Dodaj do ulubionych

Pytanie do elektryków

IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:07
JAk podłączyc górne swiatlo do gniazdka, tzn. zeby miec kabel z wlacznikiem
jak w zwyklej lampce?ODcieli prad i musimy sie podpiąć do gniazdek u sasiadow
(za ich zgodą)przedluzaczem.Dzieki!
P.S.A tak w ogole to czy jestescie pewni ze nikt wam nie podkrada prądu?Bo
nas nie ma cale wakacje a placimy 300zl.
Obserwuj wątek
    • Gość: półtoravolta odp. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:50
      podłącz z gniazdka do gniazdka i powinno być wszędzie jeżeli było zasilane
      zpod jednego bezpiecznika
      • Gość: Jutrzenka Re: odp. IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 18:59
        nie bardzo rozumiem, co mam podlaczyc i jak?
        • likus1 Re: odp. 10.02.06, 20:12
          Jezeli sie nie znasz na "pradzie" (a widze , ze nie specjalnie sie znasz) to nie
          probuj i ty i twoi sasiedzie nie beda miec pradu.
          Nie wiadomo jaka masz instalacje, czy masz zasilanie z gniazdek i swiatla z tej
          samej fazy,jakie masz zabezpieczenia. Uwazaj bo mozesz "puscic" faze na zero, a
          wtedy tylko same nieszczescia - trudno ci poradzic przez internet.
          • Gość: Jutrzenka Re: odp. IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:53
            odcieli jeden licznik! chce zeby lampa -zyrandol na gorze dala sie podlaczyc do
            przedluzacza
          • Gość: Jutrzenka Re: odp. IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:54
            musze kupic kabel z wlacznikiem i zamowic fachowca, są tu jacys?
          • Gość: J Re: odp. IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:54
            zasilanie gniazdek i swiatla mam z tej samej fazy
    • Gość: ble Re: Pytanie do elektryków IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 10.02.06, 23:11
      Gość portalu: Jutrzenka napisał(a):

> JAk podłączyc górne swiatlo do gniazdka, tzn. zeby miec kabel z wlacznikiem
      > jak w zwyklej lampce?ODcieli prad i musimy sie podpiąć do gniazdek u sasiadow
      > (za ich zgodą)przedluzaczem.Dzieki!
      > P.S.A tak w ogole to czy jestescie pewni ze nikt wam nie podkrada prądu?Bo
      > nas nie ma cale wakacje a placimy 300zl.
      troszkę dziwne płacisz ,a odcieli Ci prąd?
      • Gość: Andy Re: Pytanie do elektryków IP: *.netcontrol.pl 10.02.06, 23:49
        Po prostu zamiast dwóch przewodów, które wychodzą ci z sufitu do kostki przy
        lampie, wkładasz przewody z przedłużacza. Jesli są dwa i lampa nie świeci to
        zamień je miejscami. Dokrecasz w kostce i po sprawie. Gorzej jeśli to żyrandol
        i działa na dwie fazy. Ale wtedy też wystarczy to co jest z przedłużacza.
        Najwyżej kilka żarówek spalisz....
        • pan.nikt Re: Pytanie do elektryków 11.02.06, 00:19
          Żyrandol działa na dwie fazy?????

O BOSZE??
          Gdzie??

Człowieku udajesz fachowca?
          Odpuść sobie.
          • Gość: J Re: Pytanie do elektryków IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:21
            o Bosze, gdzie?
            Czyli na 1 faze?co to w praktyce oznacza?
            • pan.nikt Re: Pytanie do elektryków 11.02.06, 00:25
              A co ma oznaczać>
              Do lampy dochodzą trzy kabelki,
              jeden to zero (wspólne dla obu obwodów),
              dwa pozostałe, to dwa obwody z tej samej fazy, tylko każdy osobno rozłączany
              (masz dwa klawisze).

I tyle.
              Żyranol mozna równie dobrze podłączć na jednym obwodzie, tylko, że będzie się
              włączał cały na raz.

A poważnie.
              Z prądem nie ma żartów.
              Amatorzy nie powinni kombinować, bo jeszcze sobie zrobią Kuku.
        • Gość: J Re: Pytanie do elektryków IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:20
          spoko, wielkie dzięki! wiecie czy w chemicznym na zwierzynieckiej dostanę taki
          kabel z wlacznikiem czy na dlugiew z "lampowym",
          p.s.do zlosliwego,dżizyz, wiesz jakie rachunki mamy? 800pln/miesiac, zalegamy z
          jednym czynszem!\
          • Gość: Andy Re: Pytanie do elektryków IP: *.netcontrol.pl 11.02.06, 00:35
            Panie.nikt! Dokładnie o to mi chodziło. O te 3 kabelki. Bez wnikania ile tam
            jest faz. Choc u mnie rzeczywiście sa dwie,a nie jedna podzielona na dwa
            przełączniki....
            A co do rachunkow: To chyba warto czasem na licznik zerknąć. Np. przed i po
            wakacjach. Ale czemu takie duże? Ogrzewanie na prąd czy jak?
            • pan.nikt Re: Pytanie do elektryków 11.02.06, 00:47
              Różne rzeczy widziałem, ale takiego cuda jeszcze nie.
              Jestes pewna??
              • pan.nikt Re: Pytanie do elektryków 11.02.06, 01:01
                No chyba, że ten Twój Żyrandol ma ze sto żarówek, ale i wtedy starczy 1 faza
        • Gość: Salou Andy - nie masz pojęcia to się nie odzywaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 00:29
          Po pierwsze - jeśli ktoś ma przełużacz z dwoma przewodami, to nie jest istotna
          kolejność tych przewodów by żarówka świeciła - kłaniają się lekcje fizyki z 5
          klasy podstawówki. Jeśli więc żyrandol nie zaświeci, to na pewno "zamiana
          miejscami" nic nie pomoże.

Po drugie - nie słyszałem by były żyrandole "na dwie fazy" - może chodziło o
          żyrandol z wyłącznikiem dwubiegowym (takie "cuś" co włącza najpierw część
          żarówek a potem resztę ;-> ).

Po trzecie - jakim cudem możesz spalić żarówkę (przeznaczoną do pracy z
          napięciem zasilającym 220-240V) jeśli ją podłączasz do źródła napięcia 230 V ???
          Znowu kłania się wiedza z piątej klasy podstawówki.

A wnioski - jeśli pani, która pytała o poradę nie wie jak to dobrze podłączyć,
          to niech lepiej poprosi o to człowieka, który się na tym zna (wystarczy, że
          uważał na lekcjach fizyki w podstawówce ;-> ). Sprawa jest bardzo prosta, ale
          tak na pewno będzie bezpieczniej ( i dlatego właśnie nie narysuję żadnego
          schematu ).

PS. Nie uważam, że kobiety nie mogą się zajmować instalacjami elektrycznymi -
          jednak tym jednak się zajmie ktoś, kto ma naprawdę dobre pojęcie. Tym bardziej
          że od tego zależy bezpieczeństwo a może i życie użytkownika.
          • Gość: Jutrzenka Re: Andy - nie masz pojęcia to się nie odzywaj IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 01:29
            CZego nie widziałeś?
            Tak, mamy ogrzewanie na prąd!
            ok, kupie kabel umieszcze kabelki w dziurkach kostki, przykręce, z drugiej
            strony lampa jest juz podlaczona, wysoka drabina i faktycznie, najwyżej pójdzie
            pare żarówek jeśli będzie zwarcie, no ale możliwosci są dwie.
            Czy wiecie gdzie dostanę kabel z włacznikiem ale naprawde dlugi 5metrów minimum?
            Dzieki!Chyba kupie podrecznik do 5 klasy fizyki:)
            • Gość: Andy Re: Andy - nie masz pojęcia to się nie odzywaj IP: *.netcontrol.pl 11.02.06, 12:22
              Ale zjebke dostałem.... Ale wiem juz dlaczego. Ja nie miałem fizyki w 5 klasie
              podstawówki. Moje wiadomości ogą zatem być niepełne.
              Co do 2 faz, to wyjaśniam. Połowa żarówek zasilana jest z jednej fazy, a druga
              połowa z drugiej fazy. Niezależnie. Tylko 0 jest wspólne. Ktoś to tak
              wymylśsił. A z faktami spierał się nie będę.
              >Po trzecie - jakim cudem możesz spalić żarówkę (przeznaczoną do pracy z
              >napięciem zasilającym 220-240V) jeśli ją podłączasz do źródła napięcia
              >230 V ???
              A co będzie jeśli zamiast 0 podłączę fazę? Tą samą nawet lub inną. Tego jeszcze
              nie próbowałem, więc nie wiem...

A dla Jutrzenki: Długi kabel napewno kupisz w którymś z marketów budowlanych.
              Ale obawiam się, że będzie bez włącznika. Możesz spróbować namówić obsługę
              sklepu żeby ci zamontowali.
              A nie wiedziałem ile może kosztować elektryczne ogrzewanie. Ja za prąd nie
              przekraczam 40PLN miesięcznie.
              • Gość: misiek Re: Andy - nie masz pojęcia to się nie odzywaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 13:35
                Andy - brakuje Ci tylko trzeciej fazy abyś podłączył sobie żyrandol w "trójkąt"
                albo w "gwiazdę"...
                Jak już tą trzecią fazę znajdziesz, to śmiało pod sufitem będziesz sobie mógł
                zawiesić np. spawarkę ;-))))))))))
                Jakoś dziwne są te Twoje fakty, bo jeszcze nigdy nie widziałem instalacji
                elektrycznej w której jeden punkt świetlny zasilany był dwoma fazami...
                Pomyśl sobie, że napięcie między fazą a "0" wynosi 230V natomiast napięcie
                międzyfazowe wynosi 380V !!

Teoretycznie w mieszkaniu ( domu ) gdzie został zdjęty licznik energii
                elektrycznej odcinana jest tylko faza, natomiast "0" cały czas jest przyłączone.
                W takim przypadku możliwe jest podłączenie fazy ja pomocą jednożyłowego
                przewodu o odpowiednim przekroju ( zależnym od mocy zasilanych urządzeń ) w
                miejscu jej wyjścia z licznika, co pozwoli na normalne zasilanie wszystkich
                obwodów domowej instalacji elektrycznej.
                Jest tylko jedno "ale" - pisałem teoretycznie - bo do sprawdzenia stanu
                faktycznego jak i samego podłączenia wymagana jest wiedza i odpowiednie
                kwalifikacje.
                I nie zapomnij o jednym - TO BĘDZIE PROWIZORKA!!
                • Gość: Andy Re: Andy - nie masz pojęcia to się nie odzywaj IP: *.netcontrol.pl 11.02.06, 13:58
                  >Jak już tą trzecią fazę znajdziesz, to śmiało pod sufitem będziesz sobie mógł
                  >zawiesić np. spawarkę ;-))))))))))
                  No niestety pod sufitem się nie da.... Piękny czterożyłowy kabel mam tylko
                  dociągnięty do wyłącznika na ścianie.... Dobra socjalistyczna robota!
                  A jakie bym miał oświetlenie piękne.....
                  • Gość: Jutrzenka Re: Andy - nie masz pojęcia to się nie odzywaj IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 19:52

Misiek,, nie zdjeto licznika a tylko w szfce na klatce schod. opuszczono wajchy
                    4 bezpiecznikow szafke zamknieto, spokojnie moge ja otworzyc ale wolalabym w
                    mieszkaniu podzialac, jesli kupie wlaczniki i kable to bedzie luz bo juz
                    praktycznie cale 150metrow jest popodlaczane tylko gorne swiatlo zostalo.
                    Papa
                • likus1 Re: Andy - nie masz pojęcia to się nie odzywaj 11.02.06, 21:35
                  Jak juz masz dwie fazy podlaczone do zyrandola, to nie problem zrobic trzecia.
                  Musisz miec tylko pare danych znamionowych spawarki, pare kondensatorow,
                  dlawiki. Liczysz przesuniecie fazowe kata [fi],i podlaczasz spawarke; masz przy
                  okazji "sile" w lampie. Oooops, chodzolo chyba tylko o zwykle podlaczenie zasilania.
          • Gość: patefon Re: Andy - nie masz pojęcia to się nie odzywaj IP: *.77.classcom.pl 11.02.06, 18:12
            Po pierwsze - jeśli ktoś ma przełużacz z dwoma przewodami, to nie jest istotna
            > kolejność tych przewodów by żarówka świeciła - kłaniają się lekcje fizyki z 5
            > klasy podstawówki. Jeśli więc żyrandol nie zaświeci, to na pewno "zamiana
            > miejscami" nic nie pomoże.
            >
            no w przypadku polaczenia gnazdko gniazdko bylbym ostrozny
            jak ktorez z urzadzen dostanie faze tak gdzie masa i nie daj boze mam mase na
            obudowie to powodzenia;)
            a jak wlacza prad to wszystko pieprznie;)
    • Gość: elektryk Re: Czy wiecie ze... IP: *.stb.ubr02.dals.blueyonder.co.uk 11.02.06, 12:35
      Ponad 95% wypadkow z pradem jest spowodowanych przez amatorow?

Nie znasz sie - nie ruszaj - to jest najlepsza rada.
    • Gość: J Re: Pytanie do elektryków IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.06, 22:21
      Ok, jutro się przejade ale do castoramy czy gdzies indziej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka