Gość: Czytelnik IP: *.crowley.pl 14.09.05, 10:15 Znowu firma KRAL??? Ta firma powinna budować drogi polne, bo tam nie ma co spartolić. Ciekawe po jakim czasie będą poprawiać. Ale mamy jeszcze drugą doswiadczoną firmę - UNIDRO. Może ruszą z odsieczą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pj Re: Remont ul. Retkińskiej IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 14.09.05, 15:40 A mnie nie podoba się pomysł przeniesienia rynku na teren przy ul. Maratońskiej. Teren ten powinien pozostać wolnym zielonym pasem ze względów widokowych ale oraz ze względu na to, że wiele osób chodzi tam z psami i na spacery. A rynek w polskich realiach jest czymś paskudnym. Szkoda by było zeszpecić ten fragment Retkini. Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: Remont ul. Retkińskiej 20.09.05, 09:38 Gość portalu: pj napisał(a): > A mnie nie podoba się pomysł przeniesienia rynku na teren przy ul. > Maratońskiej. moim zdaniem to jest w ogole chory pomysl, zeby tam przenosic rynek - obroty spadna jak nic. nie bedzie sie chcialo chodzic tam osobom z osiedla botanik lub retkinia poludnie. ja np. juz teraz mam dosc daleko, ale chodze, bo lubie ten klimat. ale na maratonska raczej juz nie bede chodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej po co tam druga nitka? IP: *.retsat1.com.pl 14.09.05, 17:06 po co druga nitka retkinskiej na tym odcinku? przeciez ruch jest tam znikomy ...... oby tylko zostawili drzewa w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: po co tam druga nitka? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.05, 17:19 Właśnie drogie dzieci. Po co, skoro firma wujka cioci stryja mogłaby za te same pieniądze zbudować coś pożytecznego, np. wiadukt na Kopcińskiego, na który nigdzie nie ma pieniążków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś tam Re: po co tam druga nitka? IP: *.retsat1.com.pl 14.09.05, 17:38 nikt nie wie po co, bo idea pochodzi z planów jeszcze z lat siedemdziesiątych. Ale jak tak jest w planach, to co zrobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BatuChan Re: po co tam druga nitka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 18:58 Po pierwsze plany (baaardzo odległe) przewidują, że Retkińska pobiegnie dalej na południe w stronę Pabianic, tylko, że nie wiadomo czy będzie jeszcze potrzebna, jeśli wcześniej powstanie zachodnia obwodnica. W każdym razie korytarz jest. A po drugie to w tym rejonie mieszka jakiś ważny radny, czy też jego kolega i zapewne naciski były żeby to robić. I to jest chyba kluczowa przyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojarzący fakty Re: po co tam druga nitka? IP: *.pl 15.09.05, 08:39 Gość portalu: BatuChan napisał(a): > Po pierwsze plany (baaardzo odległe) przewidują, że Retkińska pobiegnie dalej > na południe w stronę Pabianic, tylko, że nie wiadomo czy będzie jeszcze > potrzebna, jeśli wcześniej powstanie zachodnia obwodnica. W każdym razie > korytarz jest. :) Dokładnie jak piszesz!!! Nie wspomniałeś tylko o nowym rozwiązaniu technicznym jakim będzie skrzyżowaniu samochodowo-samolotowe z istniejącym juz pasem startowym na lotnisku Lublinek. :) A po drugie to w tym rejonie mieszka jakiś ważny radny, czy też > jego kolega i zapewne naciski były żeby to robić. I to jest chyba kluczowa > przyczyna. W tym przypadku masz 100% rację, no może 99,9% bo to nie radny lecz radna!!! Klucz tkwi w ryneczku, a dokładnie w konkurencji jaką on stanowi dla pobliskich pawilonów handlowych. Wystarczy przejść się po pawilonach, spisać nazwiska właścicieli (uwaga nie ajętów tylko właścicieli), wziąść listę radnych obecnej lub poprzedniej kadencji Rady Miejskiej (na obu występuje interesujące nas nazwisko) i porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BatuChan Re: po co tam druga nitka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:02 Nie znam przebiegu korytarza. Być może dalej wg planów droga skręca i przechodzi obok lotniska. Jeśli jednak korytarz przebiega przez nowowybudowany pas to oczywiste, że plany są nieaktualne. A co drugiej kwestii to mieszkam w pobliżu i do szału doprowadza mnie sytuacja przy przystanku 76 w pobliżu ryneczku. Niekiedy jest tak, że nie tylko pasażerowie mają problem z dotarciem do autobusu (wieczna kałuża, po przebudowie chyba zniknie?; a przy tym tarasujące przejście stragany i samochody), ale także autobus nie może dojechać pod przystanek. Ale to się zmieni dopiero w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: po co tam druga nitka? IP: *.pl 15.09.05, 12:12 Gość portalu: BatuChan napisał(a): > Nie znam przebiegu korytarza. Być może dalej wg planów droga skręca i > przechodzi obok lotniska. Jeśli jednak korytarz przebiega przez nowowybudowany > pas to oczywiste, że plany są nieaktualne. Ja słyszałem o korytarzu na przedłużeniu Armii Krajowej. W sieci widziałem również plany (projekty) wydłużenia Armii Krajowej w kierunku północnym do ulicy Kaczeńcowej na Teofilowie. Co do realizacji ... Cienko to widzę. > A co drugiej kwestii to mieszkam w pobliżu i do szału doprowadza mnie sytuacja > przy przystanku 76 w pobliżu ryneczku. Niekiedy jest tak, że nie tylko > pasażerowie mają problem z dotarciem do autobusu (wieczna kałuża, po > przebudowie chyba zniknie?; a przy tym tarasujące przejście stragany i > samochody), ale także autobus nie może dojechać pod przystanek. Ale to się > zmieni dopiero w przyszłym roku. Z tego co wiem dokładnie jak piszesz - lipiec 2006 zakończenie modernizacji. Z innych ciekawostek: *> ścieżka rowerowa po zachdniej stronie Retkińskiej (po stronie kościoła); *> przejscie dla pieszych z sygnalizacją swietlną na wysokości pawilonu Liderka i wejścia na teren kościelny; *> nowe oświetlenie ulicy *> nowa kanalizacja i odwodnienie terenu o którym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: po co tam druga nitka? IP: *.pl 15.09.05, 12:14 Ciekawe skąd masz takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: po co tam druga nitka? IP: 64.215.219.* 14.09.05, 20:42 A jak ma tam być duży ruch, jak nawierzchnia taka, że się jechać nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: po co tam druga nitka? IP: *.pl 15.09.05, 12:17 > A jak ma tam być duży ruch, Pożyjemy zobaczymy. Zlikwidują rynek to odpadnie główne źródło generujące ruch kołowy. Ruch zapewne wówczas spanie i modernizacja okarze się niewypałem. Obym sie mylił... Odpowiedz Link Zgłoś
kubako Re: po co tam druga nitka? 20.09.05, 09:39 Gość portalu: andrzej napisał(a): > ...... oby tylko zostawili drzewa w spokoju. nie martw sie - z pewnoscia je wytna - w koncu polacy odkryli ze drzewa powoduja wypadki drogowe i zabijaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Remont ul. Retkińskiej IP: 81.168.185.* 14.09.05, 21:39 Za www. naszemiasto.pl Wiadukty w rozsypce a pieniędzy brakuje Środa, 14 września 2005r. Bez generalnych remontów łódzkie wiadukty rozsypią się w ciągu kilku lat. Tymczasem drogowcy dostali w tym roku tylko 2 mln zł na naprawy. Na najpilniejsze prace potrzeba kilkakrotnie więcej. Przebudowa jednego wiaduktu kosztuje nawet kilkadziesiąt milionów złotych. W Zarządzie Dróg i Transportu UMŁ ostrożnie mówią o stanie technicznym wiaduktów: – Żaden z pewnością się nie zawali – słyszymy. Wiadukty na Brzezińskiej, Pomorskiej i Kopcińskiego są w tak złym stanie, że trzeba było je odciążyć, by mogły funkcjonować. W najgorszym stanie są wiadukty na ul. Brzezińskiej, Kopcińskiego, Przybyszewskiego i Dąbrowskiego. Na Brzezińskiej jak najszybciej trzeba go rozebrać i zbudować od nowa. Na Dąbrowskiego nieremontowane od lat schody grożą zawaleniem. Na Przybyszewskiego już drugi rok trwa walka o utrzymanie przejezdności wiaduktu. Filary są tak słabe, że obiekt wymaga pilnej przebudowy. W ZDiT przyznają, że z pieniędzy na remonty nie uda się utrzymać wiaduktu. Tymczasem w kolejce czekają kolejne. Na szczęście udało się znaleźć pieniądze na remont wiaduktu przy ul. Aleksandrowskiej (prace mają zakończyć się w październiku) i Brzezińskiej (w najbliższych dniach ZDiT ma ogłosić zwycięzcę przetargu, który do końca przyszłego roku zbuduje nowy wiadukt). Ogłoszono też przetarg na projekt przebudowy wiaduktu przy ul. Kopcińskiego. Do końca roku będą prowadzone prace zabezpieczające mury wiaduktu na ul. Śląskiej i odbudowa schodów na wiadukcie przy Dąbrowskiego. ----------------- Pieniędzy nie brakuje, drogie dzieci, tylko ładuje się je nie tam gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Remont ul. Retkińskiej IP: 149.226.255.* 20.09.05, 07:59 wszystko wporządku tylko czy ktoś pomyslal o mieszkancach bloków znajdujących sie przy Retkińskiej i o poprzednio parkujących przy niej samochodach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Remont ul. Retkińskiej IP: *.pl 20.09.05, 09:12 O planach modernizacji Retkińskiej mówiło sie od KILKUNASTU już lat. Zarówno S.M."Sympatyczna" jak i mieszkańcy nic nie robili w kierunku stworzenia parkingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retkinczyk Re: Remont ul. Retkińskiej IP: *.toya.net.pl 20.09.05, 11:21 Wreszcie bedzie spokoj i porzadek na odcinku Retkinskiej, tam gdzie teraz jest to, co niektorzy nazywaja rynkiem. W rzeczywistosci to jednak kupa zelastwa i smieci, latem cuchnaca tak, ze nie da sie wytrzymac. Sa tacy, ktorzy beda tesknic za szczurami w tej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Remont ul. Retkińskiej IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.05, 21:33 Rynku można sie jednak pozbyć inaczej niż zalewając teren asfaltem i to za gigantyczne pieniądze. Zasiać trawę jest taniej, a o dziwo przy "Gosi" się dało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall jak to się robi w Poznaniu IP: *.toya.net.pl 22.09.05, 14:25 "Na osiedlu Przyjaźni w Poznaniu powstanie nowy pasaż handlowy. Będzie usytuowany przy ul. Słowiańskiej, pomiędzy istniejącymi już pawilonami handlowymi. Obecnie znajduje się tam targowisko, które zostanie zlikwidowane. Wiosną przyszłego roku ma ruszyć budowa. W miejsce dotychczasowego targowiska powstanie dziewięć stanowisk handlowych. Również teren wokół nowego pasażu zostanie zagospodarowany. Powstaną chodniki, ławki i kwietniki. Poprawić się ma stan parkingu. Zostanie on poszerzony oraz oddzielony od alejek dla pieszych. Budowę pasażu handlowego finansuje Spółdzielnia Mieszkaniowa Winogrady." Odpowiedz Link Zgłoś