Gość: magik IP: *.pl 12.08.05, 08:55 www.zdit.uml.lodz.pl/index.php?str=1&id=203 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barracuda7110 Re: :( nowe ceny biletów MPK :( 12.08.05, 09:25 Mamy nowoczesne tramwaje i autobusy więc musimy płacić za podróżowanie w takim luksusie. Czego się czepiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: :( nowe ceny biletów MPK :( 12.08.05, 10:03 Brakuje tam ceny biletu dobowego... Ale jego cena pozostaje bez zmian? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś tam Re: :( nowe ceny biletów MPK :( IP: *.retsat1.com.pl 12.08.05, 15:15 > Brakuje tam ceny biletu dobowego... Polemizowałbym bilet dwudziestoczterogodzinny (24-godzinny) cena: 9,60, ulg. 4,80 Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: :( nowe ceny biletów MPK :( 12.08.05, 10:54 Przecież ta zmiana była już przegłosowana w Radzie Miejskiej jakiś czas (ponad miesiąc?) temu, więc po co te wzdechy i smutki teraz, to nie jest żadna nowa wiadomość, zaskoczenie. A że w Łodzi mamy drogie bilety...to co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: :( nowe ceny biletów MPK :( IP: *.lodz.msk.pl 12.08.05, 10:55 Nie drożeje miesięczna imienna migawka. To jest ewenement - w czasie poprzednich podwyżek drożała bardziej niż bilety jednorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
snakemaycry Re: :( nowe ceny biletów MPK :( 12.08.05, 11:27 Gość portalu: Michał M. napisał(a): > Nie drożeje miesięczna imienna migawka. To jest ewenement - w czasie > poprzednich podwyżek drożała bardziej niż bilety jednorazowe. Na wszystkie linie tak, ale trasowana juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: :( nowe ceny biletów MPK :( IP: *.lodz.msk.pl 12.08.05, 12:17 snakemaycry napisał: > Na wszystkie linie tak, ale trasowana juz nie. Pewnie masz rację. Ale ja ostatni raz porównywałem cenę biletu trasowanego 15 lat temu :) Zawsze byłem zwierzę włóczące się po mieście i w liceum bardzo marudziłem, żeby rodzice przestali mi kupować migawkę trasowaną dom-szkoła-dom. Żeby tylko trasowany nie stał się droższy niż sieciowy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper69 Re: :( nowe ceny biletów MPK :( 18.08.05, 15:25 Ciekawostka.. Dlaczego bilet miesięczny, sieciowy w warszawie kosztuje 66 złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Knoppers Re: :( nowe ceny biletów MPK :( IP: *.168. / 217.97.237.* 18.08.05, 16:24 > Ciekawostka.. Dlaczego bilet miesięczny, sieciowy w warszawie kosztuje 66 złotych? Pewnie dlatego ze w tej Lodzi sami zli ludzie i to z Krakowa i oni tak specjalnie robia zeby ci bylo zle i zebys sie pytal o Warszawe. Durniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Caly cennik... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 12.08.05, 12:00 jote.pai.net.pl/cennik.jpg Zastanawia mnie "dodatkowa oplata przy sprzedazy biletu w pojezdzie przewoznika" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Caly cennik... IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.08.05, 12:06 No przeciez kierowcy maja sprzedawac bilety, cos o tym bylo. Pozdrawiam, Aleksej P.S. Widzialem Cie w TVP3 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. OT IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 12.08.05, 12:48 > Widzialem Cie w TVP3 :) Znowu?! Kiedy? Ja tam widzialem w TVP1... ;) www.jeanmicheljarre.dk/forum/viewtopic.php?t=10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: OT IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.08.05, 13:48 No ten sam dzien tylko w Kurierze TVP-3 :) Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . latwiej z 24-godzinnym! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 12:07 ha! i znow bedzie mozna "zrobic" sobie bilet 24-godzinny z jednorazowych o mniejszych nominalach! i baardzo dobrze. ciekawe o co chodzi z tą dodatkową opłatą za bilet kupiony w pojeździe... czyżby jednak przymierzali się do sprzedaży biletów przez kierowce? a może to bedzie doplata za bilet z automatu znajdujacego sie w pojeździe:P? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Caly cennik... IP: *.lodz.msk.pl 12.08.05, 12:20 Nie sam fakt jest istnienia jest dla mnie dziwny, ale to, że wynosi ona "do 50 groszy". Od czego wysokość tej opłaty ma zależeć? A czy może ona być 0 groszy jeśli pasażer ma odliczone pieniądze? W dzień powszedni między 6:00 i 18:00 stawka 0 groszy nie powinna być stosowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Caly cennik... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 12.08.05, 12:48 Moze chodzi o kwestie doplaty do pelnej zlotowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Caly cennik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 13:18 do pelnej zlotowki...ojj to by duzo bylo - mysle ze do koncowki ,00 albo ,50 :) ciekawe jak to rozwiążą. i kiedy to wprowadzą w życie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Caly cennik... IP: *.rev.vline.pl 12.08.05, 17:24 Tak - będzie można kupić bilet u kierowcy. Sprawa jest już w zasadzie przesądzona. Co do sensowności sprzedaży w środkach komunikacji miejskiej był już taki topic. Od kiedy ? nie wiadomo, pewnie od jesieni. Najpierw MPK musi przystosować pojazdy do sprzedaży biletów. Przy kupnie biletu w pojeździe MPK będzie pobierana dodatkowa opłata 50 gr. Tutaj widzimy do 50 gr - nie wiem co ma to oznaczać, pożyjemy zobaczymy. Bilety u prowadzącego będzie można najprawdopodobniej kupić bez względu na godzinę i linię czyli zawsze. Prawdopodobnie również wyłącznie za odliczoną kwotę a w przypadku ponadnormowego opóźnienia prowadzący bedzie mógł odmówić sprzedaży biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Caly cennik... 12.08.05, 17:29 Super... "Proszę mi nie przeszkadzać, spóźnienie mamy, musi pan jechać na gapę". No genialny pomysł po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Caly cennik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:13 wszedzie tak jest ze jak jest opozniony to NIE MA OBOWIĄZKU sprzedac biletu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Caly cennik... IP: *.rev.vline.pl 12.08.05, 18:58 > Super... "Proszę mi nie przeszkadzać, spóźnienie mamy, musi pan jechać na > gapę". No genialny pomysł po prostu... Opóźnienia występują najczęsciej w godzinach szczytu w centrum. W godzinach szczytu w centrum nie ma problemów z kupnem biletu na mieście. Nie ma powodu żeby opóźniony autobus z setką spieszących się ludzi, jeszcze bardziej opóźniał się bo ktoś chce sobie kupić bilet. Sprzedaż biletów w pojazadach komunikacji miejskiej jest sprzedażą awaryjną, w przypadku gdy ktoś nie ma biletu. Świetnie sprawdzi się w niedziele, wczesną lub późną porą czy na liniach podmiejskich. Nie ma ona na celu zastąpienia sprzedaży w sklepach, kioskach, punktach sprzedaży biletów czyli podstawowego typu sprzedaży bez problemu osiągalnego prawie w całym mieście w godzinach pracy. Aby sprzedaż biletów nie dezorganizowała i tak już często napiętych rozkładów jazdy jest opłata manipulacyjna (aby do kierowcy nie ustawiały się kolejki typu poproszę 10 biletów bo mi sie do kisoku nie chce iść), sprzedaż za odliczoną kwotę i warunkowa sprzedaż podczas opóźnienia. Wszystko w celu zmniejszenia opóźnień na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszfilipczak napięte rozkłady jazdy 12.08.05, 20:41 Wiem,że to raczej była przenośnia,ale mógłbym polemizować z łódzką wersją napiętych czasów przejazdów tramwajów i autobusów... Szczególnie wieczorami/porankami i w niedziele. Wyjątkowo denerwujące... to taki off-topic;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: napięte rozkłady jazdy IP: *.rev.vline.pl 12.08.05, 20:46 Chodzi mi o linie typu 57,70,95,96 w godzinach szczytu w dni powszednie w sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: napięte rozkłady jazdy 12.08.05, 22:14 Jesli mam byc szczery to naprawde nie wiem jakim cudem (to znaczy wiem) nie wyrabiają się kierowcy na 57 z Kaprackiej na północ albo z 70-tki... Zły stan nawierzchni na Sienkiewicza i Tatrzańskiej/Śmigłego nie może tłumaczyć wszystkiego... A już naprawdę nie rozumiem polityki MPK/ZDiTu dotyczącej czasów przejazdów 57 wieczorem i rano (na nsiłe utrzymywanie regularnych odjazdów niemalże cały dzień)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Pan Henryk jest oburzony! IP: *.lodz.msk.pl 12.08.05, 20:34 artykuł z EI Dziś o 8.00 Pan Henryk wsiadł w centrum miasta do autobusu linii 57. Kierowca MPK odmówił mu sprzedaży biletu! To skandal- mówi pan Henryk- wsiadam do autobusu, przepycham się do kierowcy pragnąc kupić bilet. Kierowca na to odpowiada, ze mi go nie sprzeda, bo autobus jest opóźniony. Czy to moja wina? To jakaś paranoja, MPK zmusza mnie do jazdy na gapę! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Caly cennik... 12.08.05, 18:30 1. Ciekawe czy będą specjalne bilety u proweadzącego pojazd, tak jak w Warszawie (z doliczoną "opłatą manipulacyjną") 2. Berger- nie bulwersuj się. Co w tym dziwnego. Kto ważniejszy, jedna osoba, czy punktualny przyjazd pojazdu? A gdyby tak nagle wycieczka szkolna chciała kupić bilety, a opóźnienie już wynosiło z 5 minut, hę? I znowu w tej piekielnej warszaffce zapis o odmówieniu sprzedaży biletu nikogo nie bulwersuje... A to zacofani wschodniacy! Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Caly cennik... 13.08.05, 01:55 Nie o to mi chodzi. Ja rozumiem wszystko to z opłatą manipulacyjną, by nie wszyscy chcieli kupować u kierowcy i tak dalej. Jednak wyobraziłem sobie, co będzie, jeśli trafię na jednego z, nazwijmy to delikatnie, mniej grzecznych kierowców, który w niedzielę wieczorem odmówi sprzedaży biletu tylko dlatego, że ma akurat zły dzień. Wiemy dokładnie, że większość kierowców MPK to sympatyczni i pomocni ludzie, ale nie są tacy wszyscy! Osobiście dla mnie to w ogóle nie jest problem - jeżdżę z migawką. A tak w ogóle, nie mówcie, że "wszędzie" kierowca może odmówić sprzedania biletu. Warszawa to nie "wszędzie". Osobiście kupowałem u kierowcy autobusu bilet tylko w Berlinie. Tam nie może odmówić. Czasem długo autobus stoi, bo wszyscy kupują, co nie zmienia faktu, że Berlin ma jeden z najsprawniej działających systemów KM na świecie. No i tam kierowca ma kasę do sprzedaży biletów. Daje się pieniądze - niekoniecznie odliczoną kwotę na półeczkę, kierowca wybiera tylko rodzaj biletu i on się drukuje. Samemu odbiera się paragon i resztę, którą ten automat też sam wydaje. To jest taki "półautomat" do sprzedaży biletów :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Caly cennik... IP: *.rev.vline.pl 14.08.05, 17:15 > Nie o to mi chodzi. Ja rozumiem wszystko to z opłatą manipulacyjną, by nie > wszyscy chcieli kupować u kierowcy i tak dalej. Jednak wyobraziłem sobie, co > będzie, jeśli trafię na jednego z, nazwijmy to delikatnie, mniej grzecznych > kierowców, który w niedzielę wieczorem odmówi sprzedaży biletu tylko dlatego, > że ma akurat zły dzień. Wiemy dokładnie, że większość kierowców MPK to > sympatyczni i pomocni ludzie, ale nie są tacy wszyscy! Jeśli podejdziesz do kierowcy na przystanku nieopóźnionego autobusu, kulturalnie poprosisz o bilet dając odliczoną kwotę, a kierowca powie że nie bo nie to będziesz mógł złożyć skargę i taki kierowca już więcej nie odmówi z powodu "nie bo nie" albo straci pracę. W Berlinie z reguły autobusy mają swoje pasy i nie są tak obciążone jak np w Łodzi. Trudno porównywać Berlin do Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Caly cennik... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.05, 22:50 A gdyby tak nagle wycieczka szkolna chciała kup > ić bilety, a opóźnienie już wynosiło z 5 minut, hę? A gdyby tu pańska matka przechodziła przez jezdnię... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Caly cennik... IP: 195.69.82.* 14.08.05, 22:57 > A gdyby tu pańska matka przechodziła przez jezdnię... :-) ...w przyszlosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Caly cennik... IP: *.pl 16.08.05, 13:46 Gość portalu: Ja napisał(a): > A gdyby tak nagle wycieczka szkolna chciała kup > ić bilety, a opóźnienie już wynosiło z 5 minut, hę? To się wprowadzi bilety grupowe... * Potrzeba jest matką wynalazków!!! * Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Dostępność biletów dziś, w święto... IP: *.mnc.pl 15.08.05, 22:12 O panie! Nowe bilety kupiłem dopiero w piątym sklepie! Ale za to jechałem M8S. Jutro będzą dostwy, mam nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś