Dodaj do ulubionych

TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO

IP: *.toya.net.pl 17.07.05, 22:17
to samo pytanie umieściłem w innym poście ale chyba nie tam powinno być:

czy jest jakaś nazwa w jakiej technologi remontowane jest torowisko na
limanowskiego od woronicza do kina adria. Bo szyny łaczone sa termitowo
natomiast podkłady układane są na wylewanych betonem i zbroionych
fundamentach
pdobnych jak te w metrze warszawskim acha i szyny są malowane jakąś szarą
farbą
podobno z domieszką kauczuku. W jakim celu budowany jest takie skąplikowane
podłoże dla torowiska ?

Obserwuj wątek
    • teufel Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 17.07.05, 22:51
      Nie widziałem tego remontu, ale z opisu wygląda mi na tor węgierski
      • Gość: J.G Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 17.07.05, 23:17
        to nie jest technologia węgierska !!! wyraźnie napisałem ........podkłady
        układane są na wylewanych betonem i zbroionych
        fundamentach pdobnych jak te w metrze warszawskim .NA fundamentach !!!a nie
        na pytach jak to wegierskie.
        • Gość: Aleksej Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.07.05, 10:04
          Na Limanowskiego jest uzywany Icosit, to samo co na Pomorskiej i kolo Rynku
          Baluckiego.

Pozdrawiam,
          Aleksej
    • Gość: luki Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 18.07.05, 19:04
      To technologia Icosit firmy SIKA. Poszperaj tu, a znajdziesz dokładne info:

www.sika.pl/
      To technologia bardzo droga, ale wyraźnie preferowana przez obecne władze
      miasta. Jeśli się sprawdzi, a uczciwie powiedzieć trzeba, że dotychczas w niej
      wykonywane torowiska są w stanie idelanym, to warto zainwestować w to te
      większe pieniądze. Tak naprawdę jednak jeszcze za mało czasu minęło od
      wprowadzenia jej w Łodzi (chyba 3 lata), żeby ocenić jak sprawdzi się na dłużej.
      • Gość: Aleksej Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.07.05, 21:25
        No ta strona www.sika.pl jest beznadziejna :( Nic nie mozna znalezc.

A co do samej technologi, osobiscie uwazam ze jest naprawde dobra na
        skrzyzowania. Na ptostych odcinkach idealna jest plyta wegierska. Natomiast na
        skrzyzowaniach zrobionych w technologi Icositu jedzie sie naprawde
        fantastycznie (rynek balucki, zgierska-zachodnia). Na prostych odcinkach nie
        widac roznicy miedzy Icositem a plyta wegierska.

I jeszcze jedno, naprawde dobrze jest zrobione skrzyzowanie Narutowicza
        Kopcinskiego, mimo stosowania tradycyjnych technologi. Moze ktos pamieta jaka
        firma robila tam remont.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: łażej Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.retsat1.com.pl 18.07.05, 21:47
          Ale na Limanowskiego pozostanie to wydzielone torowisko - prawda? Dlaczego więc
          zastosowano SIKĘ? Chyba podkłady byłyby zdecydowanie tańsze.

I drugie pytanie - gdzie jest najnowsze torowisko w jezdni wykonane w
          technologii innej niż węgierska? Rzgowska, Dąbrowskiego?
          • Gość: luki Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 18.07.05, 21:52
            Gość portalu: łażej napisał(a):

> Ale na Limanowskiego pozostanie to wydzielone torowisko - prawda? Dlaczego
            więc
            > zastosowano SIKĘ? Chyba podkłady byłyby zdecydowanie tańsze.

Tam nie będzie stricte SIKA, którą do tej pory znaliśmy. Podbudowa jest w tej
            technologii, a same szyny zostaną ułożone na podkładach.

> I drugie pytanie - gdzie jest najnowsze torowisko w jezdni wykonane w
            > technologii innej niż węgierska? Rzgowska, Dąbrowskiego?

Jeśli się nie mylę to na Pomorskiej od ronda Solidarności do Zacisze.
            • Gość: łażej Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.retsat1.com.pl 18.07.05, 22:02
              Gość portalu: luki napisał(a):

> Gość portalu: łażej napisał(a):
              >
              > > Ale na Limanowskiego pozostanie to wydzielone torowisko - prawda? Dlaczeg
              > o
              > więc
              > > zastosowano SIKĘ? Chyba podkłady byłyby zdecydowanie tańsze.
              >
              > Tam nie będzie stricte SIKA, którą do tej pory znaliśmy. Podbudowa jest w tej
              > technologii, a same szyny zostaną ułożone na podkładach.

Yyy, to jak to będzie wyglądało? Beton Sika i na to podkłady? Ale chyba
              umieszczone w tłuczniu? Czy inaczej jakoś mocowane? Chyba odpowiednio ubity
              tłuczeń jest wystarczająco dobrym i stabilnym podkładem? Dziwne...

> > I drugie pytanie - gdzie jest najnowsze torowisko w jezdni wykonane w
              > > technologii innej niż węgierska? Rzgowska, Dąbrowskiego?
              >
              > Jeśli się nie mylę to na Pomorskiej od ronda Solidarności do Zacisze.

Rzecz jasna miało być w "technologii węgierskiej lub SIKA (bo chyba tory w
              kostce na Nowomiejskiej to też SIKA) - czyli generalnie chodzi o najnowsze
              torowisko w "starej" technologii.
              • Gość: luki Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 18.07.05, 22:12
                > Yyy, to jak to będzie wyglądało? Beton Sika i na to podkłady? Ale chyba
                > umieszczone w tłuczniu? Czy inaczej jakoś mocowane?

Wstawiłem przecież zdjęcia poniżej w tym wątku. Najpierw podbudowa SIKA, a na
                to podkłady i klasyczne mocowanie SB-3 lub SB-4.

> Chyba odpowiednio ubity
                > tłuczeń jest wystarczająco dobrym i stabilnym podkładem?

Jak do tej pory był wystarczający, ale o takich niuansach niech lepiej się
                specjaliści z odpowiednim wykształceniem wypowiedzą. :) Nie trzeba jednak
                kończyć politechniki, żeby wiedzieć, że odpowiednia podbudowa torowiska to
                podstawa. :)
                • Gość: J.G Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 01:30
                  Gość portalu: luki napisał(a):

> > Yyy, to jak to będzie wyglądało? Beton Sika i na to podkłady? Ale chyba
                  > > umieszczone w tłuczniu? Czy inaczej jakoś mocowane?
                  >
                  > Wstawiłem przecież zdjęcia poniżej w tym wątku. Najpierw podbudowa SIKA, a na
                  > to podkłady i klasyczne mocowanie SB-3 lub SB-4.
                  >
                  > > Chyba odpowiednio ubity
                  > > tłuczeń jest wystarczająco dobrym i stabilnym podkładem?
                  >
                  > Jak do tej pory był wystarczający, ale o takich niuansach niech lepiej się
                  > specjaliści z odpowiednim wykształceniem wypowiedzą. :) Nie trzeba jednak
                  > kończyć politechniki, żeby wiedzieć, że odpowiednia podbudowa torowiska to
                  > podstawa. :)

Właśnie dlatego zaczołem ten wątek zeby dowiedzieć sie coć blizej bo jeszcze
                  nigdzie nie widzaiałem takiej kombinacji Tak jak napisałem wczesniej przypomina
                  troszke tory w metrze ale czy na warunki tramwajowe nie jest to przerost formy
                  nad treścią chyba ze potrzebne w tym miejscu jest tak mocne podłoże dla torów
                  ze względu na wzniecieni i lepsze odwodnienie torowiska :-)
              • Gość: belyall Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 19:18
                > Rzecz jasna miało być w "technologii węgierskiej lub SIKA (bo chyba tory w
                > kostce na Nowomiejskiej to też SIKA) - czyli generalnie chodzi o najnowsze
                > torowisko w "starej" technologii.

Szkoda tylko, że kostka się zapada...
            • Gość: J.G Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 13:33
              ten Icosit jest zdecydowanie jest inny na limanowskiego oprócz normalnych
              podkładów ,szyny sa malowane a podłoże pod podkładami nie jest jednolite jak na
              pomorskiej tylko ma przerwe po środku szyn
              • Gość: luki Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 13:51
                > ten Icosit jest zdecydowanie jest inny na limanowskiego oprócz normalnych
                > podkładów ,szyny sa malowane

Szyny malowane są farbą antykorozyjną. Rzeczywiście, pierwszy raz się z czymś
                takim spotykam.

> a podłoże pod podkładami nie jest jednolite jak na
                >
                > pomorskiej tylko ma przerwe po środku szyn

To prawda, zapomniałem o tym wspomnieć.
                • michal.ch Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 19.07.05, 19:21
                  > Szyny malowane są farbą antykorozyjną. Rzeczywiście, pierwszy raz się z czymś
                  > takim spotykam.

Znaczą szyny w obawie przed złomiarzami? :))
          • Gość: belyall Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 19:16
            > Ale na Limanowskiego pozostanie to wydzielone torowisko - prawda? Dlaczego więc
            > zastosowano SIKĘ? Chyba podkłady byłyby zdecydowanie tańsze.

Tańsze, ale... zapraszam na Rzgowską, Żeromskiego, itd.

> I drugie pytanie - gdzie jest najnowsze torowisko w jezdni wykonane w
            > technologii innej niż węgierska? Rzgowska, Dąbrowskiego?

Pomorska, Zgierska (okolice rynku).
    • Gość: Adam Ma ktoś zdjęcia? IP: *.toya.net.pl 18.07.05, 19:34
      j.w.
      • Gość: luki Re: Ma ktoś zdjęcia? IP: *.toya.net.pl 18.07.05, 21:09
        Specjalnie dla Ciebie Adamie :)

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/temp/limanowskiego20050717_01.jpg

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/temp/limanowskiego20050717_02.jpg

pzdr
        • yarro Re: Ma ktoś zdjęcia? 19.07.05, 01:43
          Eeee, przekombinekrowane :P
          • michal.ch Re: Ma ktoś zdjęcia? 19.07.05, 19:23
            yarro napisał:

> Eeee, przekombinekrowane :P

Na pierwszy rzut oka też mi się tak wydaje. Jednakże jeśli to ma skutecznie
            zabezpieczyć tor przed wybijaniem lub zapadaniem się, tak jak to miało miejsce
            na Rydza-Śmigłego, to niech robią.
            • yarro Re: Ma ktoś zdjęcia? 20.07.05, 15:24
              Mam nadzieję, że skoro sprawdza się na odcinkach w ulicy, to i tu sie sprawdzi.
              A i tak pierwsze dobre oceny może uzyskać po kilku latach :)
        • Gość: Adam Re: Ma ktoś zdjęcia? IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 19:11
          Dzięki :-)
        • berger.m Re: Ma ktoś zdjęcia? 02.08.05, 00:39
          Prezentuje się fajnie. Mam nadzieję, że ta metoda okaże się dobra.
    • yarro szersze pytanie... 19.07.05, 01:44
      Na jakim odcinku będzie położony nowy tor?
      • Gość: luki Re: szersze pytanie... IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 13:37
        yarro napisał:

> Na jakim odcinku będzie położony nowy tor?
        >
        Woronicza - Grudziądzka.
    • Gość: obserwator Czy te nowe tory się nie wygną? IP: *.toya.net.pl 20.07.05, 15:12
      Może żelbetowa podbudowa, jak na współczesnej kolei (Kolonia-Frankfurt) zapewni
      stabilność i będzie przeciwdziałać bujaniu 805-tki? Więc i może torowisko będzie
      troche bardziej "długowieczne".
      • Gość: J.G Re: Czy te nowe tory się nie wygną? IP: *.toya.net.pl 06.08.05, 16:41
        Jezeli torowisko jest w idealnym stanie nie ma mowy o zadnym bujaniu i nie musi
        to być super tor wystarczy prawidłowe wykonanie
    • Gość: Aleksej Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.08.05, 18:45
      Juz wiadomo dlaczego zastosowano taka technologie...mianowicie torowisko bedzie
      trawiaste. Juz zasypuja podklady piaskiem i ziemia i niedlugo posieja trawe.
      Naprawde brawa za ta decyzje.

Pozdrawiam,
      Aleksej

P.S.
      No i juz Flip nie bedzie mogl narzekac ze w Lodzi nie ma nowych torowisk
      trawiastych :)
      • Gość: Ja Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: 81.168.184.* 01.08.05, 18:48
        > No i juz Flip nie bedzie mogl narzekac ze w Lodzi nie ma nowych torowisk
        > trawiastych :)

Tak, proszę flipów. Po uspokojeniu ruchu kolejna rzecz do odhaczenia:-P
        • Gość: flip Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.p.lodz.pl 02.08.05, 03:02
          Ciesze sie, ze robia cos porzadnie. Niestety, nie wiem czy ten rodzaj torowiska
          jest najbardziej efektywny.
          Co do technologii, to z opisu mi wynika, ze widzialem takie cos nieraz na
          Zachodzie - pamietam, ze w Mediolanie i Zurychu. Bylo to jednak w jezdni.
      • Gość: Adam Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 01.08.05, 22:44
        Daję głowę, że trawa nie utrzyma się, nikt jej nie będzie konserwował!
      • berger.m Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 02.08.05, 00:44
        Jupi! Czekalem na to, by w tak zrobiono. Bardzo sie ciesze. Takie torowiska
        trawiaste sa super. Tramwaj jedzie po nich jakby plynal po trawie. Wlasnie
        widzialem takie torowisko swierzo zrobione w Berlinie, na modernizowanej linii
        na Berliner Allee. Na prawde swietnie to wyglada. Nie jestem specjalista, ale
        tam torowiska tez maja taka podbudowe, jednak nie maja podkladow - szyny sa
        przymocowane do podbudowy. I kazda szyna lezy na takim gumowym czyms, jest tym
        otoczona po bokach - o czyms takim w Warszawie toczyla sie dyskusja na tym
        forum.
        • berger.m Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 02.08.05, 23:19
          Liczę na to, że trasa ŁTR w miejscach, gdzie jest wydzielone torowisko, również
          będzie tak zrobiona. Tak - to znaczy trawiasto :) Na Kościuszki będzie bardzo
          ładnie. Po środku żywopłot (mam nadzieję, że zostanie), a torowisko w trawie.
          Miodzio!
      • Gość: J.G Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 06.08.05, 16:44
        ciekawe tylko kto bedzie kosił trawe bo na skrzyrzowaniach jakos brak chetnych
        sianokosy saą bardzo rzadko......
    • berger.m Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 08.08.05, 15:57
      Za www.rynek-kolejowy.pl:

Trawa na torach
      dodano: 08-08-2005

Zazieleniło się między torami, którymi pod koniec roku tramwaje pojadą z Bemowa
      na Bielany. To rośnie trawa zasiana, żeby było cicho i ładnie. Powstanie
      specjalna "instrukcja obsługi trawy" i kolejne odcinki z podobną nawierzchnią.
      Kilka tygodni temu zaczęło się przygotowywanie konstrukcji, która poprzedziła
      siew. Na samym spodzie znalazła się mata z geowłókniny, wyżej humus, a na nim
      ekstrakt z nasionami.

Do końca sierpnia wszystkie trawniki wzdłuż ul. Powstańców Śląskich i al.
      Reymonta powinny być gotowe. Nie spotkamy ich tylko między skrzyżowaniami z ul.
      Piastów Śląskich i ul. gen. Maczka (gdzie pojawi się tradycyjny tłuczeń) oraz
      na przystankach. Tam tory będą wyłożone asfaltem. Dzięki temu nie będzie widać
      smarów, które kapią ze stojących tramwajów. - To wstydliwy problem: mimo
      naszych starań olej cieknie głównie z wagonów starego typu - przyznaje Wojciech
      Oleksiewicz z Tramwajów Warszawskich.

Dlatego niewykluczone, że między Bemowem a Bielanami pojedziemy wyłącznie
      nowszymi wagonami. Tramwaje chcą przygotować "instrukcję obsługi torowiska
      trawiastego". Murawę trzeba będzie kosić i podlewać. Być może z nowej
      szlifierki torowej, która na specjalne zamówienie jest wyposażona w zbiornik na
      5 tys. litrów wody.

Jest też możliwe inne rozwiązanie - pielęgnowaniem trawy zajmie się prywatna
      firma. Tak jak w Krakowie, gdzie zielonych torowisk przybywa od kilku lat.
      Krakowiacy bardzo je sobie chwalą - wcale nie są wysmarowane olejem i wyglądają
      przyzwoicie. Wojciech Oleksiewicz z Tramwajów Warszawskich zapowiada kolejne
      odcinki z trawą także w stolicy. Jako pierwszy, w najbliższych tygodniach, pl.
      Zbawiciela, gdzie ukwiecony klomb dziś przecinają tory wyłożone betonowymi
      płytami.

(źródło: Gazeta Wyborcza, 5 sierpnia 2005)

--

Czy na Limanowskiego ta trawa jest robiona podobną techniką? Właśnie taką
      widziałem w Berlinie. I drugie pytanie: czy Łódź ma taką szlifierkę do szyn (i
      dlaczego nie? ;) ). Taką też widziałem w Berlinie. To chyba bardzo pomaga w
      dbaniu o właściwy stan torów.

Uważam, że wszystkie wydzielone torowiska powinny być teraz tak budowane, z
      trawnikiem. BTW Na Śmigłego-Rydza chyba nie zrobiono trawy? Ciekawe, czy
      Limanowskiego ma być na próbę i czy teraz będą tak budowane nowe torowiska...
      Mam nadzieję, że tak i, jak już pisałem, czekam aż trawa pojawi się na
      torowiskach na Kościuszki i Zachodniej na ŁTR :)

Jeszcze jedno pytanie: czy łódzkie MPK też ma takie problemy ze smarem?

Pozdrawiam!
      • Gość: łażej Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.retsat1.com.pl 08.08.05, 16:08
        Wszystko pięknie, ale jak wygląda trwałość takiego torowiska? Czy podkład dla
        trawnika mający bezpośrednią styczność z szynami nie sprzyja ich wyginaniu?
        • berger.m Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 08.08.05, 23:08
          Nie jestem specjalistą, ale nie sądzę, by tak było. Ten podkład jest miękki.
          Jeśli chodzi o zimę, również nie powinien pogarszać sytuacji. Zresztą,
          rozwiązanie jest już sprawdzone w wielu miastach.
      • ventlan Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 09.08.05, 17:43
        berger.m napisał:

> Czy na Limanowskiego ta trawa jest robiona podobną techniką? Właśnie taką
        > widziałem w Berlinie.

Na Limanowskiego w ogole nie daje sie tlucznia! :) Podklady na betonowym
        fundamencie (wyglada solidnie) sa obsypywane piaskiem, a nastepnie ziemia z
        wierzchu. Tyle stwierdzilem naocznie przynajmniej.

> I drugie pytanie: czy Łódź ma taką szlifierkę do szyn (i
        > dlaczego nie? ;) ). Taką też widziałem w Berlinie. To chyba bardzo pomaga w
        > dbaniu o właściwy stan torów.

Oczywiscie ze mamy (przynajmniej jakis czas temu mielismy). Mielismy tez kiedys
        opryskiwacz, ktory pewnie moglby sluzyc do podlewania.
        >
        > Uważam, że wszystkie wydzielone torowiska powinny być teraz tak budowane, z
        > trawnikiem.

Racja, choc moze nie zupelnie "wszyskie", ale zdecydowana wiekszosc.
    • Gość: J.G Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 10.08.05, 22:31
      szkoda ze wyremontowany odcinek wyposażono w sieć płaską a nie łańcuchową a
      przeciez ten odcinek spełnia warunki sieci łańcuchowej ale przewazyły pewnie
      względy ekonomiczne
      • berger.m Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 10.08.05, 23:44
        Co to znaczy?
        • Gość: J.G Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 11.08.05, 19:28
          berger.m napisał:

> Co to znaczy?

Sieć gorna z linką nośną
          • geograf Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 11.08.05, 19:32
            a może tak bardziej dla laików?
            co to jest sieć łańcuchowa?
            • Gość: J.G Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 11.08.05, 19:45
              geograf napisał:

> a może tak bardziej dla laików?
              > co to jest sieć łańcuchowa?
              >
              innym słowem sieć gorna podobna do sieci pkp, w łodzi jest zastosowane to na
              niektórych torowiskach wydzielonych
          • berger.m Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO 11.08.05, 23:16
            Rozumiem. A w czym lepsza ta sieć łańcuchowa? Trwalsza? I czy jest tyle droższa
            od płaskiej?

Pozdrawiam i dzięki!
            • Gość: J.G Re: TOROWISKO NA LIMANOWSKIEGO IP: *.toya.net.pl 11.08.05, 23:32
              odbierak lepiej odziałuje z siecią zatem mozna osiągnąc większe prędkości,
              slizgacz mniej sie złuzywa gdyz sieci te wykonuje sie jako skapesowane albo
              połskąpensowane czyli krotko mówiąc drut jezdny jest naciągany przez system
              bloczków w zależności od temp. otoczenia, generalnie stosowany jest powszechnie
              w np w stolicy. Oczywiście nie nadaje sie na kilinskiego z wiadomych względów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka