30.03.05, 21:30
dczas targów turystycznych "Na styku kultur", w dniach 1 - 3 kwietnia 2005r. będą kursować dodatkowe linie autobusowe DO1 i DO2

KOMUNIKAT nr 315

Hala Expo - Stefanowskiego (z powrotem: Wólczańska, Skorupki), Radwańska, Żeromskiego, Mickiewicza, Piłsudskiego, Rokicińska, Puszkina, Przybyszewskiego -

Czajkowskiego

Hala Expo - Stefanowskiego (z powrotem: Wólczańska, Skorupki), Radwańska, Żeromskiego, Mickiewicza, Bandurskiego, Waltera-Janke, Maratońska, Popiełuszki -

Kusocińskiego

Autobusy będą zatrzymywać się na przystankach komunikacji miejskiej, a przejazd jest nieodpłatny.

Informacje na temat kursowania, w tym godziny odjazdów, będą też dostępne pod całodobowym numerem telefonu: 0-801 301 309 oraz na przystankach usytuowanych na ich trasach.

www.mpk.lodz.pl/rozklady/wholemessage.jsp?articleId=719
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: DO1 i DO2 IP: 81.168.184.* 30.03.05, 21:44
      Przedwczesny Prima Aprilis?
      • geograf Re: DO1 i DO2 31.03.05, 07:45
        Chyba jednak jest to prawda...
        ciekawe kto wpadł na tak idiotyczny pomysł?!

a może jednak to efekt 1 kwietnia...?
    • geograf Re: DO1 i DO2 31.03.05, 15:13
      Jaki jest sens uruchomienia tych linii i kto za nie płaci?

Na dodatek rozkłady są tak ułożone,że można w więskzości kursów szybko dojechać z Retkinii na Widzew za darmo...:/

ciekawe jakie wozy będą obsługiwały te linie...:|
      • Gość: Rzym Re: DO1 i DO2 IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 18:47
        A g* cie obchodzi jakie wozy.
        Przestan korzystac z uslug mpk skoro ci caly czas cos nie w smak i wszystko musisz wiedziec
        Slowo daje takiego stezenia belkotu, marudzenia i smetnych emotikon to ze swieca szukac
        Wszystkie firmy z ktorych uslug korzystasz tak lustrujesz? Nie? To sie juz przymknij na milosc boska!
        • geograf Re: DO1 i DO2 31.03.05, 18:50
          płacę, wymagam.
          to wszystko z mojej strony do Twojej osoby.
          • Gość: Rzym Re: DO1 i DO2 IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 18:59
            Nic nie wymagasz, tylko jeczysz i sie krzywisz.
            Zreszta przymusu nie ma - nie musisz placic, po prostu nie korzystaj z uslug tej firmy.
            No chyba, ze jestes masochista. Moze przyznaj sie od razu, to wtedy zrozumiem twoje dziwne zachowanie
            • Gość: drugi anonim Re: DO1 i DO2 IP: *.idea.pl 31.03.05, 19:22
              > Nic nie wymagasz, tylko jeczysz i sie krzywisz.

A jednak wymaga

> Zreszta przymusu nie ma - nie musisz placic, po prostu nie korzystaj z uslug
              te
              > j firmy.

Jest. MPK ma póki co praktycznie monopol, zresztą dopłacają do tego wszyscy,
              nie tylko pasażerowie.

> No chyba, ze jestes masochista. Moze przyznaj sie od razu, to wtedy zrozumiem
              t
              > woje dziwne zachowanie

No comments. Popisałeś się.
      • pawel-strzalka Re: DO1 i DO2 31.03.05, 18:59
        geograf napisał:

> ciekawe jakie wozy będą obsługiwały te linie...:|

z rozkładu DO2 wynika, że będą to wozy z Nowych Sadów <ostatnie kursy są tylko
        to przystanku przy Obywatelskiej>, pewnie dadzą niskopodłogowe, a z takich
        chyba Solarisy tam są, tak?
        • michal.ch Re: DO1 i DO2 31.03.05, 19:16
          Weź przestań. Na 68 znowu wjadą ikary, bo im Solarisów i MANów zabraknie. Trzeba
          będzie pofocić. :)
          • pawel-strzalka Re: DO1 i DO2 31.03.05, 19:31
            no to jak? robimy zakłady na które linie zabraknie w piątek taboru? :)))))
            • teufel Re: DO1 i DO2 31.03.05, 20:23
              85
            • geograf Re: DO1 i DO2 31.03.05, 23:20
              69
    • play_lodz Re: DO1 i DO2 31.03.05, 18:38
      Ciekawe z jakiej linii jutro w tajemniczy sposób znikną 4 brygady by obsłużyć
      linie DO1 i DO2 :D
    • Gość: Rzym Do bandy malkotentow z geografem na czele IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 19:08
      Gdyby takie linie uruchomiono w Gdyni to byscie poematy wypisywali "W Gdyni sie da, u nas jak zwykle nie". A jak sie juz uruchomi u nas to zaraz jeki, kweki i steki: dlaczego, kto za to placi, jaki tabor itp. Opanujcie sie moze na chwile
      • geograf Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele 31.03.05, 19:23
        Słuchaj...krytykujesz nas za krytykę, jednakże nie odpowiedziałeś na chociażby jedno z pytań. Na przykład PO CO uruchamia się (dwie) linie autobusowe z okazji tych targów (które są raczej prezentacją ofert biur podróży,chyba,że coś zmieniło się w zeszłym roku...).
        A jeśli już się uruchamia- czemu akurat na Retkinię i Widzew?
        • michal.ch Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele 31.03.05, 19:45

> Na przykład PO CO uruchamia się (dwie) linie autobusowe z okazji
          > tych targów (które są raczej prezentacją ofert biur podróży,chyba,że coś zmien
          > iło się w zeszłym roku...).

W sumie mogłaby być jedna okrężna z krańcówką przy hali Expo. Idea szczytna, bo
          ma na celu zachęcić Łodzian do odwiedzin targów. Nie jestem jednak przekonany co
          do możliwości jej realizacji. Z jednej strony chce się ludziom zafundować
          podwyżkę cen biletów, twierdząc, iż brakuje ZDiT-owi pieniędzy, z drugiej zaś
          strony organizowane są darmobusy. No chyba, że za to płaci MTŁ, a nie ZDiT czy
          MPK. Wtedy OK, nie czepiam się.

Na koniec zostawiłem sobię samą esencję. Powtórzę pytanie zadane przez
          play_lodz'a: ciekawe z jakich linii zdejmą liniowce, żeby obsłużyć targi.
          Przecież wiadomo, że codziennie wypadają kursy z linii zakontraktowanych przez
          miasto. MPK brakuje sprawnych autobusów. Nie wierzę, że nagle znajdą w
          zakamarkach zajezdni dodatkowe czynne wozy. O ile w weekend może to przejdzie,
          bo brygad na mieście jest mniej, o tyle jutro bardzo wątpię.

> A jeśli już się uruchamia- czemu akurat na Retkinię i Widzew?

Największe łódzkie sypialnie? Strzelam tylko, ale chyba celnie.
          • Gość: Lukasz Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 20:55
            Po prostu wozy które są niby zepsute czekają na wyjazd na DO1 i DO2. A tak na
            wszelki wypadek jest ich więcej :) Może puszczą ergonomicznego ikara z
            odczepionym przegubem bo po co taki długi :) Przecież na Nowych Sadach mają
            takiego teraz :)
            • michal.ch Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele 31.03.05, 21:12
              Jeśli mam być szczery, to z chęcią przejechałbym się tym turystycznym dwudrzwiowym ikarem 260 w weekend na 68. Wiem, że MPK czyta forum, więc może z okazji dnia dobroci dla zwierząt itd... :)))

Mała prośba: niech ktoś z firmy da cynk na forum na której brygadzie będzie jeździł. ;)
              • Gość: Lukasz Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 21:32
                michal.ch napisał:

> Jeśli mam być szczery, to z chęcią przejechałbym się tym turystycznym
                dwudrzwio
                > wym ikarem 260 w weekend na 68. Wiem, że MPK czyta forum, więc może z okazji
                dn
                > ia dobroci dla zwierząt itd... :)))
                >
                > Mała prośba: niech ktoś z firmy da cynk na forum na której brygadzie będzie
                jeź
                > dził. ;)
                >
                Sam bym nim się przejechał. a może będzie na DO1 lub DO2?
                • michal.ch Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele 31.03.05, 21:48
                  Ciekawe czy on w ogóle sprawny jest. W końcu to też ikarus, więc może czasowo go unieruchomili w roli dawcy (przeguby są potrzebniejsze niż krótkie). Mam nadzieję, że nie.

W sumie mogliby przekwalifikować tymczasowo na liniowe te szkoleniowe jelcze L11 - zawsze to jakaś dodatkowa rezerwa by była.
                  • Gość: Ja Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele IP: 81.168.184.* 31.03.05, 23:24
                    Nie, nie. Ikar 260 jak najbardziej jeździ sobie dumnie z numerem 1518. Widziany
                    w ostatni piątek na 71
                    • michal.ch Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele 01.04.05, 09:18
                      Super. :)

Dzięki za info.
                  • ukalo Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele 01.04.05, 09:28
                    michal.ch napisał:

> W sumie mogliby przekwalifikować tymczasowo na liniowe te szkoleniowe jelcze L11
                    > - zawsze to jakaś dodatkowa rezerwa by była.

Byłoby super (o ile są w lepszym stanie od najgorszych jeżdżących liniowo
                    busów). I myślę że spokojnie by sobie poradziły na liniach typu 68.
                    Tyle że one chyba jako gimbusy jeżdżą? A może rozebrali na części do liniowych
                    M11? Wie kto coś?
        • Gość: Rzym Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 19:50
          Jak nie znam odpowiedzi, to nie odpowiadam, to prosta zaleznosc
          • geograf Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele 31.03.05, 21:06
            Widzisz.
            Ja, gdy nie znam odpowiedzi, a jestem jej ciekaw, pytam.
            Z tego co wiem pytanie nie jest w tym kraju zabronione.

Ostatnio (sporo) narzekam. Ale czy nie mam do tego podstaw?
            Kupuję regularnie migawki od dobrych kilku lat. Jednocześnie obserwuję jak uchodzi na sucho jazda bez biletu wcale nie tak małej grupie ludzi. Dodatkowo ostatnimi czasy obserwuję coraz większy nieporządek w pojazdach MPK,doświadczam jazdy w tłoku spowodowanego wypadnięciem z rozkładu niesprawnego autobusu i coraz gorzej mi się patrzy na tory tramwajowe, które cudem jeszcze wytrzymują przejazdy tramwajów.
            Niestety nie mogę przestać korzystać z MPK. Alternatywy nie ma, z darmobusów nie zamierzam korzystać, a na samochód mnie nie stać.

I co ja mam w takiej sytuacji zrobić? usiąść i płakać, zamknąć się w swoim domu,czy chodzić pieszo?
      • Gość: drugi anonim Re: Do bandy malkotentow z geografem na czele IP: *.idea.pl 31.03.05, 19:27
        > Gdyby takie linie uruchomiono w Gdyni to byscie poematy wypisywali "W Gdyni
        sie
        > da, u nas jak zwykle nie".

Może dlatego że w Gdyni nie brakuje taboru na zwykłe linie...
      • Gość: Mols jak ma na imie "Rzym"? IP: *.toya.net.pl 31.03.05, 21:16
        a/ Bogumil
        b/ Boguslaw
        c/ Bogdan
        d/ Bohdan

i jeszcze jedno pytanie... Dlaczego u diabla tak czesto zmienia nicki? Czyzby
        mial wszystkich forumowiczow za debili?

Uswiadom sobie, sympatyczny obronco MPK ze mamy slusznosc oburzajac sie na
        sytuacje, w ktorej uruchamia sie bezplatne linie do Expo, ktorymi prawopodobnie
        malo kto bedzie jezdzil (pewnie glownie przypadkowi podrozni, ktorym bedzie
        akurat po drodze dana trasa) a kursy liniowe albo nie sa realizowane, albo
        obsluguje sie je autobusami ktorymi strach jezdzic.

Pytales geografa czy jest masochista. To pytanie ma niewlasciwego adresata. To
        przeciez Ty uwielbiasz jezdzic zdezelowanymi Ikarami ktore nie maja prawa
        przejsc pomyslnie zadnej kontroli drogowej. Bo chyba lubisz, skoro tak tutaj
        rejtanujesz?
        • geograf Re: jak ma na imie "Rzym"? 31.03.05, 23:23
          Spokojnie.
          Zapytałem kto zapłaci za kursy D01 i D02. Nie możemy zakładać, że MPK/ZDiT. może to inicjatywa MTŁu?
          Co innego,że oburzająca kwestią jest fakt,że MPK brakuje taboru w ruchu liniowym (za co ZDiT powinien się z nimi rozliczyć!), a łapie się tego typu metod na zarabianie:/
          • wojciech.wlodek Re: jak ma na imie "Rzym"? 01.04.05, 09:07
            geograf napisał:

> Co innego,że oburzająca kwestią jest fakt,że MPK brakuje taboru w ruchu
            liniowy
            > m (za co ZDiT powinien się z nimi rozliczyć

no wlasnie, to ciekawe ze sie jeszcze nie rozliczyl. moze powinien dla
            przykladu zabrac jakas linie, na przyklad 61 czy 62 i oddac ja prywatnemu
            przewoznikowi?
            • geograf Re: jak ma na imie "Rzym"? 02.04.05, 09:28
              Nie wiem czy się rozliczyli z tego,czy nie.
              Ale sprowadzenie do Łodzi ajentów jest bardzo dobrym pomysłem. Ajenci (jak np. Connex, Mobilis) posiadają mniejsze wozy, idealne do obsługi tak obciążonych linii jak 63, 71,93...
            • rkplodz Re: jak ma na imie "Rzym"? 03.04.05, 14:51
              > no wlasnie, to ciekawe ze sie jeszcze nie rozliczyl. moze powinien dla
              > przykladu zabrac jakas linie, na przyklad 61 czy 62 i oddac ja prywatnemu
              > przewoznikowi?

No właśnie - powinny być przetargi, jak w rzeczonej Gdyni, i byłby porządek...
              Nie realizujesz kursu? Płacisz kare. Swoją drogą to czy ZDiT też tak przymyka
              oko jak komu innemu coś wypadnie? (Koro, MKT, TP?)
        • Gość: strackman Re: jak ma na imie "Rzym"? IP: *.block.alestra.net.mx 02.04.05, 08:50
          A może Łukasz...
          • Gość: imie Re: jak ma na imie "Rzym"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 10:59
            To jest hipoteza niezgodna z linia myslenia komitetu centralnego.
            Upomina sie o natychmiastowa weryfikacje swoich pogladow.
          • Gość: J.S. Re: jak ma na imie "Rzym"? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 02.04.05, 13:12
            > A może Łukasz...

Do kogo pijesz?
    • Gość: Ja Re: DO1 i DO2 IP: 81.168.184.* 31.03.05, 23:35
      No tak. Idea może i dobra, wykonanie - jak zwykle kretyńskie.
      Przede wszystkim fakt jest faktem, że obsługa komunikacyjna okolic targów jest
      gorzej niż fatalna. To fakt. Przy większych imprezach dobrym pomysłem jest
      uruchomienie linii, która ułatwi ludziom dotarcie na nie. Ale do jasnej
      anielci, jak już coś robimy, to róbmy to z głową!
      - Po pierwsze taka linia powinna być obsługiwana możliwie małym taborem, ale za
      to jak najczęściej (psu z kulawą nogą nie będzie sie chciało specjalnie
      dostosowywać do autobusu, który będzie jeździć raz na godzinę - czy jaka tam
      częstotliwość nie bedzie - nie wiem - na stronie MPK mogę tylko przeczytać, iż
      będą jeździć 1-3 IV)
      - Po drugie - jedne targi nie musza oznaczać przebudowy sieci komunikacyjnej.
      Znacznie efektywniej niż jakieś durne autobusy z Retkinii czy Widzewa
      dowiozłyby małe autobusy kursujące lokalnie i dowożące na targi z okolicznych
      tramwajów i autobusów. Trasa powinna zatem uwzględnić przesiadkę "drzwi w
      drzwi" (oczywiście w miarę zdroworozsądkowej logiki) z linii 2/3/6/11, 8/10/14,
      15/46, 77/55, 98, 95.
      Przy dobrej organizacji jedną, max dwoma brygadami można obsłużyć targi tak, że
      komuś się to rzeczywiście przysłuży. (a najlepiej, aby obsłużyły to jakieś mini
      lub midi busy. Tylko w Łodzi poza Solbusami (konającymi) nic takiego nie ma. A
      moze Kapena od MKT???)

Dlatego zachęcam państwa z MPK i ZDiT do myślenia, to naprawdę nie boli. Owe
      linie targowe to już kolejne, po linii "S" pieniądze zwyczajnie zmarnowane. I
      to zmarnowane, mimo w miarę słusznych i niegłupich pomysłów.
    • Gość: Bart DO1 i DO2 - fotki IP: 217.153.156.* 01.04.05, 13:21
      www.mnc.pl/~bart/do.htm
    • michal.ch Re: DO1 i DO2 02.04.05, 16:44
      Stan z dnia 2 kwietnia 2005 r.

Na linii retkińskiej (DO2) kursują:
      MAN nr tab. 2009
      MAN nr tab. 2010

Na linii widzewskiej (DO1) kursują:
      Mercedes Citaro nr tab. 1019
      Mercedes Citaro nr tab. 1111

Synchronizacja obu linii przy hali EXPO.
      2009 spotyka się z 1019, zaś 2010 z 1111.

MAN 2009 zastąpił Solarisa nr tab. 2014 kursującego dzień wcześniej. Urbino jest
      uszkodzony. MAN jeździ z tablicami klasycznymi ze względu na niemożność wbicia
      "Kusocińskiego" na wyświetlaczu (swoją drogą to dość dziwne w autobusie
      ZEA-2...). Drugi z MAN-ów jeździł już wczoraj i pozostaje przypisany do linii
      DO2 do końca (chyba, że wcześniej zdefektuje).

Wszystkie autobusy oznakowane kartką z komunikatem o przejeździe bezpłatnym.
      Natomiast oznakowanie linii i kierunku jest absolutnie dowolne.

Frekwencja niewielka, rzędu kilku osób. Być może ostatnie popołudniowe kursy z
      targów będą miały więcej pasażerów. Ludzie nie wiedzą co to za linia, czasami
      awanturuja się, że nie ma rozkładów (bzdura, tylko jak komuś dupy nie chce się
      ruszyć i zobaczyć co jest za szybką z drugiej strony tablicy przystankowej, to
      tak jest...). Kierowcy musieli się sporo nagadać, żeby niemal każdemu z osobna
      wyklarować łopatologicznie dokąd autobus jedzie.
      • michal.ch Re: DO1 i DO2 03.04.05, 16:59
        3 kwietnia

DO2: 2009, 2010 - czyli bez zmian w stosunku do dnia wczorajszego. Ma ktoś może
        dzisiejsze numerki mercedesów z DO1?
        • michal.ch Re: DO1 i DO2 05.04.05, 09:37
          To co z tymi brakującymi citarkami z ostatniego dnia targów? Bo byśmy mieli już
          kompletne statystyki numerkowe.
    • Gość: STUDI Re: DO1 i DO2 IP: *.prokom.pl 04.04.05, 15:51
      Za to w niedziele w godzinach popoludniowych widziałem niskopodłogowca MPK Łódź na ulicy Zmiennej (tak na tych "kocich łbach") przy cmentarzu żydowskim. Mam fotki.
      Maił napis Przewóz osób i tableczke gdzie widniał napis Na styku 4 kultur.
      • michal.ch Re: DO1 i DO2 04.04.05, 15:53
        Były trzy wycieczki autokarowe. Jak widać busy miejskie doskonale sprawdzają się
        jako turystyczne. ;)
    • teufel Re: DO1 i DO2 09.04.05, 08:18
      Wczoraj widziałem na przystanku przy Skrzyżowaniu Marszałków w stronę Centrum rozkłąd DO1 <lol>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka