Dodaj do ulubionych

pekaes lokalny vs MPK

06.06.05, 09:54
Witam,

Dziś - kontynuując eksperymenty z komunikacją publiczną ;) - również
postanowiłem się wybrać autobusem do pracy. I przeżyłem lekkie zdziwienie. W
pewnym momencie na przystanek autobusowy (Rokicińska, Janów) zajechał PKS
relacji cośtam - Central. Autobus ledwie zipał, ale co tam :) No i się
okazuje, że autobusik jedzie prościutko do centrum (z czym MPK ma kłopoty -
szczytem pasji w MPK jest chyba układanie jak najbardziej zawiłych tras
przejazdu), zaś sam przejazd kosztuje... 1 zł!
Ktoś mnie może oświecić dlaczego PKS może mnie dowieźć za 1 zł, a MPK za
bodajże 3,50 zł? (w sumie to więcej bo wg rozkładu to jest więcej niż 30 minut...)

pzdr
topjes
Obserwuj wątek
    • brokatowy Re: pekaes lokalny vs MPK 06.06.05, 09:58
      dlatego ze w pks zaczeli wreszcie myśleć? moze dorwała sie tam rozsadna osoba
      do władzy? bo w ciagu ostatnich 5-7 lat zakupili troche wozów
      niskopodłogowych , nie najnowszych cudaków, jakvolvo 7000 ale zwykłe mercedesy,
      dziwaczne volvo, itp. Ponadto obserwuja konkurencję i zapewne wzieli pod uwage
      prywatna linie kaliski-obi za złotówke. nie wiem czy jeszcze ta linia
      funkcjonuje. ponadto, to firma sama sobie ustala ceny przejazdów, a mpk ma te
      ceny narzucone przez rade miejska. a ze w radzie miejskiej, jak w wiekszosci
      tego typu zbiorowisk siedza ludzie, ktorzy kompletnie nie znaja sie na tym, co
      maja robic, to jest tak jak jest..
      • Gość: Aleksej Re: pekaes lokalny vs MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.06.05, 10:32
        Te autobusy to Volvo B10M (poprzednik B10L) i jest sredniopodlogowy oraz
        mercedes O405, rowniez sredniopodlogowy, w przeciwienstwie do O405N. Tak czy
        inaczej lodzki PKS wypada dosyc blado w porownaniu do innych PKSow w Polsce.

Zreszta co tu duzo mowic, do Aleksandrowa Lodzkiego nadal jezdza Ikarusy PKSu,
        frekwencja zalosna, przewaznie kierowca, konduktor (ktory jak sprzeda jeden
        bilet w ciagu dnia to jest dobrze, bo wszyscy i tak kupuja u kierowcy) i moze 2-
        3 pasazerow na kurs.

A ten autobus byl relacji Aleksandrow Lodzki - Central, na podobnych zasadach
        dzialaja linie Aleksandrow - Bedon oraz Aleksandrow - Dw. Centralny
        (Fabryczny), w Lodzi za 1 zl.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • brokatowy Re: pekaes lokalny vs MPK 06.06.05, 10:38
          co trasy aleksandrów -bedon znam dobrze, bo sam mieszkam po drodze i 4 lata
          korzystałem z jego usłu. i stoczyłem niejeden bój o autobus ktory nie
          przyjechal, o lewe awaria etc. co do mercedesów, to byłem i n adal jestem
          przekonany ze to niskopodłogowce, ostatnio takowym jechałem. na tym volvo sie
          nie znam, ale wg mnie jest strasznie pokraczne i nie ma zadnego otwieranego
          okna!! ostatnio jak jechałem nim do centralu, to działał jakis leciutki nawie,
          ktory odczulem, jak wsadzilem reke pod te smieszne rurki, byly dodatkowo
          otwarte przednie drzwi a jakis dzieciak sie zezygał. smród nie -do -
          zniesienia.. a jesli to volvo faktycznie jest poprzednikiem b10L, to B10L bije
          je na trzy głowy. zreszta to nadal mój ulubiony autobus, po mercedesie citaro.
          A 7000 to nie trawie:-)
          • Gość: Aleksej Re: pekaes lokalny vs MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.06.05, 10:41
            Moze maja jednego merca niskopodlogowego, ale te co ja widzialem to wszystkie
            byly sredniopodlogowe O405, wszystkie biale.

Pozdrawiam,
            Aleksej
        • brokatowy Re: pekaes lokalny vs MPK 06.06.05, 10:41
          trudno zreszta zeby zezlomowali wszystkie ikarusy jakie maja. a frekwencja
          kieposka, bo kupujac jedna migawke mpk mozna naprawde sporo jezdzic a pks ,
          wiadomo w lodzi przesiadka na mpk i druga migawka. Ale coz, pks sam sobie
          zasłuzyl na taki los. Swoja droga, mysle ze pks moglby wprowadzic cene np 1zł
          na trasie aleksandrów-zabieniec i od razu frekwencja bylaby wyzsza.dlugofalowo
          mysle, ze taka obnizka bylaby skuteczna. w koncu mpk nie ma mozliwosci
          odpowiedziec na taki atak. a złotówka wobez 2,20 czy 3,30 to spora
          róznica...Ponadto poks jezdza duzo szybciej od 78, ktore na trasie do
          aleksandrowa wlecze sie jak wol..
        • topjes Re: pekaes lokalny vs MPK 06.06.05, 17:04
          > A ten autobus byl relacji Aleksandrow Lodzki - Central, na podobnych zasadach
          > dzialaja linie Aleksandrow - Bedon oraz Aleksandrow - Dw. Centralny
          > (Fabryczny), w Lodzi za 1 zl.

Sprawdziłem - ta moja linia to Justynów - Central. Jeździ tam stary, totalnie
          zdezelowany Ikarus. To ma niemal smaczek przygody ;)

pzdr
          topjes
    • Gość: Michał M. Re: pekaes lokalny vs MPK IP: 80.51.227.* 06.06.05, 11:11
      A może to jest tak: Wsiadłeś do PKS'u, a kierowca wyciągnął do Ciebie rękę po
      tę złotówkę. Nie mogłeś nie zapłacić.

A w MPK możesz jechać na gapę (pewnie nie jeździsz tak ;) I niestety - dużo
      ludzi uważa, że nie ma w tym nic złego. A na gapowiczach MPK'owskich
      paradoksalnie traci też PKS (bo część ludzi wybrałaby tę firmę, gdyby wiedziała
      że tramwajem nie da się za darmo).
      • topjes Re: pekaes lokalny vs MPK 06.06.05, 17:06
        > A może to jest tak: Wsiadłeś do PKS'u, a kierowca wyciągnął do Ciebie rękę po
        > tę złotówkę. Nie mogłeś nie zapłacić.

O nie. Wsiadłem tylnymi drzwiami i grzecznie poszedłem do kierowcy zapłacić.
        Niestety kierowca to burak. Na moje pytanie "Czy u pana kupię bilet" padła
        odpowiedź godna jego menelskiego wyglądu "Nie, u księdza!" ;)
        BTW - autobus był pełen - głównie młodzież jadąca do szkoły.

pzdr
        topjes
        • Gość: Bart Re: pekaes lokalny vs MPK IP: 193.151.115.* 06.06.05, 17:18
          Bilet u księdza?
          • geograf Re: pekaes lokalny vs MPK 06.06.05, 17:57
            kiedyś nazywano to odpustami:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka