Dodaj do ulubionych

Ścieżki rowerowe

IP: *.lodz.gazeta.pl 21.05.01, 12:16
Kilka dni temu w centrum Łodzi koparka zabiła rowerzystę. Kiedy napisaliśmy o tym w Gazecie,
zgłosiła się do nas pewna firma, gotowa sfinansować namalowanie na chodnikach łódzkich ulic
specjalnych pasów, które wytyczyłyby niby-ścieżki rowerowe. Czy to dobry pomysł?
Obserwuj wątek
    • Gość: Natalia Re: Ścieżki rowerowe IP: *.leidenuniv.nl 21.05.01, 14:25
      Tak, tak, tak! Sciezki rowerowe czy pasy, po ktorym rowery moglyby sie poruszac
      po miescie powinny byc w Lodzi. Tlumaczenie wladz, ze sciezki juz istnieja…..w
      Lagiewnikach (GW. 17.05) jest po prostu smieszne!
      Wiecej ludzi na rowerach to mniej korkow, zapchanych parkingow i spalin w
      miescie. Z drugiej strony to pewien wysilek dla wszytskich zaangazowanych:
      kierowcow (aby zaczeli postrzegac rowerzystow jako rownoprawnych uzytkownikow
      drog), wladz miasta (aby zechcialy wesprzec inicjatywy prorowerowe) oraz samych
      rowerzystow (zeby w sposob bezpieczny poruszali sie po ulicach).
      Malowanie sciezek na chodnikach to dobry pomysl choc musi byc on dobrze
      przemyslany i przygotowany. Pomysl ten moze spotkac sie z oburzeniem
      przechodniow , ktorym zabierze sie i tak juz niewielka przestrzen jaka jest
      pozostawiona przez parkujace samochody. Moze wplynac na pojawienie sie
      konfliktu rowerzysta-przechodzien.
      Nie mniej jednak pomysl promowania rowerow i sciezek w Lodzi jest dobry i
      popieram go calym sercem.
      Pozdrawiam,
      Natalia
      • Gość: HuBar Re: Ścieżki rowerowe IP: 192.168.1.* / *.kafejka.mm.com.pl 22.05.01, 17:31
        ok .Równouprawnienie ,ale czemu rowerzyści jadąc nie pokazują czy i gdzie
        skręcają? czemu w nocy jeżdżą "nieoświetleni" ? czemu jeżdżą po drogach gdy w
        pobliżu mają ścieżki rowerowe? czemu na chodnikach potrącają pieszych i
        traktują ich gorzej niż podobno sami są traktowani przez kierowców? czemu (w
        miejscach gdzie nie ma ścieżek) jeżdżą środkiem pasa? czemu gdy jedzie więcej
        jak niż jeden rowerzysta , to jadą obok siebie ? (jak zdawałem na kartę
        rowerową to słyszałem o kolumnie , a WY? )

ps Ciekaw jestem czy ktoś da jakieś racjonalne wytłumaczenie? (czekam na odp)
        • Gość: croppy Re: Ścieżki rowerowe IP: *.proxy.aol.com 23.05.01, 13:47
          Gość portalu: HuBar napisał(a):

&#62 ok .Równouprawnienie ,ale czemu rowerzyści jadąc nie pokazują czy i gdzie
          &#62 skręcają? czemu w nocy jeżdżą "nieoświetleni" ? czemu jeżdżą po drogach gdy w
          &#62 pobliżu mają ścieżki rowerowe? czemu na chodnikach potrącają pieszych i
          &#62 traktują ich gorzej niż podobno sami są traktowani przez kierowców? czemu (w
          &#62 miejscach gdzie nie ma ścieżek) jeżdżą środkiem pasa? czemu gdy jedzie więcej
          &#62 jak niż jeden rowerzysta , to jadą obok siebie ? (jak zdawałem na kartę
          &#62 rowerową to słyszałem o kolumnie , a WY? )
          &#62
          &#62 ps Ciekaw jestem czy ktoś da jakieś racjonalne wytłumaczenie? (czekam na odp)

A temu gdyz w polsce na ulicach i nie tylko od niepamietnych czasow kroluje
          hamstwo,zawsze kierujacy samochodem lekcewazyl jadacego rowerem,jadacy rowerem
          pieszego itd.itp.Nie pomaga sciezki rowerowe , trzeba zaczac od kultury i
          szacunku dla innych uzytkownikow.
    • Gość: Adam Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 21.05.01, 14:27
      To bardzo dobry pomysł. Więcej nie trzeba nic dodawać. Ale pewnie nie zdążą do
      3 czerwca na dzień bez samochodu i przejazd rowerzystów ulicami Łodzi. (o
      czternastej - spod "Centralu II").
    • Gość: marcin Re: Ścieżki rowerowe IP: *.mesa.com.pl 21.05.01, 14:46
      TAK TAK TAK!
      JESTEM ZA! Sciezki rowerowe sa baaardzo potrzebne zreszta wystarczy spojrzec na
      to co pisalismy na Forum tydzien temu (temat "MASAKRA W CENTRUM CZYLI CO DALEJ
      Z ROWERAMI")!!!
      To chyba jasne, ze wszyscy rowerzysci sa za. Co do pieszych- mysle, ze dobre
      rozwiazanie sie znajdzie i wilk bedzie syty i rowerzysta caly! :)
      Pozdrawiam i zmykam- rower czeka!
      • Gość: Radek Re: Ścieżki rowerowe IP: *.p.lodz.pl 24.05.01, 14:46
        Pomysł popieram, popieram, popieram.

I jednoczesnie, jako kierowca, zapalony rowerzysta i
        pieszy goraco apeluje o wzajemne szanowanie sie
        wszystkich trzech gatunkow. Z przykroscia stwierdzam,
        ze rowerzysci sa wyjatkowo niesubordynowani - rowniez w
        ramach przyslugujacych im praw - nagminne jest
        niesygnalizowanie skretu, przejezdanie na czerwonym
        swietle itd. Oczywiscie, wsrod kierowcow tez jest mase
        chamstwa - ale kierowcy przynajmniej boja sie mandatu,
        utraty prawa jazdy i powazniejszych konsekwencji.
        Rowerzystom - praktycznie nie groza zadne konsekwencje
        prawne za stwarzanie zagrozenia. Niedawno, prowadzac
        auto, o malo nie uczestniczylem w wypadku, bo jakis
        debil na rowerze zjechal z lewego skrajnego pasa na
        skrajny prawy i nawet sie nie obejrzal a za nim kilka
        samochodow (w tym moj) hamowalo z piskiem, zeby
        uratowac mu zycie. Namawiam takze rowerzystow do
        JASKRAWEGO ubierania sie!!! W ulicznej gestwie
        rowerzysta naprawde jest malo widoczny i wielu groznych
        wypadkow daloby sie uniknac, gdyby cyklisci ubierali
        sie na pomaranczowo, seledynowo itd. Zrozumieli to juz
        kurierzy rowerowi - radze ich nasladowac.
        No i jeszcze jeden obrazek sprzed kilku dni - jezdnia
        ulicy Pabianickiej w godzinach szczytu jedzie dwoch
        rowerzystow a sciezka obok zarasta trawa!!!
        Same sciezki nie wystarcza - jeszcze trzeba oduczyc
        ludzi glupoty.

Szerokiej drogi!
    • Gość: Henk Re: Ścieżki rowerowe IP: 10.9.33.* 22.05.01, 09:51
      A ja uważam, że rowerzyści są zmorą na ulicach i szosach. Przez nich mnóstwo samochodów - a dla
      nich są drogi! - ma wypadki. I dlatego... ścieżki rowerowe są potrzebne.
      • Gość: Marcin Re: Ścieżki rowerowe IP: 213.25.96.* 23.05.01, 13:28
        hm... coś tam musiałem zaczerpnąć z kodesku drogowego zdając na prawko, ale
        zupełnie nie pamiętam, zeby tam było napisane, ze drogi są wyłącznie dla
        samochodów
        IMHO rowery są równieuprawnione do jazdy drogą, jak samochody, ciągniki, wozy
        konne, i poza obszarem zabudowanym również piesi
    • Gość: HuBar Re: Ścieżki rowerowe IP: 192.168.1.* / *.kafejka.mm.com.pl 22.05.01, 17:23
      Tak ale...
      Jestem kierowcą , a jednocześnie rowerzystą (w wolnym czasie). Rozumiem problem
      braku dróg rowerowych , ale nie jestem w stanie pojąć dlaczego rowerzyści
      jeżdżą po drogach w sposób niebespieczny. W Łodzi jest kilka ścieżek rowerowych
      (z których nieraz korzystam) ul. Łagiewnicka , (niedługo) al.Sikorskiego i ul.
      Zgierska . Pomimo zbudowania ścieżek obok drogi , niektórzy cykliści wybierają
      jazdę jezdnią , dlaczego?
      Proponuje w miejscach gdzie juz istnieją drogi rowerowe , aby postawić zakazy
      rychu dla rowerów przy jezdniach. To strasznie irytujące gdy jadę samochodem ,
      a przed sobą widzę rowerzystę jadącego "moją" drogą .
      W miejscach gdzie jest niemożliwe wybudowanie normalnych ścierzek rowerowych
      proponuje namalowanie pasów - w tym się zgadzam!

ps może jakiś rowerzysta (zapaleniec) odpowie mi na moje pytania?
      • Gość: Natalia Re: Ścieżki rowerowe IP: *.leidenuniv.nl 23.05.01, 14:29
        droga jest dla wszystkich :) i dla samochodow i dla rowerow. Przez lata bylismy
        przyzwyczajani, ze drogi sa tylko dla samachodow i dla nikogo innego, a przeciez
        to nieprawda.
        Teraz mam okazje pomieszkac przez chwile w Holandii, tu wiekszosc osob porusza
        sie na rowerach. Oczywiscie sa sciezki ale sa i przepisy, ktore mowia, ze
        rowerzysta i pieszy maja pierszenstwo przed samochodem. Wiecie jakie to
        niesamowite uczucie, gdy chce sie przejachac na druga strone ulicy i nagle
        wszystkie samochody sie zatrzymuja by ustapic droge....cos niezwyklego..:)
        Az boje sie pomyslec co bedzie jak niedlugo wroce do Lodzi :)
        Chce tylko powiedziec...ze wazne jest aby spojrzec na siebie z szacunkiem i
        przyznac sobie rowne prawa...jesli bedziemy sie nawzajem obwiniac (kierowcy
        rowerzystow i vice versa) to nic z tego nie wyjdzie...
        A na razie moze warto zastanowic sie jak przekonac wladze miasta, ze sciezki
        rowerowe to jednak dobry pomysl...
        pozdrawiam, natalia
    • Gość: Xpert Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz-wschod1.sdi.tpnet.pl 23.05.01, 19:13
      Boze, czy naprawde trzeba bylo az tyle czasu zeby przeforsowac takie proste rozwiazanie (ktore
      organizacje ekologiczne postuluja od lat)? Jakim brakiem wyobrazni trzeba sie wykazywac, upierajac
      sie, ze sciezki rowerowe sa potrzebne jedynie w Lagiewnikach czy innych terenach rekreacyjnych, a
      nie w centrum miasta?
      Czy naprawde jest problemem zbic krawezniki wzdluz ulicy Pilsudskiego i Rokicinskiej i namalowac
      biala kreske? Szeroki chodnik idzie od Centralu az na koniec osiedla Widzew-Wschod. Ile pieniedzy
      trzeba na wybudowanie takiej "sciezki"? A moze nie trzeba pieniedzy, tylko odrobiny wyobrazni ktorej
      brakuje zadufanym lodzkim decydentom?
      kaw
      • Gość: Ptr Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 12:45
        Jak znam życie, to okaże się, że urzędnicy znajdą sposób na udowodnienie
        wszystkim, że taka akcja malowania ścieżek jest nielegalna. Wymaga pewnie wielu
        lat analiz, przygotowań, zmian w organizacji ruchu, oznakowaniu, ogromnych
        nakładów finansowych itd., itp. W ogóle bez wiedzy i zgody jaśnie państwa
        urzedników z Wydziału Dróg to jest na pewno niemożliwe. I nawet jeśli Gazeta
        zacznie tą akcję, to zrobi się afera o wchodzenie w nie swoje kompetencje.
        Przeszkadzacie tylko niektórym w spokojnym grzaniu swoich stołków.
    • Gość: Paula Re: Ścieżki rowerowe IP: *.abb.pl 25.05.01, 16:12
      bardzo dobry pomysł , tylko u nas dobre pomysly są "bardzo trudne do
      zrealizowania" zawsze coś staje na przeszkodzie.
    • Gość: mircol Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz-choralna.sdi.tpnet.pl 25.05.01, 18:58
      Gość portalu: Gazeta napisał(a):

&#62 Kilka dni temu w centrum Łodzi koparka zabiła rowerzystę. Kiedy napisaliśmy o t
      &#62 ym w Gazecie,
      &#62 zgłosiła się do nas pewna firma, gotowa sfinansować namalowanie na chodnikach ł
      &#62 ódzkich ulic
      &#62 specjalnych pasów, które wytyczyłyby niby-ścieżki rowerowe. Czy to dobry pomysł
      &#62 ?
      Z artykułów w GAZECIE wyczytałem, że "mali" rowerzyści stanowią zagrożenie dla
      siebie i innych ponieważ poruszają się po drogach równolegle z "wielkimi"
      pojazdami.Stosując zasady logicznego rozumowania należałoby dla bezpieczeństwa
      usunąć z dróg wszystkie pojazdy mniejsze od rzeczonej koparki.
      Ruch na naszych drogach wygląda tak że mocniejsi dyskryminują słabszych.
      Ciężarówki samochody osobowe, te motocyklistów i rowerzystów, a ich wszystkich
      ignorują piesi tyle że w odwrotnej kolejności. Izolowanie tych uczestników ruch
      jest niemożliwe.
      Jestem kierowcą i rowerzystą. Uważam, że każdy przyszły kierowca powinien w
      ramach kursu odbyć pewną liczbę godzin w charakterze rowerzysty. Pozwoliłoby to
      wczuć się przyszłym potencjalnym "mordercą" w rolę ofiary i zaznajomiłoby z
      problemami rowerzystów na jezdni.
      Ktoś powiedział że kolarze nie informują o zamiarze skrętu. A może tenże
      widział kiedyś używającego migaczy taksówkarza.
      W kazdej grupie użytkowników jezdni sa mniej lub bardziej umysłowo rozwinięci.
      Są lewi kierowcy zawodowi, lewi rowerzyści i nierozgarnięci piesi.
      Wypadek z koparką nie jest zjawiskiem nagminnym ale epizodycznym. Głośno o nim
      jest dlatego tylko że rowerzysta nie mógł przeciwstawić się konkretnie tejże
      koparce i stała się masakra.
      Moim zdaniem scieżki rowerowe, pasy na jezdniach bądż chodnikach nie
      wyeliminują takich wypadków ( a w końcu ilu rowerzystów zostało rozjechanych
      przez koparki???) i niezmienią mentalności tych którzy nie interesują się losem
      innych użytkowników jezdni.
      • Gość: Natalia Re: Ścieżki rowerowe IP: *.leidenuniv.nl 28.05.01, 12:14
        Gość portalu: mircol napisał(a):

&#62 Moim zdaniem scieżki rowerowe, pasy na jezdniach bądż chodnikach nie
        &#62 wyeliminują takich wypadków ( a w końcu ilu rowerzystów zostało rozjechanych
        &#62 przez koparki???)

A twoim zdaniem ilu trzeba "rozjechanych przez koparki", zeby chciec cos zmienic
        w obecnej sytuacji ? Przeciez to juz jest o jednego za duzo...

i nie zmienią mentalności tych którzy nie interesują się losem
        &#62
        &#62 innych użytkowników jezdni.

Ech...wiec najlepiej niz nie robic ?

• Gość: matik Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.01, 19:30
      Robic, robic, byle tylko nie na zasadzie jednorazowego zrywu.
      Trzeba stosowac metode zdartej plyty wobec "ojcow miasta", politykow roznego
      kalibru, urzedasow etc (patrz ILS)
      Jestem ciekaw jaka jest polityka transportowa miasta Lodzi i czy jest
      realizowana?
      W rozwinietych krajach sciezki rowerowe sa czescia systemu komunikacyjnego.
      Dlatego wymalowanie pasow na chodnikach to zaledwie poczatek. Ale lepszy rydz
      niz nic.
      • Gość: Natalia Re: Ścieżki rowerowe IP: *.leidenuniv.nl 29.05.01, 16:03

&#62 Robic, robic, byle tylko nie na zasadzie jednorazowego zrywu.
        &#62 Trzeba stosowac metode zdartej plyty wobec "ojcow miasta", politykow roznego
        &#62 kalibru, urzedasow etc (patrz ILS)
        naiwnie spytam..co to jest ILS ?

&#62 Jestem ciekaw jaka jest polityka transportowa miasta Lodzi i czy jest
        &#62 realizowana?

zainspirowales mnie tym pytaniem...zajrzalam na strone Urzedu MIasta...a tam,
        prosze...wspanialy plan realizacji zrownowazonego rozwoju w Lodzi.

"KIERUNKI DZIAŁAŃ NA RZECZ ZDROWIA ŁODZIAN

Jedyny dokument w Polsce i jeden z pierwszych w Europie, określający priorytetowe
        obszary działań na rzecz zdrowia mieszkanców."

opracowany przez, nikogo innego jak, naszego kochanego Prezydenta, Pana Panasa.
        Zainteresowanych odsylam do:
        http://www.uml.lodz.pl/miasto/zdrowie/dokument.html

zaiste, imponujace dzielo :)

Skoro Pan Prezydent tak popiera ekorozwoj i stawia szeroko rozumiane zdrowie
        mieszkancow miasta na pierwszym miejscu to moze warto przedstawic mu projekt
        sciezek rowerowych...przeciez to samo zdrowie :)
    • Gość: Maverick Re: Ścieżki rowerowe IP: *.mnc.pl 28.05.01, 21:45
      Moim zdaniem malowanie pasów dla rowerzystów na drogach nic nie zmieni z
      bezpieczeństwie poruszania się tym środkiem lokomocji. Choćby dlatego tylko, że
      kierowcy i tak nie przestrzegaliby tych nakazów i nadal korzystali z pasów, na
      których kiedyś jeździli. Oczywiście zatrzymani przez stróżów prawa ( co
      zdarzałoby się bardzo rzadko lub nawet wcale ) tłumaczyliby się, że zapomnieli
      lub mogliby użyć argumentu piniężnego.
      Ponadto wydzielanie pasa dla rowerzystów wiąże się z ograniczeniem przestrzeni
      poruszania się pojazdów mechanicznych w już i tak zatłoczonej Łodzi. Nie chcemy
      chyba kolejnych zakorkowanych ulic, prawda?
      Ale to nie o tym...
      Otóż tworzenie ścieżek rowerowych jest niezbędne ( oczywiście to moje zdanie ).
      W Łodzi wzrasta liczba użytkowników samochodów osobowych co wiąże się ze
      zwiększoną wmisją spalin i zmniejszeniem bezpieczeństwa zarówno kierujących jak
      róznież pieszych.
      Mnie osobiście bardzo podoba się kawałek ścieżek rowerowych na ulicy
      Strykowskiej ( przykład ) gdzie ścieżka taka oddzielona jest w pewnych
      miejscach od jezdni pasem zieleni, co zapewnia jako takie bezpieczeństwo
      cyklistów. Ale niestety są to tylko kawałki...
      Zastanówmy się...gdyby większość z nas przesiadła się na rower porzucając
      samochód, który w rzeczywistości, gdyby głebiej się zastanowić nie zawsze jest
      nam potrzebny, jakie korzyści moglibyśmy odnieść dzięki temu...
      W tej chwili nasuwa mi się kilka - jest ich na pewno więcej...
      1) poprawa bezpieczeństwa na drogach
      2) poprawa stanu powietrza w mieście oraz redukcja zanieczyszczeń
      3) oszczędności na i tak za drogiej benzynie
      4) poprawa naszej kondycji fizycznej

To tylko kilka, więc jeśli komuś nasuwa się coś jeszcze zapraszam do dyskusji.
      Ale, ale...ścieżki rowerowe i promocja tego rodzaju transportu wymaga nie tylko
      zapewnienia samych ścieżek, ale również bezpieczeństwa rowerów. W Łodzi ginie
      bardzo wiele rowerów o czym nieraz pisała GW i inne łódzkie gazety. Dlatego
      wnioskuję iż nowe ścieżki rowerowe mogą nie tylko zachęcić ludzi do zamiany
      czterech kółek na dwa ale również złodziei do wzmożonej działalności.
      Osobiście jestem za ścieżkami. Budujcie, budujcie, budujcie - więcej, więcej i
      więcej.

Pozdrawiam
      Mav
      • Gość: jamnik Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz.gazeta.pl 31.05.01, 14:55
        A mnie ukradli rower. Mam nadzieję, że ten, kto to
        zrobił już wpadł pod koła jakiegoś wariata na ulicy!
        Jeśli nie, zapraszam na al. Włókniarzy, albo Śmigłego
        Rydza.
        • hubar Re: Ścieżki rowerowe 05.06.01, 17:07
          Znam ten ból bo mi też ukradli , ale mam nadzieję , że ten co to zrobił jadą
          moim rowerem spadł z niego , jakaś koparka go przejechała , a mój rower wróci
          do mnie . Rowerku mój wróć!!!!!!!
          • Gość: mietek Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz.gazeta.pl 05.06.01, 17:18
            pompka w d... złodziejom rowerów!!!
    • Gość: KRLF Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
      pomysł na scieżki rowerowy jest dobry, ale nie w polsce. najpierw trzeba cos
      zrobić, żeby nie kradli rowerów, bo na razie to strach na ulice ( zwłaszcza w
      centrum) wyjechać. ja swój rower sprzedałem i przesiadłem sie w tramwaj. nie
      będę ryzykował
    • hubar Re: Ścieżki rowerowe 05.07.01, 17:35
      Dochodzę do wniosku że ścieżki są niepotrzebne!
      Jak wytłumaczyć tym tłukom że mają po nich jeździć? Dosyć mam trąbienia na
      rowerzystów na drodze i pokazywania im gdzie jest "ich" ścieżka. Kiedy idę po
      chodniku dosyć mam też potrącania przez rowery, bo nie "umiom" czytać że ich
      droga jest po drugiej stronie , lub cogorsz obok chodnika.
    • Gość: MATTI Re: Ścieżki rowerowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 16:01
      Kpiny sobie robicie !!!
      Okrzyknęliście się obrońcami rowerzystów, a w rzeczywistości stawiacie problem
      na głowie !!! Wasze malowane "ścieżki" rowerowe doprowadzą jedynie do zakazu
      poruszania się rowerem po ulicach, a przypominam, że w świetle przepisów
      rowerzysta to tak samo równoprawny użytkownik drogi jak kierowca samochodu, a
      nawer TIR'a. I to właśnie kierowców trzeba nauczyć dostrzegać innych
      uczestników ruchu, a nie izolować rowerzystów. Uważam pomysł za beznadziejny !!
      Następny Wasz postulat powinien brzmieć "rowery na chodniki - piesi do DOMU !!!"
      Wyrazy rozgoryczenia - Matti

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka