Dodaj do ulubionych

problemy z jelitami

23.11.12, 15:37
witam. Mam problem z jelitami, a konkretnie ze zrostami pooperacyjnymi na jelitach. Czasem jest w miarę ok, ale czasem ciężko mi normalnie funkcjonować przez ciągłe biegunki, wzdęcia, burczenie w brzuchu, bóle brzucha itp. Biorę doraźnie nospę, ale raczej nie pomaga. Ostatnio dostałam od dwóch różnych osób dwie nazwy leków na moje dolegliwości: finocarbo i debretin. Czy ktoś z was zna te leki? który jest skuteczniejszy? a może brać oba jednocześnie? z góry dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: problemy z jelitami 23.11.12, 18:24
      a co na to lekarz?
      • Gość: dorrrotea28 Re: problemy z jelitami IP: *.9.175.181.ng.pl 23.11.12, 19:47
        Do lekarza jestem zarejestrowana dopiero za 2 tygodnie, więc jeszcze nie wiem, ale ostatnio polecił mi espumisan i no-spę, a to na mnie nie działa
        • doral2 Re: problemy z jelitami 23.11.12, 21:15
          a nie polecił ci nikt jeszcze środka do czyszczenia rur?
          podobno nieźle przeczyszcza.

a tak poważnie - skąd wiesz co ci jest, że się na własną rękę leczysz i polegasz na radach cioci-kloci i od niej leki bierzesz??
          myślisz trochę czasami?
          • Gość: dorrrotea28 Re: problemy z jelitami IP: *.9.175.181.ng.pl 24.11.12, 00:18
            Potrafisz czytać ze zrozumieniem? przecież w wątku głównym napisałam, co mi jest. W jednej aptece polecano mi jeden, a w drugiej drugi lek. Proszę o opinię osoby , które znają te leki z autopsji. Ty proszę nie psuj mi wątku idiotycznymi radami.
    • iwona402 Re: problemy z jelitami 24.11.12, 14:30
      Finocarbo jest suplementem diety zawierającym ziołowe wyciągi , oraz węgiel, może przynieść pewną ulgę, ale nie jest lekiem. Natomiast Debretin jest lekiem wydawanym z przepisu lekarza, działa na motorykę jelit, jest o tyle skuteczniejszy od No-Spy, że działa wybiórczo na mięśnie gładkie jelit , a No-Spa na wszystkie mięśnie gładkie. W zasadzie można oba leki stosować razem, niezupełnie w tym samym momencie, ponieważ węgiel zawarty w Finocarbo może zaburzać przyswajanie innych leków.
      Powinnaś wykluczyć u siebie jakieś nietolerancje pokarmowe- laktoza, gluten, białko jaj i wiele innych. Eliminując z diety jeden ze składników obserwować czy nie nastąpi poprawa. Czasami wystarczy podanie preparatu z probiotykiem. Problemy z jelitami z reguły towarzyszą chorobom autoimmunologicznym ( Hashimoto, bielactwo, Addisona-Biermera). O ile faktycznie problemy pochodzą ze zrostów jelit to raczej trudno coś pomóc, jedynie łagodzenie objawów.
      • Gość: dorrotea28 Re: problemy z jelitami IP: *.9.175.181.ng.pl 24.11.12, 14:57
        Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. U mnie właśnie chodzi o złagodzenie objawów, bo przyczynę już znam. Z pokarmów wykluczyłam całkowicie mleko, śliwki, kapustę, gruszki, bo tych pokarmów w ogóle nie toleruję. Będę nadal obserwować swój organizm, ostatnio jem dużo ryżu z gotowanymi jabłkami i ryb i jest trochę lepiej. Czasem mam okresy ostrego nasilenia objawów i ciężko mi wyjść do pracy i wysiedzieć 8 godzin i wtedy niezbędne są leki łagodzące objawy. Mam nadzieję, że debretin pomoże. Pozdrawiam serdecznie
        • doral2 Re: problemy z jelitami 24.11.12, 16:32
          Gość portalu: dorrotea28 napisał(a):

> Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź..."

lekarz ci jej powinien udzielić, a nie ciocia-klocia na forum.
          albo pańcia w aptece.
          • Gość: dorrrotea28 Re: problemy z jelitami IP: *.9.175.181.ng.pl 25.11.12, 11:46
            A ty kim w takim razie jesteś, jeśli nie ciocią - klocią na forum? myślę, że twoje wpisy na tym forum to marna prowokacja...
            • Gość: m Re: problemy z jelitami IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.11.12, 21:37
              Nie przejmuj się głupkami, w internecie są ich miliony smile
              Ja brałam debretin, i muszę przyznać że niewiele mi pomógł, chociaż jest najskuteczniejszy ze wszystkiego co brałam. Natomiast pomagało totalne uregulowanie diety - małe posiłki co 2 godziny, składające się głównie z białka i warzyw - oczywiście bez fasoli grochów itp. Mega pomogło mi zrezygnowanie z pieczywa - chociaż na początku ciężko się przestawić, zastąpiłam je waflami ryżowymi albo kukurydzianymi. Jem też dużo otrębów, siemię lniane, unikam makaronów i w ogóle ciężkiego jedzenia.
              Espumisan brany regularnie przynosi efekty dopiero po kilku dniach.
    • Gość: jerry Re: problemy z jelitami IP: 193.138.110.* 30.11.12, 10:44
      Też mam ten problem, o dziwo bóle pojawiły się dopiero po laparoskopii, po operacji kilka lat wcześniej, podczas której rozcinano mi brzuch nie było powikłań. Do bólu lekarz kazał się przyzwyczaić sad Najgorzej było przy zaparciach, takie ostre przeszywające kłucia. Pomogła mi zmiana diety na lekkostrawną, dużo warzyw i owoców, mało mięsa. Dzięki temu jelita nie są ściśnięte i nie ciągną zrostów. Brałam leki przeciwbólowe ale to nie jest metoda, trzeba zmniejszyć napięcie w jelitach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka