Dodaj do ulubionych

Żabieniec stracił dziewictwo

IP: 80.51.227.* 08.06.05, 18:35
Dzisiaj (chyba przed 14:00) na nowej krańcówce na Żabieńcu wykoleił się
tramwaj. 1476+____ (zapomniałem drugiego numerka mimo, że to on wyskoczył).
Około 14:30 drugi wagon został ustawiony drugim wózkiem na dodatkowych
kółeczkach, a pętlę udrożniono. Fotki zrobiłem, ale ja mam zwykły aparat więc
ich nie pokażę :)
Obserwuj wątek
    • lodz85 Re: Żabieniec stracił dziewictwo 08.06.05, 21:08
      mam pytanie:czy petla na zabiencu juz dziala normalnie czy jedynie cos od czasu
      do czasu przejzdza tam.jakto sie stalo ze na nowej petli juz doszlo do
      wykolejenia?czy ktos zna dobra ztrone o komunikacji w lodzi gdzie sa bierzace
      info?
      • Gość: pasażer Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.toya.net.pl 08.06.05, 21:12
        żabieniec teraz jest końcem kilku linii, a że coś już wyskoczylo z szyn...
      • Gość: Lukasz Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.toya.net.pl 08.06.05, 21:27
        lodz85 napisał:

> mam pytanie:czy petla na zabiencu juz dziala normalnie czy jedynie cos od
        czasu
        >
        > do czasu przejzdza tam.jakto sie stalo ze na nowej petli juz doszlo do
        > wykolejenia?czy ktos zna dobra ztrone o komunikacji w lodzi gdzie sa bierzace
        > info?

Tu jest na bierząco: www.mpk.lodz.pl
      • Gość: Bart Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: 193.151.115.* 08.06.05, 22:28
        I tutaj: www.mnc.pl/~bart/zabieniec.htm
        ;)
        • Gość: magik Wjazd na krańcówkę Żabieniec IP: *.pl 11.06.05, 10:32
          Fajne fotki, ale brakuje mi fikuśnego połączenia nowego torowiska z już
          istniejącym na Limanowskiego. Kogoś tu chyba pokręciło, albo za długo docielii
          szyny. Warto sobie ten fragment torowiska popstrykać i zostawić dla potomnych...
          • Gość: Bart Ej zaraz IP: 193.151.115.* 14.06.05, 03:11
            Trochę daj sobie na wstrzymanie z tymi zarzutami, co? Wiesz co to jest remont?
            Etap przejściowy?
      • Gość: Michał M. Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: 80.51.227.* 08.06.05, 23:00
        Żabieniec obsługuje teraz (od poniedziałku) linie 2, 8 i 13. To wszystko na
        czas remontu wiaduktu. Potem tramy wrócą na Aleksandrowską. I 5 jeszcze tam
        jeździ.
        • Gość: Łodzianin2 Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.toya.net.pl 09.06.05, 20:45
          5 jeździ na Julianów- podobno nowa pętla nie może przyjąć więcej niż 3 linii.
          Czy znana jest dokładna data zakończenia remontu?
          • Gość: lodziak Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.devs.futuro.pl 09.06.05, 20:58
            czy wreszcie zna ktos stronke o komunikacji w lodzi dobra.nie chodzi mi o
            mpk.lodz.pl bo tam nie ma sporo.jak macie cos to podajcie.plis.
            • w.o.d.z.i.r.e.j Re: Żabieniec stracił dziewictwo 10.06.05, 11:31
              Gość portalu: lodziak napisał(a):

> czy wreszcie zna ktos stronke o komunikacji w lodzi dobra.nie chodzi mi o
              > mpk.lodz.pl bo tam nie ma sporo.jak macie cos to podajcie.plis.

Polecam ci stronkę o adresie:
              www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/
              Świetna strona Łukasza Stefańczyka o łódzkich tramwajach.
              Jedna z moich ulubionych z resztą :-)

PS. Właśnie... Ciekawe kiedy wreszcie ta aktualizacja, już się nie mogę doczekać.
              • Gość: Michał M. Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: 80.51.227.* 10.06.05, 12:20
                w.o.d.z.i.r.e.j napisał:

> www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/
                > PS. Właśnie... Ciekawe kiedy wreszcie ta aktualizacja, już się nie mogę
                > doczekać.

Bardzo ciekawa dyskusja na ten temat jest tutaj.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=24910877
                Autorowi strony też polecam lekturę. Lud zaczyna się burzyć, a jak lud się
                burzy - obcina królom głowy ;-)
                • michal.ch Re: Żabieniec stracił dziewictwo 12.06.05, 18:15
                  Co prawda głowy nikt nikomu nie uciął, ale misiowi uszatkowi się dostało. ;)
                  • Gość: Michał M. Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: 80.51.227.* 12.06.05, 20:02
                    Wreszcie jest co poczytać i pooglądać w tym całym internecie :)
          • Gość: Jagaciarz Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.devs.futuro.pl 09.06.05, 20:59
            A na starej i 4 podczas objazdu sie miescily i byl ciekawy uklad torowy.Szkoda
            jej likwidacji chociaz teraz pewnie dzieki temu jest wiecej miejsca na nowa
            inwestycje.
            • Gość: luki Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.toya.net.pl 10.06.05, 11:52
              Gość portalu: Jagaciarz napisał(a):

> A na starej i 4 podczas objazdu sie miescily i byl ciekawy uklad
              torowy.Szkoda
              > jej likwidacji chociaz teraz pewnie dzieki temu jest wiecej miejsca na nowa
              > inwestycje.

W dzisiejszych realiach cieszmy i dziwujmy się, że pętlę w ogóle odbudowali.
              MPK chciało jeszcze, żeby ta krańcówka miała wyjazd również w kierunku
              zachodnim i dodatkowy tor, żeby się wszystkie linie teraz zmieściły, no ale kto
              inny rozdaje teraz klocki w tym przedszkolu...
              • Gość: Aleksej Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.06.05, 12:27
                > W dzisiejszych realiach cieszmy i dziwujmy się, że pętlę w ogóle odbudowali.
                > MPK chciało jeszcze, żeby ta krańcówka miała wyjazd również w kierunku
                > zachodnim i dodatkowy tor, żeby się wszystkie linie teraz zmieściły, no ale
                kto
                >
                > inny rozdaje teraz klocki w tym przedszkolu...

Mysle ze poprostu ZDiT nie mialo innego wyjscia jak odbudowac petle, nie ma
                tylu autobusow aby obsluzyc w tygodniu dwie linie zastepcze (jak np. Z5 i Z8).

A co do wjazdu z zachodu i dodatkowego toru to wielka szkoda ze zaoszczedzili,
                5 by jezdzila do Zabienca no i w przyszlosci w przypadku awarji wagon spobie
                spokojnie moglby zjechac na Zabieniec.

Juz wiadomo ze bedzie wyremontowane torowisko od Zabienca do Al. Wlokniarzy.
                Kazdy kawalek cieszy, i chociaz ten odcinek nie bedzie taki 'polatany' po
                ostatnich zmianach ukladu torowiska.

Co do Z-1, tabor calkiem spoko, widzialem 5 ikarow, Volvo B10LA i Volvo B10L i
                nawet w 12 metrowcu nie bylo tak ciasno. Uklad przesiadek, nawet po zmianie
                bardzo wygodny, slimak tylko dla autobusow (no oprocz tego objazdu slimaka,
                typowa glupota ZDiT). KZ oraz caly uklad napewno przyjazdny pasazerom. Jedyny
                minus to to ze teraz nie mozna wygodnie przesiasc sie w 96(A) i 78(A) na
                Zabiencu, a wystarczyloby walnac dluzsze perony na przystankach. (zreszta moim
                zdaniem w tym momencie 96A traci sens - chociaz tez ciekawy tabor, Volvo B10L
                oraz Jelcz M181MB).

Pozdrawiam,
                Aleksej
                • Gość: Lukasz Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.toya.net.pl 10.06.05, 12:30
                  Wczoraj na 96A widziałem MERCEDES-a 405 GN :)
                  • teufel Re: Żabieniec stracił dziewictwo 11.06.05, 07:36
                    1790 to jest chyba na stałe na rezerwie.
                • Gość: luki Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.toya.net.pl 10.06.05, 12:38
                  > Mysle ze poprostu ZDiT nie mialo innego wyjscia jak odbudowac petle, nie ma
                  > tylu autobusow aby obsluzyc w tygodniu dwie linie zastepcze (jak np. Z5 i Z8).

To prawda, choć niewykluczone, że to co nam wydaje się oczywiste, dla innych
                  już takie oczywiste nie jest. :)

> Juz wiadomo ze bedzie wyremontowane torowisko od Zabienca do Al. Wlokniarzy.
                  > Kazdy kawalek cieszy, i chociaz ten odcinek nie bedzie taki 'polatany' po
                  > ostatnich zmianach ukladu torowiska.

Hmmm, z jakich funduszy, kto będzie wykonawcą?

> zdaniem w tym momencie 96A traci sens - chociaz tez ciekawy tabor, Volvo B10L
                  > oraz Jelcz M181MB).

Co do taboru, to jest totalna mieszanka. Ja na 96A mam sfotografowanego Ik 280,
                  Jelcza 120MM, czy MB O405N2.

pzdr
                  • Gość: Aleksej Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.06.05, 12:53
                    > Hmmm, z jakich funduszy, kto będzie wykonawcą?

W ramach przebudowy waiduktu oraz Limanowskiego do Al. Wlokniarzy. Fundusze
                    ZDiT, wykonawca Kral-Bis, ale pewnie podwykonawca bedzie ZTiS jak w przypadku
                    petli.

Odstep miedzy torami bedzie mniejszy, aby mozna bylo zrobic 4 pasy na
                    Limanowskiego. Prace maja zaczac sie w lipcu, kiedy to caly odcinek bedzie
                    zamkniety i pojawia sie autobusy zastepcze. Poprostu czekaja do letniego
                    rozkladu jazdy aby miec troszke wolnych busikow.

Wiec to by bylo narazie tyle jesli chodzi o remonty, licze jeszcze na MPK ze
                    powymienia pare zwrotek i krzyzakow, niektore sa w fatalnym stanie.

Pozdrawiam,
                    Aleksej
                    • Gość: luki Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.toya.net.pl 10.06.05, 20:19
                      > Wiec to by bylo narazie tyle jesli chodzi o remonty, licze jeszcze na MPK ze
                      > powymienia pare zwrotek i krzyzakow, niektore sa w fatalnym stanie.

Ha! Będzie jeszcze jeden remont. :P
                      • Gość: Aleksej Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.06.05, 13:03
                        > Ha! Będzie jeszcze jeden remont. :P

Uchyl rabka tajemnicy, tylko jak napiszesz ze na W-Zetce to nie uwierze :)

Pozdrawiam,
                        Aleksej
                        • yarro Re: Żabieniec stracił dziewictwo 11.06.05, 15:00
                          Luki chyba miał na mysli ten 'twój'.
                          • Gość: J.S. Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 11.06.05, 15:20
                            Nie
                        • Gość: luki Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.toya.net.pl 11.06.05, 21:42
                          > Uchyl rabka tajemnicy, tylko jak napiszesz ze na W-Zetce to nie uwierze :)

Nie, Kopcińskiego od Narutowicza do wiaduktu. :)

pzdr
                          • Gość: wieloryb Jakie sa koszty zamontowania rozjazdów? IP: *.toya.net.pl 11.06.05, 22:11
                            Kiedyś, przed remontem torowiska na Limanowskiego przy Włókniarzy był rozjazd
                            pozwalający skręcać z Włókniarzy w prawo. Niestety, ktoś podjął decyzję o jego
                            usunięciu. A w lipcu bardzo by się przydał:

- nie trzeba by zamykać ruchu na Włókniarzy od Dw. Kaliskiego do Limanowskiego,
                            ani na Limanowskiego od Zachodniej do Włókniarzy.

8 jadąca Włókniarzy w strone północną skręca w prawo w Limanowskiego, następnie
                            w Zachodnią, Kosciuszki i przy Mickiewicza wraca na trasę

2 jadąca Limanowskiego skręca w Włókniarzy następnie w Mickiewicza i w prawo w
                            Kościuszki.

Szkoda, że może się to stać tylko w wyobraźni.

Może by Panowie z ZDiT przekalkulowaliby koszty założenia rozjazdów (mogą one
                            być uzywane później) w stosunku do koniecznościu uruchomienia Komunikacji
                            Zastępczej na Włókniarzy i Limanowskiego.

A co o tym sądzą koledzy z Forum?
                            • Gość: luki Re: Jakie sa koszty zamontowania rozjazdów? IP: *.toya.net.pl 11.06.05, 22:17
                              > Może by Panowie z ZDiT przekalkulowaliby koszty założenia rozjazdów (mogą one
                              > być uzywane później) w stosunku do koniecznościu uruchomienia Komunikacji
                              > Zastępczej na Włókniarzy i Limanowskiego.
                              >
                              > A co o tym sądzą koledzy z Forum?

Rozjazdy, to nie tylko koszt budowy, ale przede wszystkim utrzymanie -
                              podgrzewanie zimą (grzałka ma około 10 tys. Wat), czyszczenie i szybsze
                              zużywanie.
                            • brokatowy Re: Jakie sa koszty zamontowania rozjazdów? 14.06.05, 01:11
                              tramwaje na wymienionych przeciez odcinkach jezdza:-) akomunikacja zastepcza
                              tam i tak nie jezdzi, bo jezdzi po aleksandrowskiej..
                              • Gość: wieloryb Re: Jakie sa koszty zamontowania rozjazdów? IP: *.toya.net.pl 14.06.05, 05:09
                                > tramwaje na wymienionych przeciez odcinkach jezdza:-) akomunikacja zastepcza
                                > tam i tak nie jezdzi, bo jezdzi po aleksandrowskiej..

A jak wyobrażasz sobie sytuację w lipcu gdy wymieniane będzie torowisko od
                                Włókniarzy do Żabieńca. Też będą jeździć?
                          • geograf Re: Żabieniec stracił dziewictwo 12.06.05, 11:48
                            Cieszy,że remontują kolejny odcinek na tym krzywym ciągu.
                            Tylko czemu robią to takimi fragmentami,zamiast robienia sukcesywnie,kawałek po kawałku:/
                          • Gość: Aleksej Re: Żabieniec stracił dziewictwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.06.05, 12:35
                            No kurcze mogliby juz walnac do Pilsudskiego. A co z wiaduktem tramwajowym na
                            Kopcinskiego, bo tez za ciekawie nie wyglada.

Pozdrawiam,
                            Aleksej

P.S.
                            Wiesz moze cos nt. Pomorskiej? Jaki odcinek i kiedy zaczna?
                  • brokatowy Re: Żabieniec stracił dziewictwo 14.06.05, 01:09
                    bardzo czesto na 96A widać citaro..
          • Gość: Michał M. Nawet 3 za dużo IP: 80.51.227.* 09.06.05, 21:11
            Od dzisiaj pasażerowie nie wjeżdżają już na pętlę. Motorniczy wyrzuca
            wszystkich przy Woronicza (jest obok dodatkowy przystanek Z1). Powód - kiedy
            nie było wolnego stanowiska na pętli, tramwaj musiał czekać, a motorniczemu nie
            wolno było na łuku drzwi otworzyć. No i były awantury z pasażerami.
            • Gość: luki Re: Nawet 3 za dużo IP: *.toya.net.pl 10.06.05, 11:54
              Gość portalu: Michał M. napisał(a):

> Od dzisiaj pasażerowie nie wjeżdżają już na pętlę. Motorniczy wyrzuca
              > wszystkich przy Woronicza.

Chyba jednak teraz bardziej utrudnili życie pasażerom, bo trzeba drałować do
              Z1, ale z drugiej strony na łuku jest tam dość stromo i wypuszczanie pasażerów
              może być niebezpieczne.
              • Gość: Michał M. Re: Nawet 3 za dużo IP: 80.51.227.* 10.06.05, 12:17
                Daleko się nie drałuje. Jest dodatkowy przystanek Z1 zaraz za skrętem z
                Aleksandrowskiej w Woronicza. Nie trzeba obiegać całej pętli.

Nie wiem czy nie podróżuje się szybciej niż w poniedziałek - objechanie
                tramwajem krańcówki trochę jednak trwało.
                • Gość: luki Re: Nawet 3 za dużo IP: *.toya.net.pl 10.06.05, 12:40

> Daleko się nie drałuje. Jest dodatkowy przystanek Z1 zaraz za skrętem z
                  > Aleksandrowskiej w Woronicza. Nie trzeba obiegać całej pętli.

Od początku był ten przystanek, czy teraz zrobili?
                  • Gość: Michał M. Re: Nawet 3 za dużo IP: 80.51.227.* 10.06.05, 13:07
                    Gość portalu: luki napisał(a):

> Od początku był ten przystanek, czy teraz zrobili?

Chyba go dorobili wczoraj... ale gdy we wtorek pierwszy raz jechałem zetką,
                    byłem tak zajęty rozwiązywaniem zadania z fizyki, że mogłem przystanku nie
                    zauważyć :)
                    • teufel Re: Nawet 3 za dużo 11.06.05, 07:41
                      le gdy we wtorek pierwszy raz jechałem zetką,
                      > byłem tak zajęty rozwiązywaniem zadania z fizyki

Jak jesteś taki Cfaniak, to powiedz mi: znasz się troszku na algebrze:>??
                      • Gość: Michał M. Re: Nawet 3 za dużo IP: 80.51.227.* 11.06.05, 08:09
                        Macierze umiem mnożyć, niezależność liniową tramwajów (znaczy się wektorów ;-)
                        sprawdzać. Dawno temu się tego uczyłem.
                        • teufel Re: Nawet 3 za dużo 12.06.05, 05:37
                          Nieźle pogiety przedmiot:/ Prawdopodobnie będę pisał rozbójnika w piątek:/
                          • brokatowy Re: Nawet 3 za dużo 14.06.05, 01:14
                            a co Ty studiujesz? ze sie takimi ciekawostkami musisz zajmowac?
                    • Gość: luki Re: Nawet 3 za dużo IP: *.toya.net.pl 11.06.05, 21:43
                      > Chyba go dorobili wczoraj... ale gdy we wtorek pierwszy raz jechałem zetką,
                      > byłem tak zajęty rozwiązywaniem zadania z fizyki, że mogłem przystanku nie
                      > zauważyć :)

Tak też mi się wydaje, bo nie było tego przystanku w pierwszych dniach
                      funkcjonowania nowej pętli.
                      • Gość: J.S. Re: Nawet 3 za dużo IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 11.06.05, 23:14
                        Od czwartku 9 czerwca 2005r. skorygowane zostaną godziny pierwszych kursów w
                        rozkładzie linii

Jednocześnie zostanie uruchomiony przystanek Woronicza – Dworzec Łódź
                        Żabieniec.

KOMUNIKAT nr 363
    • Gość: Michał M. Newsy z Żabieńca IP: 80.51.227.* 15.06.05, 11:03
      Wczoraj zaraz po wyjeździe z krańcówki "zesrał się" 1600+1601 @ 2 :/ Następny
      skład miał go spychać do zajezdni.

Poza tym od kilku dni już pracownicy MPK nie wyrzucają pasażerów przy
      Woronicza, więc niektórzy wjeżdżają na pętlę. Jak mają pecha to zanim wysiądą,
      muszą czekać na odjazd poprzedniego tramwaju stojącego na tym samym torze.
    • Gość: Michał M. Problemy Żabieńca - moje obserwacje IP: 80.51.227.* 20.06.05, 12:47
      1. W tej chwili na Żabieniec jeżdżą w ciągu godziny 22 tramwaje (8 "dwójek",
      8 "ósemek" i 6 "trzynastek"). Za kilka dni wejdzie pewnie w życie rozkład
      wakacyjny, a to będzie oznaczało tylko 6+6+4=16 tramwajów na godzinę (jeśli
      zrobią jak przed rokiem). Czy w takiej sytuacji nie można by puścić na
      Żabieniec (zamiast na Julianów) jeszcze 4 "piątek"? Dałoby to 20 tramwajów na
      godzinę, mniej nawet niż teraz. Teofilów byłby skomunikowany "normalniej", a
      mieszkańcy Limanowskiego dostaliby dodatkowe kursy (nie dość że nie
      mają "piątki", to jeszcze ograniczy im się częstość "dwójki").

TO PYTANIE KIERUJE DO ZDiT/MPK, JEŚLI TAM KTOŚ TO FORUM CZYTA!

2. Po ostatecznym uruchomieniu skrzyżowania
      Limanowskiego/Aleksandrowska/Brukowa/Woronicza policja będzie miała co robić:

a) Zjeżdżamy z wiaduktu i chcemy skręcić w prawo w Woronicza, a potem w lewo w
      Wielkopolską. Trzeba przejechać przez skrzyżowanie ze światłami pod stacją PKP,
      a potem łukiem zakręcić w lewo. Już teraz jest mnóstwo kierowców, którzy
      wjeżdżają w Woronicza z wiaduktu (mimo że jeszcze nie wolno), a zaraz za
      skrzyżowaniem łamią postawione tam zakaz skrętu w lewo i zakaz wjazdu, skręcają
      w wylot uliczki osiedlowej i skracają sobie drogę do Wielkopolskiej.

b) Z Wielkopolskiej na Aleksandrowską trzeba będzie przejechać przez światła
      przy Żabieńcu, a potem ślimakiem na górę. Obawiam się, że kierowcy będzą ścinać
      to miejsce skręcając z Wielkopolskiej w prawo w Woronicza (parking), dojeżdżać
      do Limanowskiego i na zakazie skręcać w lewo w kierunku Teofilowa.

3. Czy coś nowego wiadomo w temacie "ślimaczka do ślimaka" wokół terenu
      Renault? Jak długo będzie trwała ta szopka?
      • Gość: Bart Re: Problemy Żabieńca - moje obserwacje IP: 193.151.115.* 20.06.05, 13:39
        > b) Z Wielkopolskiej na Aleksandrowską trzeba będzie przejechać przez światła
        > przy Żabieńcu, a potem ślimakiem na górę. Obawiam się, że kierowcy będzą
        ścinać
        >
        > to miejsce skręcając z Wielkopolskiej w prawo w Woronicza (parking),
        dojeżdżać
        > do Limanowskiego i na zakazie skręcać w lewo w kierunku Teofilowa.

Podobna sytuacja była na wyremontowanym skrzyzowaniu Wojska Polskiego i
        Brzezinskiej. jadąc od kościoła św Teresy można było skręcić w Wojska Polskiego
        w stronę Nowosolnej na dwa sposoby: normalnie oraz na skróty przez parking.
        Progi zwalniające i ograniczenia prędkości załatwiły sprawę.
      • Gość: Michał M. Sam sobie odpowiadam :-) IP: 80.51.227.* 30.06.05, 17:47

> W tej chwili na Żabieniec jeżdżą w ciągu godziny 22 tramwaje (8 "dwójek",
        > 8 "ósemek" i 6 "trzynastek"). Za kilka dni wejdzie pewnie w życie rozkład
        > wakacyjny, a to będzie oznaczało tylko 6+6+4=16 tramwajów na godzinę (jeśli
        > zrobią jak przed rokiem). Czy w takiej sytuacji nie można by puścić na
        > Żabieniec (zamiast na Julianów) jeszcze 4 "piątek"? Dałoby to 20 tramwajów na
        > godzinę, mniej nawet niż teraz. Teofilów byłby skomunikowany "normalniej", a
        > mieszkańcy Limanowskiego dostaliby dodatkowe kursy (nie dość że nie
        > mają "piątki", to jeszcze ograniczy im się częstość "dwójki").

To są skutki tego, że remonty ulic robione są na zasadzie "nikt nic nie wie".
        Kilka dni temu proponowałem to co powyżej, nie mając pojęcia, że 2, 8 i 13
        letnim rozkładem na Żabieniec pojeżdżą tylko kilka dni. Za chwilę ruszy remont
        torowiska na Limanowskiego i będzie Z5 i Z8.

Oczywiście mogłem się domyślać:
        - Tory pokręcone przy budowach 2 przejść podziemnych trzeba wyprostować;
        - Remontowana jest jezdnia, to może i na torowisko przyjdzie kolej.

Jednak nadal uważam, że przy takich inwestycjach powinno stawiać sie jakieś
        tablice informujące mieszkańców i pasażerów co i w jakim terminie będzie
        remontowane. Nie wyszedłbym na niedoinformowanego :)

Tak, wiem że kiedyś był plan wydrukowany w GW. Ale większość ludzi Gazety nie
        kupuje (ja też nie).
      • Gość: 2 na Julianów??? Re: Problemy Żabieńca - moje obserwacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:45
        > 1. W tej chwili na Żabieniec jeżdżą w ciągu godziny 22 tramwaje (8 "dwójek",
        No właśnie, a propo tych dwójek, ale dziś w oczekiwaniu prawie godzinnym na 11
        stałem na Pl. Niepodległości i sobie obserwowałem. Wszystkie tramwaje lini 2
        jeździły dziś na trasie Dąbrowa-Zgierska-Julianów.((Na pewno nie były to
        tramwaje lini 5)). Wydawało mi się że "2" jeżdzi na żabieniec. A może poprostu
        nie jestem doinformowany....
        • Gość: gość 2 na Julianów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:47
          Sorry....
    • Gość: Michał M. KONIEC REMONTU! IP: *.lodz.msk.pl 11.09.05, 00:11
      W poniedziałek przed świtem 2, 5, 8 i 13 wjadą na tory na wiadukcie na Limance!
      Tramwaj wraca na Teofilów! Narrrreeeeszzzcie!!! :) Chyba pójdę pierwszego
      motorniczego powitać kwiatami:)

www.mpk.lodz.pl/rozklady/wholemessage.jsp?articleId=953
      Od 4 czerwca do 12 września. Równo 100 dni Z-etkowania. Koszmar po prostu!!
      • Gość: Michał M. Re: KONIEC REMONTU! IP: *.lodz.msk.pl 12.09.05, 12:36
        Jeżdżą! Jeżdżą! Jeżdżą! Dożyłem! Dożyłem! Dożyłem! :)
        • yarro Re: KONIEC REMONTU! 12.09.05, 23:36
          Takie glupie pytanie. Czyzby oddali wyremontowany/nowy wiadukt tramwajowy?
          • Gość: Michał M. Re: KONIEC REMONTU! IP: *.lodz.msk.pl 13.09.05, 09:19
            Dokładnie to jest tak:

Zburzono południową nitkę wiaduktu drogowego, a potem zamknieto ruch na
            wiadukcie tramwajowym.

Później zaczęto jednocześnie BUDOWĘ nowej nitki południowej dla samochodów i
            REMONT nitki tramwajowej. Czyli wiadukt tramwajowy pozostaje stary, ale z
            nowymi torami, nowymi słupami.

REMONT jest już na tyle zakończony, że tramwaje jeżdżą. BUDOWA drogi dla aut
            wciąż trwa, wczoraj pleciono ażur drutów przed laniem betonu.
            • yarro Re: KONIEC REMONTU! 13.09.05, 22:20
              Dzieki za wyjasnienie duzymi literami :) Jestes wielki!

Mimo wszystko, szkoda ze tramwajowy wiadukt tylko podreperowali :(

J.
              • Gość: Aleksej Re: KONIEC REMONTU! IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.09.05, 10:47
                Ja wiem, nie ma roznicy, wiadukt tramwajowy byl w najlepszym stanie, w dodatku
                go wzmocnili, oraz ruch tramwajowy nie zwiekszyl sie (a nawet lekko zmalal), w
                porownaniu do ruchu samochodowego, no i dluzej bysmy czekali na tramwaje na
                teofilowie.

Pozdrawiam,
                Aleksej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka