Dodaj do ulubionych

Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 16:38
Tuż za ogrodzeniem lotniska, w odległości 200 m od budynku port Łódź Lublinek
prowadzi się wycinkę tysięcy drzew na obszarze 9 hektarów pod nowe wysypisko
dla Łodzi.
Można to zobaczyć na zdjęciach:

emig.mefiasz.com/galeria1/tn_15-07-2005-00.html
emig.mefiasz.com/galeria1/tn_15-07-2005-01.html
emig.mefiasz.com/galeria1/tn_15-07-2005-02.html
Na tym terenie ma powstać góra śmieci o wysokości 20 m. Władzom lotniska
przynajmniej oficjalnie „to nie przeszkadza” bo są na garnuszku Urzędu Miasta
Łodzi, tego samego co buduje to wysypisko. Czy nie jest to zbyt blisko dla
ruchu lotniczego, i czy nie jest to teren zbyt cenny dla infrastruktury
okołolotniskowej?

Obserwuj wątek
    • maxxman Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 17.07.05, 18:05
      Bezsens, bezsens, boze jaki bezsens.... :(((

maxxman
      • pl999 Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 17.07.05, 18:12
        Do tego dochodzi kwestia bezpieczeństwa, Wiadomo, że będzie mnóstwo ptactwa, i
        fruwających torebek typu MARKETÓWKA. Zaczynam się zastanawiać że to, co robi
        się w sprawie lotniska dowodzi, że nasze władze to ludzie niekompetentni i
        zidiociali.

Załóżmy:
        1 Będą loty do Wawy, Londka i może jeszcze gdzieś dalej
        2 Region zacznie się szybciej rozwijać (oby...)
        3 Nowy terminal (może...)
        4 Miasto podpisze kolejne umowy z przewoźnikami (może...) i będzie miało
        zobowiązania z których będzie musiało się wywiązać.
        5 Wszyscy będziemy szczęśliwi (mam nadzieję...)
        6 Powstanie wysypisko
        7 Kilka incydentów z ptakami lub marketówkami i ..... Przewoźnik postawi
        warunek; żadnego ptactwa i fruwających torebek.
        8 Co zrobią nasze władze... Wydadzą kolejne (NASZE) pieniądze na likwidacje
        wysypiska, lub likwidacje skutków jego obecności w pobliżu. (pewnie parę dużych
        baniek, które można inaczej wydać, lub nawet kupić ziemię pod wysypisko gdzie
        indziej)

Kolejny czarny scenariusz:
        1 Wystarczy jedno awaryjne lądowanie (oby na tym się skończyło) po spotkaniu i
        ptaszkiem lub torebką, a podniesie się LARUM okolicznych mieszkańców o
        bezpieczeństwie lotów.
        2 Tani przewoźnik nie będzie chciał naprawiać swoich samolotów przez czyjąś
        bezmyślność (bo jest tani, a naprawa to kasa. Najbliższy serwis silników ->
        WAWA)
        3 Znów zostaniemy bez lotów i przyłączą nas do WAWY na Łódzkich warunkach.
        (żartowałem)

REASUMUJĄC:
        Bezmyślność panów decydentów aż boli. Pewnie są z SLD lub SO i LPR
        Ciekawe co w tej sprawie mówią przepisy bezpieczeństwa lotów...

PANOWIE... CZAS ZACZĄĆ LOGICZNIE MYŚLEĆ I ZAJĄĆ SIĘ ROZWOJEM REGIONU. My
        Łodzianie was wybraliśmy i my od was tego żądamy. Komu się nie podoba, droga
        wolna. Wygląda na to, że komuś bardzo zależy na upadku lotniska. Ciekawe
        czemu...?

P.S.

Forumowicze, czy ktoś z was zna lotnisko z wysypiskiem za płotem?
        Jeśli ta inwestycja dojdzie do skutku, możemy zapomnieć o lotnisku i lataniu z
        naszego miasta. Kretynizm to mało, ale nie wolno tu używać innych słów. Takie
        władze wybrali sobie Łodzianie. Szkoda
        słów........................................

Pozdr,

P.L.
        • protz Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 17.07.05, 18:33
          > Forumowicze, czy ktoś z was zna lotnisko z wysypiskiem za płotem?
          > Jeśli ta inwestycja dojdzie do skutku, możemy zapomnieć o lotnisku i lataniu z
          > naszego miasta.

Tam naprawde ma byc wysypisko? Tuz przy płocie lotniska!? Az mi sie wierzyc nie
          chce. Zresztą, z tego co kiedys słyszałem przepisy wykluczają istnienie lotniska
          obok wysypiska smieci, niestety nie dysponuje zadnymi aktami prawnymi. Moze ktos
          pomoze.

--
          Protz
          Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
          • pl999 Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 17.07.05, 18:47
            No sam widzisz...
            Nikt nic nie wie, robi się po cichu, a jak pojawi się problem, to nie będzie
            winnego. Dziwi mnie że jeszcze nie przywykłeś J W Łodzi to normalka.

Ciekawie napisałeś:
            „przepisy wykluczają istnienie lotniska obok wysypiska smieci”

Jaki z tego morał?
            Ruszcie głową, czemu nic nie robiono w sprawie lotniska. Bo od dawna miało być
            ty wysypisko i ktoś na tym zarobił. (moje domysły bo wszystko wygląda co
            najmniej dziwnie)

Ale.
            Okoliczni mieszkańcy byli przeciw lotnisku, bo hałas samoloty latały po ich
            niebie, itp. Może niech się wypowiedzą, czy chcą mieć wysypisko ze smrodem,
            tysiącami ptaków, fruwających torebek i „księciami przeszperów”. Do tego masowy
            ruch śmieciarek 24godz na dobę. Wspaniałe perspektywy.

Pozdr,
            P.L.
            • Gość: rob Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.hsd1.ca.comcast.net 17.07.05, 19:12
              ZABLOKOWAC BUDOWE WYSYPISKA!
              To przeciez jakas paranoja - juz widze 737 pzedzierajacy sie przez gestwine
              torebek foliowych i ptactwa. Ech...
              • pl999 Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 17.07.05, 19:24
                Już pewien Andrzej blokował co tylko się dało. Jak na tym wyszedł – mówić nie
                trzeba, bo wszyscy wiedzą. To jest raczej temat dla prawnika i mediów. Siłą nic
                się tu nie rozwiąże, trzeba głową i od tego są prawnicy. Przy przychylności
                mediów sprawa jest do wygrania.

A tak na marginesie...
                Jesteście w samolocie do LONDKA i właśnie kołujecie do pasa. Czy w waszej
                świadomości przed startem jakaś torebka fruwa sobie bezwładnie przed dziobem
                waszego 737. Czy myślicie, że wasz kapitan stoi po otrzymaniu zgody na start i
                czeka aż wiatr przestanie smagać marketówkami przed waszym samolotem, a może
                czeka aż chmara ptactwa przelatująca nad lotniskiem wreszcie usiądzie na
                wysypisku.
                EXTRA perspektywa na lot. W lotnictwie najniebezpieczniejszy jest moment startu
                i lądowania, to prawda (w domyśle -> NA ŁÓDZKIM LOTNISKU)

Pozdr,

P.L.
                • Gość: S&F Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 20:27
                  To chyba jakaś paranoja.Zamkną nam to jeszcze nie otwarte lotnisko jak nic.
                  Lepiej od razu urządzić wysypisko na terenie lotniska bo wyjdzie praktycznie na
                  to samo.Faktycznie ktoś bezmyślnie wydaje nasze pieniadze na inwestycję z góry
                  skazaną na likwidację.Po przeczytaniu tego na forum wysłałem wiadomość z
                  informacją do stowarzyszenia,do Urzędu Miasta i do Dziennika Łódzkiego.
                  Ciekawe co oni na to i czy zajmą się tą sprawą.(oczywiście UM i Dziennik, bo to
                  że stowarzyszenie się tym zajmie to chyba oczywiste).
                  Pozdrawiam
                  • pl999 Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 17.07.05, 20:51
                    I TAK TRZEBA !!!

PARANOJA, ŻEBY ŁODZIANIE WALCZYLI ZE SWYMI WŁADZAMI O TO BY ROZWIJAĆ NASZ
                    REGION. KABARET TO MAŁO. WSTYD MI ZA NASZE WŁADZE.

POZDR,
                    P.L.
                    • Gość: paweu Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.toya.net.pl 17.07.05, 22:02
                      Spoko - zatrudnią sokolnika (tak się taki fachman od sokołów nazywa?)ze stadem
                      sokołów dodatkowo przeszkolonych do polowania na marketówki i będzie gitara ;)
                      a poważniej - mam nadzieję,że to jakieś przekłamanie na łączach z tym
                      wysypiskiem...
                      • Gość: MarcinK Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:18
                        A czy to nie chodzi aby o sortownię, która jest zadaszonym budynkiem a nie
                        wysypiskiem? Z tego co pisała prasa tam ma być sortownia.

MK
                        • default_user Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 17.07.05, 22:33
                          Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A czy to nie chodzi aby o sortownię, która jest zadaszonym budynkiem a nie
                          > wysypiskiem? Z tego co pisała prasa tam ma być sortownia.

Sortownia została wybudowana rok temu. Tutaj ją widać:

server5.theimagehosting.com/image.php?img=sortownia.jpg
                          jeśli teraz zaczyna się rozbudowa wysypiska, to chętnie poznałbym interprestację
                          prawną, jak się to ma do Art. 87 par. 6 pkt. 1 ustawy Prawo Lotnicze

Pozdrawiam
                          M..M
                          • Gość: MarcinK Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 22:43
                            Ano jak tak to trzeba się dowiedzieć w UMŁ co tak naprawdę tam budują.

MK
    • default_user A przepisy na to: 17.07.05, 22:17
      U S T A W A z dnia 3 lipca 2002 r.
      Prawo lotnicze
      Dz.U. z17.XI. 2002 r. Nr 130, poz. 1112

Art. 87 par. 6
      Zabrania się w otoczeniu lotniska, czyli w odległości do 5 km od jego granicy:
      1. budowy lub rozbudowy obiektów budowlanych, które mogą stanowić źródło
      żerowania ptaków, [ czyli wysypisk śmieci - przyp. M..M]
      2. hodowania ptaków mogących stanowić zagrożenie dla ruchu lotniczego.

i to by bylo na tyle.
      Kto pierwszy powiadmomi prokuraurę?
      Pozdrawiam
      M..M
      • protz Re: A przepisy na to: 17.07.05, 23:25
        No patrz Pan, wystarczyło Prawo Lotnicze przewertowac.

Ja wiem ze dzwony biją, a M.M tradycyjnie pokazuje w którym kościele ;)

BTW, ja wciaz nie wierze, ze tam ma byc wysypisko. Choc raz bede optymistą.

--
        Protz
        Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383
        • default_user Re: A przepisy na to: 17.07.05, 23:42
          protz napisała:

>
          > Ja wiem ze dzwony biją, a M.M tradycyjnie pokazuje w którym kościele ;)

To Ci jeszcze, do kompletu podam nazwisko spowiednika.
          Bogdan Chwazik
          :-P
          M..M
    • Gość: tomek.m Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.server.ntli.net 17.07.05, 22:44
      Sors Emig nicaego co powiedziałeś nie kwestionuje ale skąd ta informacja??
      Czy jest na 100% pewna?? pyta bo w tej dyskusji nikt o to nie zapytał..
      • pl999 Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 17.07.05, 23:04
        Powinna być tablica informacyjma przy każdej drodze wjazdowej na teren budowy -
        > prawo budowlane. Co do sortowni to muszą to gdzieś składować i na 100% będzie
        to pod gołym niebem... tak jak to w Polsce już jest.

Pozdr,

P.L.
        • Gość: axx Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.155.popsite.net 18.07.05, 02:33
          Lotnisko Lublinek jest pierwszorzednym miejscem na Park Rozrywki czy nowoczesna
          dzielnice wydumanych nowych technologii (z USA). Oczywiscie Aeroklub. Ale
          wysypisko? Prosze dokladnie sprawdzic czy to prawda. Kapitalizm w Polsce a w
          Lodzi w szczegolnosci ma morde wilka,nieprawdaz?
    • Gość: łażej To nie wysypisko śmieci. IP: *.retsat1.com.pl 18.07.05, 08:17
      To nie jest budowa klasycznego wysypiska śmieci, lecz składowiska balastu z
      pobliskiej sortowni
      (www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=11&zapytanie=11,69#GOSPODARKA%20ODPADAMI%20KOMUNALNYMI%20W%20%A3ODZI
      - kontrakt 4).

Dla lotniska większego zagrożenia "ornitologicznego" nie będzie to stanowiło. To
      będą chyba odpady nie stanowiące pożywienia dla ptaków (kompostownia jest w
      innym miejscu), a w celu uchronienia okolic przed rozwiewaniem wszelkiego
      rodzaju śmieci, składowany balast będzie ustawiczne przykrywany piachem i czymś
      tam jeszcze (nie pamiętam).

W każdym razie alarm niepotrzebny - srebrne kule mogą spokojnie spać w czarnych
      lufach.
      • Gość: łażej Re: To nie wysypisko śmieci. IP: *.retsat1.com.pl 18.07.05, 08:22
        Aha - to właśnie "przykrywanie" balastu wymuszone jest procedurami związanymi z
        bliskością lotniska.

Sama zaś lokalizacja tego typu obiektu jest jak dla mnie w pełni uzasadniona.
        Blisko sortowni (minimalizacja kosztów transportu), a i bezpośrednio przy
        lotnisku trudno by było oczekiwać inwestycji nmieszkaniowych, a na inwestycje
        przemysłowe przeznaczone są inne tereny. Przynajmniej da się to zrobić bez
        większych protestów "okolicznych" mieszkańców, którzy chyba w każdym innym
        miejscu Łodzi by się znaleźli.
        • Gość: S&F Re: To nie wysypisko śmieci. IP: *.toya.net.pl 18.07.05, 10:24
          Ciekawe tylko, czy faktycznie nie będzie tego widać i czy będzie to szło
          bezposrednio z sortowni.
          A tak na marginesie, czy metan który powstaje po jakimś czasie nie jest
          zagrożeniem? (Znane są przypadki ulatniania sie gazu, nawet w mieszkaniach,
          studzienkach itp w Nowosolnej).
          Pozdrawiam.
          Ps.
          Jak pisałem wcześniej wysłałem wiadomość-zapytanie w tej sprawie oprócz
          stowarzyszenia do UM i Dziennika. Ciekawe czy coś ztego wyniknie.
          • Gość: łażej Re: To nie wysypisko śmieci. IP: *.retsat1.com.pl 18.07.05, 10:39
            Jeśli chcesz zasięgnąć bliższych informacji napisz maila do wydziału gospodarki
            komunalnej sekretariat.wgk@uml.lodz.pl , lub skontaktuj się telefonicznie bądź
            osobiście - wszelkie adresy są tu
            www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=8&zapytanie=1,01,03,35,07
            Z tego co napisano na stronach UMŁ to:
            "Składowisko balastu
            Składowisko balastu zlokalizowane jest w bezpośrednim sąsiedztwie stacji
            przeładunkowej
            i sortowni odpadów na Lublinku.
            Powierzchnia składowiska przewidziana jest na ponad 10 ha, w tym ok. 9 ha
            powierzchni składowania na dwóch wydzielonych polach. Na składowisko trafiać
            będzie 56 000 t/rok balastu, co pozwoli na ok. 15 lat eksploatacji.
            Realizacja obiektu planowana jest na lata 2003 - 2005."

IMHO larum jakie zorbrzmiało na forum lotnisko w żaden sposób nie jest
            uzasadnione. Składowisko balastu w żaden sposób nie zagrozi lotnisku, ani
            poprzez ptactwo, ani poprzez latające śmieci (które będą przecież poddane
            prasowaniu w związku z czym ich lotność będzie równa lotności strusi). Oby nie
            odezwali się teraz "ekolodzy" i inni nawiedzeńcy próbujący tym razem zablokować
            budowę składowiska balastu, będącego częścią kompleksowo zaplanowanego systemu
            gospodarki odpadami.

Śmieci będą szły z sortowni (a dlaczego miałyby nie iść?). Składowisko zaś na
            pewno bedzie widoczne w przestrzeni, ale to w żaden sposób nie będzie wpływało
            an jego funkcjonowanie.

Co do metanu to bez wątpienia sam w sobie jest on zagrożeniem, ale współcześnie
            budowane wysypiska czy też kompostownie są zabezpieczane przed szkodliwą jego
            działalnością. Instalacja odprowadzająca metan+pochodnia lub zbiornik na gaz
            (taki jaki jest w GOŚ i po sprawie).

W każdym razie uważam, że nie ma żadnych powodów do niepokoju. Mam nadzieję, że
            pismaki w razie czego do sprawy podejdą odpowiedzialnie i najpierw dowiedzą się
            dokładnie co i jak, tak by nie wywiązała się z tego jakaś histeria.
            • topjes Re: To nie wysypisko śmieci. 18.07.05, 13:16
              > Mam nadzieję, że
              > pismaki w razie czego do sprawy podejdą odpowiedzialnie

Tu kolega wykazał się dużym optymizmem ;)))

pzdr
              topjes
      • Gość: Emig Re: To nie wysypisko śmieci. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 15:03
        Może niepotrzebnie narobiłem szumu, ale niech mi ktoś wytłumaczy co to jest
        ten „balast”, czy nie jest to jakaś gra słów bo balast lepiej brzmi niż śmieci
        i łatwiej dostać pozwolenie na budowę obok lotniska. Może nie będzie to
        klasyczne wysypisko, ale zawsze to będą jakieś śmieci, odpady, nieczystości
        itp. Skoro jest potrzebna instalacja odprowadzania metanu, to znaczy, że będą
        tam i części organiczne czyli takie, którymi interesują się ptaki. Będzie to
        eksploatowane przez 15 lat, ma mieć wysokość 20 m, jest tuż za ogrodzeniem obok
        przyszłej drogi do kołowania i w odległości 100 m od przyszłej, mam nadzieja
        hali odlotów. Mówcie sobie co chcecie, jest to na pewno jakaś forma wysypiska
        śmieci, nie pozbawiona zapachu i lokalizacja ze względu na lotnisko jest
        fatalna. Będzie to na pewno widać przy kołowaniu samolotów, przy dojeździe do
        lotniska i obawiam się że będzie się roznosił charakterystyczny zapach, być
        może pierwszy jaki poczują goście odwiedzający Łódź. Na pewno wszyscy ci
        odpowiedzialni za budowę i lokalizację, będą nam opowiadać jakie to będzie
        wspaniałe, nieszkodliwe, przykrywane, itd. ja mam wątpliwości.
        Pozdrawiam Emig
        • Gość: łażej Re: To nie wysypisko śmieci. IP: *.retsat1.com.pl 18.07.05, 16:11
          Z tego co pamiętam, na składowisko balastu trafi ta część odpadów, które nie
          nadają się do wtórnego wykorzystania, a także są nieprzydatne dla kompostowania.

Problem tkwi w tym, że póki co w Polsce synonimem składowiska odpadów, jest
          dziura w ziemii, do której podjeżdżają śmieciarki i wysypują wszystko jak leci.
          Na składowisku zaś zasuwają spychacze, ludzie wybierający złom i różniaste
          przydatne rzeczy, nad nimi krążą zaś stada białych mew. Składowisko odpadów nie
          musi tak wyglądać. I, jeśli wszystko będzie realizowane zgodnie z planem, to
          składowisko balastu na Lublinku nie będzie miało postaci góry śmieci, z
          wszystkimi tego konsekwencjami.

Nie sądzę by tworzył się tam intensywny nieprzyjemny zapach, ponieważ zarówno
          najbardziej "aromatyczne" śmieci wylądują gdzie indziej, jak i intensywność
          składowania odpadów nie będzie zbyt duża (dzięki czemu składowisko ma wystarczyć
          aż na 15 lat).

Zaś co do wizualnych efektów bliskośc składowiska i lotniska, to prawdę
          powiedziawszy nie widzę w tym żadnego problemu. Tereny wokół lotniska są raczej
          trudne do zagospodarowania i usytuowanie tam inwestycji, która na pewno miałaby
          negatywny społeczny odbiór (niezależnie od jej realnego wpływu na otoczenie)
          wśród okolicznych mieszkańców bardziej zaludnionych terenów jest jak dla mnie
          jak najbardziej prawidłowe.

Pożyjemy - zobaczymy - ale nie widzę powodów do obaw.
          • Gość: Wilczy o składowisku IP: *.p.lodz.pl 19.07.05, 10:23
            Jak napisał łażej:
            > (...) na składowisko balastu trafi ta część odpadów, które nie
            > nadają się do wtórnego wykorzystania, a także są nieprzydatne dla kompostowania

Dodatkowo pozbawiona będzie odpadów gabarytowych (w rodzaju krzeseł, szafek itd
            - hehe, o złomie nie piszę, bo nie ma o czym ;) Tak więc całość powinna dać
            ładnie składować (część odpadów ma być chyba prasowana w specjalne kostki?).
            Pewnie całość nie wypadnie aż tak idealnie, jak by tego chcieli projektanci
            (chociaż i tak to podobno najnowocześniejsza sortownia w Europie!). Ale
            zdecydowanie nie będzie tak źle, jak byśmy się mogli obawiać.

Takich latających torebek foliowych pewnie i tak nie da się w 100% wyeliminować,
            ale składowisko ma być oddzielone od lotniska wysoka siatka wyłapującą
            ewentualne fruwadła.

Tak jak zauważył paweu, o ptakach zapominać nie wolno i wygląda na to, że
            wystarczającym środkiem jest Zabezpieczenie Biologiczne ;) Podobno,
            Zabezpieczenie Biologiczne już na Lublinku pracuje i spaceruje od czasu do czasu
            z jastrzębiem - co się okolicznemu ptactwu wybitnie nie podoba! ;-)

Pojemność składowiska jest rzeczywiście obliczona na ok. 15 lat, chociaż okazuje
            się, że może istnieć nieco dłużej... Po prostu za mało śmiecimy!
            Po tym czasie teren ma być zrekultywowany i miasto może uzyskać np. ciekawe
            tereny rekreacyjne (taki wzgórek z widokiem na startujące samoloty :). Zresztą,
            jak zauważył stanish, rekultywowane zaczyna być już obecne wysypisko, tak więc
            mozna mieć nadzieję, że i o składowisku w przyszłości nie zapomną :)

Ogólnie: gdyby nie było tego składowiska, spalibyśmy spokojniej, ale i tak
            będzie wyraźnie lepiej niż jest teraz.
    • Gość: HH Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: 195.143.166.* 18.07.05, 15:25
      Lotnisko -wysypisko smieci , lepszej wizytowki dla miasta nie mozna
      wymyslec .Gora 6-7 pietrowej kamienicy na obszarze kilku hektarow .Ktos
      przyleci Lodzi pierwszy i bedzie to ostatni raz.
      • Gość: łażej Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.retsat1.com.pl 18.07.05, 16:13
        Ciekawa teoria, ale mająca się nijak do rzeczywistości. Składowisko wizualnie
        będzie po prostu wzniesieniem, na którym układane będą sprasowane części
        odpadów, przekrywane izolatorem w postaci (bodajże) piachu i czegoś tam jeszcze.
        Dla atrakcyjności miasta dla pasażerów samolotów przybywajacych do Łodzi różnicy
        nie będzie to stanowiło żadnej.
        • Gość: S&F Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 22:22
          Do tej pory wydawało mi się, że tereny wokół lotniska powinny zajmować bary
          szybkiej obsługi, restauracje,hotele aby pasażer nie musiał wędrować nie
          wiadomo z jak daleka na pierwszy poranny lot,sklepiki z pamiątkami,że będą to
          stacje koleji, dworce autobusowe, parkingi samochodowe - kurcze ale się
          rozmarzyłem.Ale ja taką przyszłość widzę wokół naszego lotniska.Przecież
          istnieje u nas prywatna inicjatywa, która wraz ze wzrostem liczby pasażerów,
          prędzej czy później musi tym się zająć. Sam nawet o tym myślę.
          Składowisko które nam tutaj serwują, równie dobrze może znależć miejsce na
          ziemiach kategorii 5 czy 6, której wokół Łodzi nie brakuje.Skoro to takie nie
          groźne i nie jest nieestetyczne, to dlaczego ludzie mieli by się "burzyć".
          Sprawa jest chyba warta dyskusji i przemyślenia.
          Pozdrawiam
          • stanish Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 18.07.05, 23:13
            > Do tej pory wydawało mi się, że tereny wokół lotniska powinny zajmować bary
            > szybkiej obsługi, restauracje,hotele aby pasażer nie musiał wędrować nie
            > wiadomo z jak daleka na pierwszy poranny lot,sklepiki z pamiątkami,że będą to
            > stacje koleji, dworce autobusowe, parkingi samochodowe - kurcze ale się
            > rozmarzyłem.

Mysle, ze w dalszej perspektywie takie rzeczy wokol lotniska sie znajda,
            przeciez jest duzo miejsca :-). Nie przesadzalbym z tym
            wysypiskiem/skladowiskiem. Obecnie nadal znajduje sie kolo Lublinka wysypisko -
            ktore jest rekultywowane - zareczam, ze w miejscu gdzie powstanie tymczasowy
            terminal nic nie czuc ani nie widac - dopiero kiedy podjedzie czy podejdzie sie
            kilkaset metrow w strone wysypiska zaczyna sie smrod. Mysle, ze z czasem -
            kiedy bedzie ono przykrywane ziemia i piaskeim - zapach ten fetor bedzie
            slabnal (bylem na kilku zasypanych wyspiskach i naprawde nie jest zle).
            Skladowisko tam juz jest i nic sie na to nie poradzi. Teraz trzeba je dobrze
            zrekultywowac i przykryc.
            Inwestycje komercyjno-biznesowe znajda sobie miejsce w pasie pomiedzy Maczka,
            Pienista i Obywatelska.
          • topjes Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 19.07.05, 11:56
            > Do tej pory wydawało mi się, że tereny wokół lotniska powinny zajmować bary
            > szybkiej obsługi, restauracje,hotele

Powoli, powoli :) Nawet koło Luton czy Stansted hoteli stoi zaledwie kilka - a
            jaki tam jest ruch!

pzdr
            topjes
            • Gość: S&F Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 11:58
              Ale jednak stoją.
              Oczywiście nie od razu "Łódź" zbudowano :-).
              Pozdrawiam
              • topjes Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska 19.07.05, 14:35
                > Ale jednak stoją.

Ale hotele to jednak nie jest domena lotnisk, na których głównie latają
                low-costy. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji. Wokół Heathrow jest
                nieprówywalnie więcej hoteli niż wokół Luton - patrząc oczywiście
                proporcjonalnie do ruchu. I to jest w sumie zrozumiałe. Low-costy to głównie
                turyści, którzy przy hotelu raczej spać nie chcą.
                A w biznesie to z kolei jest atut. Zwłaszcza jak jedziesz np do Barcelony czy
                Paryża służbowo pięćdziesiąty raz. W tym momencie nie interesują Cię już walory
                turystyczne - jedyna co staje się istotne to żeby jak najszybciej i jak
                najmniejszym wysiłkiem załatwić co się ma załatwić i wracać do domu. W takich
                sytuacjach dobry hotel i sale konferencyjne przy lotnisku ułatwiają życie -
                często decydują o kwestii nawet powrostu jednym samolotem wcześniej.

pzdr
                topjes
                • Gość: axx Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: 66.217.131.* 21.07.05, 03:53
                  Szkoda terenow lotniska na wysypisko smieci. Istnieje przeciez idealne miejsce
                  na smieci z Lodzi i nie tylko. Mysle tutaj o okolicach Belchatowa.
                  Powstaly tam przeciez spore dziury w ziemii. Mozna rowniez spalac odpady.
                  Do Belchatowa jest dobry dojazd kolejowy a kolej podobno nie ma co wozic.
                  W Lodzi panuje stare dobre komunistyczne myslenie. A kapitalizm w Polsce a w
                  Lodzi w szczegolnosci ma morde wilka,nieprawdaz?
                  • kriku NIE MOZE BYC - axx sensowny??? 21.07.05, 09:44
                    axx przed godzina 4 nad ranem albo jeszcze dobrze sie nie obudzil albo ledwo co
                    sie trzyma na nogach moze po imprezie albo jeszcze ze zmeczenia z braku snu i
                    jego umysl zaczyna myslec tak jakos inaczej, sensowniej ... ale zawsze z ta morda
                    • default_user Re: NIE MOZE BYC - axx sensowny??? 21.07.05, 11:00
                      kriku napisał:

> axx przed godzina 4 nad ranem (..)

Kriku, nie pisz bzdur pliiizzz. Przecież u niego, o tej porze jest przed 20.00.
                      Zobacz, że ma hamerykancki IP

M..M
                    • Gość: łażej Re: NIE MOZE BYC - axx sensowny??? IP: *.retsat1.com.pl 21.07.05, 11:06
                      Jest "sensowny" jak zwykle, ino tym razem w quasi prolotniskowy sposób. Ino to
                      quasi sprawia, że przynajmniej część prolotniskowego audytorium chętniej owe
                      "sensy" przyjmuje.
                  • Gość: łażej Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.retsat1.com.pl 21.07.05, 11:04
                    To nie są tereny lotniska i to nie jest wysypisko śmieci w powszechnym tego
                    słowa rozumieniu. "Dziury w ziemii" w okolicach Bełchatowa będą rekultywowane, i
                    być może po zakończeniu eksplatacji węgla zostaną zalane tworząc bardzo fajne
                    jeziora. Wobec tego wrzucanie do nich odpadów byłoby bezmyślnością.

Spalać odpady też można, ale koszt instalacji konieczej by zgodnie z wszelkimi
                    normami utylizować odpady w ten sposób byłby nieporównywalnie większy niż
                    korzyści w ten sposób osiągnięte. Nie stać nas na to.

A co do pomysłu wożenia odpadów koleją do Bełchatowa to po pierwsze
                    bełchatowskie odkrywki do tego się nie nadają (chociaż wczoraj pojawiła się
                    informacja, że w pobliskim Kleszczowie ma powstać wielki zakład utylizacji
                    odpadów - ale nie wykorzystujący na pewno w tym celu odkrywek), po drugie Łódź
                    posiada totalnie fatalne połączenie kolejowe z Bełchatowem i nie wiem, czy nawet
                    w tym przypadku klasyczny transport ciężarówkowy nie byłby tańszy. A po trzecie
                    lokalizacja składowiska jest ściśle powiązana z lokalizacją sortowni, dzięki
                    czemu możliwe będzie zminimaliozwanie kosztów utylizacji odpadów, więc wywożenie
                    ich gdzieś dalego byłoby iście barejowskim nonsensem.

Kapitalizm może i ma mordę wilka, ale głupota posiada głowę osła. Niezależnie od
                    systemu.
          • Gość: łażej Re: Ruszyła budowa wysypisko śmieci obok lotniska IP: *.retsat1.com.pl 21.07.05, 10:52
            Znaj proporcjum mocium panie. Jak już napisano, wszystko zależy do skali
            przedsięwzięcia, aby wokół lotniska wyrosły hotele, biura, stacje etc. etc.
            wszystko zależy od wielkości ruchu pasażerskiego. A ten, nawet przy optymalnym
            rozwoju Lublinka nie będzie chyba na tyle duży, by zagospodarować całą
            otaczającą go przestrzeń. Przez Kaliski przewija się w ciągu roku coś około
            miliona pasażerów - czy dworzec organizuje usługowo swą przestrzeń? W bardzo
            ograniczonej skali. A niby sąsiedztwo dworca powinno sprzyjać powstawaniu takich
            rzeczy jak restauracie, hotele, parkingi itd. Nie wszystko co teoretycznie
            wygląda fajnie, takim jest w praktyce.

Na składowisko można by znaleźć inne miejsce ale po co? Tu jest blisko sortowni
            i blisko GOŚowej kompostowni - z punktu widzenia optymalizacji lokalizacji jak
            dla mnie jest to jak najbardziej wskazane. A bliskość lotniska dla działalności,
            które nie będą bezpośrednio z nim powiązane, jest sąsiedztwem niekorzystnym.
            Warto więc by była w jakiś sposób zagospodarowana - jeśli będzie tam
            zlokalizowany obiekt, który miałby duże opory lokalizacyjne ze strony
            okolicznych mieszkańców gdziekolwiek by nie powstał, to niech sąsiaduje z
            lotniskiem. Nie ma rozwiązań doskonałych, ale są rozwiązania najlepsze - i to
            według mnie takim rozwiązaniem właśnie jest. Chyba największym zagrożeniem jakie
            może sprawić składowisko i powiązana z nim sortownia, nie jest jego bezpośrednie
            oddziaływanie, lecz hałas i utrudnienia wywołane kursującymi ciężarówkami. Ale
            to jest nie do uniknięcia.

A okoliczni mieszkańcy by się burzyli gdziekolwiek by składowisko się znalazło,
            i było jak najmniej szkodliwe. Taka już przypadłość ludzkiej natury, u nas
            spotęgowana tym, że przez dziesiątki lat składowiska odpadów były niczym innym
            jak pryzmami zrzucanych bez żadnych zabezpieczeń śmieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka