Dodaj do ulubionych

Po co Łodzi cityrunnery ????

IP: 217.153.35.* 16.07.02, 16:56
Wg mnie nie ma żadnego uzasadnienia, bo:
- szybciej i tak nie będa jeżdzić niz zwykłe tramwaje, bo nie ma takiej
możliwości technicznej,
- kosztują kilka razy więcej niż zwykłe, całkiem przyzwoite i nowoczesne
tramwaje (zdaje się, że deficyt budżetu Łodzi dramatycznie się powiększa od
kilku lat i chyba miasta nie stać na takie luksusowe wydatki - jedyne
wyjaśnienie, to jak zwykle przy transakcjach z udziałem urzędników, łapówki).
Ja na prawdę nie rozumiem, dlaczego Łódź i Łodzianie (w tym w szczególności
forumowicze) tak się szczycą tymi 3 tramwajami - czy w Łodzi jest już taka
kompletna byndza, że nie ma o czym pisać i czym się chwalić ??? Czy to
jedyna "atrakcja" miasta ostatniego okresu ??? Jeśli TAK, to jest to bardzo,
bardzo smutne.

Obserwuj wątek
    • Gość: mch Tak źle, tak jeszcze gorzej... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 16.07.02, 17:01
      Coście się tak czepili tych Cityrunnerów?! Przypominam tylko, że przed ich
      zakupem (a i teraz też) słychać, że Łódź to nie ma nowoczesnych tramwajów i
      wogóle same złomy jeżdżą. A jak się zrobiło zakup czegoś nowoczesnego
      (powtarzam różnicę: nowoczesnego, a nie tylko nowego, ale nieco podstarzałego),
      to wszystkim jest też źle. Może się ludziska na coś zdecydujecie bo zaczyna być
      to wasze stękanie denerwujące. Tak nie pasuje, tak też nie, a jeszcze inaczej -
      - też źle. Za nic nie można dogodzić.
      • Gość: Do. Howgh... powiedzial mch (no txt) IP: 129.194.53.* 16.07.02, 17:20
      • Gość: z Łodzi Re: Tak źle, tak jeszcze gorzej... IP: 217.153.35.* 17.07.02, 07:10
        Gość portalu: mch napisał(a):

> Coście się tak czepili tych Cityrunnerów?! Przypominam tylko, że przed ich
        > zakupem (a i teraz też) słychać, że Łódź to nie ma nowoczesnych tramwajów i
        > wogóle same złomy jeżdżą. A jak się zrobiło zakup czegoś nowoczesnego
        > (powtarzam różnicę: nowoczesnego, a nie tylko nowego, ale nieco
        podstarzałego),to wszystkim jest też źle. Może się ludziska na coś zdecydujecie
        bo zaczyna być to wasze stękanie denerwujące. Tak nie pasuje, tak też nie, a
        jeszcze inaczej - też źle. Za nic nie można dogodzić.

Osobiście "stękam" juz od dawna w sprawie Cityrunnerów, a dokłdanie od momentu
        kiedy dowiedziałam się ile kosztują. Uważam, że Łodzi nie stać na taki luksus
        (jak zresztą na wiele innych urzędniczych wybryków również), tym bardziej, że
        nieuzasadniony, bo jego "nowoczesności" i prędkości nie będzie można nigdy
        wykorzystać - to trochę tak, jakby kupić na kredyt (spłacany wysiłkiem całej
        rodziny i 10-letnich wyrzeczeń) najnowszy model Audi i jeździć nim tylko
        uliczkami osiedlowymi. Po prostu wkurza mnie, że ten zarząd miasta tak marnuje
        moje pieniądze - za te 3 tramwaje (i kolejne) można było kupić kilkanaście
        nowych autobusów i tramwajów, i w ten sposób znacznie rozsądniej zmodernizaować
        przestarzały tabor. I jeszcze wkurza mnie, że tyle ludzi tego nie rozumie i
        podnieca się zupełnie bez powodu.
        • geograf Re: Tak źle, tak jeszcze gorzej... 17.07.02, 12:01
          wątpię czy byś kupiła za cene jednego wagonu Cityrunnera kilka innych wagonów innych tramwaji. (autobusy owszem).
          Tramwaj z Konstalu był tańszy, ale w innych miastach to nic innego jak wielkie G.

Biednego nie stać na gówno, wię cmoże przyzwyczajmy się do tego stanu rzeczy, a z czasem znormalizuje się wszystko??

pozdrawiam
          • michal.ch Re: Tak źle, tak jeszcze gorzej... 17.07.02, 13:35
            Przypominam, że produkt Alstom-Konstal Citadis 100 (116N), który przegrał
            przetarg był gorszy jakościowo i starszy technicznie, a ponadto nie w pełni
            niskopodłogowy (wysoka częśc pierwsza i ostatnia). Porównania techniczne już
            robiliśmy dlatego odsyłam do tamtych wątków na podforum komunikacyjnym (trzeba
            trochę poszukać, bo zjechały na dół).

P.S.
            Najnowsze wiadomości. Alstom nie tylko w Polsce nasyła kontrole na firmy, które
            go nie wybrały. U naszych południowych sąsiadów również przegrał przetarg na
            dostawę autobusów szynowych dla tamtejszych kolei i nasłał tam odpowiednik
            naszego NIK-u. Ta firma chyba prowadzi politykę "tylko my powinniśmy wygrywać".
            • geograf Re: Tak źle, tak jeszcze gorzej... 17.07.02, 14:15
              a może po prostu to polska mentalność i za wszelką cenę chcą wygrać??:P

a może to ich strategia marketingowa??:)

P.S. A z jaką firmą tam przegrał??:)
              I dla jakiego regionu to było??

pozdrawiam
              • michal.ch Re: Tak źle, tak jeszcze gorzej... 17.07.02, 16:03
                Jakaś Szwajcarska (albo Austriacka) - już nie pamiętam bo to tydzień temu na
                Onecie znalazłem.
    • dominic Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 16.07.02, 17:57
      Dlaczego się cieczymy? Ano dlatego, że przynajmniej coś jest. By gdyby się nie
      ryzykowało to byłoby NIC.
    • bartuch Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 17.07.02, 17:55
      Na komunikacyjne podforum, do jasnej cholery!!!!
      • zamek Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 17.07.02, 18:02
        Bartuszku, to trzeba tej pańcii, co się na górze wpisała,
        powiedzieć. My wiemy...
        Dbaj dziś o wątrobę. I pogratuluj koledze :)
        Pozdrowionka
        • bartuch Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? DO ZAMEK 17.07.02, 18:04
          Dzieki, Lewy Stoperze:-)))))
        • Gość: z Łodzi Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: 217.153.35.* 18.07.02, 09:14
          zamek napisał:

> Bartuszku, to trzeba tej pańcii, co się na górze wpisała,
          > powiedzieć. My wiemy...
          > Dbaj dziś o wątrobę. I pogratuluj koledze :)
          > Pozdrowionka
          >
          • geograf Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 18.07.02, 09:19
            Przede wszystkim to pow8innaś wiedzieć, że Cityrunnery nie kupiło MIASTO, ale MPK Łóź sp. z o. o.
            Są to dwa osobne budżety i zadłużanie się miasta nie ma tutaj zbyt dużo do rzeczy...

pozdrawiam :)
            • Gość: z Łodzi Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: 217.153.35.* 18.07.02, 12:22
              geograf napisał:

> Przede wszystkim to pow8innaś wiedzieć, że Cityrunnery nie kupiło MIASTO, ale
              MPK Łóź sp. z o. o. Są to dwa osobne budżety i zadłużanie się miasta nie ma
              tutaj zbyt dużo do rzeczy...
              >
              > pozdrawiam :)

A jak sądzisz, kto gwarantuje za kredyty zaciągane przez MPK, przecież MPK leci
              na stratach od dwana ? Albo kto pokryje ewentualne koszty upadłości MPK,
              przecież MPK to jednostka budżetowa ? A kto podnosi ceny biletów aby zapewnić
              MPK wzrost przychodów - czy aby nie decyzje Rady Miejskiej ? No i jest jeszcze
              całe inne mnóstwo powiazań - trzeba tylko troszkę się orientować i kojarzyć.
              Pozdrawiam.
              • geograf Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 18.07.02, 18:50
                Pomyliłaś się w kilku faktach...

Gość portalu: z Łodzi napisał(a):

>
                > A jak sądzisz, kto gwarantuje za kredyty zaciągane przez MPK, przecież MPK leci
                >
                > na stratach od dwana ?

Hmmm....Czy naprawdę ma straty??
                Oto co mozna było sie dowiedzieć z Rankingu 500 największych polskich firm Polityki, gdzie MPK zajęło 377 miejsce- przynosi ono zyski i to w wysokości 3062 tysięcy złotych netto rocznie.
                ( polityka.onet.pl/500_2000/sortlp7.html )

>Albo kto pokryje ewentualne koszty upadłości MPK,
                > przecież MPK to jednostka budżetowa ?

MPK jest spółką i jak to Flip kiedyś określił- spółki nigdy nie upadną;) Poza tym- czy należy juz panikowac i spowodu zakupu nowoczesnych tramwajów zakjładac upadek firmy transportowej - MPK posiada 206 nowych autobusów (czyli nie Ikarusów, nie M11 i nie M120MM- ze strony MPK) , czyli jakoś MPK poradziło sobie na przestrzeni lat z takimi wydatkami, a dodatkowo w tym roku zostały zakupione nowe autobusy.

>A kto podnosi ceny biletów aby zapewnić
                > MPK wzrost przychodów - czy aby nie decyzje Rady Miejskiej ?

W kompetencji Miasta leży cena biletów i ogólnie sama ich produkcja. MPK nie ma na to żadnego wpływu, a to z powodu ważności tych biletów u kilku firm, na terenie administracyjnym Łodzi (TP, MKT, MUK Zgierz, MPK Łódź)...

> No i jest jeszcze
                > całe inne mnóstwo powiazań - trzeba tylko troszkę się orientować i kojarzyć.

To znaczy jakich powiązań?? Możesz mi powiedziec??
                > Pozdrawiam.

ja również.

P.S. Bez inwestycji nic by się nie rozwijało, a nasze MPK byłoby najgorszymw Polsce- bo np. oszczędzano by, aby firma przynosiła same zyski- bez strat...Bez inwestycji te zyski na pewno nie będą rosły na dłuższą metę...
                • geograf Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 18.07.02, 20:04
                  geograf napisał:

> Gość portalu: z Łodzi napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > A jak sądzisz, kto gwarantuje za kredyty zaciągane przez MPK, przecież MPK
                  > leci
                  > >
                  > > na stratach od dwana ?
                  >
                  > Hmmm....Czy naprawdę ma straty??
                  > Oto co mozna było sie dowiedzieć z Rankingu 500 największych polskich firm Poli
                  > tyki, gdzie MPK zajęło 377 miejsce- przynosi ono zyski i to w wysokości 3062 ty
                  > sięcy złotych netto rocznie.
                  > ( polityka.onet.pl/500_2000/sortlp7.html )

Z tego wynika, że MPK za samo świadczenie usług wykazuje spore zyski, straty notuje jedynie wtedy, gdy zaliczy sie do obliczeń koszty inwestycji....POTRZEBNYCH inwestycji...
          • zamek Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 18.07.02, 12:13
            Helo Pańciu :)
            Nie chcę, dalibóg, powtarzać się, ale doprawdy koszta
            komunikacji to nie tylko zakup taboru, ale także - a może
            przede wszystkim - jego utrzymanie. Geo już słusznie
            wspomniał, że CR zostały zakupione za pieniądze MPK, a
            nie miasta. To jedno. Ale abstrahując od tego, kto te
            pieniądze wydał - biorąc pod uwagę awaryjność taboru,
            który mogliśmy nabyć zamiast CR, wybraliśmy optymalnie.
            Zrozum, że nie ma po co kupować wagonów typu 805 (czyli
            takich, jakie w większości jeżdżą po Łodzi), bo w ten
            sposób komunikacji w Łodzi się nie zmodernizuje. Czemu -
            a dlatego, że wyremontowane łódzkie 805 są właściwie
            nowymi wagonami - tak kompleksowo się je odnawia. Co
            powinniśmy zatem kupić? Ano tabor wielkopojemny, taki jak
            CR, dojeżdżający do największych skupisk ludności. A
            wśród tego rodzaju wagonów CR jest zdecydowanie
            najlepszym, a przy tym - powtarzam po raz n-ty: biorąc
            pod uwagę koszty eksploatacji - najtańszym rozwiązaniem.
            Dowody? Zapytaj w Katowicach, jak często psują się 116
            Nd, czyli Citadisy 100, które mieliśmy kupić. Otóż
            większość czasu spędzają na naprawach. To może Gdańsk i
            NGd 99 - bardzo podobny model, też bardzo awaryjny.
            Wreszcie casus Warszawy, która nabyła bodajże 150
            polskich autobusów Solaris Urbino 15. Chcieli taniej -
            mają drogo, bo okazało się, że na polskie warunki
            (nawierzchnia, niewyprofilowane zakręty) autobus się nie
            nadaje. Po prostu pęka nadwozie. Trzeba było głębiej
            sięgnąć do kieszeni i wydać forsę na niemieckie MAN-y.
            Nowe warszawskie tramwaje? Pochodzące z Chorzowa 116 i
            116 Na nie spełniły oczekiwań - są mniej pojemne niż
            dwuskłady 105 (odpowiednik 805, ale na tory o szerokości
            1435 mm), za to droższe. Dlatego właśnie Warszawa
            przestała kupować tabor przegubowy w Chorzowie, za to
            zamówiła tam kilkadziesiąt wagonów 105N2K/2000, które
            zastępują rozsypujące się już wagony typu 13N (mające po
            30 i więcej lat). Po prostu znaleźli się w sytuacji
            przymusowej - gdyby ich nie kupili, musieliby zredukować
            ilość linii. A co teraz chce kupić stolica? Ano
            Cityrunnery, montowane... w Łodzi.
            Pozdrawiam
            • Gość: meh_ow Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.02, 16:09
              A jak jest z pojemnością cityrunnerów w porównianiu z dwuskładami 105/805? czy
              nie jest przypadkiem niższa? Pytam się, bo we Wrocku też pewnie stanie do
              przetargu ... a nasza 10 jest dosyc tłoczną linią ...
              • geograf Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 18.07.02, 19:36
                Cityrunner:
                Liczba miejsc: siedzących 59, stojących 116
                (czyli ogólna liczba: 175 miejsc- ale dobrze wiemy, ze ta liczba może się różnić o te kilka sztuk-Polak potrafi;))

Skład dwóch wagonów 805 Na:
                Liczba miejsc: siedzących 40, stojących 158
                (czyli liczba ogólna : 198 miejsc- sytuacja analogiczna jak u Citka).

Widze, ze wasza linia numer 10 ma częstotliwość jazdy co 15 minut przez cały dzień.
                Nasza 10-tka ma częstotliwość jazdy co 7,5 minuty przez cały dzień i również jest tłoczną linią...
                Więc może wyjdzie an to samo, tyle tylko, ze zwiększy się częstotliwość??

pozdrawiam serdecnzie
                • Gość: meh_ow Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.02, 11:20
                  taa zeby u nas zwiększyć częstotliwość to trzebaby było wywrócić cały układ
                  linii tramwajowych do góry nogami ... bo nasze linie są jednakowo kochane i
                  mają jednakowe rozkłady ... całodzienne 15 minut to wakacje, - normalnie to w
                  szczycie szaleją aż co 12 minut :)
                  A dajmy na to częstotliwosc co 6 minut na naszej najdłuższej 10 ... hmmm aż
                  nie moge sobie wyobrazic tyle brygad ... ponad 20 nowych tramwajów na jedną
                  linię ... ehh fajnie by było ...

równiez pozdrawiam
                  • geograf Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 19.07.02, 21:38
                    W Łodzi posiadamy linie z kursującymi tramwajami co 6 minut (jej długość to ok. 13,5 km)-17 składów.

Natomiast nadjłuższa (ok. 17,5 km) ma częstotlwiość co 7,5 minuty-16 składów.

My również przewróciliśmy nasz system tramwajowy do góry nogami w 2001 roku i jesteśmyz tego zadowoleni:)

pozdrawiam:)
              • Gość: Ja Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 19:50
                Gość portalu: meh_ow napisał(a):

> A jak jest z pojemnością cityrunnerów w porównianiu z dwuskładami 105/805?
                czy
                > nie jest przypadkiem niższa? Pytam się, bo we Wrocku też pewnie stanie do
                > przetargu ... a nasza 10 jest dosyc tłoczną linią ...
                Z tego co pamiętam, to Cityrunner w łódzkiej postaci jest wersją wąskotorową
                dość znacznie różniącą się od szerokotorowej, więc dane mogą być inne. Gdzieś
                tu na forum było zdjęcie.
          • Gość: Jote Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: 212.191.37.* 18.07.02, 15:51

> [...] kwestia zakupów cityrunnerów wg mnie dalece wykracza poza tematy
            > komunikacyjne

Skoro wykracza poza tematy komunikacyjne, to pomylilas forum kolezanko.

- mnie raczej chodzi o to na co miasto wydaje m.in. moje
            > pieniądze i dlaczego tak dramatycznie miasto się zadłuża ??!! Czy ktokolwiek

Miasto wydaje pieniadze na Cityrunnery, czy MPK-Lodz sp. z o.o.?

J.S.
            • Gość: z Łodzi Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: 217.153.35.* 18.07.02, 15:57
              Gość portalu: Jote napisał(a):

> Gość portalu: z Łodzi napisał(a):
              >
              > > [...] kwestia zakupów cityrunnerów wg mnie dalece wykracza poza tematy
              > > komunikacyjne
              >
              > Skoro wykracza poza tematy komunikacyjne, to pomylilas forum kolezanko.

Niestety NIE, to administrator mnie tutaj przewalił Kolego.

> Miasto wydaje pieniadze na Cityrunnery, czy MPK-Lodz sp. z o.o.?
              >
              Już o tym pisałam wyżej - nie ma to większego znaczenia.
              • Gość: Jote Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: 212.191.37.* 18.07.02, 16:04

> > > Skoro wykracza poza tematy komunikacyjne, to pomylilas forum kolezanko.
                >
                > Niestety NIE, to administrator mnie tutaj przewalił Kolego.

Jego blad, skoro wykracza.

> > Miasto wydaje pieniadze na Cityrunnery, czy MPK-Lodz sp. z o.o.?
                > >
                > Już o tym pisałam wyżej - nie ma to większego znaczenia.

Faktycznie, nie zauwazylem. Pozwole sobie zacytowac:

"A kto podnosi ceny biletów aby zapewnić MPK wzrost przychodów"

MPK dostaje pieniadze za wozokilometry a nie za bilety, czyz nie tak?

J.S.
    • Gość: Ja Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 19:44
      Szkoda, że nie mam z pół dnia wolnego bo wypisałbym wszystkie wątki na których
      temat ten był już poruszany, dyskutowany, wałkowany itd, itp, i w kółko, i
      jeszcze raz, i znowu, i dalej, i do oporu. Ciekawe kiedy się ludziom znudzi.
      Chyba wtedy, gdy CR będą najstarszymi modelami w mieście, choć wtedy też
      będziemy kupować jakieś tramwaje...
      • geograf Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? 18.07.02, 20:30
        Ależ Ja!:)
        Na szczęście niektórym sie nie znudzi zaówno zaczynanie tych samych tematów, jak również odpowiadanie na nie:)

Trzeba uświuadamiać i zmieniać zdanie łodzian, nawet kosztem odrobiny nerwów;)

pozdrawiam
        • Gość: Ja Re: Po co Łodzi cityrunnery ???? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.02, 21:07
          geograf napisał:

> Ależ Ja!:)
          > Na szczęście niektórym sie nie znudzi zaówno zaczynanie tych samych tematów,
          > jak również odpowiadanie na nie:)
          > Trzeba uświuadamiać i zmieniać zdanie łodzian, nawet kosztem odrobiny nerwów;)
          Fakt. Ale ja mam wakacje :).
          Tak czy inaczej wyrazy podziwu, że Ci się chce. Naprawdę.
          > pozdrawiam
          Jak najbardziej również.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka