Dodaj do ulubionych

Sprawozdanie.

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 19:22
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Sprawozdanie. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 19:25
      Pardon za pusty post.
      Dziś około 14 na krańcówce na Karolewie Elin (1932+33) połamał sobie pantograf.
      Przerwa w ruchu trochę trwała, uruchomiono komunikację autobusową, ale jak
      zwykle - żadnej informacji. Po pewnym czasie Elin zjechał sobie o własnych
      siłach na drugim odbieraku. Swoją drogą, to już druga połamana w
      Łodzi "połówka".
      • michal.ch Re: Sprawozdanie. 09.07.02, 13:39
        Teraz jest moda na połówki. Podobno lepiej współpracują z siecią, bo są lżejsze,
        ale do mnie ten argument nie trafia. Wg mnie podparte z obu stron są bardziej
        stabilne i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Nawet na kolei EP09 mają ponownie
        montowane nożyce, bo połówki po przekroczeniu pewnej prędkości łamały się jak
        patyki. Eliny mają połówki właśnie tego typu, co EP09. Może to jakiś trefny model.
        • Gość: Ł.S. Re: Sprawozdanie. IP: *.toya.net.pl 11.07.02, 12:26
          michal.ch napisał(a):

> Teraz jest moda na połówki. Podobno lepiej współpracują z siecią, bo są lżejsze
          > ale do mnie ten argument nie trafia. Wg mnie podparte z obu stron są bardziej
          > stabilne i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej.

Zostawmy tę sprawę fachowcom. Fakt, że zwykłe tramwajowe pantografy OTK-1 nie są
          już produkowane mówi sam za siebie.

Pozdrawiam,
          Ł.S.
          • Gość: Ja Re: Sprawozdanie. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 18:57
            Ja się na tym absolutnie nie znam, ale fakt, że TGV i cała francuska (i nie
            tylko) kolej jeździ na połówkach jednak o czymś świadczy.
            • michal.ch Re: Sprawozdanie. 19.07.02, 13:19
              Włoskie Pendolino ETR450 i ETR460 (taki bił rekord prędkości w Polsce) mają
              nożyce, bo połówki nie wytrzymywały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka