Dodaj do ulubionych

Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi )

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 14:02
Mam pytanie do szanownych forumowiczów : które ulice w Łodzi są przewidziane do
modernizacji w ciągu najbliższych lat i czy będą jakieś przebudowane przy
okazji budowy autostrad i zachodniej obwodnicy miasta? Co z budową
Nowokonstytucyjnej i w ogóle czy ktoś wie co czeka lepszego łódzkie drogi w
ciągu kilku najbliższych lat?
dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi ) 13.07.02, 20:06
      To autostrady wokół Łodzi powstaną??
      Droga ekspresowa również..??
      Ja bymz tymi proroctwami jeszcze poczekał..
      poza tym- uważam, że nie ma czego dostosowywać..wystarczy zmodernizować..
      Kazdy remont drogi przewidziany jest raczej dla usprawnienia życia w tym mieście, chociaż to widmo autostrad również sie ciągnie...

A czemu pytasz??
      • Gość: wawa Re: Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi ) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 22:40
        Z czystej ciekawości. Od dzieciństwa jestem związany z Łodzią,stąd mój
        sentyment. tak poza tym to czysta ciekawość,ale może ktoś coś wie więcej niz ja.
        • geograf Re: Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi ) 13.07.02, 22:45
          ma być poszerzana Rokicińska między ul. Augustów, a Hetmańską (ciekawe czy jednak wytycza tam miejsce na tory tramwajowe czy nie...)
          planuja wybudowanie drugiego wiaduktu, a wymianę starego (czyli będą dwa wiadukty) na Aleksandrowskiej,
          Nowokonstytucyjną znasz...

to są te większe, z dojazdem do przyszłych dróg wokół Łodzi...
          • Gość: wawa Re: Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi ) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.02, 09:25
            dzieki
    • Gość: barnaba Re: Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi ) IP: *.lodz.msk.pl 17.07.02, 15:41
      Gość portalu: wawa napisał(a):
      > czy będą jakieś przebudowane przy okazji budowy autostrad i zachodniej
      obwodnicy miasta?

Założenia mówią o przebudowie oprócz Rokicińskiej ulicy Pomorskiej lub
      Brzezińskiej (z południową obwodnicą Nowosolnej). Decyzja chyba jednak jeszcze
      nie zapadła.
      • geograf Re: Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi ) 17.07.02, 19:00
        To jednak obwodnica Nowosolnej jest w planach??
        No ładnie...
        • Gość: barnaba Re: Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi ) IP: *.lodz.msk.pl 17.07.02, 20:29
          W planach na dalszą przyszłość jest obwodnica całej Nowosolnej.

W ramach budowy autostrady ma powstać jedynie jej kawałek (Brzezińska-
          autostrada), oczywiście pod warunkiem, że drogą dojazdową do autostrady będzie
          Brzezińska, a nie Pomorska. Na ominięcie Nowosolnej podczas jazdy na trasie
          Łódź-Brzeziny-Rawa Maz. trzeba będzie poczekać kilka dalszych lat - oczywiście
          pod warunkiem, że nic się nie zmieni, a dziennikarz DŁ się nie pomylił :)
    • hubar Re: Pytanie do ekspertów ( drogi w Łodzi ) 18.07.02, 01:12
      Heh akurat coś wiem o planach, bo jakoś zawsze mnie to interesowało. Wiem że w
      planach jest rozbudowa ulic Wojska Polskiego i Drewnowskiej, tak aby była to
      droga W-Z. Ma to być szeroka trzy pasmowa droga. Niestety, z tego co wiem,
      koszty wysiedlenia i wyburzenia starych ruder jest na tyle duży że to są palny.

Druga sprawa to ul Konstytucujna. Z tym już lepiej bo mozna zauważyć że trzy
      hipermarkety już postawiły się na jej przyszły biegu. Ma to być swoistego
      rodzaju wschodnia obwodnica.

Jeśli chodzi o drogi związane z Autostradą to:
      -Dociągnięcie Pomorskiej (wykorzystanie istaniejących już a nie uzywanych
      wiaduktow niedaleko szpitala)
      -Wydłuzenie Inflanckiej (już skrzyżowanie jest przygotowane do tego)
      -No i oczywiście Przybyszewskiego czeka już od dawna
    • hubar Strykowska 22.07.02, 20:20

Przebudowa ul. Strykowskiej

jg (21-07-02 17:04)

Znamy już plany przebudowy ul. Strykowskiej: budowa kanałów deszczowych, nowa
      nawierzchnia, ścieżki rowerowe. Czekamy na pozwolenie na budowę.

Łódzka firma Kral - Bis przebuduje ul. Strykowską między skrzyżowaniem z ul.
      Wojska Polskiego a Inflancką. To przedostatni odcinek tej trasy, który pozostał
      miastu do remontu. Modernizacja powinna się rozpocząć jeszcze w wakacje, a
      potrwa do końca września.

Remont rozpocznie się od całkowitej rozbiórki starej jezdni. W trakcie robót
      podziemnych wybudowany zostanie kanał deszczowy. Ta inwestycja z pewnością
      ucieszy mieszkańców Dołów. Nowa kanalizacja pozwoli odprowadzać wody opadowe,
      które dotąd spływały w pobliże cmentarza, po każdym deszczu tworząc potężne
      kałuże.

Dopiero wtedy będzie można położyć nową konstrukcję jezdni, która utrzyma
      potężny ruch na ul. Strykowskiej - w przyszłości jednej z dróg dojazdowych do
      autostrady A2 (Poznań - Warszawa). Nowa nawierzchnia ma być wykonana ze
      specjalnej mieszanki asfaltowej, z wieloletnią gwarancją.

Kształt i szerokość ulicy nie zmieni się. Wzdłuż drogi, po stronie wschodniej,
      powstaną natomiast kolejne metry drogi rowerowej. Oddzielona od jezdni i
      chodnika, wyłożona kostką wypełni lukę w drodze do Łagiewnik. Niebezpieczny dla
      rowerzystów może pozostawać tylko przejazd przez ul. Strykowską. Kierownictwo
      wydziału dróg UMŁ nie zadecydowało jeszcze, czy przejazd będzie regulowany
      sygnalizacją świetlną. Światła, jeśli powstaną, będą przepuszczać rowerzystów
      na drugą stronę jezdni wykorzystując postój samochodów na czerwonym świetle
      przy ul. Inflanckiej.

Na czas robót ruch po ul. Strykowskiej toczyć się będzie po jednej nitce drogi
      w obie strony. Jezdnia nie zostanie całkowicie zamknięta. Kiedy ruszą prace?
      Wszystko zależy od pozwolenia na budowę, które wydaje miasto. Jak zapewnia
      szefostwo firmy budowlanej - jej pracownicy są przygotowani do wejścia na
      budowę w każdej chwili.

A jeszcze w tym roku miasto przewiduje przebudowę ostatniego starego odcinka
      ul. Strykowskiej: między ul. Wojska Polskiego a Telefoniczną.
      • geograf Re: Strykowska 22.07.02, 23:58
        i ja w związku z tym mam pytanie- czy budżet państwa dokłada do tego remontu?? Albo przynajmniej czy ma taki obowiązek??
        Ktoś wie??? W końcu Strykowska to docinek drogi krajowej...
        • hubar Re: Strykowska 23.07.02, 01:39
          Dobre pytanie, ale nie znam odpowiedzi :-( a jak widać panu JG nie za bardzo
          się chciało dowiedzieć.
          • geograf Re: Strykowska 23.07.02, 08:59
            hmmmm...
            Yaa powinien znac odpowiedź...
            trzeba się go zapytać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka