Dodaj do ulubionych

Łódź w Polityce

22.08.02, 10:18
w polityce ukazał się artykół p Leszka Millera o Łodzi
moim zdaniem całkiem całkiem
mimo pewnych uwag zamka przedstawionych tutaj:
www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=2751003
myślę że to całkiem niezła reklama naszego miasta
oby więcej takich inicjatyw
pzdr
vladip
PS
a oto link (prawie bym zapomniał)
polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1093516
Obserwuj wątek
    • aric Re: Łódź w Polityce 22.08.02, 10:34
      Nie napiszę wiele. Nie lubię komentować artykułów.
      Podobało mi się.
    • geograf Re: Łódź w Polityce 22.08.02, 10:46
      Artykuł fajny- taki przewodnik pisany przez mieszkańca miast, który zwraca uwagę nie na wszystko, ale tylko na te najważniejsze i najbardziej cieszące oko rzeczy, obiekty :-)

Powiem wręcz nieskromnie;)
      Wiele takich "przeowdników" pisaliśmy na tym forum :)
      Ale podpis Leszka Millera jest jednak niezastąpiony...

ciekawe ilu ludzi spoza Łodzi to przeczyta...
    • bieski_toperz Herr Mueller und sein Artikel 22.08.02, 10:48
      Czytałam. Propaganda przedwyborcza. Strasznie schematyczny artykuł, no i
      wątpię, żeby pisany przez niego osobiście. Ale oczywiście dobrze, że w
      opiniotwórczym tygodniku ogólnopolskim wreszcie Łódź ma dobrą prasę. To się tak
      rzadko zdarza...
    • Gość: Aga Re: Łódź w Polityce IP: 217.153.35.* 22.08.02, 10:50
      Artykuł jest po prostu żenujący, zwłaszcza biorąc pod uwagę, kto go firmuje
      swoim autorstwem. Taki artykuł mógłby co najwyżej przygotować jakiś łódzki
      historyk, nie pan Miller, który zamiast uporczywie wracać myślami do świetności
      Łodzi przemysłowej z XIX w. powinien bardziej skoncentrować się na tym co
      zrobiono (tzn. nie zrobiono lub spieprzono) i co należy zrobić w wieku XXI.
      Poza tym, zbliżają się wybory samorządowe i te laurki na rzecz władz lokalnych –
      całkowicie nieuzasadnione, o czym wie każdy myślący i żyjący w tym mieście
      Łodzianin, to tylko żałosna propaganda. Panie Towarzyszu, daj Pan już spokój –
      od twojego gadania jeszcze nic do tej pory się w Łodzi nie poprawiło.
      • aric Pani Ago 22.08.02, 10:59
        Nie czas na krytyke. Nie chodzi nawet o treśc tego artukułu. Chdzi o to by o
        nas czytano. A firmowanie artukułu swoim naziskiem, prze znaną, choć może przez
        niektórych nielubianą, osobistość to też forma reklamy. Mnie taka kampania nie
        przeszkadza.
        • Gość: Aga Re: Pani Ago IP: 217.153.35.* 22.08.02, 11:20
          aric napisał:

Mnie taka kampania nie przeszkadza.

A szkoda, bo stajemy się kompeltenie bezkrytyczni. Myślisz, że po artykule o
          latach świetności rozwoju włókiennictwa w Łodzi w XIX w. i informacji o dużej
          ilośc pubów, Akademii Medycznej czy Spotkaniach Baletowych przyjdzie do Łodzi
          tłum inwestorów z nowymi technologiami, albo chociażby jacyś turyści ????
          • vladip Re: Pani Ago 22.08.02, 11:29
            Gość portalu: Aga napisał(a):

> A szkoda, bo stajemy się kompeltenie bezkrytyczni. Myślisz, że po artykule o
            > latach świetności rozwoju włókiennictwa w Łodzi w XIX w. i informacji o dużej
            > ilośc pubów, Akademii Medycznej czy Spotkaniach Baletowych przyjdzie do Łodzi
            > tłum inwestorów z nowymi technologiami, albo chociażby jacyś turyści ????

nie przesadzaj to był luźny artykuł w letnim wydaniu (a więc z definicji
            luźniejszy temat) mający przedstawić w korzystnym świetle nasze miasto i moim
            zdaniem robi to całkiem nieźle
            taką rolę jak mówisz to powinna spełniać profesjonalnie przygotowana kampania
            reklamowa i to opracowana na minimum pół roku
            pzdr
            vladip
            • Gość: Aga Re: Pani Ago IP: 217.153.35.* 22.08.02, 11:39
              Tylko dlaczego firmuje go Miller ????? BO Łódź jest czerwona ???? Ludzie
              zastanówcie się, czy ktoś myślący może wziąć poważnie do siebie artykuł Millera
              o historii Łodzi ??? Przeciez to kompletny absurd !!! Jedna wielka żałosna
              propaganda i nie widzę żadnych powodów do piania z zachwytu.
              • zamek Artykuł jak artykuł... 22.08.02, 15:38
                ...ale zastanawiającym jest, że pani Aga pojawia się na
                forum <=> (wtedy i tylko wtedy), gdy ma okazję wykrzyczeć
                wszystkim, jakaż ta Łódź jest okropna... Jakieś fobie?
                Ciut pozytywnego myślenia życzę - ot, choćby, że jednak
                nawet w Łodzi pogoda bywa ładna. A złość piękności
                szkodzi, Pani Ago...
                Serdeczności i umizgi ;)
                • Gość: Aga Re: Artykuł jak artykuł... IP: 217.153.35.* 22.08.02, 16:33
                  zamek napisał:

> ...ale zastanawiającym jest, że pani Aga pojawia się na
                  > forum <=> (wtedy i tylko wtedy), gdy ma okazję wykrzyczeć
                  > wszystkim, jakaż ta Łódź jest okropna... Jakieś fobie?
                  > Ciut pozytywnego myślenia życzę - ot, choćby, że jednak
                  > nawet w Łodzi pogoda bywa ładna. A złość piękności
                  > szkodzi, Pani Ago...
                  > Serdeczności i umizgi ;)
                  >
                  • geograf Re: Artykuł jak artykuł... 22.08.02, 20:53

>Piszę tylko wtedy, gdy cos mnie bardziej bulwersuje i kiedy
                    > dobija mnie bałochwalczy ton niektórych entuzjastów, z powodu jakiegoś epizodu
                    > mającego miejsce w Łodzi, który w ich postach urasta do rangi wydarzenia roku,
                    > typu widziałem czarnoskórego studenta na Piotkowskiej ! Wow, w Kenii wiedzą,
                    > gdzie jest Łódź itd.
                    >

Sama pisałaś o potrzebie przyciągania inwestorów- tak więc jak sama stwierdziłaś, teraz nawet w Afryce wiedzą gdzie jest Łódź...
                    to chyba powód do pozytywnego myślenia...

. Pozdrawiam.

ja również...
              • geograf Re: Pani Ago 22.08.02, 20:57
                Wiesz Ago...
                ten wątek miał być raczej o samej istocie tego artykułu i o pozytywnego wpływu osoby, która napisała go- na całokształ zawartej w nim wiedzy i jego odbiór.

Natomiast Ty potraktowałas to raczej jako coś złego, zaczęłaś wojne rpzeciw SAMYM AUTORZE...a to źle...
                bo główna postać tego spektaklu- Łódź, zesżła dla Ciebie na dalszy plan...

przynajmniej ja to tak odbieram

> Tylko dlaczego firmuje go Miller ?????

A no może dlatego, ze:
                1)on jest premierem
                2)jest on kojarzony z tym miastem
                3)(przede wszystkim!!) POPROSZONO GO O TO....

BO Łódź jest czerwona ???? Ludzie
                > zastanówcie się, czy ktoś myślący może wziąć poważnie do siebie artykuł Millera
                >
                > o historii Łodzi ???

Wiesz co...
                a nie zauważyłaś (Ty, znawczyni miasta) że NIE POPEŁNIŁ żadnej POMYŁKI związanej z historią miasta??
                ja widze jedynie pomyłkę z nazwą Akademii Muzycznej..

Ja widze, ze Ty walczysz przeciw osobie- a nie przeciw artykułowi...
            • aric Przestańcie się czepiać 22.08.02, 11:48
              Dla mnie nie jest ważne, kto taki artykół napisał, i czy zawarł w nim
              pochlebstwo dla swojej osoby czy nie. Ważne jest, że wogóle coś się pisze, bo
              pisze się mało i zwykle niezbyt pochlebnie. Ogólnie nasz naród to banda
              dziwnych ludzi, którzy ciągle narzekają i ciągle coś im nie pasuje. Artykół
              napisano, ale i tak jest źle, bo to i to nie pasuje. Coś zrobiono propagując
              nasze miasto, nie, trzeba się przyczepić. A bo ta kreska na zdobieniu przy
              renowacji budynku powinna być czerwona a nie niebieska.
              Ech.
              Zjedzmy śniadanie, napijmy się piwa i cieszmy się życiem. Jest piekne.
            • bieski_toperz Zgadzam się z Vladipem 22.08.02, 13:08
              To luźny artykuł i dobrze mówi o Łodzi. A że propagranda? No cóż, trudno, w
              końcu Herr Mueller jest einwandfrei politykiem.
          • geograf Re: Pani Ago 22.08.02, 11:43

> Myślisz, że po artykule o
            > latach świetności rozwoju włókiennictwa w Łodzi w XIX w. i informacji o dużej
            > ilośc pubów, Akademii Medycznej czy Spotkaniach Baletowych przyjdzie do Łodzi
            > tłum inwestorów z nowymi technologiami, albo chociażby jacyś turyści ????

Zastanówmy się czym jest turysta:
            jest cvzłowiekiem. To pewne.
            Jak człowiek to i ciekawski oraz chętny do poznawania świata jest.
            Najczęściej ma rpzy sobie aparat fotograficzny, bądź kamerę, jednak z zachwytem kupuje zdjęcia innych, bądx pamiątki związane z miejscem zwiedzania.

No tak, ale co on może zwiedzać??
            Może zwiedzac nowoczesny briurowiec i zachwycac się nad jego nowoczesnością, ale tez może zwiedziać fabryki, pałace, kamienice, miasto.

I tak właśnie zostało przedstawione nasze kochane miasto w tym artykule- zostąły wymienione ciekawe zabytki, miejsca, cos co trzeba zobaczyć./
            Czy uważasz, że nie jest to ciekawy artykuł (nie w całości, ale w znacznej większości) pod względem krajoznawczym??

P.S.Musimy rozgraniczyć turystów i inwestorów- inwestor NA PEWNO nie zachęci się na tyle artykułem w tygodniku społecznym żeby zainwestowac w danym mieście.
            Oni raczje opieraja się na branżowych gazetach, bądź na tym jaką opinię wśród innych prezentuje dane miejsce.

pozdrawiam optymistycznie.
    • Gość: MacLorcan Re: Łódź w Polityce IP: *.toya.net.pl 22.08.02, 10:59
      Najbardziej mnie dobiło stwierdzenie jaka to Łódź jest panu Millerowi bliska bo
      zdobył tu tyle i tyle głosów. Równie dobrze mógłby jutro napisać, że bardzo
      bliski jest mu np. Sandomierz (nie obrażając tego miasta), jeśli tam też
      zdobędzie sporo głosów. Jak dla mnie żałosne.

Ale z drugiej strony dobrze, że choć trochę się o Łodzi pisze

pzdr.
    • Gość: Łodzian Re: Łódź w Polityce IP: 212.191.74.* 22.08.02, 13:01
      Wydaje mi się, że autorem nie jest Leszek M., aczkolwiek bardzo cieszę się że w
      końcu o Łodzi mówi się nie tylko przy okazji pogotowia, ośmiornicy i
      bezrobocia. Ważne jest też, że Miller zwrócił uwagę na fakt, że Łódź była przez
      kilka lat dyskryminowana.
      Inwestorzy też mogą zwrócić uwagę na ten artukuł. Kilkanaście wyższych uczelni,
      100 tys. studentów, niskie ceny. Takie ogólniki, ale zawsze coś.
      No i wczoraj nawet w Faktach o 19 Tomasz Lis wrzucił reportaż o łódzkich
      lekarzach, którzy wiodą we wprowadzaniu nowych technik. Nawet Marzann ładniej
      wyglądała.

pzdr
      Łodzian
      • geograf Re: Łódź w Polityce 22.08.02, 20:59
        Marzennie do twarzy z pozytywnymi wiadomościami...
        (a może ona tak makijaż dobiera- odpowiednio trupiasty do straszliwości reportażu??)
    • bartuch Re: Łódź w Polityce 22.08.02, 14:29
      Bardzo dobrze, że ten artykuł się ukazał.
    • hubar Do przeniesienia na podForum no txt 04.12.02, 16:25

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka