Dodaj do ulubionych

M8S - Wypadek!

IP: *.toya.net.pl 04.07.05, 16:32
Dziś w Konstantynowie podczas zjazdu z mijanki Srebrna w kierunku Łodzi
wykolejeniu uległ ostatni wózek wagonu M8S, po czym tramwaj uderzył w słup
trakcyjny. W wagonie oprócz wgnieceń i zarysowań blach wybita została jedna z
szyb i dodatkowo połamał się pantograf. A co najgorsze ranny został jeden
pasażer. Po wstawieniu na tor około godz. 16. wagon został odholowany do
zajezdni. Co zrozumiałe w ciągu najbliższych kilku dni nie zobaczymy go na
trasie. :(
Obserwuj wątek
    • teufel Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 16:34
      O zesz w morde jeza:(

no to kiepsko. Ciekawe co na to Essen.

Wiadomo w jaki stanie jest ranny?
      • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 16:58
        To się dopiero nazywa złosliwość losu.

No i to by było na tyle jesli chodzi o reklamę nowego (i tak lepszego od
        polskich) wagonu. :(

Miejmy nadzieję, że u poszkodowanego obrażenia sa niewielkie. Osobiście liczę co
        najwyżej na jakieś obtłuczenia.
        • Gość: luki Re: M8S - Wypadek! IP: *.toya.net.pl 04.07.05, 17:01
          > Miejmy nadzieję, że u poszkodowanego obrażenia sa niewielkie. Osobiście liczę
          c
          > o
          > najwyżej na jakieś obtłuczenia.

Niestety nie obyło się bez krwi, pasażer oberwał słupem trakcyjnym. :(
          • teufel Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 17:11
            > Niestety nie obyło się bez krwi, pasażer oberwał słupem trakcyjnym. :(

O fak. Rozumiem, ze emosiemes sciał słup:(
            • Gość: luki Re: M8S - Wypadek! IP: *.toya.net.pl 04.07.05, 17:16
              > O fak. Rozumiem, ze emosiemes sciał słup:(

Nie, tylko się o niego otarł na szczęście.
        • Gość: wkrygier Re: M8S - Wypadek! IP: *.lodz.mm.pl 04.07.05, 17:01
          > To się dopiero nazywa złosliwość losu.
          >
          > No i to by było na tyle jesli chodzi o reklamę nowego (i tak lepszego od
          > polskich) wagonu. :(

Wina torow?
          • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 17:21
            > > No i to by było na tyle jesli chodzi o reklamę nowego (i tak lepszego od
            > > polskich) wagonu. :(
            >
            > Wina torow?

Wyczuwam w pytaniu nutkę ironii.
            Otóz fakt, że tramwaj się wykoleja nie jest podstawą do zwalenia wszystkiego na
            wagon. Nadal bronię opinii, że tramwaj jest dobry i porównanie go z polskimi
            konstrukcjami wypada na korzyść Niemców. Najczęsciej wykolejenia następują na
            skutek defektu torowiska, leżącej na nim przeszkody oraz zbyt dużej prędkości.
            Nie chce wydawać żadnych wyroków, nie jestem co do tego kompetentną osobą, ale w
            przypadku wykolejenia ostatniego wózka przy zjeździe z mijanki (łuki) osobiście
            uważam, że zaszła ta trzecia okoliczność. Zbyt szybki zjazd i tyłem mogło po
            prostu zarzucić.
            • czciciel_cebuli Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 17:31
              Zbyt szybki zjazd i tyłem mogło po
              > prostu zarzucić.

Tyłem czy przodem:> Bo przeciez można jechac i tyłem do przodu jak i przodem do przodu:)
              • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 17:44
                W sumie chyba przodem, bo pantograf jest na sekcji A. :)
            • Gość: wkrygier Re: M8S - Wypadek! IP: *.lodz.mm.pl 04.07.05, 17:41
              > Wyczuwam w pytaniu nutkę ironii.
              Zupełnie jej nie było, musiałem źle dobrać cytat i/lub dobrać złe słowa.

> Najczęsciej wykolejenia następują na skutek defektu torowiska,
              > leżącej na nim przeszkody oraz zbyt dużej prędkości.
              Obstawiałem właśnie takie przyczyny. Z drugiej strony mogło się coś urwać, mógł
              być niedostosowany do takich łuków albo coś podobnego.

W każdym razie, nie należe do tych którzy winią Cityrunnera za wylatywanie z
              naszych krzywych torów :)
              • Gość: Lukasz Re: M8S - Wypadek! IP: *.toya.net.pl 04.07.05, 17:48
                No to ciekawe kiedy wróci do ruchu i czy ktoś jeszcze do niego wsiądzie.
                • teufel Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 18:01
                  Ja wsiąde:)
                  • Gość: Michał M. Re: M8S - Wypadek! IP: 81.219.126.* 04.07.05, 18:09
                    teufel napisał:

> Ja wsiąde:)

Ja też bardzo chętnie.

Tramwaje zawsze się wykolejały (czy w 1898 roku w ciągu tygodnia kursowania coś
                    zdążyło się wyłożyć?) i jeszcze długo będą się wykolejać. To nie powód, żeby
                    nimi nie jeździć.

Wsiadając do tramwaju, narażamy się na wypadek komunikacyjny. Trzeba mieć taką
                    świadomość. Ale narażamy się znacznie mniej niż wsiadając na rower albo do
                    samochodu osobowego. Bezpieczniejszy od tramwaju pozostaje chyba tylko samolot.

Rannemu pasażerowi szybkiego wyzdrowienia życzę!

Tramwajowi też! Mam nadzieję, że zaaklimatyzuje się na podłódzkich torach.
                    • teufel Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 18:12
                      No to nie bede sie nudził

P.S. Krzysio!!
                      • krzyskup Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 18:30
                        teufel napisał:

> P.S. Krzysio!!
                        Nie, tym razem to nie ja wykoleiłem ten wagon...
                        A na serio to to faktycznie straszny niefart, że wagon wykoleił się już w
                        pierwszych dniach kursowania. Niestety, nie będzie to chyba najlepiej świadczyło
                        o nim, kiedy dojdzie do zdobywania środków na zakupy... :/ No i jeszcze do tego
                        ranny pasażer - oby jak najszybciej mógł zapomnieć o wypadku.

pzdr,
                        krzyskup
                        • Gość: Michał M. Re: M8S - Wypadek! IP: 81.219.126.* 04.07.05, 18:34
                          krzyskup napisał:

> teufel napisał:
                          > > P.S. Krzysio!!
                          > Nie, tym razem to nie ja wykoleiłem ten wagon...

Nie, tym razem nie Ciebie teufel woła. W ostatni piątek w godzinach
                          wieczornych, dwóch młodych mężczyzn o nieustalonej dotąd tożsamości stało na
                          ulicy Tramwajowej i skandowało "Krzysio! Krzysio!". Potem jeden z nich dmuchnął
                          tak mocno, że wyrwał przystanek z korzeniami.
                          • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 18:40
                            To te dwa łobuzy, które uciekły z M8S. Już ja ich znam. ;)
                        • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 18:50
                          krzyskup napisał:

> Nie, tym razem to nie ja wykoleiłem ten wagon...
                          > A na serio to to faktycznie straszny niefart, że wagon wykoleił się już w
                          > pierwszych dniach kursowania. Niestety, nie będzie to chyba najlepiej świadczył
                          > o
                          > o nim, kiedy dojdzie do zdobywania środków na zakupy... :/

Wszystko zależy od tego, czy prasa podchwyci znakomity temat do złośliwej
                          nagonki oraz czy ktoś będzie miał w tym interes, żeby dokopać Tramwajom
                          Podmiejskim. W razie czego prezes Rynkiewicz i tak ma poparcie sporej rzeszy
                          ludzi zainteresowanych zakupem tego typu tramwajów, więc miejmy nadzieję, że
                          nikt nie odważy się na nie podnieść ręki. A jeden wypadek nie powinien zaważyć
                          na opinii całej serii takich wagonów, na które Niemcy nie narzekają. Łódzcy
                          pasażerowie jak narazie przez niecałe 4 dni kursowania M8S też sobie chwalą nowy
                          tramwaj, więc stoimy na całkiem dobrej pozycji.

> No i jeszcze do tego
                          > ranny pasażer - oby jak najszybciej mógł zapomnieć o wypadku.

Oby. Może w ramach działań marketingowych firma zasponsoruje pasażerowi darmową
                          migawkę na 43 na pewien okres (załózmy na pół roku). :)
                          • Gość: J.S. Re: M8S - Wypadek! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 04.07.05, 18:54
                            > Może w ramach działań marketingowych firma zasponsoruje pasażerowi darmową
                            > migawkę na 43 na pewien okres (załózmy na pół roku).

Zakladajac ze bedzie mial ochote na dalsze podroze tym srodkiem transportu
                          • Gość: Aleksej Re: M8S - Wypadek! IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.07.05, 20:49
                            Mysle ze nikt o tym nie napisze, jesli juz to mala notatka w Dzienniku Lodzkim.
                            TP to nie tak lakomy kasek dla pismakow jak wielkie MPK.

Pozdrawiam,
                            Aleksej
                    • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 19:10
                      > Wsiadając do tramwaju, narażamy się na wypadek komunikacyjny.

Jednakże jak widać na załączonym przykładzie ryzyko to mozna zmniejszyc siadając
                      na fotelu od tej strony tramwaju, gdzie nie ma żadnych słupów. :))

A na poważnie, to nikt nie powinien popadać w jakąś tramwajową fobię. Tym
                      bardziej, że w przypadku linii 43 wypadki są naprawdę zjawiskiem bardzo rzadkim,
                      a przy swoim bardzo skromnym budżecie TP potrafi zadbać o tabor i to widać, co
                      się bardzo chwali.

Poszkodowana osoba po prostu miała pechowy dzień, że akurat na nią padło.
              • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 17:53
                > Obstawiałem właśnie takie przyczyny. Z drugiej strony mogło się coś urwać, mógł
                > być niedostosowany do takich łuków albo coś podobnego.

Ze wstępnych relacji Lukiego wyciągnąłem wniosek, że przed wykolejeniem nic się
                nie urwało. Nie było o tym mowy.

> W każdym razie, nie należe do tych którzy winią Cityrunnera za wylatywanie z
                > naszych krzywych torów :)

Mając na uwadze doświadczenia z nagonką medialno-polityczna na Cityrunnery
                jestem po prostu przewrażliwiony w tej kwestii. :)

Dziennikarze uwielbiają wyciągać różne dziwne wnioski - najłatwiej zgonić
                wszystko na tramwaj, bo:

a) jest drogi (jak każdy pojazd szynowy), więc można się przyczepić do ceny
                (populizm),

b) jest zagraniczny, więc też się mozna czepić (znów populizm).

Bardzo łatwo jest wpoic ludziom jakieś bzdety. Potem to cięzko odkręcić, bo
                jednak prasa jest opiniotwórcza i niektórzy przyjmuja wszystko co stworzą
                redaktorzy bez mrugnięcia okiem.
                • Gość: wkrygier Re: M8S - Wypadek! IP: *.lodz.mm.pl 04.07.05, 18:21
                  > Mając na uwadze doświadczenia z nagonką medialno-polityczna na Cityrunnery
                  > jestem po prostu przewrażliwiony w tej kwestii. :)
                  >
                  > Dziennikarze uwielbiają wyciągać różne dziwne wnioski - najłatwiej zgonić
                  > wszystko na tramwaj, bo:
                  >
                  > a) jest drogi (jak każdy pojazd szynowy), więc można się przyczepić do ceny
                  > (populizm),
                  >
                  > b) jest zagraniczny, więc też się mozna czepić (znów populizm).
                  >
                  > Bardzo łatwo jest wpoic ludziom jakieś bzdety. Potem to cięzko odkręcić, bo
                  > jednak prasa jest opiniotwórcza i niektórzy przyjmuja wszystko co stworzą
                  > redaktorzy bez mrugnięcia okiem.

Zgadzam się ze wszystkim i też mam nadzieję, że jutrzejsze gazety nie napiszą:
                  "mamy nowy zły tramwaj", tylko uczciwie co się stało i dlaczego - jutro czeka
                  mnie trochę jeżdzenia po mieście i przyjemnie było by nie usłyszeć: "Bo to pani
                  wszystko złodzieje są, wszystko złodzieje. Tramwaj od niemców kupili i już z
                  torów wypadł i człowiek ranny"
      • Gość: Aleksej Re: M8S - Wypadek! IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.07.05, 20:48
        > Ciekawe co na to Essen.

Essen powinno jak najszybciej przyslac nowy patyk i szybe :) oraz troszke
        blachy. A ich to nic nie obchodzi bo wagon jest ubezpieczony i wszystkie szkody
        pokrywa ubezpieczyciel (przy mniejszych zniszczeniach TP).

Pozdrawiam

P.S.
        Zreszta wagonami M8S i jego wyporzyczeniem zajmuje sie posrednik i to nie z
        Essen.
    • Gość: J.S. Re: M8S - Wypadek! IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 04.07.05, 18:38
      Pierwszy M8S idzie w slady pierwszego CR. Nawet numery sie ladnie permutuja:
      1012, 1201

P.S. A suma cyfr daje 4 podobnie jak suma cyfr liczby 13 :>
    • Gość: Ja Re: M8S - Wypadek! IP: 81.168.184.* 04.07.05, 19:04
      No to widzę, że miałem dziś trochę szczęścia, bo zdążyłem się nim przejechać
      około 12.30, bo akurat przyjechał. Może a propos wypadku warto zaznaczyć, iż
      np. przez skrzyżowanie z tramwajową motorowy przejeżdżał b a a a a a a r d z
      o p o w o l i i o o o o o o s t r o ż n i e.
      • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 19:14
        > przez skrzyżowanie z tramwajową motorowy przejeżdżał b a a a a a a r d z
        > o p o w o l i i o o o o o o s t r o ż n i e.

To jest odgórne polecenie dla obsługi tego tramwaju. Stan tamtejszych rozjazdów
        jest gorzej niz tragiczny i TP boi się, żeby czasem wagon się tam nie rozkraczył.

Temat tego skrzyzowania wraca w wielu wątkach niczym bumerang. I za każdym razem
        pojawia się pytanie kiedy będzie remont. Niestety pytanie to zaczyna mieć
        charakter retoryczny, a odpowiedź zawsze oscyluje w okolicach "nigdy" lub "w
        dalekiej przyszłości".
        • Gość: Ja Re: M8S - Wypadek! IP: 81.168.184.* 04.07.05, 19:43
          To chyba znamienne, że obsługa tramwajów podmiejskich, przysłowiowo już
          kojarzonych ze złomem na resztkach szyn najbardziej musi uważać na skrzyżowaniu
          przez które wiodą cztery miejskie linie i dziennie przewala się tam kilkaset
          składów liniowych + techniczne, awaryjne itp.
          Gdybym był na miejscu niektórych byłoby mi wstyd. Ale niektórzy czytają to
          forum, jeżdżą po mieście, wiedzą jak to wygląda, a jakoś wcale ich to nie
          rusza. Nie ma naweyt planów planów remontu. Przykre, zwyczajnie przykre.
          • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 04.07.05, 19:49
            No akurat stan Narutowicza/Tramwajowa bije na głowe nawet linie lutomierska i
            ozorkowska razem wzięte jesli chodzi o zużycie. A pomysleć, że jeszcze niedawno
            tłukły się tam Cityrunnery na 12. Niestety nadal muszą podczas zjazdów do
            zakładów remontowych.
            • Gość: Aleksej Re: M8S - Wypadek! IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.07.05, 20:37
              Slyszalem ze w tym roku maja tam wymienic rozjazdy i krzyzaki, wiec jest jakas
              jaskolka nadziei.

Pewnie czekaja na koniec remontu na Pomorskiej, bo teraz trudno byloby ustalic
              nowe objazdy i wyjazdy z Telefonicznej.

Pozdrawiam,
              Aleksej
    • teufel W sprawie rannego!! 04.07.05, 22:01
      Dostałem informacje od osoby jadącej M8S podczas wypadku. Podobno ranny ma urwaną ręke:(
      • pawel-strzalka Re: W sprawie rannego!! 05.07.05, 07:10
        Dziennik Łódzki:

Testowany tramwaj zmiażdżył rękę
        KONSTANTYNÓW

Do groźnego wypadku, którego ofiarą był 17-letni pasażer tramwaju, doszło
        wczoraj o godz. 13.40 przy skrzyżowaniu ul. Łódzkiej i Kościelnej.

W stronę Łodzi jechał testowany od piątku tramwaj przegubowy linii 43. Gdy
        wjechał na zwrotnicę, wypadł nagle z szyn. Tylny wagon uderzył w słup trakcji
        tramwajowej. Popękały szyby, uszkodzony został bok pojazdu. Najbardziej
        ucierpiał siedzący przy oknie 17-letni pasażer, któremu zderzenie ze słupem
        zmiażdżyło prawą rękę.

Chłopak trafił do szpitala Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. - Właśnie trwa
        operacja. Chłopak ma poważny uraz ręki i za wcześnie mówić, czy zostanie
        uratowana - powiedział nam lekarz WAM.

- To był fatalny zbieg okoliczności - twierdzi Bogdan Rynkiewicz, prezes spółki
        Tramwaje Podmiejskie.

- Zawinił nie tramwaj, lecz zwrotnica. Badamy, dlaczego tak się stało. Oprócz
        17-latka, nikt z pasażerów nie ucierpiał. Sprowadzony z Niemiec tramwaj
        będziemy testować przez trzy miesiące.

-----------------------------------------------------

Express Ilustrowany:

O włos od tragedii
        20-letni podróżny omal nie stracił dłoni w tramwaju linii 43, który wykoleił
        się wczoraj po godz. 13 na ul. Łódzkiej w Konstantynowie.

Z ustaleń policji wynika, że chłopak stał przy oknie, gdy wagon wypadł z szyn.
        Pechowo dłoń, którą trzymał się poręczy, dostała się pomiędzy szybę a metalowy
        element i została niemal całkowicie odcięta w nadgarstku. Poszkodowany, jak
        wynika z relacji funkcjonariuszy, doznał szoku i biegał wewnątrz wagonu.
        Dopiero po chwili udało się go uspokoić i przewieźć do szpitala WAM w Łodzi na
        oddział chirurgii ręki (w chwili zamykania numeru trwała jeszcze operacja).

W wypadku poważnemu uszkodzeniu uległ wagon, w którym została wybita szyba,
        połamany pantograf i porysowane nadwozie. Dopiero o godz. 16 na trasie
        przywrócono ruch tramwajowy. W tym czasie zastępczo kursowały busy.

- Najprawdopodobniej przyczyną wypadku był zły stan techniczny torowiska, które
        w wielu miejscach jest już wyjątkowo mocno zużyte - uważa dyżurny z
        konstantynowskiego komisariatu policji.

Wykolejony tramwaj to używany pojazd, który kilkanaście dni temu został
        sprowadzony z Essen w Niemczech, a w miniony piątek wyjechał w pierwszy kursy
        na trasę z Łodzi do Konstantynowa. Obsługujące linię Tramwaje Podmiejskie
        podpisały umowę z niemiecką stroną. Firma komunikacyjna miała przez trzy
        miesiące testować wagon, a potem podpisać umowę na dostawę kolejnych (w sumie
        miało dotrzeć 12).

• michal.ch Re: W sprawie rannego!! 05.07.05, 08:45
          Dobra, nie jest źle, jeśli chodzi o artykuły. :)
          W końcu mogli napisać głupoty, że nowy tramwaj wykoleja sie częściej od starych
          i polskich, jak to swojego czasu zrobiła Wyborcza w artykułach o Cityrunnerach. :>

A chłopak miał naprawdę fatalnego pecha. Gdyby znajdował sie w innej części
          tramwaju, nie byłoby żadnych rannych. Wagon akurat musiał walnąć w słup w tym
          konkretnym miejscu... No i sami powiedzcie. Czy los czasami nie bywa złośliwy?
          • Gość: STUDI Re: W sprawie rannego!! IP: *.prokom.pl 11.07.05, 12:32
            Tramwaj nie walnął w słup trakcyjny. Jedynie o niego sie otarł i praktycznie nie
            ma żadnych uszkodzeń poza wybitymi szybami. Juz asłszłąm legendy o zniszczonym
            poważnie wagonie o naruszonej konstrukcji. A tak naprwdę ma tlyko otarcia i
            wybite dwa okna. Niedługo ma z powrotem jeździć. w TP jedynie czekają na
            uszczelkę bo zamówione szyby miały dziś dotrzeć do TP.

A ręka chłopaka? No cóż podejrzewam ze trzymał rękę za oknem wyjęta przez
            uchylny lufcik albo był oparty o okno. A tak niektórzy naciskają by jeszcze
            większe przesuwne lufciki montować w tramwajach i autobusach. Może ten wypadek
            nauczy co niektórych z tego forum nieco pokory w ich żądaniach przebudowy okien
            w citkach.

M8S nie ma poręczy przy oknie. W Niemczech nie doprowadza się do tego aby był
            tłok i stojący ludzie w autobusach i tramajach. U nas niestety jest inaczej.

Najgorsze jest to że często widuje głównie młodzież z wystawionymi rękami przez
            okna. Jedna chwila i mogą stracić rękę. Tramwaj, autobus można naprawić.
            Zmiażdżonej dłoni, czy ręki niestety nie.

• michal.ch Coś mi się przypomniało. :) 05.07.05, 13:45
      Wczoraj Lipton chyba miał coś w opisie, że nie ma go w Warszawie. A przypadkiem
      nie odwiedził Łodzi? ;)

Znając jego szczęście do różnej maści dzwonów, wykolejeń itp. to całkiem możliwe. ;)
      • teufel Re: Coś mi się przypomniało. :) 05.07.05, 14:25
        No a jak gadałem z nim na GG udawał, że nie wie o so chozi;-)
      • Gość: STUDI Re: Coś mi się przypomniało. :) IP: *.prokom.pl 11.07.05, 12:23
        A dużo się działo
        Najpierw M8S, potem 5N+5ND, w piątke pogryziony przez pasażera kanar ......
    • michal.ch Efekty 06.07.05, 16:34
      Według dzisiejszego Expressu chłopak stracił cztery palce, który były tak
      pogruchotane, że nie dało się ich "zamontować" tak jak być powinny. :(

Wczoraj EI napisał, że chłopak stał przy oknie i trzymał się poręczy. Ja to
      widzę inaczej. Stał przy oknie opierając dłonie na otwartym lufciku.
      Doświadczenie... Poza tym pod oknami nie ma poręczy w M8S.

Sprawą interesuje się prukuratura. Czyli trochę się sytuacja skomplikowała i za
      wesoło to nie wygląda...
      • michal.ch Re: Efekty 08.07.05, 08:44
        No, według świadków wagonowo-naocznych (jakas nowomowa;)) tramwaj nie jest w aż
        tak tragicznym stanie, więc Brus poradzi sobie z naprawą bezproblemowo.
    • gtg2002 Re: M8S - Wypadek! 07.07.05, 09:47
      czy ktoś ma zdjęcia wagonu po wypadku?
      • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 07.07.05, 10:09
        Ma. Ale niech najlepiej sam się pochwali. ;)
        • krzyskup Re: M8S - Wypadek! 07.07.05, 13:51
          To bedzie problem, bo chyba go chwilowo nie ma ;) O ile myślimy o tej samej osobie.

pzdr,
          krzyskup
          • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 07.07.05, 14:18
            Jak skończy oprowadzać zagraniczną delegację, to pewnie wpadnie. ;)
            • krzyskup Re: M8S - Wypadek! 07.07.05, 16:30
              A nie jest czasem na urlopie? ;)
              PS. Resztę dyskusji dokończmy na priv. Odezwij się ;)

pzdr,
              krzyskup
              • michal.ch Re: M8S - Wypadek! 08.07.05, 08:42
                To nie ta osoba. :)
              • Gość: lukı Re: M8S - Wypadek! IP: 85.96.103.* 10.07.05, 15:25
                krzyskup napisał:

> A nie jest czasem na urlopie? ;)

No wlasnıe, nıektorzy sa na urlopıe... :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka