Gość: teufel IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 14:33 W całej Łodzi coś śmierdzi i jest jakaś biała mgiełka. Co się stało? Bin Laden? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: teufel Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 14:34 Drugi czarnobyl? Odpowiedz Link Zgłoś
mateo31 Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 14:53 Wystarczy popsikać sie dezodorantem. Już bedzie lepiej:-))))). Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 14:55 Smrodu nie czuje, ale faktycznie jest biała mgiełka. Odpowiedz Link Zgłoś
aric To koniec świata 03.09.02, 15:03 Prześcieradła na siebie wrzuć i marsz na cmentarz.:) Mnie mury koscioła ochronią.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: To koniec świata IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.02, 15:07 Ale jestes zabawny Aric hahahaha Gadałem z kuzynem i bratem i kolegami w szkole i wszyscy mówili ze cos smierdzi mówili że w całej Łodzi śmiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: To koniec świata 03.09.02, 15:10 Tak sobie piszę tylko diable.:) Ale na razie u mnie jeszcze nic nie smierdzi. Poczekam i zobaczę. Może cos się pojawi w zasiegu wzroku i węchu.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taniej Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? IP: 217.96.37.* 03.09.02, 15:05 jesień przyszła - nie ma na to rady :) Odpowiedz Link Zgłoś
aric Co się stało z łódzkim powietrzem? Nic dobrego:) 03.09.02, 15:08 No tak, najlepiej zgonić na babie lato. Ja proponuje poszukać jakich głebszych przyczyn owej mgiełki.:) Odpowiedz Link Zgłoś
aard Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 04.09.02, 09:17 Akurat!! Jesień nigdy nie ŚMIERDZIAŁA!! A wczoraj w Łodzi było mglisto i jakiś ciężki, choć ledwie wyczuwalny zapach się unosił. A ta mgiłka była wszędzie, bo np. słońce było takie, że można było na nie spojrzeć spokojnie. Ale nie tak, jak za chmurami (bo byłoby halo) tylko, jakbyś MY byli W CHMURZE. NAPRAWDĘ NIKT NIE WIE CO SIĘ STAŁO??!! Ja wczoraj oglądałem różne wiadomości specjalnie, ale słowem się nie zająknęli... Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 15:07 Białą mgiełkę widzę, a co do zapachu.... hmm mam katar to po pierwsze, a powietrze dziś pachnie już nie słońcem i wakacjami tylko jakimś talkiem. Ixtlilto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grover Mgiełka IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.09.02, 16:24 Ode mnie z domu widać całą Łódź (prawie) i rzeczywiście cała jakaś taka przykryta mgłą, ciekawe? Grover Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 16:33 A może to rzeczywiście jest od nasilenia się ruchu ulicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? IP: 62.233.147.* 03.09.02, 17:06 Gdyby od ruchu ulicznego to widziałbyś tę mgłę i czuł ten smród już dawno Odpowiedz Link Zgłoś
aduram Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 17:18 Ja podobnie jak Ixik nie czuje tego zapachu (moja babcia okreslila to jaki "spalony ebonit") Mgielke widze. Moze w podmiejskich miejscowowsciach/ wioskach pala siano na polach? Teraz zdaje sie taki okres? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? IP: 62.233.147.* 03.09.02, 17:26 Ja czułem i widziałem to w centrum Łodzi, więc nie może to byc siano z odłódzkich miejscowosci lub wsi Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 18:03 Maruda jakby ta mgiełka była znad pół to musieliby nagle pół Polski podpalić. Ja tam widzę, że Stopki są takie siwe... Odpowiedz Link Zgłoś
aard Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 04.09.02, 09:21 aduram napisał: > Ja podobnie jak Ixik nie czuje tego zapachu (moja babcia okreslila to jaki "spa > lony ebonit") Mgielke widze. Moze w podmiejskich miejscowowsciach/ wioskach pal > a siano na polach? Teraz zdaje sie taki okres? SIANO NA POLACH?!!! Co to za bzdura? Siana się nie pali. Wypala się trawę, ale nie wiem, kiedy. Siano się zwozi i karmi nim zwierzęta! Odpowiedz Link Zgłoś
princepolo Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 17:48 Ja mam okna wychodzące na wschód, czyli prawie na... Nowosolną! Wieczorem, a zwłaszcza nad ranem - śmierdzi okropnie, jakąś aromatyczną a zarazem przykrą mieszaniną perfumowych(!) zapachów (serio!), swądu palonego plastiku, odoru rozkładającyh się odpadków organicznych, dioksyn i diabli wiedzą jeszcze czego... Codzienną pobudką jest więc kichanie, łzawienie itp. dolegliwości :((( Mgiełką bym się nie przejmował - przy tym poziomie wilgotności powietrza i pewnej jego "statyce" nad Łodzią - to raczej naturalne, choć ta przymglona warstwa tworzy rodzaj czapy nad miastem i utrudnia wentylację; wiatr na poziomie np. 10 piętra przegania tylko smrody z jednej dzielnicy do drugiej itd. Na szczęście poziom UV się unormował i wynosi 1, choć poprzednie skoki do 5-6 nadal są dla mnie zagadką! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 18:33 mgiełkę- faktycznie, widze... i to na całym mieście... czuć niestety nie czuję, pomimo przemieszczania się na trasie Chojny-Centrum-Chojny... myślę, ze to efekt wypalania traw, siana, śmieci.. za moimi blokami są już pola... Łódź w 40% to POLA one są bliżej niż te "podłódzkie miejscowości"... jedynego co się obawiam to tego co zauważył Wafelek- mieszanka powietrza o dużej wilgotności, jakiś zanieczyszczeń i jeszcze nie wiadomo czego to złe proroctwo dla czystości powietrza w centrum miasta:/ Odpowiedz Link Zgłoś
aduram Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 20:48 Geo, sory, moze powiesz, ze sie czepiam, ale gdzie masz 40% pol w Lodzi? (mowie o Łodzi realnej, nie-administracyjnej) Bo jesli piszesz o Janowie, Mlynku czy innych takich, to to wlasnie nazwalem podlodzkimi miejscowosciami :) Nie naleza ani do blokowsk, ani do scislego centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 21:45 ja mówie o administracyjnym mieście... a mówiąc tak robisz podstawowy błąd :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aduram Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 21:47 Precz z administracyjnym podejsciem do Zycia! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
saperka Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 21:06 Zapachu nie czuje, waglik mi nie straszny ze wzg na antybiotyki moje, ale to zjawisko faktycznie ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 03.09.02, 22:36 Nic, do cholery, nie śmierdzi! Proszę mi tu defetyzmu nie siać! Po prostu wreszcie przyszła spowita w mgiełki moja ukochana JESIEŃ!!! LUDZIE!!! Jechałem dziś przez Złotno, Konstantynów, Szynkielew..., jak teraz jest PIĘKNIE!!! Zamek_wniebowzięty :))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aric Co się stało z łódzkim powietrzem? właśnie... 04.09.02, 08:39 Wczoraj mielismy przykład wzorcowego smogu nad Łodzią. I dziś niestety też to mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Najprędzej rzeczywiście SMOG 04.09.02, 09:27 Tylko dlaczego tak nagle? Tego nie do końca pojmuję. Z dnia na dzień TAKI smog??! Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Najprędzej rzeczywiście SMOG 04.09.02, 09:39 Gdy jechałem w poniedziałek i wtorek do pracy, ruch nasilił się dość gwałtownie, wprowadzając w bardzo szybkim tempie zanieczyszczenia do atmosfery. Mozliwości naszego łódzkiego powietrza się skończyły i wytraciło się to co się wytrąciło i opadło nam na główki otaczając srodkiem i mgiełką. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? właśnie... 04.09.02, 11:57 U mnie dziś już tego nie ma. Wczoraj podczas meczu czasem miałem wrazenie że ktoś odpalił kilkadziesiąt rac dymnych- była taka mgła(?). Odpowiedz Link Zgłoś
irzyk Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 04.09.02, 09:55 Nie jest to tylko Łódzki problem. W dniu dzisiejszym to samo pojawiło się nad Warszawą. Zagęszczone, nieruszające się powietrze i nie ma czym za bardzo oddychać. Wali troszę spalenizną z chemikaliami. Odpowiedz Link Zgłoś
aard Ciekawe, qfa, o co chodzi??!! 04.09.02, 12:11 Że to tak nagle wyskoczyło i to w różnych miastach Polski? Choć dziś jest zdecydowanie lepiej w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? 04.09.02, 12:12 witam z bolacym sercem pragne poinformowac za radiem rmf ze smierdzaca mgla ma swoje zrodlo na zachodniej ukrainie gdzie plona bory (buuuuuuuu:-((((( i torfowiska. chmura przeszla juz nad lubelszczyzna teraz jest nad warszawa i lodzia. przejdzie gdy sie ociepli lub silniej powieje. a teraz zamilkne i uczcze minuta ciszy plonacce bory ukrainskie o co i was prosze pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Już wiadomo skąd się to wzięło. 04.09.02, 13:15 info.onet.pl/548209,11,1,0,120,686,item.html Tylko szkoda że o Łodzi nic nie wspomnili. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Już wiadomo skąd się to wzięło. 04.09.02, 13:18 A już miałem nadzieję, ze to tak ładnie niespodziewany koniec lata wygląda... Biedne lasy & torfowiska :((( Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Już wiadomo skąd się to wzięło. 04.09.02, 13:36 Coś mi się w to wierzyć nie chce. Nie neguję żę może to być to, ale dlaczego nie wystepowało w całej Łodzi, tylko głównie w centrum. Moja teoria: Smog, tudziesz smok siarą i CO2 ziejący wynikły z połaczenia dwóch czynników. A co do warszawy to oni ciagle taką mgiełkę nad miestem mają i to nie wina Ukrainy i tych biednych lasów.:) Odpowiedz Link Zgłoś
saperka Re: Już wiadomo skąd się to wzięło. 04.09.02, 15:47 Smog fotochemiczny to to nie jest. Na ten typu londyńskiego też nie wygląda... Ale kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
princepolo Re: Już NIE wiadomo skąd się to wzięło... 04.09.02, 16:59 To smog hydrochemiczny :))) Była też kilkudniowa awaria filtrów w "Bełchatowie", ale ze względu na strategiczny charakter tego obiektu - nic się o tym nie mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.09.02, 15:27 A moze to jest pyl z Sahary? Skoro dotarl az do naszych gor, to czemu nie mialby leciec dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teufel Re: Co się stało z łódzkim powietrzem? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 22:40 To jednak palące się torfowiska na Ukrainie I lasy w Polsce i w Rosji. Dzisiaj znowu ten smog i smród Odpowiedz Link Zgłoś