06.04.05, 09:23
Masz troche racji ale nie do konca, chodzi tylko o rowne szanse. Fakt, kazdy
z nas tutaj piszacy jakos sobie radzi, ale ilu nas jest 6-7 a moze w porywach
10. My pochylamy sie nad tymi, ktorych tutaj nie ma tylko dlatego ze ich na
to nie stac.
Rola panstwa jest pobudzanie rozwoju, stwarzanei warunkow zeby przybywaly
miejsca pracy zeby poprawialy sie warunki naszego zycia. Z tego co widac
podatki od poczatku rosna, poukrywane sa w roznych dziwnych miejscach. A rzad
rozgrzeszenia w swoich dzialanich widzi w wypalcaniu zasilkow. Likwiduje sie
tysiace miejsc pracy a w zamian wypalca sie setki zasilkow, tym samym rujnuje
sie podstawy funnkcjonowania takiego organizmu jak panstwo. To co sie dzieje
w tym kraju to jest rozboj polityczny, jedyna organizacja ktora doskonale
opnowala wszystkie meandry naszego zycia jest MAFIA. Tylko rewolucja moze
zmiesc ten stan rzeczy. Zwykly szary czloweik stracil najwazniejsego swego
obronce teraz wampiry polityczne wypija ostatnia krew z narodu i zmienia
obywatelstwo.
Obserwuj wątek
    • sbi Re: do sbi 06.04.05, 14:27
      Wydaje mi się, że nepotyzm i kolesiostwo powoli - może za wolno - ale traci na
      znaczeniu. Może miały wpływ na to ostatnie afery, nie wiem, ale przynajmniej w
      kręgach gdzie się obracam naprawdę znaczenie ma to co umiesz, a nie to kogo
      znasz.
      Natomiast co do podatków to jescze nie wypełniałem PITów więc nie wiem jak to
      bedzie w tym roku :), ale twierdzenie, że podatki rosną chyba jednak nie do
      końca jest prawdziwe. Niektóre z nich rosną (składki zdrowotne) niektóre
      spadają (CIT).
      Ostatnio zastanawia mnie jedna rzecz. Z jednej strony często właśnie słychać,
      że koszty pracy są u nas bardzo wysokie, a z drugiej, że coraz częsciej firmy
      zachodnie przenoszą się do Polski bo tu będą płaciły niższe podatki niż u
      siebie. Więc jak to w końcu jest?
      • anilek_swiety Re: do sbi 06.04.05, 14:52
        Chyba nie wiesz co piszesz, zobacz jak zmienialy sie progi podatkwoe jak
        dochodza kolejne podatki, musialbym poszukac artykul ale tylko za belki
        zwiekszano je 11 krotnie. Przez kilaklat pracowalem na tym samym stanowisku i
        moja pensja tylko pod wzgledem infkacyjnym ulegala zmianie wpadalem w II prog
        podatkowy w coraz wczesniejszych miesiacach. Dzisiaj juz nawet na to nie
        zwracam uwagi. W tamtym roku zabrali mi okolo 50% tego co zarobilem.
        prace.sciaga.pl/18612.html
        www.kapitalizm.republika.pl/dwp2003.html
        to tylko przyklady
        www.polonica.net/Jak_Oszukano_Narod.htm
        • sbi Re: do sbi 06.04.05, 15:34
          Ale podałeś przykłady trochę tendencyjnie, wybrałeś najgorszy rok 2003. W 2004
          DWP był o 4 dni wcześniej - 24 czerwca, w tym roku bedzie pewno z dzień, lub
          dwa później głownie z powodów kalendarzowych - 2004 był rokiem przestępnym.
          W Europie dłużej od nas pracują na państwo Szwedzi, Belgowie, Duńczycy i
          Niemcy. Ale dla porównania, Amerykanie swoje święto wolności podatkowej w 2004
          roku obchodzili już 14 kwietnia
      • ebusia_fam_fatal Re: do sbi 06.04.05, 14:53

> Ostatnio zastanawia mnie jedna rzecz. Z jednej strony często właśnie słychać,
        > że koszty pracy są u nas bardzo wysokie, a z drugiej, że coraz częsciej firmy
        > zachodnie przenoszą się do Polski bo tu będą płaciły niższe podatki niż u
        > siebie. Więc jak to w końcu jest?

to jest tak: u nich na ich warunki podatki sa za wysokie (bo zarabiaja i tak ze
        trzy razy wiecej niz my) a u nas sa dla nas za wysokie (bo zarabiamy malo a za
        wszystko placimy duzo) a w przeliczeniu na ich pensje i zarobki i zyski - nasze
        podatki sa male.
        nie zapominajmy, ze firmy zagraniczne maja mniejszy podatek niz polskie!!
        • sbi Re: do sbi 06.04.05, 15:35
          > nie zapominajmy, ze firmy zagraniczne maja mniejszy podatek niz polskie!!

Tego nie rozumiem, albo czegoś nie wiem. Dlaczego firmy zagraniczne mają płacic
          mniejsze podatki niz polskie?
          • ebusia_fam_fatal Re: do sbi 06.04.05, 16:01
            bo tak jest i juz. nie ja to ustalalam. jakbym ja to robila to zagraniczni
            placiliby dwa razy wyzsze podatki niz polskie firmy. ale to nie ja tam
            rządze... :(
            • sbi Re: do sbi 06.04.05, 16:14
              ebusia ale gdyby tak było (tzn. zagraniczna firma płaci mniejsze podatki tylko
              dlatego, że jest zagraniczna), to natychmiast takie rozwiązanie zostałoby
              zaskarżone do TK jako niezgodne z konstytucją.
              • ebusia_fam_fatal Re: do sbi 06.04.05, 16:20
                no to moze nie wszystkie firmy tak maja. wiem ze np duze zagraniczne sklepy
                żan, tesko, oszołom, biedronka, albert (sklepy zagranicznych wlascicieli) nie
                placa przez pierwszy rok bodaj podatku, bo sa z zagranicy i im TRZEBA ULATWIC
                start (?) a potem placa nizsze podatki. jakby nie patrzec te firmy maja z nas
                duze pieniadze...
                • anilek_swiety Re: do sbi 06.04.05, 16:58
                  sa takie firmy ktore sa zwolnione przez 10 lat z podatkow
                  a co do stanu naszego portfela wystarczy porownac ceny paliw w niemczech
                  austrii, czechach i slowacji, wloszech i w polsce do zarobkow jakie mamy
                  litr paliwa kosztuje mniej wjecej tak samo 1,19 nemcy, 1,16 wlochy, 0,97
                  austria 0,95 polska o9,3 czechy i jeszcze mniej na slowacji a jakie sa zarobki
                  w poslce srednie zarobki w uni sa najmniejsze (tak, tak) wlasnei w tym roku
                  przegonili nas litwini, nie mowiac o czechch i wegrach. Bylo takieporownanie w
                  ktorejs polityce. Niemcy zarabiaja kilka razy wiecej jak my, podobnie anglicy i
                  austriacy. Nie wspomne o stanie naszch drog do cen paliwa. Na kazdym kroku
                  jestesmy okradani i dyskryminowani. Ebusia ma racje z tymi podatkami, juz sie
                  konczy etap przekazania kapitalu panstwowego w bardzo czesto obce rece
                • sbi Re: do sbi 06.04.05, 17:04
                  Nie jestem ekspertem od spraw podatkowych ale chyba tak nie jest. Po pierwsze
                  podatki lokalne - czyli głownie podatek od nieruchomości i podatek od środków
                  transportu. O tym decydują władze lokalne i np. w Sieradzu można uzyskac pewne
                  ulgi w przypadku tworzenia nowych miejsc pracy. Odpowiednie uchwały RM są na
                  stronie urzędu, i każdy przedsiębiorca który odpowiednio dużo zainwestuje może
                  z nich skorzystać. Podobnie jest w przypadku podatku dochodowego, z ulg mogą
                  korzystać firmy które zainwestują w SSE. Ale i tutaj nie ma mowy o podziale na
                  firmy zagraniczne i polskie, tylko o wielkości zainwestowanych pieniędzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka