Dodaj do ulubionych

Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!!

13.08.02, 09:29
Ostatnio bardzo interesuje mnie oraz bawi (chociaż nie wiem czy w sensie pozytywnym, czy bawi poprzez swoją żanadę...) dwulicowizm (dwulicyzm??) Polaków...
W tym wypadku chodzi mi o UE.
W sobotniej GW ukazał sie artykuł o rolnikach, którzy postanowili skorzystać z pomocy SAPARD-u. Jeden z rolników, ma takie oto potrzeby:
"Na wiosnę ruszyli z budową nowej świniarni na ćwierć tysiąca sztuk z kojcami dla dodatkowych macior. Budynek stoi w stanie surowym i czeka na Sapard, żeby go wykończyć. Izolowany styropianem, żeby matkom było ciepło."

A oto słowa rolnika (po tym jak przeczytał w przyniesiuonej przez listonosza gazety o SAPARD-zie) :
"- Mąż przeczytał, siedział i długo nic nie mówił - opowiada Beata, żona Radosława, była nauczycielka. - Wchodzimy w to - zdecydował. Dadzą, nie dadzą. Zaryzykować można. Bez łaski."

Ale tutaj pojawia się ta dwulicowość. Na pytanie:
"- A pan jak będzie głosował?"

Odpowiada:
"Popatrzył hardo spode łba: - Dwoma rękami przeciwko Unii. Chyba że rząd nam wynegocjuje równe warunki. To się wtedy zastanowię."

Czy to nie jest śmieszne?? Pieniądze z UE chętnie by brał- jeszcze rpzed końcem negocjacji, znając jedynie warunki pomocy, ale głosowanie za przystąpieniem do wspólnoty, z której pieniądze otrzyma i najprawdopodobniej polepszy sobie życie, uzależnia od tego jakie warunki "wynegocjują w Brukseli".
Czy to nie jest śmieszne??

Co Wy o tym sądzicie?? Czy Polacy tacy są?? Czy Wy tez tak myślicie??

Oto link:
www1.gazeta.pl/kraj/1,34314,968331.html
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!! 13.08.02, 17:32
      To nie jest śmieszne ale tragiczne, że mamy tak głupi naród który nie umie
      powiązać tego że kasa będzie bo UE daje, jak dla UE nie to i dla kasy!

PS Dwulicowość
      • Gość: Mlody Re: Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 17:35
        Hubar naiwne to troche z Twojej strony. Nic nie ma za darmo i w dzisiejszym
        swiecie nic nie jest bezinteresowne. Nie ludz sie, ze UE bedzie dawac dawac
        dawac..... UE chce na akcesji takze zarobic a przynajmniej nie stracic.
        pozdr. Mlody
        P.S.
        Nie mam czasu na powazniejsza dyspute.
        • hubar Młody 13.08.02, 18:43
          Pewnie, dlatego chcę aby i Polska do UE nalezała.
          • Gość: Mlody Re: Hubar IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 18:49
            I mozesz sie mylic. Jak na zakonczenie negocjacji okarze sie, ze na integracji
            stracimy mam nadzieje, ze staniesz w ze mna w szeregu i bedziesz przeciw.
            Mlody
            • hubar Młody 13.08.02, 18:57
              Unia- wszyscy równi, wszyscy czerpią kozyści.
        • geograf Re: Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!! 13.08.02, 22:44
          ale Młody, zauważ, ze istnieje jeszcze jedna prawidłowość:
          gdy nie wstąpimi do UE te pieniądze rpzestaną płynąć w naszym kierunku...
          i ludzie chyba sobie JESZCZE sprawy z tego nie zdają...

poza tym...wytłumacz mi...w momencie globalizacji...gdy 4 na 7 (w tym jeden bardzo malutki i mało znaczący, przynajmnije na enklawa, dla polskiej gospodarki) naszych sąsiadów będzie należało do UE, a my nie- kto na tym więcej straci??
          Może lepiej wybrać mniejsze zło??
          Szkoda tylko, że to twoje "wykorzystywanie przez UE" nie pokrywa się ze stanem faktycznym...
          Czy Irlandia, Finlandia, Austria pogłębiły się gospodarczo po akcesji??
    • ixtlilto Re: Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!! 13.08.02, 17:39
      No niestety ludzie naoglądają się/ nasłuchają przeciwników UE i potem gadają od
      rzeczy...

:-/

Ixtlilto
      • Gość: Mlody Re: Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 18:41
        Hm. No tak wg Ciebie na dzien dzisiejszy polskie rolnictwo ma rowne
        warunki.....
        Intrygujace.
        pozdr. Mlody
        • hubar Re: Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!! 13.08.02, 18:45
          1 nie ma, więc trzeba walczyć
          2 "na dzień dzisiejszy"???
          • Gość: Mlody Re: Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.08.02, 18:47
            Na dzien dzisiejszy czyli na aktualny stan negocjacji.
            Przepraszam za niezbyt szczesliwe sformulowanie.
            Pozdr. Mlody
            • ixtlilto (Mlody) 13.08.02, 20:34
              Mlody napisał:

> Przepraszam za niezbyt szczesliwe sformulowanie.
              Hihi.. nie tyle co "niezbyt szczęśliwe" ale nie poprawne gramatycznie :)P
              • ixtlilto (errata błędu) 13.08.02, 20:38
                ixtlilto napisała:

> Mlody napisał:
                >
                > > Przepraszam za niezbyt szczesliwe sformulowanie.
                > Hihi.. nie tyle co "niezbyt szczęśliwe" ale niepoprawne gramatycznie :)P

NIE Z PRZYMIOTNIKAMI PISZEMY...
                ech.. Kropka wróć!
        • geograf Re: Pieniądze ? Tak ! UE ?? NIE!! 13.08.02, 22:46
          i bez pieniędzy UE i licząc tylko na nasze polskie pieniądze...to rolnictwo i tak nie będzie konkurencyjne..
          a bez eksportu..załamie się...
          a tak przynajmnije dostaniemy subwencje na eksport...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka