Dodaj do ulubionych

Nowy Orlean

11.09.05, 19:02
Tak jestem zbulwersowany tym co się dzieje w tym mieście, że muszę o tym
pogadać z Wami. Zwłoki ludzi pływające drugi tydzień w jednym z większych
miast w sercu światowego mocarstwa? To nie do uwierzenia, jak amerykanie są
bezradni i niezorganizowani. W rocznicę 11 września trudno nie snuć na ten
temat refleksji...
Obserwuj wątek
    • ibir1 Re: Nowy Orlean 12.09.05, 14:17
      Taki jest dzisiejszy świat. Pełen zła i bezradności wobec tego co się wokół nas
      dzieje, np. katastrof, biedy, głodu, zamachów, gwałtu, itd. Ale jedno co daje
      do myślenia to jest to, że to wszystko co wymieniłem nie omija bogatych. Wysyła
      się ludzi na księżyc, w planie przewiduje się dalszy podbój kosmosu a nie
      potrafi się urządzić tego świata tak aby w nim było OK. Piszesz o Nowym
      Orleanie. A przecież nie tak dawno, blisko nas, w dawnej Jugosławi, co się
      działo ? Państwo cywilizowane a w nim zdziczali ludzie do niepojętych granic.
      Mordy, gwałty, kradzieże. Czy to jest świat, w którym żyje się spokojnie ?
      Jeden naród obwinia drugi a sam czyni zło. Tak jest w USA. Amerykanie chcą
      ujarzmić kosmos a nie porafią zapewnić swojemu narodowi bezpieczeństwa. Dlatego
      każdy powinien przede wszystkim czynić dobro dla siebie i bliskich. Wtedy nam
      wszystkim będzie lżej znosić to zło i bezradność. Ale czy tak jest ?
      • edmurphy Re: Nowy Orlean 12.09.05, 23:55
        Jak zwykle masz rację. Ale bardziej zszkokowany jestem tym, że taki tragiczny
        bałagan może zaistnieć właśnie w Stanach. Wcześniej wiedzieli o huraganie, tak
        zorganizowane państwo, z taką siłą gwardii narodowej i innych
        wyspecjalizowanych służb, i co? korki na drogach wyjazdowych? A po przejściu
        huraganu totalny chaos... przez kilka dni żadnej pomocy dla mieszkańców, ludzie
        umierający z powodu zakażenia zanieczyszczoną wodą. To jakiś koszmar czy
        scenariusz jeszcze jednego katastroficznego filmu? Zero odpowiedzialności, zero
        organizacji, wstyd. Żołnierze z Iraku zdezorientowani tym, że mają strzelać do
        swoich...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka