Dodaj do ulubionych

Orange Castle

IP: *.server.ntli.net 11.06.05, 23:49
Czy ktoś ma może jakieś bliższe informacje dotyczące tej inwestycji,
najważniejsze: czy zostanie rozpoczęta i kiedy.
Link na Skyscraper City i bardzo ciekawe wizualki
www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=204136
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: Orange Castle IP: 193.151.115.* 12.06.05, 00:34
      No nie wprost zajebiście pasuje do reszty zabudowy na Piotrkowskiej, zarówno
      wysokością jak i pojęciem ściany.
      • yarro Re: Orange Castle 12.06.05, 00:45
        Tu są zdjęcia makiety:

www.stangel.pl/zoomobiekt.php?idg=9&o=112&z=173
        • topjes Re: Orange Castle 13.06.05, 09:12
          > Tu są zdjęcia makiety:
          >
          > www.stangel.pl/zoomobiekt.php?idg=9&o=112&z=173
          >

Dla mnie rewelacja! Bart - nie rozumiem Cię :) Kawał porządnej i intrygującej
          architektury jak dla mnie.

pzdr
          topjes
          • yarro Re: Orange Castle 13.06.05, 13:06
            Prawda, że niezłe? CO do dopasowania - powinni na elewację od Pietryny też dać
            piaskowiec.
            • Gość: Bart Re: Orange Castle IP: 193.151.115.* 13.06.05, 14:59
              No chociazby. To nie Księży Młyn, żeby wszędze wciskać kliniker. Ale ja nadal
              nie rozumiem, dlaczego nie można od frontu zbudować kamienicy. Kawał dobraj
              roboty mówicie, a filharmonia się nie podoba. A tu nagle tafle szkalne miałyby
              być ok?
              • yarro Re: Orange Castle 13.06.05, 16:01
                To też mówię, piaskowiec na elewację od Piotrkowskiej - ktory zresztą był w
                pierwotnym projekcie.
              • topjes Re: Orange Castle 13.06.05, 17:04
                > a filharmonia się nie podoba

Co to znaczy "się nie podoba" ;) Ja wiem, że chyba większości ludzi się nie
                podoba. Ale - nie przesadzajmy. Są po pierwsze tacy, którym się podoba. Po
                drugie - ja nigdy nie zmienię zdania, że jeśli by wyremontować wszystkie
                kamienice, które są w centrum Łodzi to dziwne twory typu Filharmonia czy front
                Orange Castle nie będą żadną tragedią. Wręcz przeciwnie. Będzie wtedy bardzo
                dużo ładnych kamienic, będzie też zatem i miejsce na inną (nawet jeśli
                dyskusyjną) architekturę. To tak jak z biurowcem Lloyd's w City (Londyn). Jest
                inny i dyskusyjny. Ale co z tego skoro dookoła jest masa normalniejszych
                biurowców. Po prostu jest inny i tyle. Jednych zachwyca, innych obrzydza. Daleko
                zresztą Orange Castle do wzbudzania takich uczuć :)

Front Oragne Castle być może mógłby być lepszy. Niemniej, jest to kawałek
                ciekawej architektury a nie sztuczne budownie pseudo-kamienicy. Osobiście widzę
                w Łodzi miejsce na tego typu budowle. Taki front zresztą jest częścia (zgraną) z
                całym kompleksem. Inny front (tym bardziej zamknięty!) nie współgrałby z główną
                restauracją i całym kompleksem. Ale to tylko moje amatorskie zdanie ;)

pzdr
                topjes
                • Gość: Bart Re: Orange Castle IP: 193.151.115.* 13.06.05, 21:31
                  Dobra, ale latamy w kosmos i to nie problem zrobić starą kamienicę. Znaczy
                  zbudować coś, co tak wygląda. Za 10 lat bedziemy mieli problem Centralu i co,
                  obłożymy go szkłem? Czy zbudujemy tam nowy budynek?
                  • topjes Re: Orange Castle 14.06.05, 08:49
                    > Dobra, ale latamy w kosmos i to nie problem zrobić starą kamienicę.

Bart, spróbuję to napisać jeszcz raz :) Oczywiście, że nie jest problem. Tylko
                    po co? Przy takiej ilości kamienic pięknych, oryginalnych jak w Łodzi - nie ma
                    IMHO zupełnie takiej potrzeby. Zamiast kilkusetnej kamienicy i do tego sztucznej
                    wstawiajmy w puste miejsca coś ciekawego.
                    Od razu dodam - co innego, gdyby to miał być jakiś budynek mieszkalny czy coś.
                    To ok, po prostu stawiamy jakąś kamienicę. Ale budując kompleks
                    restauracyjno-rozrywkowy nie podoba mi się pomysł ograniczania się tylko do
                    kamienicy od frontu.

pzdr
                    topjes
      • Gość: vg Re: Orange Castle IP: *.toya.net.pl 12.06.05, 17:22
        chyba troche marudzisz. To jest świetny projekt. Lepsza sciana szkła od
        Piotrkowskiej niż jakis blok przypominający pseudokamienice sprzed 100 lat.
        • Gość: Bart Re: Orange Castle IP: 193.151.115.* 12.06.05, 17:26
          Po pierwsze to nie jest ściana szkła a po drugie przed stu laty nie było
          pseudokamienic.

Projekt jest na mój gust dobry ale tu nie pasuje.
        • Gość: vg Re: Orange Castle IP: *.toya.net.pl 12.06.05, 18:11
          miałem na myśli blok imitujący kamienice sprzed 100 lat, cos na wzór nowej
          siedziby Warty czy Nationale Netherlanden.
          Ja sobie po po prostu nie moge wyobrazic, zeby mogła w dzisiejszych czasach
          powstac ładna i oryginalna kamienica pasująca do reszty Piotrkowskiej.

Dlatego wole ceglane murki z wielkimi szybami, kótre są neutarlne i nie psują
          wyglądu a w dodatku odbijają piękne kaminice z naprzeciwka.
          • Gość: Bart Re: Orange Castle IP: 193.151.115.* 12.06.05, 18:31
            Ale co, niby nie do zbudowania taka stara kamienica? Tak to bedziemy mieli
            klinkier rodem spod MacDonaldsa koło Norbelany, nomen omen.
            • Gość: tomek.m Re: Orange Castle IP: *.server.ntli.net 13.06.05, 19:13
              Zgadzam się z częścią z Was, że nei warto budować kamienicy "imitującej" nawet
              w najdoskonalszy sposób zabudowy sprzed 100 lat. Przemawia za tym jeden
              podstawowy powód, ni można marnie (nawet jeśli jest to w najdoskonalszym
              wydaniu) naśladować stylu minionej epoki, jeśli teraz architekci mają do
              dyspozycji taką różnorodność materiałów i technik. Ponadto budując coś co
              odpowiada wsółczesnym trendom i wyzwaniom architektóry, miasto zostawia coś dla
              przyszłości - świadectwo istnienia dzisiejszych pokoleń...
              Rozumiem, że przeciw przemawia zachowanioe jednorodności architektóry
              Piotrkowskiej, jednak czy takie zderzenie stylów architektonicznych nie jest
              ciekawsze?? Tym bardziej jeśli wykorzystane mają być elementy secesyjnych
              kamienic!! Przykładem sukcesu takiej zabudowy i mieszanki, kontrastowania
              stylów jest jedno z najpiękniejszych miast świata - Londyn.
              • Gość: Bart Re: Orange Castle IP: 193.151.115.* 13.06.05, 21:29
                > Zgadzam się z częścią z Was, że nei warto budować kamienicy "imitującej"
                nawet
                > w najdoskonalszy sposób zabudowy sprzed 100 lat. Przemawia za tym jeden
                > podstawowy powód, ni można marnie (nawet jeśli jest to w najdoskonalszym
                > wydaniu) naśladować stylu minionej epoki, jeśli teraz architekci mają do
                > dyspozycji taką różnorodność materiałów i technik. Ponadto budując coś co
                > odpowiada wsółczesnym trendom i wyzwaniom architektóry, miasto zostawia coś
                dla przyszłości - świadectwo istnienia dzisiejszych pokoleń...

Aha, zwałaszcza Central i Central 2. Blaszaki na Bałutach. TAK ONE BYŁY
                NOWOCZESNE.

> Rozumiem, że przeciw przemawia zachowanioe jednorodności architektóry
                > Piotrkowskiej, jednak czy takie zderzenie stylów architektonicznych nie jest
                > ciekawsze??

50 metrów dalej masz takie zderzenie.

> Tym bardziej jeśli wykorzystane mają być elementy secesyjnych
                > kamienic!!

Odczepcie się od tej secesji, której w zasadzie nie ma.

> Przykładem sukcesu takiej zabudowy i mieszanki, kontrastowania
                > stylów jest jedno z najpiękniejszych miast świata - Londyn.

Nie rozumiem dlaczego szklana elewacja filharmonii się nie podoba, a nagle ta
                szkalan elewacja ma się spodobać! Co ma do tego Londyn? To wielkie stare miasto
                i nie ma co porównywać. Manchester to może...
                • topjes Re: Orange Castle 14.06.05, 08:54
                  > Aha, zwałaszcza Central i Central 2. Blaszaki na Bałutach. TAK ONE BYŁY
                  > NOWOCZESNE.

??? A coś się tego Centralu tak uczepił?

> Nie rozumiem dlaczego szklana elewacja filharmonii się nie podoba

Już pytałem - co to znaczy "się nie podoba"? Mógłbyś to zdefiniować? :)

> Co ma do tego Londyn? To wielkie stare miasto
                  >
                  > i nie ma co porównywać.

Co ma do tego Londyn??? Ano bardzo dużo :) Tam się nie buduje na siłę kamienic
                  tylko wplata w stare budownictwo (i to nie wcale takie stare - z różnych
                  powodów) nowoczesne formy. Właśnie o tym piszemy.

pzdr
                  topjes
                  • Gość: tomek.m Re: Orange Castle IP: *.server.ntli.net 11.10.05, 23:20
                    Dla potwierdzenia ostatnich słów topjes postaram się zamieścić kilka fotek z
                    angielskich klimatów, w szczególności Londyn i Edynburg.
    • topjes Re: Orange Castle 10.10.05, 10:44
      Nad China Town pojawił się wielki banner z informacją, że są powierzchnie do
      wynajęcia w Orange Castle. Być może się już konkretnie szykują do zbierania
      najemców - co mogłoby oznaczać niedługą budowę.
      • Gość: belyall Re: Orange Castle IP: *.toya.net.pl 10.10.05, 14:21
        ZTCW szukają inwestora, bo obecnego nie stać na wybudowanie kompleksu, stą
        wszystko stoi od kilku lat. Pieniądze załatwiają w Londynie, może się wkrótce uda?
        • topjes Re: Orange Castle 10.10.05, 22:43

> ZTCW szukają inwestora, bo obecnego nie stać na wybudowanie kompleksu, stą
          > wszystko stoi od kilku lat. Pieniądze załatwiają w Londynie, może się wkrótce u
          > da?

Bądź co bądź, wydaje mi się, że bannera jeszcze nie dawno nie było. Więc może
          coś z tego wyjdzie? ;)
          • Gość: belyall Re: Orange Castle IP: *.toya.net.pl 11.10.05, 14:18
            > Bądź co bądź, wydaje mi się, że bannera jeszcze nie dawno nie było. Więc może
            > coś z tego wyjdzie? ;)

2 lata temu były "zapisy" na powierzchnię knajpek, których miało być tak dużo
            już wtedy...
            • topjes Re: Orange Castle 13.10.05, 09:18
              > 2 lata temu były "zapisy" na powierzchnię knajpek, których miało być tak dużo
              > już wtedy...

Nooo, wtedy to były nawet reklamy we Wprost! :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka