selden2 07.05.05, 00:18 daleko nie szukajac rondo - nomem omen - inwalidow ! gdyby 10 i 8 i 3 jezdzila wkolo byloby lepiej ! pozdrowienia dla piszacych ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ja Re: co do ronda ! IP: 81.168.184.* 07.05.05, 01:18 Dla kogo lepiej, jeśli wolno spytać. Aż sie boję zadać jeszcze jedno pytanie, a mianowicie: dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: co do ronda ! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 07.05.05, 02:16 Nie truj juz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: co do ronda ! IP: 80.51.227.* 07.05.05, 09:58 9 jechałaby prosto przez rondo, jak teraz. Kursujący na tej linii cityrunner [1] mógłby wyprzedzić obsługującego 10-tkę hilderbranta [2] :-) Poza tym Rondo Inwalidów nie jest rondem. Nie wystarczy postawić tabliczkę z nazwą. Tak samo nie wystarczy sprayem na psie napisać "kot", żeby zaczął miauczeć. [1] "Dziennik Łódzki" tak twierdzi. [2] Któryś z wiceprezydentów tak ładnie nazwał to, co imituje kropabus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: co do ronda ! IP: 80.51.227.* 07.05.05, 15:07 Działo się to dawno temu (na pewno więcej niż 23 lata). W tym miejscu był jeszcze stary wiadukt, tramwaje kończyły trasę właśnie przy Widzewskiej. Pętla miała dwa tory. Czekałem z mamą na 25. W pewnym momencie skład, który przyjechał później mijał stojący już chwilę tramwaj i podjeżdżał na stanowisko odjazdowe. Wbiegłem cały przejęty pod wiatę przystanku i zawołałem: - Mama! Tramwaje się wyprzedzają! Mały byłem, ale wiedziałem, że tramy nie mogą TEGO robić byle gdzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: co do ronda ! 07.05.05, 15:47 >Działo się to dawno temu (na pewno więcej niż 23 lata). czemu na pewno:>?? > Pętla > miała dwa tory. Obecnie tylko wjazd i wyjazd z pętli mają po dwa tory:) >Wbiegłem cały przejęty pod wiatę przystanku Teraz to chyba luksus jest, bo wiat teraz nie ma:( na tej pętli i wielu miejscach gdzie wsiada dużo ludzi (np. Skrzyżowanie Marszałków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: co do ronda ! IP: 80.51.227.* 07.05.05, 20:00 teufel napisał: > >Działo się to dawno temu (na pewno więcej niż 23 lata). > czemu na pewno:>?? Bo jechaliśmy w odwiedziny do cioci (była emerytowaną pielęgniarką w Kochanówce), a ciocia zmarła w 1982 roku. > > Pętla miała dwa tory. > Obecnie tylko wjazd i wyjazd z pętli mają po dwa tory:) Stara pętla była jakoś "na południe od ulicy Armii Czerwonej" (nie pamiętam ile miała wtedy pasów ta ulica). Trudno mi powiedzieć gdzie dokładnie krańcówka była, bo tego miejsca już nie ma. Wiadukt był ciemny, ciasny. Może są jeszcze jakieś szczątki starych torów tramwajowych? Tuż za (od strony centrum patrząc) starym wiaduktem, po północnej stronie Rokicińskiej była mała szkoła z rokiem wybudowania wybitym nad wejściem. 193x chyba, gdzie x jest nieznane. Potem ten budynek zniknął. A mój tata pamięta jeszcze czasy, gdy tory kolejowe przecinały w tym miejscu ulicę "na płasko", bez wiaduktu :) Jeździł motocyklem na "straszne zadupie, na wieś"... na której kiedyś miał zamieszkać w bloku na wielkim osiedlu :) > Teraz to chyba luksus jest, bo wiat teraz nie ma:( na tej pętli i wielu > miejscach gdzie wsiada dużo ludzi (np. Skrzyżowanie Marszałków) To było naprawdę dawno i nie jestem zupełnie pewien, ale to było coś więcej niż wiata, to była taka... duża wiata :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: co do ronda ! IP: *.toya.net.pl 07.05.05, 20:08 Gość portalu: Michał M. napisał(a): > Stara pętla była jakoś "na południe od ulicy Armii Czerwonej" (nie pamiętam ile > > miała wtedy pasów ta ulica). No jak to ile? Jeden w jedną stronę i drugi w drugą. :) > Trudno mi powiedzieć gdzie dokładnie krańcówka > była, bo tego miejsca już nie ma. Wiadukt był ciemny, ciasny. Była w podobnym miejscu jak teraz, może tylko troszkę bliżej wiaduktu. > > Może są jeszcze jakieś szczątki starych torów tramwajowych? Nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: co do ronda ! 09.05.05, 12:32 > Poza tym Rondo Inwalidów nie jest rondem. Aqrat to rondo wyjatkowo jest rondem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: co do ronda ! IP: 80.51.227.* 09.05.05, 21:03 ventlan napisał: > > Poza tym Rondo Inwalidów nie jest rondem. > Aqrat to rondo wyjatkowo jest rondem. :) Jest rondem! Nie jest rondem! Sezon polowań na kaczki! Na kłóliki! Na kaczki! Na kłóliki :) Przecież przez to SKRZYŻOWANIE przejeżdża się "na wprost"! Gdzie tam jest rondo? Gdyby nie znaki "rondo", wcisnąłbym tam gaz do dechy i gnał na wprost Rokicińską... 60 kilometrów na godzinę :) Porównaj z RLL'em! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ventlan Re: co do ronda ! 11.05.05, 14:21 Rondo czyli skrzyzowanie o ruchu okreznym, ktory jest tam wprowadzony i to ze luki sa "bardzo zlagodzone" tego nie zmienia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: co do ronda ! IP: *.toya.net.pl 11.05.05, 15:08 I to tacy jak ty powodują wypadki na Rondzie Inwalidów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: co do ronda ! IP: 80.51.227.* 11.05.05, 15:20 Nie Tobie to oceniać, więc zachowaj komentarze dla siebie. Jeżdżę kilkanaście lat i jeszcze wypadku nie spowodowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: co do ronda ! 07.05.05, 09:08 selden2 napisał: > daleko nie szukajac rondo - nomem omen - inwalidow ! gdyby 10 i 8 i 3 > jezdzila wkolo byloby lepiej ! pozdrowienia dla piszacych ! Jakbyś magiku się przyjrzał, to może byś zauważył że tam mamy 3, a nie 4 kierunki. Ale szukaj dalej... Odpowiedz Link Zgłoś