Dodaj do ulubionych

Łódź pokazuje turystyczne atrakcje

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.05, 21:48
Łomamo. Już nie mieli czego pokazywać tylko tego g--nianego trambusa :-/
Obserwuj wątek
    • Gość: jinx napisy na murach IP: 128.95.25.* 29.03.05, 22:35
      jak je zobacza to im sie wlos zjezy i psie gowno na Piotrkowskiej tez powinno
      pozostawic mily akcent. no ciekaw jestem wrazen tych swiatowcow.
      • Gość: heh Re: napisy na murach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 00:10
        brudne szyby filharmonii, dziurawa ul. Narutowicza i inne mniej lub bardziej
        okoliczne, zaniedbane parki, i ogolnie "obsr..." miasto
    • Gość: specna/s/z Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.makolab.pl / *.proxy.makolab.pl 30.03.05, 08:22
      MAM nadzieję ,że zareklamują najlepszy inajbezpieczniejszy tabor komunukacji
      miejskiej na świecie czyli łódzkie MPK I NASŁYNNIEJSZĄ szybę na kontynecie
      europoejskim z napisem archwalnym o przeźroczystości władzy,pa
      • michal.ch Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 30.03.05, 08:41
        Łódzkie MPK wystawia trambusa. Zupełnie jakby nie mogli się czymś lepszym
        pochwalić. Atrakcja to prawie żadna, ale na siłę lansowana jako najciekawsza
        rzecz w Łodzi...
    • Gość: gość Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: proxy.port* / 217.75.114.* 30.03.05, 09:03
      żeby tylko nie mieli czasu zboczyć z trasy i zobaczyć coś więcej. Nich się
      trzymają Piotrkowskiej to im dobrze zrobi.
    • Gość: Satin Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 11:46
      ha ha ha pusty śmiech mnie ogarnia, aż wstyd komuś to miasto pokazać, brudne,
      zaniedbane, śmierdzące. Władzom tego miasta powinno zależeć przede wszystkim na
      poprawieniu tego stanu rzeczy, bo na razie naprawdę nie ma czego pokazywać
      nawet Polakom z innych miast, a co dopiero cudzoziemcom. Nasze miasto jest
      biedne i lepsze nie będzie jesli pozostanie takie potwornie szare i zaniedbane.
    • Gość: Marekle Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.p.lodz.pl 30.03.05, 12:03
      Łódź slumsem Europy. Można pokazywać to miasto jako przykład najbardziej
      zaniedbanego skansenu poprzemysłowego. Przepraszam za sarkazm. Ludzie opanujcie
      się i zacznijcie poważnie myśleć o wyglądzie tego miasta. Robi wrażenie jednej
      wielkiej rudery.
      • Gość: MarcinK Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.eranet.pl 30.03.05, 12:09
        A tak z ciekawości to Ty skąd przyjechaleś?

MK
        • topjes Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 30.03.05, 12:36
          > A tak z ciekawości to Ty skąd przyjechaleś?

Hmm. A mi się czasem wydaje, że najgorsze zdanie o Łodzi mają właśnie jego
          rdzenni mieszkańcy. Rzecz ABSOLUTNIE NIE DO POMYŚLENIA np na Śląsku - choć tam
          wygląda często jeszcze gorzej. Ale nie sra się w swoim gniaździe - choć
          widocznie Łodzianom sprawia to niektórym sporą przyjemność.

pzdr
          topjes
          • Gość: Satin Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 13:15
            Trzeba się zdobyć na odrobinę obiektywizmu, nawet wobec rodzinnego miasta.
            Większość łodzian zna i docenia jego zalety, ale to nie zmienia faktu że Lodź
            jest w nieco gorszym stanie niż inne duże polskie miasta
            • topjes Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 30.03.05, 14:14
              > Trzeba się zdobyć na odrobinę obiektywizmu, nawet wobec rodzinnego miasta.
              > Większość łodzian zna i docenia jego zalety, ale to nie zmienia faktu że Lodź
              > jest w nieco gorszym stanie niż inne duże polskie miasta

Absolutnie się nie zgadzam. Większość Łodzian po prostu z nawyku nie lubi
              swojego miasta i ma o nim złe zdanie. Czy to nie kuriozum, że ja pokazuję
              Łodzianom piękne miejsca w Łodzi? Zabieram znajomych do miejsc gdzie wywalają
              oczy "Ooooo, ja nie wiedziałem, że w Łodzi są takie miejsca". Coś zatem chyba
              stoi na głowie.
              Jak już pisałem - na Śląsku (pomimo częstego syfu) jest dużo większy odsetek
              ludzi dumnych z tego, że "po prostu" tam mieszkają.

pzdr
              topjes
              • Gość: Satin Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 15:45
                Nie ma większego sensu się w ten sposób licytować, bo możemy rozmawiać tylko o
                naszych własnych doświadczeniach związanych z patriotyzmem lokalnym łodzian,
                nie wiem czy prowadzono badania statystyczne w tym zakresie, jeśli nawet, to ja
                nie znam wyników. Wiem natomiast że moi znajomi sa do tego miasta bardzo
                przywiązani, nie chcą mieszkać nigdzie indziej, ale nie pokusiliby się o
                stwierdzenie "Łódź jest pięknym, czystym i zadbanym miastem" bo po prostu tak
                nie jest.
                • topjes Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 30.03.05, 16:31
                  > Nie ma większego sensu się w ten sposób licytować, bo możemy rozmawiać tylko o
                  > naszych własnych doświadczeniach

No właśnie - dlatego mam konkretne porównanie. Hint - nie jestem Łodzianinem z
                  urodzenia :)

pzdr
                  topjes
              • evonka Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 30.03.05, 18:15
                jakie miejsca pokazujesz Łodzianom? Może podpowiesz mi, bo choć znam wiele
                bardzo fajnych miejsc, na pewno są jakieś nieodkryte przeze mnie, a chętnie
                zobaczę i pokażę gościom...
                • Gość: Satin Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:34
                  Ja zawsze pokazuję gościom Księży Młyn i to miejsce zawsze robi dobre wrażenie,
                  ma ogromny potencjał, ale wiele jest tam jeszcze do zrobienia.
    • yarro Najlepiej wszyscy umrzyjmy! Na trzy... 1... 2... 30.03.05, 12:11

• zamek Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 30.03.05, 12:24
      Promocja trambusa to ewidentna dywersja wobec RZECZYWISTYCH historycznych
      atrakcji Łodzi. Dyrektorów należałoby wsadzić w prawdziwego Herbranda lub
      Lilpopa i nimi poobwozić po Łodzi, ale wiadomo, że się tego nie zrobi, bo stan
      łódzkich torowisk odstraszyłby gości definitywnie. Ale to Ty, Kropiwnicki, sam
      rękami Giedryś i Wąsowicza doprowadziłeś do tego, że faktycznie kłamstwobus jest
      jedynym bezpiecznym pojazdem MPK - gdyż znajduje się pod Twoją osobistą kuratelą
      jako ukochana zabaweczka. Absurd (w najgorszym tego słowa znaczeniu).
    • Gość: Pernus Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.03.05, 13:15
      Fakt, że należałoby o swoim mieście mówić dobrze ale czasem się nie da. Tak
      jest teraz. Oczywiście bolączek jest mnóstwo. Sa rzeczy proste, jak np. brak
      powitania przyjezdnych przy drogach napisem i wyeksponowanym herbem Łodzi (
      dotyczy to także regionu , Wielkopolska jednak to potrafi ). Są rzeczy trudne,
      nawet do pomyślenia - jestem zdecydowanym fanem połącznia w jedno miasto całej
      aglomeracji i próby rozwoju dopiero tej całości. Choćby komunikacja, plany
      zagospodarowania, miasto milionowe wzrastające zdolne do konkurencji na mapie
      EU - obecnie zmniejszające się, tak, ale np. Aleksandrów szybko rośnie (!) .
      Jest mnóstwo zaniechań i niemocy ( przedłużenie pasa Lublinka ), wszechobecny
      brud - przecież może być biednie co nie znaczy brudno. Upadająca Piotrkowska ,
      na którą nie ma już chyba nawet sam Kropiwnicki koncepcji ( a miał ją kiedys???
      ostatni, który miał to śp.Palka ).
      Nie róbmy z Łodzi atrakcji turystycznej !!! Bo nią nie jest i pewnie nie będzie
      ( chyba, że jako wielki slums), trzeba się skoncentrować na wizerunku miasta
      otwartego dla biznesu, potencjalnie taniego bo ze środka Polski, miasta
      przemysłowego po- i przed- , bez ruin w camym centrum. Trzeba przekonać
      urzędasów , że jeśli jest szansa to na miasto liberalne. Czemu w Łodzi można
      budować jedynie niskie budynki? Co to za skansenalne myslenie? W następnych
      wyborach wybierzmy lepsze władze dla miasta i regionu. Inaczej to rzeczywiście
      trzeba będzie stąd uciekać..
    • Gość: Lidka Nie martwcie sie o turystow !!! IP: *.cybernet.ch 30.03.05, 19:31
      Nie martwcie sie o turystow !!!

Bo to moze rowniez martwic...

Macie (jak na Europe) wyjatkowe miasto, bez pretensji,
      a to bardzo wiele...
      • Gość: Pernus Re: Nie martwcie sie o turystow !!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.03.05, 10:05
        a o co chodzi??? może się zaprzyjaźnimy?
    • topjes Nie potrzeba nam wiele 31.03.05, 12:38
      Kto jeździł rzeczywiście trochę za granicę ten wie jak wygląda Łódź na tle
      Europy. Kto zaś zwiedził raz w życiu Berlin i Paryż będzie pisał różne bzdury.
      Łódź nie jest w klasie Paryża.
      Natomiast ja osobiście uważam, że 80% miejsc turystycznych w Europie, które
      widziałem to była porażka. Wliczając w to takie miejsca jak Stonehenge, Bath,
      Kolonia. A mimo to miasta te przeżywają najazdy turystów. Dlatego Łodzi jest
      potrzebna promocja i ukończenie remontu elewacji na Pietrynie (dlatego mnie
      wkurza remontowanie w pierwszym rzędzie kościołów). I to na początek by
      wystarczyło - i tak będzie ciekawiej niż w Kolonii, w której można umrzeć z
      nudów (moim zdaniem).
      Do tego jest potrzebna oferta kulturalno-rozrywkowa. A więc puby, restauracje,
      kluby, galerie - to akurat najmniejszy problem bo takie miejsca będą tworzyły
      się łatwo i szybko wraz ze wzrostem ilości turystów.
      Druga sprawa to jakieś chwytliwe miejsca. I wystarczy ich w mieście wilkości
      Łodzi kilka - jest Pietryna (doremontować!), Księży Młyn (no właśnie, remont
      elewacji willi), ogród botaniczny! (takie Kew Gardens - ogrody botaniczne w
      Londynie - to atrakcja turystyczna, a naszemu niczego nie brakuje!), będzie
      Manufaktura, cmentarz żydowski, stacja Radegast!
      Dalej muzea - włókiennictwa, kinematografii, willa Herbsta, Sztuki (plus w
      Manufakturze) - nie jest najgorzej, na weekend wystarczy.
      Jest filharmonia, są kina i teatry.
      Do tego dodajemy okolice Łodzi: zamek w Łęczycy, zalew Sulejowski, Żelazową Wolę
      itd itp.

W świetle tego wszystkiego - jak można w ogóle mówić, że w tym mieście turysta
      nie bedzie miał co robić. Zdecydowanie będzie - i wystarczy do tego niezbyt
      kosztowne przygotowanie (głównie remont Pietryny i willi Herbsta, oraz
      dokończenie Radegastu). Wiem z własnego doświadczenia, ze dużo nudniejsze miasta
      przeżywają co roku najazdy turystów. Problem dziś jest taki, że ludzie w
      bogatych krajach mają świra na punkcie turystyki i główne miejsca turystyczne
      pękają w szwach. Dlatego obecnie jeździ się w podróże już niemal gdziekolwiek.

Więcej pewności siebie zalecam wszsystkim zakompleksionym :)

pzdr
      topjes
      • Gość: Satin Re: Nie potrzeba nam wiele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:41
        poprawiłeś mi humor tą wiarą w Łódź, pozdrawiam :-D
      • berger.m Re: Nie potrzeba nam wiele 07.04.05, 18:32
        Zgadzam sie. Nie rozumiem ludzi, ktorzy twierdza, ze mieszkaja w miescie, ktore
        nie zasluguje na uwage.

Co do trambusa, to na prawde poraszka. Jakby MPK nie mialo prawdziwego
        Herbranta... Pomyslcie, jaka atrakcja bylby prawdziwy zabytkowy tramwaj na
        Pietrynie (tak przy okazji).
      • rokko Re: Nie potrzeba nam wiele 23.04.05, 23:14
        jeszcze tylko 2 rzeczy do tego: dojazd i baza noclegowa.
        • topjes Re: Nie potrzeba nam wiele 25.04.05, 10:10
          > jeszcze tylko 2 rzeczy do tego: dojazd

kolej i samoloty - to jest bolączka
          dojazd drogowy mamy bardzo dobry (jak na polskie warunki); droga dwupasmowa od
          południa, autostrada na zachód, blisko do Warszawy

> i baza noclegowa.

tu nie jest tak źle; baza klasy turystycznej jest; z dużych hoteli buduje się 1,
          trzy inne mają być budowane

pzdr
          topjes
    • Gość: Ja Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: 81.168.184.* 01.04.05, 21:39
      Fenomenem jest dla mnie, że Łódź - miasto o karygodnie złym stanie przestrzenii
      publicznej próbuje się wylansować na centrum kulturalno - turystyczno -
      konferencyjne. I obawiam sie tylko jednej rzeczy - jeśli się raz zrazi turystów
      do Łodzi, to mogą już więcej nie wrócić.
      • topjes Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 01.04.05, 23:02
        > Fenomenem jest dla mnie, że Łódź - miasto o karygodnie złym stanie przestrzenii
        >
        > publicznej próbuje się wylansować na centrum kulturalno - turystyczno -
        > konferencyjne. I obawiam sie tylko jednej rzeczy - jeśli się raz zrazi turystów
        >
        > do Łodzi, to mogą już więcej nie wrócić.

Sporo racji, ale...
        Pytanie pierwsze - ile mamy czekać? Kiedy będzie ten czas? Wydaje mi się, że nie
        warto marnować 10, 20 lat aż będzie tu wyglądało zadowalająco.
        Po drugie. Ilu turystów tu ściągnąłeś - odpowiedz sobie jakie były ich reakcje?
        Ja szacuje, że 75% moich znajomych, których tu przywlokłem z innych regionów
        Polski mieli pozytywne (mniej lub bardziej) wrażenie. To chyba nieźle.
        Zważywszy, że dla mnie np Gdańsk jest nieporozumieniem i nie rozumiem jak to coś
        można zwiedzać - to jest dopiero dziura! i do tego brudnawa i mało interesująca.
        Do czego zmierzam - chyba jest wystarczająco dużo amatorów zwiedzania takiego
        miasta aby warto było spróbować.
        Zresztą - co to za zwiedzanie. Jak wygląda mój weekend we Wrocławiu na przykład
        - nocleg w hotelu, impreza, spacer rano po mieście (ale ile można ;), jakiś
        park, sporo sklepów na koniec - coś w tym stylu. Takie rzeczy bez problemu można
        robić w Łodzi. Ciągle zwracam uwagę aby nie przyrównywać Łodzi do Paryża ale do
        Gdańska czy Wrocławia. W takich miastach z definicji nie ma co robić dłużej niż
        2-3 dni. Podstawa to puby, kluby, jedno, dwa muzea, park(i), kilka ładnych ulic
        (tu jest problem) i kilka centrów handlowych i pasażów handlowych - byle w
        centrum (tu bijemy większość miast na głowę, już nie mówiąc o tym co się będzie
        działo od jesieni).

pzdr
        topjes
        • Gość: Satin Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 15:32
          oj z tym Gdańskiem to troche przesadziłeś, jeśli naprawdę uważasz że Łódź jest
          ciekawsza i ładniejsza,to to jest dopiero nieporozumienie
          • topjes Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 05.04.05, 11:39
            > oj z tym Gdańskiem to troche przesadziłeś, jeśli naprawdę uważasz że Łódź jest
            > ciekawsza i ładniejsza,to to jest dopiero nieporozumienie

Wiesz, wielką sztuką jest uszanować czyjeś gusta i wartości. Napisałem wyraźnie
            "dla mnie". Po drugie nie napisałem, że Łódź jest ciekawsza i ładniejsza - nie
            nadinterpretuj proszę.
            Powiedz mi zatem co takiego wspaniałego jest w Gdańsku. Ja z ręką na sercu
            piszę, że byłem bardzo rozczarowany. Jest tam dosyć chaotycznie i brudnawo -
            widok z wieży kościelnej jest bardzo nieciekawy (kilkadziesiąt brudnych dachów i
            trasa szybkiego ruchu). Napisz proszę co takiego jest w Gdańsku na miarę
            chociażby Wrocławia?

pzdr
            topjes
            • Gość: vg Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.toya.net.pl 07.04.05, 19:35
              czuje sie troche urażony ;)
              Gdańsk uważam za najłandiejsze polskie miasto. Na Długim Targu i Mariackiej
              czuje klimat czegoś wielkiego.
              tego samego nie moge powiedziec o Wrocławiu, Krakowie, które mnie rozczarowały,
              zero klimatu wszystko na siłe.

Jak wiec widzisz sa gusta i guściki.

• topjes Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 11.04.05, 09:00
                > Jak wiec widzisz sa gusta i guściki.

Tylko świadomość tego pozwala mi być pewnym, że jest i będzie sporo chętnych na
                zwiedzanie Łodzi :) Tą prostą prawdę należy raczej tłuc do głowy innym :)

pzdr
                topjes
      • Gość: mr x skoro najwiecej turystow odwiedza warszawe... IP: *.p.lodz.pl 05.04.05, 16:32
        to nie musimy sie przejmowac lodzia
      • Gość: kshyhoo Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.toya.net.pl 09.04.05, 20:13
        mnie w lodzi zabija przedewszystkim brud. zapraszam pod dawną bille i nowy
        biurowiec obok kiedys wielka sprawa a widzieliscie jaki tam teraz syf.....
        a nowa krancowka kolo kaliskiego również syf.
        aaaaa heheheh kiedy pierwszy raz przyjechalem do lodzi pare lat temu teraz
        mieszkam, zobaczylem dozorców zamiatających dziury w chodnikach i wydeptane i
        rozjezdzone trawniki i do dzis mnie to smieszy, tu tylko sie zamiata, nie
        myje,nie zdziera plakatow, naprawia choeników tylko zamiata, zrobmy swieto brudu
        albo cos bedzie atrakcja turystyczna pozdr.
        • topjes Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje 11.04.05, 09:02
          > mnie w lodzi zabija przedewszystkim brud. zapraszam pod dawną bille i nowy
          > biurowiec obok kiedys wielka sprawa a widzieliscie jaki tam teraz syf.....
          > a nowa krancowka kolo kaliskiego również syf.

To jest mentalność - z którą należy walczyć. Na szczęście nie wymaga to lat i
          milionów dolarów na inwestycję. Choć z drugiej strony wymaga to trochę wysiłku
          od mieszkańców tego miasta. Zgadza się, że Łódź jest wyjątkowo zapuszczona. To
          była rzecz, która mnie najbardziej też uderzyła po oczach gdy tu przyjechałem.
          Nie żadna (mityczna niemal) bieda, ale zwykły brud. Ale mam wrażenie, że się
          trochę poprawia.

pzdr
          topjes
        • Gość: Pernus Re: Łódź pokazuje turystyczne atrakcje IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.04.05, 09:25
          w sumie świetny pomysł - "ŚWIĘTO BRUDU w ŁODZI SMRODZI "...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka