saperka 26.06.02, 23:45 Oto co dostałam maiem od kolegi: Francja - przewodnik dla Amerykanina ================================================== Wiadomosci ogolne -------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petter Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 00:15 Ciekawe,ciekawe. To nie tylko o nas maja zle zdanie:-) peter Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 09:15 Francuzi nie przepadają za Amerykanami i nie znoszą ich kultury, więc Amerykanie zachowują się podobnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aard Re: Ci Amerykanie.... IP: 195.117.14.* 27.06.02, 09:27 I powiem więcej: to Francuzi mają rację... aA Rd Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 09:42 Wiem, wiem... Może pamiętacie. Gdy działania wojenne w Kosowie zaczęły się, w poslkich wiadomościach podano, że Amerykanie masowo rezygnują z przyjazdu do naszego kraju, bo Polska leży za blisko toczącej się wojny....:/ To taka moja dygresja co do poziomu Amerykanów...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 10:04 Kochany, jak się ludziska rozbijają samolotami po świecie, to im wszędzie blisko. Sytacja z 1991 roku - moja mieszkająca od 4 lat w Szkocji znajoma przyjeżdża do Polski na wakacje. Tu zastaje ją pucz Janajewa. Dziewczę panikuje cokolwiek i wprawdzie nie rzuca się pierwszym samolotem do Albionu, ale dzień w dzień przyjeżdża do mnie oglądać godzinami Sky News, bo sama nie ma satelitarnej. Powód - "przecież to się dzieje tuż obok!". Uprzedzam śmichy-chichy - naprawdę nie przesiadywała w moim domu z czystej sympatii do mnie; siedziała wlampiona w telewizor aż prawie do wchłonięcia... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 10:11 Zamku, to nie lepiej trzeba było wziąć mapę do reki i pokazać jej gdzie jest to "tuż obok" ?? Czy oni nie mają geografii w szkołach?? Czy jest sens uczenia się tylko o swoim podwórku?? Jak widać, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aard Re: Ci Amerykanie.... IP: 195.117.14.* 27.06.02, 10:12 Sytacja z 1991 roku - > moja mieszkająca od 4 lat w Szkocji [...] wprawdzie nie rzuca się > pierwszym samolotem do Albionu... Oj Zamq, Zamq, Ty taki erudyta i Szkocję z Albionem mieszasz? A wiesz, że większość Szkotów by Cię sklęła, a część chciała pysk (z przeproszeniem) obić? I nie przyjmuję tłumaczeń, że samolot byłby do Londynu... aA Rd Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 10:15 Aqrat się nie mylę, bo fakty były takie: ona wyjechała w 1987 do Szkocji, natomiast w 1991 mieszkała już w Londynie i stąd samolot do Albionu. Nie wyjaśniałem tego ostatnio, bo sądziłem, że ogólnie nie ma to znaczenia dla sprawy, ale w obronie własnej erudycji - służę uprzejmie... Pozdrowienia Zamek Wh1 - kontestator Odpowiedz Link Zgłoś
zoonk Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 11:17 Uwielbiam Ameryke,kraj wymarzonej demokracji,to ze z geografia czy historia maja na "bakier" zupelnie mnie nie obchodzi.Sa w centrum,to na nich sa skierowane oczy calego swiata.Czy wymagac od nich znajomosci mapy srodkowej Europy? Sadze,ze nie koniecznie! Pozdrow.! Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 11:19 zoonk napisał(a): > Czy wymagac od nich znajomosci mapy srodkowej > Europy? Wymagać. Ja znam mapę Ameryki i nic mnie to nie bolało. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 11:28 Wiem, że myślenie boli ich (nie wszystkich ale większość tak), więc skoro nie moga nauczyć się mapy Europy(!!!) na pamięć- przeciez nikt im nie każe wystarczy, ze będą wiedziali gdzie są bałkany, gdzie Włochy, Niemcy,. Francja, Rosja .. i wystarczy. Wystarczy też żeby podczas planowania urlopu czy wyjazdy wzięli mapę do tłustej ręki i zobaczyli gdzie tak naprawdę jadą. A wytłumaczenie, ze oni są w środku i nie musza niczego wiedzieć nie wystarcza mi. Poczucie ważności i wyoblrzymienie swojej wartości może przerodzić się w coś poważniejszegow niedalekiej przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
zoonk Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 11:38 Jak mozna wogole zakladac,ze oni wszyscy nie znaja tej mapy....a ile Polakow "glabi" nie wiedzac z kim my sasiadujemy ??? Pozdrow.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostas Re: Ci Amerykanie.... IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.06.02, 20:04 zoonk napisał(a): > Sa w centrum,to na nich sa > skierowane oczy calego swiata.Czy wymagac od nich znajomosci mapy srodkowej > Europy? Sadze,ze nie koniecznie! Racja, niekoniecznie, tyle, że oni nigdy nie zrezygnują ze swojej ‘misji dziejowej’ (manifest destiny czy jakby tego nie nazywali) i pakują się (jak nie militarnie to gospodarczo) gdzie popadnie. Dlatego myślę, że byłoby dla świata bezpieczniej jakby wiedzieli gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ci Amerykanie....(Zamek) 27.06.02, 11:45 To zupełnie tak jak Amerykanie bali się przyeżdżać np do Francji, Anglii itp. jak w Serbii bombardowali. Dla mnie Amerykanie są ograniczeni, są zadufani w sobie. Dla nich oni są najważniejsi i najlepsi. Mają zero pokory, a ich trzymanie ręki w kieszeni mnie po prostu doprowadza do szawskiej pasji. pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
blenda Re: Ci Amerykanie.... 27.06.02, 14:03 bardzo dobre saperko:) A teraz do reszty. Nie mozna tak generalizowac. Mowi sie ze amerykanie sa tacy a nie tacy. ale przeciez nie wszyscy. to jest tak jak w Niemczech o Polakach- ze zlodzieje i w ogole, my sie bourzamy,a w tym momencie robimy dokladnie to samo. ja nie btonie Amerykanow, bo znam tylko jednego, ale... Nie jednemu psu na imie burek.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Ci Polacy.... IP: *.proxy.aol.com 27.06.02, 20:46 Poland - Consular Information Sheet February 7, 2002 COUNTRY DESCRIPTION: Poland is a moderately developed European nation and a democracy rapidly implementing a free market transformation. While improving rapidly, tourist facilities are not highly developed in all areas, and some of the services taken for granted in other European countries can be difficult to find in some parts of the country. ENTRY REQUIREMENTS: A valid passport is required. U.S. citizens do not need visas for stays up to 90 days for tourist, business, or transit purposes. Americans should ensure that their passports are date-stamped upon entry. Persons planning to stay in Poland for longer than 90 days or who will be employed in Poland must obtain a visa in advance. Polish law requires every traveler to be able to show means of support, if asked. For persons above 16 years of age, this has been defined as 100 Polish zloty per day or the equivalent in foreign currency or other negotiable instruments. For further information on entry requirements, please contact the Embassy of the Republic of Poland, Consular Section, at 2224 Wyoming Ave N.W., Washington, D.C. 20008, tel. (202) 232-4517 or 232-4528, or the Polish consulates in Chicago, Los Angeles, and New York. The Polish Embassy can also be contacted via its web site at http://www.polishworld.com/polemb. DUAL NATIONALITY: Poland is now enforcing a law that requires Polish citizens to enter and depart Poland using a Polish passport (including Polish citizens who are also American citizens). Americans who are also Polish citizens or who are unsure if they hold Polish citizenship are advised to contact the nearest Polish consular office for information about citizenship requirements and travel documentation. Poland has compulsory military service for all males between the ages of eighteen and twenty-eight. A dual national would not be subject to conscription if he can prove that he does not live in Poland. While recognizing that some Americans are also citizens of other countries, the U.S. Government does not encourage its citizens to become or remain dual nationals due to an array of complications that may ensue from the obligations owed to the country of second nationality. Additional information about the U.S. Government's policy with respect to dual nationality may be found at the Bureau of Consular Affairs web site at http://travel.state.gov/dualnationality.html. CRIME INFORMATION: Crime rates in Poland vary. Warsaw, Krakow, and other major cities have higher rates of crime against residents and foreign visitors. The tri-cities area of Gdynia, Sopot, and Gdansk has a high incidence of muggings, sometimes in broad daylight. Organized groups of thieves and pickpockets operate at major tourist destinations, in train stations, and on trains, trams, and buses in major cities. Thefts have occurred on overnight trains, including thefts from passengers in second-class closed compartments. Most pickpocketing on trains occurs when boarding. A common practice is for groups of well-dressed young men to surround a passenger in the narrow aisle of the train and jostle/pickpocket him or her as they supposedly attempt to get around the passenger. (This often occurs in first-class cars). Racially motivated verbal and, on occasion, physical harassment of Americans and others of non-Caucasian ethnicity can occur. Most of the incidents that have occurred were perpetrated by groups of young males generally identified as skinheads. Car thefts, carjackings, and theft from cars are commonplace. Drivers should be wary of persons indicating they should pull over or that something is wrong with their car. Often, a second car or person is following, and when the driver of the targeted car gets out to see if there is a problem, the person who has been following will get in and drive off with the car. Drivers should never get out of the car to check for damage without first turning off the ignition and taking the keys. There has been an increasing incidence of thieves opening or breaking passenger-side doors and windows in slow or stopped traffic to take purses or briefcases left on the seat beside the driver. The loss or theft abroad of a U.S. passport should be reported immediately to the local police and the nearest U.S. embassy or consulate. U.S. citizens may refer to the Department of State's pamphlet, A Safe Trip Abroad, for ways to promote a more trouble-free journey. The pamphlet is available by mail from the Superintendent of Documents, U.S. Government Printing Office, Washington, D.C. 20402, via the Internet at http://www.access.gpo.gov/su_docs, or via the Bureau of Consular Affairs home page at http://travel.state.gov. MEDICAL FACILITIES AND INSURANCE: Adequate medical care is available in Poland, but it generally does not meet Western standards. U.S. medical insurance is not always valid outside the United States. U.S. Medicare and Medicaid programs do not provide payment for medical services outside the United States. Doctors and hospitals often expect immediate cash payment for health services. Uninsured travelers who require medical care overseas may face extreme difficulties. Please check with your own insurance company to confirm whether your policy applies overseas, including provision for medical evacuation, and for adequacy of coverage. Serious medical problems requiring hospitalization and/or medical evacuation to the United States can cost tens of thousands of dollars. Please ascertain whether payment will be made to the overseas hospital or doctor or whether you will be reimbursed later for expenses that you incur. Some insurance policies also include coverage for psychiatric treatment and for disposition of remains in the event of death. Useful information on medical emergencies abroad, including overseas insurance programs, is provided in the Department of State’s Bureau of Consular Affairs brochure Medical Information for Americans Traveling Abroad, available via the Bureau of Consular Affairs home page or autofax: (202) 647-3000. OTHER HEALTH INFORMATION: Information on vaccinations and other health precautions may be obtained from the Centers for Disease Control and Prevention’s hotline for international travelers at 1-877-FYI-TRIP (1-877-394- 8747); fax 1-888-CDC-FAXX (1-888-232-3299), or via CDC’s Internet site at http://www.cdc.gov. TRAFFIC SAFETY AND ROAD CONDITIONS: While in a foreign country, U.S. citizens may encounter road conditions that differ significantly from those in the United States. Roadside services, while not at Western levels, are rapidly improving. Polski Zwiazek Motorowy Auto-Tour has multi-lingual operators and provides assistance country-wide. Their phone numbers are 981 or 9637. The police emergency number is 997, fire service is 998, and ambulance service is 999. Mobile phone users can dial 112 for roadside assistance. Seat belts are compulsory in both the front and back seats, and children under the age of 10 are prohibited from riding in the front seat. Headlights must be used at all times from October through March. The information below concerning Poland is provided for general reference only, and it may not be totally accurate in a particular location or circumstance. Safety of Public Transportation: Fair Urban Road Conditions/Maintenance: Fair Rural Road Conditions/Maintenance: Poor Availability of Roadside Assistance: Fair The number of cars in Poland has increased substantially. Driving, especially after dark, is very hazardous. Roads are generally narrow, badly lit, frequently under repair, especially in the summer months, and are often also used by pedestrians and animals. The Ministry of Transportation has a program called black spots (czarny pu Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ci Polacy.... 27.06.02, 21:03 błagam po polsku, bo tak biegle nie operuję, a nie wiedzieć czemu, polonus jakoś nie skory do solidarności z narodem...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Ci Polacy.... IP: *.proxy.aol.com 27.06.02, 21:13 geograf napisał(a): > błagam po polsku, bo tak biegle nie operuję, a nie wiedzieć czemu, polonus jako > ś nie skory do solidarności z narodem...:/ Skory, skory...;-))). Przepraszam nie chce mi sie tlumaczyc tego glupawego textu, to wszystko. Prawda jest taka, ze...hmmm podobne "opisy" mozna znalezc o prawie wszystkich krajach. Niestety czasem wiele w nich prawdy. Pare lat temu bylem przelotem w Paryzu i zostal mi tylko niesmak po Francuzach. Sa bardzo nieprzyjemni. Swa "solidarnosc z narodem", zademastruje w pelni w sierpniu, kiedy to na wyrazne zyczenie mojej narzeczonej, po 14 latach przenosze sie do.....Lodzi;-). I shit you not... Uszanowanie. Paul Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ci Polacy.... 27.06.02, 21:23 aaaaaaaa!! Jak ja lubię Twoją nareczoną:) pozdrawiam serdecznie:) a można wiedzieć czemu ona chce do Polski?? Jakby nie było (bez ironii) w USA jest lepiej...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Ci Polacy.... IP: *.proxy.aol.com 27.06.02, 21:28 geograf napisał(a): > aaaaaaaa!! > Jak ja lubię Twoją nareczoną:) > > pozdrawiam serdecznie:) > a można wiedzieć czemu ona chce do Polski?? Jakby nie było (bez ironii) w USA j > est lepiej...:/ Ona tu byla i ..... "woli" byc w Polsce. To w porzadku. Ja moge sie spakowac i pojechac tam, nie robi mi to roznicy. Bardzo ja kocham, bo jest dla mnie wyrozumiala i madra, a jak sam widzisz, do mnie trzeba tony wyrozumialosci..;-). Jak cos sie nam odmieni, to zawsze mozemy przyjechac do mnie, albo...sam nie wiem pojechac do Australii. Nigdy tam nie bylem. Uszanowanie. Paul Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ci Polacy.... 27.06.02, 21:37 Geo uważaj lepiej bbo jak Paul źle zinterpretuje Twoją sympatię do nażeczonej... Ja również się cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Ci Polacy.... IP: *.proxy.aol.com 27.06.02, 21:45 hubar napisał(a): > Geo uważaj lepiej bbo jak Paul źle zinterpretuje Twoją sympatię do nażeczonej.. > . > > Ja również się cieszę Hehehehehe....;-))) Pozdrawiam i lece do domu. Uszanowanie. Paul Odpowiedz Link Zgłoś
voitekb Re: Ci Polacy.... 14.07.02, 01:19 hi i co Panowie/Panie powiecie na ocene Polski przez Amerykanska CIA( mama wrazenie ze ten artykol pochodzi z ich oceny Polski)bo czy ocena nie jest obiektywnie przedstawiona?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
voitekb Re: Ci Polacy.... 14.07.02, 01:21 przepraszam za- mama i Amerykanska i artykol -:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenda Re: Ci Polacy.... IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 01:52 moze glupie pytanie zadam,bo pewnie juz to gdzies pisales, skad piszesz? pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenda Re: Ci Polacy.... IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 01:55 echh jednak pewnien osobnik miał racje nazywajac mnie gapą. juz znam odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś
voitekb Re: Ci Polacy.... 14.07.02, 01:57 sorrki dlaczego pytasz skad pisze?:)Czy to ma znaczenie w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Ci Polacy.... IP: *.ipt.aol.com 14.07.02, 07:29 Gość portalu: blenda napisał(a): > echh jednak pewnien osobnik miał racje nazywajac mnie gapą. juz znam > odpowiedz:) Honey, you don't know the half of it;-). Uszanowanie. Paul Odpowiedz Link Zgłoś