adam111115 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 14:31
              Poseł chyba jest najemnikiem społeczeństwa, czyż nie? Suchać i sużyć, tak to szło? :)

Sorry, ja tego nie kupuję. Właśnie pod kątem wydawania publicznej kasy na wyjazdy kontrola powinna być nawet większa niż w korporacjach.

Oczywiście wyjątki mogą być. Musi być w Madrycie a boi się latać? To przedstawia paragony za paliwo na trasie do Madrytu i dostaje kilometrówke.
              • m.c.hrabia Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 15:04
                Właśnie pod kątem wydawania publicznej kasy na wyjazdy kontrola powinna być nawet większa niż w korporacjach.

tego to ja nie kupuję , powiedz po kiego mam osobiście kogoś wybierać i zaraz wysyłać za nim
                kontrolerów zakładając że własnoręcznie wybrałem złodzieja.
                Trzeba mieć schizę jak prezespan.

ciekawe jak zwać coś takiego demokracja kontrolowana , ...
                albo ma się minimum zaufania do "wybrańców" albo dajmy sobie spokój z wyborami ,
                namaśćmy sobie cesarza i spoko.
                • adam111115 Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 15:25
                  Generalnie co do zasady to masz rację ALE niestety życie pokazuje co innego.

Poza tym ja nie chcę kontroli tylko zasad, procedur.
                  • sverir Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 15:45
                    > Poza tym ja nie chcę kontroli tylko zasad, procedur.

Które mają sens wtedy, kiedy będą przestrzegane. A sprawdza się to poprzez kontrolę, prawda?
                • sverir Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 15:46
                  > tego to ja nie kupuję , powiedz po kiego mam osobiście kogoś wybierać i zaraz wysyłać za nim
                  > kontrolerów zakładając że własnoręcznie wybrałem złodzieja.

Dlaczego zaraz złodzieja? Wóz albo przewóz? Nieprawidłowości mogą wynikać choćby z nieświadomości zwyczajnej. Nie każdy, kto nie postępuje zgodnie z procedurami, to zaraz musi być nieuczciwy.
                  • m.c.hrabia Re: Pękła kolejna granica 13.11.14, 16:01

Dlaczego zaraz złodzieja? Wóz albo przewóz? Nieprawidłowości mogą wynikać choćby z nieświadomości zwyczajnej. Nie każdy, kto nie postępuje zgodnie z procedurami, to zaraz musi być nieuczciwy.

masz rację , dlatego uważam że w dobie internetu, wystarczające będzie publikowanie na bieżąco wszystkiego co jest związane z wydatkiem publicznych pieniędzy.
    • zapijaczony_ryj Prezes ma jescze 25 lat walczyć o wadze 13.11.14, 15:37
      wiesz ile jeszcze pęknie niezliczonych granic?
      Chce sużyć i suchać i co na to poradzisz?
      • cymber.gaj Re: Prezes ma jescze 25 lat walczyć o wadze 13.11.14, 16:38
        zapijaczony_ryj napisał:

> Chce sużyć i suchać i co na to poradzisz?

Wszystko przez to, Ze Polska jest tak straszliwie zadurzona. On chce to zmienić. Bo Polacy zasugujo na więcej.
    • wykress Re: Pękła kolejna granica 14.11.14, 00:00
      erte! .... jeśli pękła jakaś granica, to co najwyżej Twojego ograniczenia!
      ...bo chyba jednak zdecydowana wiekszość dyskutujących ,wbrew temu co sugerujesz, zauważa brak kontroli na wydawaniem publicznych pieniędzy.

..... ale pocieszę cię, surrealizmem bedzie tylko to, że i tak w tym pieprzniętnym narodzie nic sie nie zmieni i jak tępe bydło, bedzie głosował po raz enty, na te same POPiSowe ryje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka